29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

JAZYK: Razítko

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
doxtan 19.3.2007 11:54

Re: Re: Do jaké míry?

kvality azbukoidních přepisů již dosahují strojové překlady viz např. z Wiki "V roce 1986, strana, rostlina a Jones se shromáždil u Batha, v Anglii jihozápad" o kom to asi bude, že?

Ferdinand Estét 19.3.2007 14:15

Re: Re: Do jaké míry?

No to jsem rád, že dnes nemusím sahat po čisticích prostředcích. ;-) Kritikou sleduji pozitivní cíle, vůbec ne tepání autora pro samo tepání. Čili když píšu, že mi někdy něčí čeština křupe v uších, tak proto, aby už příště pokud možno nekřupala a ne proto, že mám ten nález jako gaudeum. Gremmy.ru je pěkný site, inu není nad to dělat bizněs v šoubizněse. Ještě kouzelnější než psaná forma je ovšem výslovnost rodilým mluvčím. ;-D Nejsou v tom však sami, v paketování anglických slov jsou takoví Japonci ještě dokonalejší...

Vybydlenost se mi sice nijak zvlášť nelíbí, ale má celkem své oprávnění, když ji budeme považovat za opak zabydlenosti. Viz dvojice zakopat - vykopat. Osobně by se mi víc líbilo slovo odbydlet, protože takový  byt už většinou znovu zabydlet nejde. Zůstává ovšem otázkou, jestli tam bydlící dobytek je protikladem zbytku.

Vysledování jisté erudice mi vhání do tváře ruměnici (equal opportunity action) - s češtinou jsem studijně skončil jako maturant a navíc ji víc než 15 let používám víceméně jen když zakopnu nebo sáhnu na něco horké...

kanuk 19.3.2007 6:33

Ať žije photographie

I když s něčím souhlasím.

MILA 19.3.2007 5:34

coz o to - ja nikdy nesoudruhoval

cestinu, bohuzel, zapomina, ale rad si prectu JIRKU SVOBODU, a jeho fonetickou cestinu, a JIRKA SVOBODA nikdy nebyl komanc, inu rec se meni a my s ni.

U soudruhu to spise ale byli jine duvody, asi cestinu moc 'nevovladali'

kanuk 19.3.2007 6:36

Re: coz o to - ja nikdy nesoudruhoval

"nevovládali" se moc neliší od "byli důvody"

Mejla 19.3.2007 2:14

Pan Beneš má pravdu - bez ohledu na výsledek DYSKUZE - především v tom,

že na tzv. modernizaci jazyka parazitují tlupy vyžírků, tzv. jazykovědců. Na rozdíl od USA my musíme mít úřad nebo ústav na všechno - na jazyk český, na správné psaní živností atd. Hlavní je, aby takový úřad disponoval dostatečně velkým razítkem a měl možnost udělovat pokuty.

Lapil 19.3.2007 1:57

Což o to, jazyk se vyvíjí

A připadá mi normální, že se převzatá slova domestikují. A že se tak děje postupně, takže může existovat džezová kapela Jazz Club a třeba fotbalový klub FC Horní Kotěhůlky; kupodivu se zatím nezdá, že by se na beatovými muzikanty vznášela otázka, zda bít či být. S existencí jistého občerstvovacího řetězce mě například smířila až možnost jít "do Mekáče na hambáče". Spíš mi, podobně jako panu autorovi, vadí befelizace (ne befehlisace - to je pitomost a ne slovo, říkám já) neboli příkaznictví čili nemožnost výběru: psát budeš takhle a ne jinak.

Co mi ale vadí možná ještě víc, je nedůslednost oněch změn. Dobrá - komunismus se stane komunizmem, ale pak se komunista musí stát komuniztou, jinak je to bordel a ne spisovný jazyk. A nebo to pojednáme opravdu a natvrdo foneticky, ale pak se těším na nové kolo nacionálních třenic a posléze na vznik konkurenčního ústavu pro jazyk moravský, protože řešení rozdílu mezi "na schledanou" a "na zhledanou" jinak dopadnout nemůže.

chocholoušek 19.3.2007 7:00

Re: Což o to, jazyk se vyvíjí

A vy to vyslovujete komuniZta? Ony všechny tyhle posuny jsou vyvolány radikálnim požadavkem "piš jak slyšíš". Takže spíš než komunizty se dočkáme demogracie :o)

milan 19.3.2007 10:18

Re: Což o to, jazyk se vyvíjí

NIKOLIV KOMUNISTA ALE KOMUNDIRA...

