1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

FEJETON: Vy a ty a já

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hal 18.2.2009 1:42

Re: pracovní řád ČSD

Povinnost "mého" ministra není chodit v kravatě a hladce oholen. Schopnosti "ideálního" ministra si tedy představuji úplně jinak. A pozor, nezaměňuji příčinu a následek, skutečně tvrdím, že vámi zavedené povinnosti jsou z mého hlediska navíc (to jen pro vyjasnění pozic).

P.S. Einstein chodil naboso

tom 17.2.2009 12:47

Re: pracovní řád ČSD

Znám hodně lidí, kteří nosí oblek s kravatou, protože se cítí důležití a zakrývají tím svou totální neschopnost. Já to nikdy v životě neměl na sobě, ze zádady. Ani na svatbě. Rozhodl jsem se už v mládí, že se dokáži prosadit díky schopnosti. Tím, že to nenosím, dávám okolí na vědomí, že je mě fuk, co si o mě myslí. Když se umíte prosadit, nepotřebujete se přizpůsobovat. Oni musí víc potřebovat Vás než Vy je. Oblek s kravatou je známka přizpůsobení se někomu nebo něčemu. Myslíte, že se máte líp než já, že máte víc peněz? Možná. Já mám dost a cítím se svobodný a nezávislý. A mohu si hlavně dovolit to dát znát svému okolí. A neholím se. A je mě fuk, co si o mě myslíte Vy. Já Vás nepotřebuji.

JA 17.2.2009 15:22

Re: pracovní řád ČSD

Ja sedim 14 hodin u PC, neholim se, ani nemeju. Mam na sobe roztrhany jeans a podelany smalls a na vsechny fuck. Ale na tom PC jsem fakt dobrej...

Hal 18.2.2009 1:43

Re: pracovní řád ČSD

Nejsi

Tisifoné 17.2.2009 15:53

Re: pracovní řád ČSD

Jasně. Zejména ta vaše póza bude hodně významná v případě, že se poměry  - díky vašim kamarádům se stejnými názory - natolik změní, že se dožijete situace, kdy budete stát nahý na kraji jámy, kterou jste si před tím vykopali, a čekat na střílení do zátylků.

Kecal. 17.2.2009 17:17

Re: pracovní řád ČSD

Chudáku.

JJ 17.2.2009 17:49

technicka pro mistni v oblecich

Kelner je na jedine zname fotce neoholen a bez kravaty. Asi je to pro vas prototyp neuspesneho muze. ;-D

V. Hoffman 17.2.2009 18:54

Re: pracovní řád ČSD

Oblek s kravatou je známka přizpůsobení se někomu nebo něčemu. - No viete, ja ked idem niekde obchodne, tak si ten oblek z kravatou beriem uplne automaticky. Navodi vhodnejsie atmosferu a sam sa v nom pri takej prilezitosti citim lepsie ako v dzinoch. Samozrejme, je nezmysel nosit oblek za kazdu cenu a osobne poznam ludi /inak dobrych odbornikov/, ktory sa v nom necitia prijemne, ale dobry oblek moze byt velmi elegantne a sucasne pohodlne osatenie. Pozrite si niekedy stare prvorepublikove filmy, oblek ma vacsina muzov, pritom sa neda hovorit o nejakej stadovitosti. Zial, ako mnoho inych veci, aj oblekovu kulturu sa podarilo komousom do znacnej miery  znicit. 

Hal 18.2.2009 1:58

Re: pracovní řád ČSD

Souhlas že kvalitní oblek jistě udělá dobrý dojem.

Oblek u obchodníka/managera je prostě povinná uniforma. Jinak, dle mých zkušeností, i na jednáních na poměrně vyšší úrovni je těžké nalézt odborníka-technika, oblečeného do kompletního obleku.

I největší firmy v Čechách mají na vysokých technických pozicích značně nepřizpůsobivé lidi, je celkem běžné, že za stranu zákazníka (objednatele) je na jednání hlavní technik v triku a džínách, v sandálech, nebo třeba s různými náušnicemi.atp.

