28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pamětník 17.8.2006 11:03

Pane Beneši,

myslíte si, že jsou židé někde obzvlášť oblíbeni a milováni?

jirka.s. 17.8.2006 11:32

Re: Pane Beneši,

Buď tak laskav, geronte, a vysvětli mi jak poznáš Žida, třeba na ulici nebo na koupališti!

Jouda 17.8.2006 11:40

Re: Re: Pane Beneši,

třeba na nudapláži bych řek', že se dá identifikovat docela dobře :o)

Pamětník 17.8.2006 11:40

Re: Re: Pane Beneši,

Pane jirka.s.,

to jsou ty životní zkušenosti, které Vám evidentně chybí a asi nejen ty... 

jirka.s 17.8.2006 13:52

Re: Re: Re: Pane Beneši,

Co se týče mých šedesátiletých životních zkušeností, tak já mám ty největší s estébáky, kádrováky, milicionáři a lampasáky, kteří zku*vili život nejen mně, ale i mým dětem, ale žádný z nich nebyl Žid. Schválně, do kterépak z výše zmiňovaných skupin jste patřil Vy?

VerkaVerkovata 17.8.2006 23:17

Re: Re: Re: Re: Pane Beneši,

R^R^R^VVV:-D

VerkaVerkovata 17.8.2006 19:00

Re: Re: Pane Beneši,

Pamětníku, čím se vlastně lišili židé od nás běžných občanů? Někteří neměli ani ty nosy, byli vzdělaní, pomáhali si navájem a slavili šábes. Pak šli do hospody s dalšími občany mastit karty. Měli velký smysl pro humor. Píšu to proto, že jsem stará. Ještě to všechno pamatuju  a jen vyjímečně bych žida poznala podle rysů! My nejsme žádná čistá rasa, ale průsečík všech národů a kmenů, které střední Evropou prošly - jak bys poznal Kelta, Markomana, Kváda, atd.? Ač jsem stará a moc jsem zažila, nedovedu to typnout. Židy mám ráda, protože udělali z pouště kvetoucí zemi a tu teď právem brání. Takže jsem zrovna ta, která je ráda má - třeba kvůli Jiřímu Ortenovi a Hugo Haasovi. Ahoj, ty čistá, milovaná raso!

Pamětník 18.8.2006 9:16

Re: Re: Re: Pane Beneši,

A co takový Vladimír Železný, to je výlupek ctností, není-liž pravda. Smysl pro humor a vzdělání mu samozřejmě nechybí. 

marhabat 17.8.2006 10:55

Kolik z Vás,

rozhořčených soudců, odříkávalo "já mladý pionýr... Podle (nejen našich) zákonů je sedmnáctiletý člověk neschopný posoudit škodlivost kouření, alkoholu, vraždí-li je posuzován zcela jinak než dospělý. Proč tedy považovat exces puberťáka za výraz přesvědčení? Spíš to byl nějaký truc. Proto si myslím, že není správné považovat Grasse za člověka, který změnil názor

LOJR 17.8.2006 11:33

Re: Kolik z Vás,

Srovnání poněkud mimo mísu. Neřeší se totiž členství Grasse v Jugendvolku nebo následně Hitlerjugend, nýbrž SLUŽBA U WAFFEN SS. Navíc taková, ke které se přiznal až po 60 letech. Navíc právě on, který je mezinárodně proslulým moralistou a antifašistou.

ok 17.8.2006 12:13

Re: Kolik z Vás,

Tady jde o to, ze to priznal s takovym zpozdenim. Kdyz predtim moralizoval jako nikdo jiny.

Historik 17.8.2006 10:39

Kromě Waffen SS a Totenkopfverbände ještě existovaly

speciální jednotky SS, které byli doplňovány i příslušníky wehrmachtu, policie či domácími ochotnými kolaboranty a měly za úkol vyhlazovat obyvatelstvo dobitých území. Nejdříve samozřejmě už v roce 1941 Židy, později se vzestupem partyzánského hnutí se zabývaly vypalováním vesnic i s lidmi..tato brutalita měla zastrašovat a varovat, zbavovat partyzány zázemí a v konečném důsledku měla zbavit svět kromě Židů i méněcenného slovanského obyvatelstva. Harvardský historik Goldhagen ve své knize "Hitlerovi ochotní kati" popsal, že do těchto jednotek se s nadšením hlásilo mnoho dobrovolníků z celého Německa a Rakouska. A jednu z těchto vyhlazovacích jednotek vedl i přední německý křesťanský teolog Ernst Biberstein. 

