29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
exulant 17.8.2006 9:48

Re: Re: Re: Grassovi nevyčítám

Ctete trochu pozorneji, dva roky pred tim chtel ke Kriegsmarine, kam ho nevzali, v 17 byl normane odveden, a to k SS. A ti v te dobe meli takovou bidu o rekruty, ze brali co jim pod ruku prislo. Tim se pana Grasse nezastavam, jen aby sly veci na pravou miru.

Saša 17.8.2006 10:31

Ne k SS,

ale k WaffenSS. To je velmi podstatný rozdíl.

ok 17.8.2006 12:19

Re: Grassovi nevyčítám

Je jedno ze byl u SS, verim, ze to popsal vcelku pravdive. SVOJI DALSI AKTIVITOU TO URCITE ODCINIL.

Ale neni vubec jedno, ze to cely zivot zamlcoval a pritom se politicky angazoval.

sago 17.8.2006 8:18

názor

římský setník Šavel (pronásledovatel křesťanů) se později stal svatým Pavlem a nikdo mu to později nevyčítal, když 17.letý kluk je dva měsíce u SS,tak je zřejmě nadosmrti velký zločinec,kterému se nesmí odpustit - na to mohu jen reagovat Kristovým - kdož jsi bez viny hoď kamenem - od více jak průměrného pisálka p.Beneše z něhož přímo čiší pravicový bolševismus, je  zřejmě jen bledá závist, protož po jeho "díle" za pár let neštěkne ani pes

VL 17.8.2006 8:37

Re: názor

Ostatně Grass ani příliš nezměnil názor, z nacionálního socialisty se stal socialistou. Kdyby byl v NDR, tak by si ani nemusel zvykat na odlišné oslovování, Genosse jako Genosse.

Charlie 17.8.2006 8:38

Re: Re: názor

To je přesný ! R^

Hardy 17.8.2006 10:25

Re: Re: názor

Souhlasím na 100%. Přesto jsou u nás zcela nesmyslně označováni národní socialisté za pravici!!

LOJR 17.8.2006 8:37

Re: názor

Vy to skutečně nechápete? Tady nikdo nekamenuje Grasse za těch pár měsíců (že jich bylo víc než dva víte asi sám) u Waffen SS, ačkoliv vzhledem k historickým souvislostem lze sotva věřit, že dobrovolník Grass byl v 17 letech hluchý, slepý a naprosto naivní. Kritizuje se tady zmíněná skutečnost ve spojení s jeho následnou halasnou politickou a společenskou angažovaností. Vzpomínáte na Krylovo "vrah  o morálce káže"? To je totiž ono. Motiv vašeho dost osobního útoku na pana Beneše mi už v dané souvislosti naprosto uniká. Nebo někdo z vaší rodiny taky s blesky na uniformě za WW2 válčil o nový lebensraum pro herrenvolk a po válce se angažoval jako antifašista?

milan 17.8.2006 9:08

Re: SAGO JSI BLBEJ JAK TAGO

OPET JE EVIDENTNI ZE SUPER LEVICACI VETSINOU MAJI NACISTICKOU MINULOST A NAOPAK MNOZSTVI FUNKCIONARU OD SOCDEM A KOMOUSU PO ROCE 1933 PRESLO K NSDAP(K NACIONALNE SOCIALISTICKE NEMECKE DELNICKE STRANE)

TEZ BENITO MUSSOLINI BYL SOCIALISTA....HOLT NEKDO TO MA V KRVI-KDYZ NEMUZE BYT NACISTOU STANE SE SOCIALISTOU...A NAOPAK

Jura Jurax 17.8.2006 16:47

Re: názor

Jak to víte, že to tomu Šavlovi nikdo později nevyčítal?

kanuk 17.8.2006 7:57

k těm SS

Hitlerova Třetí říše měla asi tři branné útvary. 1) Wehrmacht - Branná moc, která měla armádu, námořnictvo a letectvo. Tam se chodilo povinně sloužit na nějaký čas, důstojníci byli profesionálové. 2) SS (Schutzstaffel), něco jako ochranná stráž. Tam sloužili profesionálové, oddaní straně a Vůdci. Původně elitní (i "rasově") jednotky. Když přišli do Prahy v r. 1939, teda to byli frájové. Žádný pod 180 cm, většinou blonďatí. Jejich zvláštní jednotka byla Leibstandarte, Hitlerova osobní ochranka.Na čepicích měli úmrlčí lebku, odtud Totenkopf. Je možné, že z těchto se verbovali strážci do koncentráků.  Ale jestli se nemýlím,  umrlčí hlavy na čepicích měli snad i tankisté 3) SA (Sturmabteilung) To byla obdoba komunistických lidových milicí. Snad důstojníci byli profesionálové, jinak to byli fotři od piva, kteří si oblékli uniformu (hnědou) a dali nástup když šli dát nějakému Židovi přes hubu nebo mu vytlouct krám.

