10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

KNIHA: Strojem času do Německa třicátých let

Znovu a znovu překvapuje, kolik lidí se nechalo zmást nástupem šílené mašinérie uvnitř předválečného Německa, aniž docenili její apokalyptický defekt. Julie Boydová efekt-defekt dokumentuje svou fascinující knihou Cestovatelé ve třetí říši - alias sumářem pohledů spousty cizinců. Sumou nakouknutí zvnějšku na Hitlerovu zem - během druhé a třetí dekády minulého století.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 16.8.2022 9:56

Zajímavý článek.

D. Laurencikova 16.8.2022 9:20

Kazdopadne ma autor pravdu v tom, ze je treba kazdou dobu zazit, abychom mohli pochopit jejiho ducha. A prave dnesni doba, ve ktere zase radi "antifasisti" jak Cerna ruka, mi pomohla pochopit, proc se v tak kulturni a civilizovane zemi jako je Nemecko, mohl k moci dostat Hitler s jeho NSDAP.

J. Nevrkla 16.8.2022 9:10

Očekávám, že brzy budou napsány knihy o současném vzestupu fašismu na Západě. A nebude to veselé čtení.

J. Lukavsky 17.8.2022 13:08

"o současném vzestupu fašismu na Západě." a což napsat knížku o trvalé popularitě nacizmu na Východě, kupř. v zemích islámu? No tam by to nebylo korektní. J.L. end

F. Navrátil 16.8.2022 8:53

Píše se o tom, že mnozí intelektuálové byli fascinováni Hitlerem a německých nacismem. Mnohem méně se mluví nebo lépe řečeno mlčí o tom, že mnozí světové podnikatelé byli také fascinováni a sami se finančně na podpoře německého nacismu podíleli. Ředitelé stejných německých firem dnes vydávají genderové a multikulturní předpisy s elánem, s jaký jejich předchůdci vydávali nařízení na eliminaci zaměstnanců židovského původu.

J. Jurax 16.8.2022 17:07

To víte, špinavá pěna své doby, tehdejší i dnešní ...

J. Pokoutný 16.8.2022 8:42

Stejně pohodově ovšem intoši, a nejen ti čeští, jako Fučík, vnímali Sovětský svaz za krvavých stalinských čistek. Tak velmi inteligentní G. B. Shaw si pochvaluje, že i konduktérka ve vlaku umí skvěle anglicky a dá se s ní mluvit o anglické literatuře! Kteroupak profesorku angličtiny asi oblékli do uniformy jen kvůli němu?

J. Novotný 16.8.2022 16:01

Dá se předpokládat, že to byla asi trochu jiná "specialistka". Později převzali tuto úlohu "letušky". Úkol byl prostý: aby si návštěvník ze západu co nejrychleji zamiloval Sovětský svaz. Obecně se to dělalo tak, že takovému člověku byla splněna všechna, i třeba podivná až nezákonná, přání. Ale to ještě není všechno! Hostitelé byli tak laskaví, že hostovi udělali i nějaké fotografie či dokonce film, aby měl na svůj pobyt v Sovětském svazu nějakou památku... Z byrokratických důvodů to sice nedostal nikdo do ruky, ale každému bylo přislíbeno, že dokumenty budou zaslány, jakmile o to "požádá".

J. Novotný 16.8.2022 16:16

Jo, mám tam hrubku.

J. Jurax 16.8.2022 17:34

No jo no, když on komunismus a Sovětský svaz byli tehdy mladou nadějí své doby na nový, spravedlivý svět, kde nebude pánů ani žebráků. Takže intelektuálové, najmě levicoví, neskrblili obdivem, dokonce i když sovětské Rusko navštívili. Akorát André Gide to, navštíviv též Sovětský svaz, nesprávně pochopil a byl tudíž za své názory tvrdě kaceřován. Komsomolci (a později u nás svazáci) byli nové, progresivní mládí bourající starý podlý svět.

Později se to pravda trochu zvrhlo do vražedných diktatur (ovšem prý proletariátu), gulagů, Maovy kulturní revoluce, Rote Armee Fraktion či Brigate Rose a polpotovské převýchovy.

Doba sebou škubla, dnes už máme jiné mladé naděje naší doby - zelené šílenství, gender, LGBTQ+, šest tuctů pohlaví i jeho svobodnou volbu, i ten nový, spravedlivý svět, kde nebude pánů ani žebráků dodnes přežil, akorát se mu jinak říká. A komsomolcům se dnes říká aktivisté.

P. Pospisil 16.8.2022 7:11

No jo, Němci měli plnou zaměstnanost (jako snad první v Evropě po krizi), měli hlavně pro mladý spoustu organizovaného vyžití, měli "Jeden národ, jedna říše, jeden vůdce", měli společného nepřítele. Co jim chybělo? Jasně že byli v pohodě.

P. Pospisil 16.8.2022 7:19

...a tu pohodu pak přenášeli na hosty. Svoje kostlivce si nechávali ve skříni a to i sami před sebou.

R. Langer 16.8.2022 8:21

Tak tak!

P. Hatina 16.8.2022 6:42

Tedy, snad to nebude znít jako provokace, ale jako připomínka. Přece to samé říkal pan Zeman ve svém projevu v lednu 2015, kde hovořil o fascinaci evropských elit nacismem.