I Waffen SS, ačkoliv to byly bojové jednotky, byly dosti brutální vůči civilnímu obyvatelstvu.

Prý otec bývalého premiéra Schroedera působil v nějaké protipartyzánské jednotce. Víme, že takové jednotky občas působily i na našem území viz Ploština či během SNP na Slovensku. Na Ukrajině upálily i mnoho volyňských Čechů. 

A co se týče případu toho Grasse, občas byli slušnější příslušnící SS než příslušnící wehrmachtu. Naplatilo vždy, že pouze esesáci jsou zrůdy a wehrmachťáci čestně bojující vojáci. Leckdy tomu bylo skutečně i naopak. Kdyby Grass sloužil u wehrmachtu neznamenalo by to ještě, že je neviňátko. 

huhu 17.8.2006 10:37

kým je vlastně

1. jsou lidé kteří ve své podstatě tak touží po moci či vyniknutí, majetku apod., že vždy jdou s tím, kdo jim k tomu dává nejvíce příležitostí. A tak mění kabáty

2. byli také takoví jako vrah křesťanů Šavel, který se stal sv. Pavlem..

3. pak jsou takoví jako gestapáci (třeba pražský vrah Leimers), kteří ve skutečnosti byli agenty MKVD nebo švédský "nacista" Eriksson, který byl agentem USA

U Grasse je zřejmé, že chtěl, aby se jeho angažmá v SS řešilo ještě za jeho života, po jeho smrti by to již neměl "pod kontrolou"...a soudit Grasse zda je převlékač kabátu nebo šavel/pavel či nějaký agent - to se neopovažuji. Do jeho duše nevidím a kolik lidí bylo takhle životem semleto.....

Auiam 17.8.2006 10:07

Před pravdou nikdo neuteče

O tom, jak se náckové hromadně vrhali do služeb komunistických partají, hezky pojednává kniha Ve znamení temna, kterou pan Beneš zpracoval ve spolupráci s Frolíkem. Dohrabat se k ní ovšem dá v českých knihkupectvích trochu práci, neboť Jana Beneše se čeští knihkupci obecně obávají více, nežli čert svěcené vody. Obzvláště tehdy, když dotyčný nepíše o svých psech, kočkách, milenkách a autech, anýbrž o pravdivější verzi historie, což neváhá dokládat odkazy na archivy. Taktéž za námahu stojí Čas voněl snem (a páchl mrtvolami) aneb dějiny VKS(b) či Indolence. On ten abstraktní komunistický útlak měl konkrétní jména. Přidávám se k Charliemu a přimlouvám se za osud generála Ridgewaye :-)

VerkaVerkovata 17.8.2006 9:28

Neumím odpouštět - ale....

Článek navodil bolestné téma - rozdíl mezi osobností tvůrce a jeho činů a dílem, které stvořil. Někdy nejdou ruku v ruce. Já mám problém - neumím ani jako křesťan zapomenout, natož odpustit, především komunistům a jejich pomahačům. Kolik krásných děl bych však musela zavrhnout, kdybych do důsledku pronásledovala podle své zásady autora? Nezval, Seifert, Hora atd. - samé nášlapné miny. Svého času také sloužili, Nezval byl vůbec charakteru hnusného, ale byl to nástroj na poesii!!! Já sama jsem svět v 17 letech viděla úplně jinak, jednoduše, moje pravda byla jediná. A on ten pan Grass napsal tak nádherný román Plechový bubínek - není to určité ospravedlnění? Je to román podle mne jeden z nejlepších ve 20. století, vedle Doktora Živaga, Jméno růže (samozřejmě jiní autoři), ale kolik tak kvalitních děl bychom našli? Je pro nás Božena Němcová méně dobrá jen proto, že střídala muže a snad se i nechala uplácet za lásku? Já, která jsem velmi rychle hotova s úsudkem vinen-nevinen, velmi váhám. Nechejme raději mluvit dílo samotné, pak suďme autory, ale buďme shovívaví tam, kde došlo k doznání a snad i k lítosti. Za těchto okolností bych uměla odpustit i já, neodpouštějící.

aida 17.8.2006 10:45

Re: Neumím odpouštět - ale....

R^

Hacker Rudolf 17.8.2006 10:53

Re: Re: Neumím odpouštět - ale....

Taky se Ti to od Veverky líbilo , viď??:-D

aida 17.8.2006 11:08

Re: Re: Re: Neumím odpouštět - ale....