Jiri 17.2.2009 23:06

Re: pracovní řád ČSD

ale potrebujete - at uz delate cokoliv, tak potrebujete spotrebitele/zakazniky, atd. Jste li lekar, potrebujete pacienty, jste li pekar, tak lidi, kteri jedi housky... Jinymi slovy - sakramentsky nas potrebujete. A samozrejme, ze oblek a kravate nedelaji odbornika, ale mam li si vybrat ze dvou odborniku, z nichz jeden vypada slusne a druhe ne, tak volim toho slusne vyhlizejiciho. A mimochodem, z tech rozervanych jean a svetru jsem take vystupoval nerad, ale prestoupil jsem do obleku pomerne svizne, kdyz se mi zacalo nedostavat prace.

Hal 18.2.2009 1:48

Re: pracovní řád ČSD

Na špičce bývá prázdno, máte snad pocit, že se všude tlačí davy schopných odborníků? To jste šťastný člověk. Sám se potkávám spíše s tím, že ať snížím "ostatní" požadavky jakkoli nízko, stále se odbornosti u spolupracovníků/zaměstnanců/řemeslníků nedostává.

Helena 18.2.2009 1:05

Re: pracovní řád ČSD

Asi jste bezdomovec. Ke komu chodíte na internet, pane tom?

Hal 18.2.2009 1:49

Re: pracovní řád ČSD

Možná vás na ten internet právě připojuje, paní Heleno.

fox 17.2.2009 11:04

Vy a ty a já

Ten mladík prodejce asi nebyl Čech ,to je časté.Že si ty studentky říkali vole,to jste mněl štěstí.Co já slyšel,to napsat nemůžu,asi by to neprošlo.Kapsička na odběr genetického materiálu popř protějšek a pod.

novak 17.2.2009 10:39

tykani

Pollozil jsem studentovi pri zkousce otazku a uslysel jsem:

     Hele vole to je jasny a pak nasledovala velmi dobra odpoved.

Jakub S. 17.2.2009 12:40

Kde? Píšete bez akcentů. Na druhé straně Hele vole by nebylo jinde.

Moment: vy jako zkoušející jste dovolil takový úvod odpovědi? A už předtím u vás byla atmosféra, že k tomuhle to směřovalo? No to snad...

O.M. 17.2.2009 10:38

To by mě zajímalo,

kdo přišel s tím, že angličtina / američtina zná jenom tykání, když to you a you nejde rozlišit. Co když si naopak jenom vykají?

Ale pravda bude asi taková, že to tykání a vykání se pozná z kontextu řečeného (psaného).

JJ 17.2.2009 11:12

Re: To by mě zajímalo,

Nepozna, proste ten koncept vykani a tykani nemaji.

Jan Hanzl 17.2.2009 11:35

Re: To by mě zajímalo,

Pozná! Mluvčí anglického jazyka vyká všem. 2. osobu jednotného čísla (tykání) používá pouze, když hovoří s Bohem. (thy, thine, thou). A Bůh mu samozřejmě také tyká.

Tx 17.2.2009 10:27

Je pravda

že jsem nikdy netykal svému přímému nadřízenému. Jeho šéfovi už jo. I když mi ten můj šéf třeba tykal. Naopak s podřízenými jsem si tykal jen tehdy, když jsem je opravdu dobře znal a věděl jsem, že toho nezneužijí.

Minutus 17.2.2009 10:39

Re: Je pravda

Je to rozumné.

Bac L'Jean 17.2.2009 10:23

Vykání stále žije

Patřím spíše mezi ty mladší (25), ale přijdu si dost starý na to, abych dokázal projevit v oslovení úctu či pokoru, je-li potřeba. A lze toho docílit jednoduše - použitím vykání. Kdo toto nezvládne, na první pohled sebe sama prezentuje jako omezence.

Tykání pro mě je použitelnou formou pouze ve styku se sobě rovným či blízkým člověkem, popřípadě v naprosto neformálním styku (ať už jde o kotel fanoušků na hokeji, některé internetové diskuse atp.)

JJ 17.2.2009 10:05

No a jsou jazyky, ktere maji tech zdvorilostnich odstinu podstatne vice

treba Japonstina.

Pouzivani krestniho jmena v anglictine jako pseudoindikace vykani funguje pouze, pokud v anglictine komunikuje clovek, ktery vyrostl mimo UK/ US/ Australii (omlouvam se, pokud jsem nekoho vynechal, u Iru nevim). Jinak se v 95% komunikace pouziva krestni jmeno, pouzivani prijmeni smrdi reci uredniku.