Nevím, zda všechny moje informace jsou přesné.

kanuk 17.8.2006 8:07

Re: k těm SS

Jo. Ohledně toho tetování. Pokud vím, tak SS měli v podpaždí vytetované číslo, a snad i tu krevní skupinu.

Waffen SS. To byl snad nějaký "zředěný odvar" původních SS, a jejich úkolem byl normální boj na frontě. Snad se lyšili od armády jenom znakem SS na výložkách. Já bych je zařadil asi tak na úroveň gardových jednotek Rudé armády.

kanuk 17.8.2006 8:12

Re: Re: k těm SS

Oprava: lišili se

Hera 17.8.2006 8:27

Re: k těm SS

Nejsou, ten článek sice není o SS, nicméně. Ten útvar existoval od roku 1925, jako součást SA do roku 1934 asi o síle 30 000 mužů, což byly stráže v KL a ta zmíněná Hitlerova osobní ochrana, Waffen SS byly bojové jednotky, vznikly již 1939, měly od 1940 své internacionální jednotky a na konmci války tvořily celkem už 37 divizí.

exulant 17.8.2006 9:54

Re: Re: k těm SS

Vsechny nenemecke jednotky byly organizacne pod SS - at uz slo o Vlasovce, Degrellovy belgicany, Quislingovi Norove, Baltske jednotky Lotysu a Litevcu, a divise se jmenovaly podle puvodu.

LOJR 17.8.2006 12:38

Re: Re: Re: k těm SS

Cože, Ruská osvobozenecká armáda pod velením generála Vlasova patřila pod Waffen SS? To myslíte vážně?!

exulant 17.8.2006 22:54

Re: Re: Re: Re: k těm SS

Prectete si knihu Stanislava Auskeho o historii ROA kterou vydali Skvoreckych v Kanade.

LOJR 17.8.2006 8:46

Re: k těm SS

Pokud já vím, tak "Leibstandarde  Adolf  Hitler" byla normální bojová divize Waffen SS,  která byla nasazovaná i na frontách.

Janus 17.8.2006 10:01

Re: k těm SS

Tak, tak kunuku. Umrlčí lebka a hnáty se staly znakem pancéřových jednotek německé armády již za 1. sv. války ... a Hitlerovské německo to pouze převzalo pro znovuvytvářené pancéřové jednotky ...

Vanguard 17.8.2006 11:15

Re: k těm SS

Když už jsme u těch umrlčích lebek a hnátů, za první světové války je jako odznak používaly i úderné jednotky československých legií na Sibiři.

Hera 17.8.2006 18:03

Re: Re: k těm SS

Nepravda, "údernické" roty legie měly červený blesk a jako jediní také přilby, i v rusku francouzské.

pm950 17.8.2006 7:49

Ftip

Trochu se to celé podobá jedné dětské anekdotě:

Paní učitelka se ptala dětí , co dělali jejich rodičové za války.Přihlásil se Pepíček a řekl , že jeho tatínek byl elektrikář u partyzánů. Protože mu ukazoval fotku z války , na které měl na hlavě helmu s dvěma bleskama .....

Jinak co se týká slavných osobností , kteří byli u "elektrikářů" , tak jsem někde četl i o Von Karajanovi.

LOJR 17.8.2006 6:57

Možná si ještě Grass lépe vzpomene.

Tvrdí totiž, že jeho divize byla na konci války, v době, kdy u ní sloužil, umístěna v Drážďanech, ovšem vojenští historici tvrdí, že v prosinci 44 se zúčastnila ofenzívy v Alsasku, v únoru 45 bojovala v Pobaltí a na samém konci války byla rozprášena u Chotěbuzi (Cottbusu). Tak nevím - buď se plete herr Grass, ten etalon politické korektnosti, nebo vojenští historici. ;-D

Hnyk 17.8.2006 7:35

Re: Možná si ještě Grass lépe vzpomene.