Jiri 19.3.2007 1:52

Hezky napsano, lec hlopost

Oj, v te americe pan Benes trpeti musel  prenaramne , a jakehoz razitka pouzivano tam?

Colour-color, Labour - labor etc. etc. etc...........

chocholoušek 19.3.2007 2:11

Re: Hezky napsano, lec hlopost

V americe snad ani ne, to by se musel namáhat do Británie. Ale ono mu a¨snad ani nejde o samu existenci dublet, ale o to že jeden z tvarů je "zdeúředně vymáhaný", což mi dost vadí taky. Zvlášť když jsem vyrostl ještě v éře překvapivě tolerantních bolševických "pravidel", která připouštěla obojí.

David Werner 19.3.2007 10:39

Re: Re: Hezky napsano, lec hlopost

Odchovanec profesora Nejedleho.;-)

Krak 19.3.2007 1:37

Tož i s tou vteřinou je to jinak

Vteřina nebyla vyřazena z jazyka českého, ale i nadále funguje jako jednotka úhlové míry. Ono totiž měřit čas i úhel stejnou jednotkou je poněkud podivné...

chocholoušek 19.3.2007 2:08

Re: Tož i s tou vteřinou je to jinak

Akorát mi přijde divné, že u minuty vám to vůbec nevadí :-o

Ostatně ona "vteřina" i "seconda" znamenají to samé, akorát z jiného jazykového základu, tedy druhou (po první menší, minute) část. Ať už úhlu nebo hodiny.

VLK 19.3.2007 19:24

Re: Re: Tož i s tou vteřinou je to jinak

Diky. Tohle mi nedoslo.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 19.3.2007 4:25

Re: Tož i s tou vteřinou je to jinak

Ale vubec to neni podivne. V anglictine se zemepisna poloha udava stupen (degree), minuta (minute), sekunda (second) a cas jako hodina (hour), minuta (minute) a sekunda (second).

Borek@exil 19.3.2007 6:15

Re: Re: Tož i s tou vteřinou je to jinak

Úterý....vtoroj den..rusky Vtornik. Vteřina....vterá část......staroslověnština, ruština, čeština........

Novák 19.3.2007 7:15

Re: Re: Tož i s tou vteřinou je to jinak

No, právě Anglii bych za vzor měrové soustavy asi nebral. Tam když řeknete nějakou míru tak se musíte hned zeptat zda jde o údaj americký či britský. V případě že britský, pak si musíte zjistit zda to není náhodou míra námořní.

honzak 19.3.2007 6:40

Re: Tož i s tou vteřinou je to jinak

jak již byl pravil kdosi přede mnou - to se ti nepodařilo, že?

Moje vzpomínky mi říkají že vteřina byla v časomíře nahrazena sekundou jakýmsi nařízením RVHP v letech sedmdesátých. A to bolševicky důsledně, takže se měnil i název populárního sportovní zpravodajství v televizi. A tam by se snadno v archivech našlo, kdy to bylo.

chocholoušek 19.3.2007 6:56

Re: Re: Tož i s tou vteřinou je to jinak

No pokud máte systém jednotek SI za výmysl RVHP :-))) budiž vám země lehká i v jiných ohledech. Vteřina úhlová se zachovala, neboť není základní jednotkou ..

honzak 19.3.2007 8:19

Re: Re: Re: Tož i s tou vteřinou je to jinak

moje vzpomínky se zase ozvaly - soustava jednotek SI platila již dávno předtím, v těch 70 letech byla snad oficiálně zavedena centrálně v RVHP. Což určitě hovorové češtině výrazně prospělo (a proto byla sekunda po 89 zase vymýcena), že?