Asi není divu že i naše české elity ho za to mediálně ukřižovaly.

Jo jasně, spletl se s Peroutkou, ale jmenoval ta řadu dalších evropských literátů, že?

P. Pospisil 16.8.2022 7:16

U Zemanova Peroutky není problém v tom, že se sekl s článkem vlevo dole. To by mu pravděpodobně nikdo moc nevyčítal, kdyby se zachoval jak normální člověk. Zeman se ale choval jak arogantní bastard, schovával se za svůj úřad a chybu nepřiznal ani když byl k omluvě přinucený soudem.

Při takovém chování pak nevynikne i to, že měl třeba v některých jiných věcech pravdu.

P. Hatina 16.8.2022 8:30

Na to že se politik za svoje chyby neomlouvá, na to jsem celkem zvyklej. Žádnej politik.

R. Langer 16.8.2022 8:33

Ale to, co tvrdil o Peroutkovi, NEBYLA chyba, to byla pravda. Jenom nenapsal zrovna ten jím uvedený článek, jenom několik velmi podobných. ;-)

P. Hatina 16.8.2022 8:40

Jo, jasně, ten spor jsem sledoval. Ono a dokonce se kdysi v médiích mihlo i jméno nějakýho literárního vědce. , od kterýho to Zeman opsal.

Nicméně, zase pro zamyšlení, ono to totiž za té druhé republiky, nebyla od některých našich novinářů ani tak fascinace Německem, jako spíš že už čekali až nás Německo obsadí celé a příjde si pro ně gestapo. Takže si spíš kryli záda...

J. Lukavsky 16.8.2022 16:58

a proto byl Peroutka posléze odměněn pobytem ve speciálním rekreačním zařízení zvaním koncentrační tábor. J.L. end

R. Langer 16.8.2022 8:22

S Peroutkou se vůbec nespletl. Dokonce k tomu dospěl i ten slavný soud. ;-)

P. Pospisil 16.8.2022 8:36

No, nikdo (ani on sám, ani jeho věhlasný mluvčí po x-měsíčním hledání a navzdory vypsané odměně dokonce ani nikdo další) nebyl schopen doložit existenci toho článku, na který se báťuška Zeman odvolával. Takže přinejmenším v něčem se spletl dosti zřetelně.

R. Langer 16.8.2022 8:42

Spletl se jenom v názvu článku. Ne ve významu. Za to se opravdu není třeba omlouvat. ;-)

P. Pospisil 16.8.2022 9:22

Nečetl jsem VŠECHNO od Peroutky. Četl jsem několik článků z těch, které Hrad vyšťoural a zveřejnil jako "důkazní" materiál. A jestli je i ten zbytek na stejný kopyto, tak se tam žádná fascinace Hitlerem a nacismem nekoná. To, co jsem viděl, je víceméně popis stavu tak, jak se musel v r. 1938-1939 jevit. V každém z těch textů je něco, co vytrženo z kontextu zní příšerně - nicméně nenarazil jsem tam na nic, co by byla vyloženě nepravda.

No a jak Němci samotní vnímali Peroutkovu "náklonnost" k Říši je zřejmé z toho, že už v r. 1939 skončil v koncentráku.

R. Langer 16.8.2022 9:26

Já jsem v těch článcích viděl přesně to, co popsal pan prezident. Možná to vnímáte jinak, já ne. A hlavně neházejte kontextem, a už vůbec ne "historickým kontextem", ten je totiž dost jednoznačný, k čemuž právě nakonec dospěl i ten slavný soud...

R. Langer 16.8.2022 9:28

Jo, a v koncentráku skončil právě proto protože - když přišli pro židy, nebyl jsem Žid... :-P

R. Langer 16.8.2022 9:32

Ke cti mu slouží, že ve 44. odmítl kolaborovat, což je dostatečně doloženo - v koncentráku mu evidentně doklaplo, co vlastně psal za blbosti, a dokázal z toho pro sebe vyvodit morální důsledky. To mu opravdu nemohu upřít.

M. Valenta 16.8.2022 10:51

Skočil jste Zemanovi na vějičku a tak zíráte na Peroutku osvětimskou optikou. V té době ovšem netušil nikdo, kam to dospěje.

R. Langer 16.8.2022 11:12

Jasně, nikdo to netušil, stejně jako chudáci Němci v dnešní době netušili, jak je výhodné celou národní energetiku, na podmět soudružky Merkelové z NDR pod vedením soudruha Putina z Ruska, postavit na Občasných Zdrojích Energie a na plynu z Ruska. To fakt netušil vůbec nikdo, kam to dospěje, soudruhu. Nicméně, je pravda, že ten plyn u nás používáme minimálně posledních 60 let. Ale my o tom ovšem víme dost dobře.

Víte co, vějičko? Jdete už s tím svým neustálým lhaním laskavě do prdele, soudruzi! ;-€

J. Novotný 16.8.2022 16:13

A také se trochu spletl, když vstoupil do komunistické strany, že?

T. Kubín 16.8.2022 6:19

Moc děkuji za info a svým způsobem doporučení. Ihned jsem zakoupil a jdu na to.