A nejsem si jist, jestli to nebyl nahodou Olaf Palmer, kdo prakticky zrusil vykani ve Svedsku.

JJ 17.2.2009 10:09

Re: No a jsou jazyky, ktere maji tech zdvorilostnich odstinu podstatne vice

Ale jinak ma aglictina dalsi odstiny zvorilostni - treba osloveni sire, your majesty, excellence atp. Rozhodne se v tom nevyznam a asi jde o hodne anglickou zalezitost, tak trochu prezitek, amici to budou mit snad jen v armade.

A treba cernosi z gheta se budou oslovovat "bratre" ...

Peter 17.2.2009 17:48

Re: No a jsou jazyky, ktere maji tech zdvorilostnich odstinu podstatne vice

J.J. velmi spravne. I v anglictine se da vyjadrit respekt  (obdoba ceskeho vykani). Pouzivaji se slova "sir" nebo osloveni plnym jmenem "Mr. Brown". Ja jsem si vzdy "tykal" se svym sefem. To ovsem neznamena, ze pri pouzivani "you" se nevyjadruje respekt. Respekt se vyjadruje tim, jak se cela konverzace vede. Je zcela bezne v anglicky mluvicim svete, ze i "boss" vyka podrizenemu. Vzdy se jedna o starsiho podrizeneho nebo o cloveka jez ma pro spolecnost zvlastni vyznam. Tady zadny "boss" nedela z vyjadreni zvlastni ucty k nekomu podrizujici pomer. Ovsem vetsinou se v anglictine tyka . My umime vest konverzaci na "civilizovane" urovni bez ceskeho vykani. Ono je to nejak vyrovnanejsi a vrelejsi. Jsem tady 30 let takze snad do "toho" mohu mluvit.

Eva D. 17.2.2009 18:37

Re: No a jsou jazyky, ktere maji tech zdvorilostnich odstinu podstatne vice

R^ :-) My umime vest konverzaci na "civilizovane" urovni bez ceskeho vykani. Ono je to nejak vyrovnanejsi a vrelejsi.

Přesně, ono jde i o ton, řeč těla, výraz tváře, please, would you a thank you....

Jiri 17.2.2009 23:12

Re: No a jsou jazyky, ktere maji tech zdvorilostnich odstinu podstatne vice

Ale za tech 30 let Vam uniklo, ze se vlastne NIKDY gramaticky netyka. Tyka se tonem, zpusobem osloveni, atd. Ale tykani, tak jak to zna hodne jazyku - tedy 2. osobou jednotneho cisla - v anglictine proste neexistuje. To "you are" je druha osoba mnozneho cisla.

Peter 18.2.2009 0:38

Re: No a jsou jazyky, ktere maji tech zdvorilostnich odstinu podstatne vice

Bohuzel Jiri,  "you are" plati pro 2.osobu jednotneho a mnozneho cisla. Pan V. Hofman se snazil nekomu jednoduse vysvetlit anglicke tykani a vykani. Viz. I.P. 89. 173. 91xxx V. Hofman.

Cech 18.2.2009 6:25

Re: No a jsou jazyky, ktere maji tech zdvorilostnich odstinu podstatne vice

Pane Petr - you are mistaken - mylite se - a zde uz vidite jak Jste se strefil vedle jako jedle. Ve slusne anglictine se pouze vyka vizte vyse ono "you are mistaken" - to neni jak Vy si myslite po triceti letech druhy pad singularu nybrz druhy pad pluralu. Kupte si znovu ucebnici anglictiy, prosim!

Magor Milda 17.2.2009 9:34

Neformální oslovení je něco důvěrného, mezi lidmi, kteří se dobře znají

třeba na universitě se zásadně nepoužívají interně nějaké tituly, běda však, kdyby je vynechal třeba v korespondenci někdo, kdo k nám nepatří. Je to zkrátka okruh lidí se společnými zájmy a spoluprací. Ovšem něco jako vole,vole, normálka se v Německu neslyší, to už je na advokáta. To je zase česká specialita, zřejmě pozůstatek J. Haška a spol.(Baszom ász teremtete...)