Jé, ahoj! :-) Jo, líbilo.

ptakopysk moralista 17.8.2006 12:01

Re: Re: Re: Re: Neumím odpouštět - ale....

no já nevím, někdo z předřečníků tady zmiňoval Kryla ...vrah o morálce káže... ale já jsem neznaboh, takže křesťanský pohled na morání a nemorální chování se poněkud míjí s tím mým :o)

aida 17.8.2006 12:16

Re: Re: Re: Re: Re: Neumím odpouštět - ale....

Mrkněte hned na první větu původního příspěvku, to jsem měla na mysli - rozpor mezi tvůrcem a jeho dílem...

Hera 17.8.2006 17:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neumím odpouštět - ale....

Autorovy omyly umřely spolu s ním, dílo zůstává.

VerkaVerkovata 17.8.2006 19:20

Re: Re: Re: Re: Re: Neumím odpouštět - ale....

Pokud znáš některé mé příspěvky, jsou velmi nenávistné vůči komunistům a SSSR. Z této strany nikdy upřímné zamyšlení a omluva nad spáchanými zločina nepřišla. Snad si nemyslíš, že Rasputin sní o demokracii? Já jsem stará a plná nenávisti, ale člověk musí začít od sebe, jaký jsem byl já v 17, co o sobě neříkám dodnes, toužím po slávě? Atd.atd. Přiznání je vždy polehčující okolnost.

Všem, kteří jste mne, babku nesmlouvavou a neústupnou, plnou zlosti a neumění odpustit, pochopili, děkuji. Odsudek je strašně snadný a rychlý, pochopení nesnadné a zdlouhavé. Dílo autora ho do jisté míry očišťuje. Já jsem velmi špatná křesťanka, nikdy bych nenastavila druhou tvář, kdo po mne kamenem, já po něm taky, není ve mně špetka pokory - jsem zkrátka obyčejná babka ve věku, kdy se už snažím chápat, protože i já dělám spoustu kopanců. To až tak s křesťanstvím nesouvisí, spíš s tím, zda se umíme zamyslet především sami nad sebou. Děkuji všem, co mne pochopili.:-D:-D:-DVVR^R^

deda 17.8.2006 14:00

Re: Re: Neumím odpouštět - ale....

[]

ok 17.8.2006 12:16

Re: Neumím odpouštět - ale....

Muj nazor je jednoduchy:

- vinen zamlcovanim Rv Rv Rv

- Plechovy bubinek je SUPER, SUPER, SUPER!!!!!!!! R^ R^ R^

Plzák 17.8.2006 9:01

Máte pravdu pane Beneš.

Grass se prostě takový narudlý hajzl, který ze všeho musí vytlouct prachy. Teď tedy, když vychází jeho nejnovější kniha, se postaral o propagaci.

Jiná věc: Jde mi o zmíněného Ridgwaye. Tak matně si vzpomínám, že jeho jméno se vyskytovalo i ve zločineckém rudém tisku, v Rudém právu. Říkalo se tenkrát "morový generál Ridgway". Jak to vlastně bylo?

tom 17.8.2006 11:35

Re: Máte pravdu pane Beneš.

podle meho nazoru byl general Ridgway po ´Macarthurovi vrchn9 velitel americanu v Korei.

milan 17.8.2006 12:14

Re: Máte pravdu pane Beneš.

V DOBE KDYZ VELEL V KOREJSKE VALCE JEDNOTKAM OSN AMERICKY GENERAL RIDGWAY ROZSIROVALI KOMOUSI  LZIVOU PROPAGANDU,ZE USA VEDE BAKTERIOLOGICKOU VALKU.VZAPETI GEN. RIDGWAY BYL TITULOVAN RUDYM PRAVEM I DALSIM ZGLAJCHSALTOVANYM TISKEM "MOROVY GENERAL"

Charlie 17.8.2006 8:38

Grassovi nevyčítám

co udělal jako 17-tiletý kluk. Navíc v té době a za těch okolností.

Já mu neodpustím tu sprostou licoměrnost a zbabělost, se kterou to skrýval a přitom pokrokově kydal hnuj na vše a všechny kolem.  I na Adenauera.

Ale co můžete očekávat od "pokrokového" levicového "intelektuála".

Prokouk 17.8.2006 9:12

Re: Grassovi nevyčítám

Jako 17 letý měl ke konci války dvě možnosti, nastoupit k armádě nebo být zastřelen.

LOJR 17.8.2006 9:37

Re: Re: Grassovi nevyčítám

To snad ne, ani sám Grass nepopírá, že byl dobrovolník a k armádě se dokonce pokoušel dostat už o dva roky dříve. Nedělejte z toho ještě větší komedii. :-D