25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

KNIHA: Strojem času do Německa třicátých let

Znovu a znovu překvapuje, kolik lidí se nechalo zmást nástupem šílené mašinérie uvnitř předválečného Německa, aniž docenili její apokalyptický defekt. Julie Boydová efekt-defekt dokumentuje svou fascinující knihou Cestovatelé ve třetí říši - alias sumářem pohledů spousty cizinců. Sumou nakouknutí zvnějšku na Hitlerovu zem - během druhé a třetí dekády minulého století.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jemelík 16.8.2022 1:26

Co kdyby někdo napsal knihu o československých intelektuálech, kteří navštěvovali Sovětský svaz a opěvovali poměry v něm ?

I. Fencl 16.8.2022 1:30

možná taková je (?). Na to téma musí existovat nejméně pár studií.

I. Polák 16.8.2022 7:27

Přesně to jsem chtěl napsat také. Takového J.Fučíka myslím ještě nikdo "nedocenil".

Ale to je jen o srovnávání ideologie nacistické a komunistické. A pak taky o "pátých kolonách", dnes je ovšem aktuální Putinova pátá kolona, de fakto jde pořád o totéž.

R. Langer 16.8.2022 8:31

Jo jo, na Ukrajině je Putinova pátá kolona poměrně dost silná, to máte pravdu... ;-D

J. Novotný 16.8.2022 17:31

"V: Prosím vás, pane, já už jsem vás takovou dobu neviděl, vy jste cestoval určitě? W: Jo, já jsem byl v Rusku. V: Pane, vy jste byl s odpuštěním v Rusku? W: Jo. V: Prosím vás co, co mi řeknete, já visím na vašich rtech! Objektivní pravdu bych potřeboval vědět! W: Objektivní pravdu? V: Jak to tam vypadá! W: Z který vy jste strany, abych věděl, co mám říkat? V: Dovolte, přeci jsem váš člověk! W: No, já ještě nevím kterej! V: Jak bych vám to řekl... Potřeboval bych vědět, to nejhorší! W: A, Slovan! Á, no tak to vám posloužím. No je to tam hnusný, je to tam hrozný, co vám mám povídat. V: Bída, hlad? W: Ale horší než bída, horší než hlad! Přetvářka, faleš, přetvářka, lež! Malý děti. Ty malý nevinný děti – červený, vypasený, dobře živený... Lidi – dobře živený... Mladý holky – pche, krásný, vyvinutý... A to všecko jen proto, aby se zdálo, že tam není hlad! V: Neboli podvod a oni to ženou tak daleko, aby se zdálo, že tam je blahobyt, tak nakonec daji tomu obyvatelstvu najíst! W: No ovšem! Ale já jsem to prokoukl, já jsem tam přijel, vidim jídlo, vidim tady tlustý, zdravý, vyjedený lidi povídám si: No pozor pozór! V: To nebude samo sebou! W: Taky to není, je to vod jídla. V: Taky jsem slyšel že prej vůbec nezaměstnanost netrpěj, nýbrž: Pracovat, pané, pracovat budeš – a dostaneš za to svoje peníze! W: No térór, térór! Vono lidi by se rádi sebevraždili, ale nesměj! V: Taky sem slyšel, že prej se tam tlačej, úplný fronty jsou, u věží – se střemhlav vrhnout do propasti, učinit všemu konec, a voni jim to nedovolej, když letí dolu, tak mu přidělaj padák!"

V a W, 1935

J. Novotný 16.8.2022 18:44

"Na rozdíl od svého hereckého souputníka Jana Wericha se Jiří Voskovec po komunistickém puči v roce 1948 rozhodl emigrovat do Spojených států. Jeho zámořskou kariéru však notně zbrzdilo téměř roční věznění v uprchlickém areálu, kde byl obviněn ze sympatií ke komunismu." ... ...