Grass byj zajatý v Mariánských Lázních. Jsou o tom oficiální americké dokumenty, které byly a jsou volně přístupné.

LOJR 17.8.2006 8:43

Re: Re: Možná si ještě Grass lépe vzpomene.

To by alespoň geograficky rozhodně svědčilo spíše o rozprášení u Cottbusu. Z Drážďan je to poněkud dál, navíc odtamtud by to asi bylo k Američanům blíž jinam. Ale vojenská historie není můj šálek kávy, možná mne nějaký znalec opraví.

Banjo 17.8.2006 9:17

Re: Re: Re: Možná si ještě Grass lépe vzpomene.

>LOJR: viodím, že vaším šálkem čaje není ani geografie. Drážďany jsou z ML cca o 100 km blíž než Cottbus, navíc cca stejným směrem (stačí nahlédnout do libovolné mapy, obsahující aspoň německá okresní města).

Bufford 17.8.2006 8:54

Re: Možná si ještě Grass lépe vzpomene.

Pane LOJRE, 10. obrněná divize waffen SS bojovala i proti anglickým, americkým a polským výsadkářům v září 1944 v Holandsku v rámci akce Market-Garden (bitva u Arnhemu ... bridge too far..)

J.G. Pašek 17.8.2006 6:49

Zdalipak má Grass na levé paži, 20cm nad loktem vytetované číslo jeho krevní skupiny . . .

jak to pouze SS Waffen vojáci měli, aby raněnému SS v boji medik hned věděl pro transfůzi . . . . Eichman si to číslo nechal odstranit  . . .

Jap 17.8.2006 4:14

MOJE ABSOLUTNE NEPODLOZENA SPEKULACE.

Pane Benesi a ostatni, co kdyz   mel pan Grass jiny duvod, nez svedomi,  vylezt s pravdou ven po 60 letech .Vzpominam si, ze pred nekolika tydny probehla tiskem  zprava, ze se oteviraji a zverejnuji nejake dosud tajne archivy z  2. sv valky. Uz si nevzpominam kdo byla ta instiuce  co ty archivy otevrela ale  mam dojem , ze to byla nejaka vladni   instituce budto v Nemecku, nebo v USA .  Nevim jak takova procedura probiha a nevim jak pristupne  byly tyto archivy pred odtajnenim,    napr .vedcum.   Je take mozne, ze  Grassova kniha uz byla napsana drive, ale je take mozne, ze v otevirani archivu je urcita rutina a da se predpokladat ci ocekavat kdy k  dalsimu otevreni  dojde a pan Grass je na to expert, a ve valecnych archivech urcite ztravil hodne casu a udelal si predstavu jak to chodi .

Urcite je tady nekdo kdo o tom vi vice nez ja. Ja osobne verim tom, ze lide v situaci pana Grasse, pokud maji podobne  tajemstvi, tak zpravidla vedi ci alespon tusi kde by to mohlo byt zakopano, pod kterym kamenem je to ukryto.   Bylo by zajimave zjistit co o nem vedelo zidovske stredisko na hon nacistu  / Simona  Weisenthala ve Vidni /   .  Je  mozne ze pan Grass mohl mit obavy, ze se pohly ledy a ze by   o nej mohl zakopnout v nove otevrenem archivu nejaky mlady doktorant a nebo by si ho mohla vygooglovat sousedova  10 leta dcera. 

Hnyk 17.8.2006 7:33

Re: MOJE ABSOLUTNE NEPODLOZENA SPEKULACE.

Zrovna včera jsem viděl na ZDF Grassovu zajateckou kartu. Tam stálo černé na bílém, že při zajetí v Mariánských Lázních uvedl, že patří k "SS-Panzer-Division Frundsberg". Na té kartě jsou jeho otisky prstů a jeho podpis. Ta karta byla 60 let volně přístupná v informačním oddělení archívu wehrmachtu.

Po válce to nikoho moc nezajímalo, a v sedmdesátých letech, když nastalo velké účtování s pochmurnou minulostí "generace rodičů", tak se proti němu neodvážil nikdo ani pípnout. To už z něj byl neúhonný antifašista a jakoukoliv kritiku jejich idolu by antifašisti z povolání prohlásili za propagaci nacizmu.