balthasar 19.3.2007 9:20

Re: Re: Re: Re: Tož i s tou vteřinou je to jinak

Vymýcena, kde? A pokud vim, v hovorové češtině přetrvávala pořád. Ale kdoví, jestli u vás ti komunisti nemůžou i za slábnutí vzpomínek :o)

Lapil 19.3.2007 1:29

S tou váhou je to poněkud složitější

Vlastně mi nevadí, když následující někdo neví, ale když na to téma začne vtipkovat, domnívaje se, že ví, obvykle se neudržím a sděluji:

Hmotnost váhou měříme pouze v případě, když je to taková ta dvoumisková věc, kde na jednu stranu dáme pět jablek a na druhou tak dlouho přidáváme odměřené kusy železa, dokud není vyrovnáno. Na Zemi i na Měsíci nám vyjde totéž. Naopak váhy "na péro" (nemají protizávaží) neměří hmotnost, ale sílu, jíž je kilo jablek přitahováno k podlaze a jež je na Zemi asi šestkrát větší než na Měsíci, takže kdyby Měsíčňané používali pozemské váhy,bude na ně brzy vypsán konkurs.

Bez keců a vtípků - meloun o hmotnosti 6 kilogramů je šestikilogramový meloun na Zemi i na Měsíci, ale na Zemi je jeho tíha neboli váha 60 Newtonů (dříve 6 kilopondů), zatímco na Měsíci 10N (6kp).

Abych nebyl fajnšmekry napaden z neznalosti, tak upozorňuji, že vím, že tíhové zrychlení na Zemi není 10, nýbrž 9,80665 a stejně je to nějaká definovaná hodnota, protože závisí jak na nadmořské (vzdálenost těžišť zeměkoule a melounu), tak na zeměpisné (odstředivá síla) šířce. (a těším se na tu srandu, jestli si ono přesné číslo pamatuju blbě).

chocholoušek 19.3.2007 2:04

Ono je to mnohem jednodušší

protože v obou případech porovnáváte pouze sílu působící na hmotnost při daném tíhovém zrychlení .. a je-li jeho hodnota bezpečně známá, je úplně jedno, jestli srovnáváte pomocí tuhosti pružiny nebo podle působení tohoto pole na vyvažující hmotu.

Borek@exil 19.3.2007 6:10

Re: Ono je to mnohem jednodušší

Dvacet deka salámu je dobrá svačinka. Dvěstě pondů salámu si sežerte sám, já si dám těch dvacet deka..!

Borek@exil 19.3.2007 6:13

Re: Re: Ono je to mnohem jednodušší

Sežerte si to i s těma newtonama.......já se svých dvaceti deka nevzdám, akdybyste mi chtěl sebrat salám a vnutit mi nějaké pondy nebo newtony, tak vám otřískám o hlavu kilovou šišku uheráku.

chocholoušek 19.3.2007 7:05

Re: Re: Re: Ono je to mnohem jednodušší

Pro vás už máme připravený uzavřený oddělení .. on vám někdo nutil nějaký rybníky?

milan 19.3.2007 10:30

Re: Re: Ono je to mnohem jednodušší

A JA CHCI ZASE KUNDU A NE VTERINU

David Werner 19.3.2007 10:46

Re: Re: Re: Ono je to mnohem jednodušší

Vy jste ale dobytek! Vam se branky, body, seKundy nelibily?:-P

Jakub S. 19.3.2007 1:01

Pane Beneši,

už pře delší dobou jsem Vám cosi zoufale a snažně psal, nabízel, naznačoval... a nemělo to být veřejné. Nereagoval jste. Ozvete se aspoň teď - !?! Nějak? Poskytnete třeba kontakt?

 P r o s í m , trochu skromnosti, pokory, zpětné vazby, důvěry i v jiné lidi. I  t a d y , nejen v emigraci. Neironizovat vše, vše okolo, když jste tu tak dlouho nebyl, pane Beneši, který jste tak zazářil tehdy svou první povídkovou sbírkou tady - ! Pochopil jste, že Vám chci pomoci? Že třeba si dost lidí - stejných názorů jako Vy - myslí, že by to bylo k prospěchu věci? Naší společné věci - ?