6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hagar 24.7.2007 16:19

Re: Copak je rasismus, pokud jeden obdivuje třeba olympijského vítěze a neshledává nic obdivuhodného na obecním opilci?

Romove jsou predci Izraelitu-Hebrejci?

Ignacy M. 23.7.2007 10:34

Zdravím všechny a hlavně autora

že ho napadlo takový článek napsat. Už jsem si myslel, že asi nejsem normální.

Já osobně bych jako nejpěknější anekdotu o Židech vybral tuto: V newyorském metru sedí černoch a čte židovské noviny. Přijde k němu Kohn a říká: "Poslouchejte, že jste černoch, to vám nestačí?"

Zdislav Wegner 1.8.2007 10:01

Máte pravdu - tohle je to nejlepší! Díky!!!

Kolemjdoucí (J.Š.) 23.7.2007 10:09

Dovolím si odbočit

Je to sice mimo téma, ale je tu plno vzdělaných lidí a třeba mi nějaký pamětník odpoví. Ostatně Židům se jistě pobyt v Německu za nacistů vryl hluboce do paměti a můj dotaz se týká té doby. Četl jsem „The characteristic of the spirit of the Hitler Youth is their toast : ‚Our soul for the Devil! Our soul for the girls! Our life for the Fuehrer! Prosit!“

Nějak se mi nezdají ta první dvě zvolání. Ví někdo, jestli je to opravdu autentický citát?

Hnyk 23.7.2007 11:58

Hádanka

1) Tvoje tělo náleží tvému národu, neboť národu vděčíš tvoji existenci, ty jsi za tvoje tělo zodpovědný. 2) Musíš být stále čistý, o tvoje tělo pečovat a tělo cvičit. Světlo, vzduch a voda ti přitom pomáhají. 3) Pečuj o zuby. Na zdravý a silný chrup můžeš být hrdý. 4) Jez hodně syrového ovoce salátu a zeleniny které jsi důkladně omyl čistou vodou. Ovoce obsahuje cené živiny, které se ničí vařením. 5) Pij tekuté ovoce a kafe nechej pro drbny. Nemáš kafe zapotřebí. 6) Míjej alkohol a nikotin. To jsou jedy které brzdí tvůj růst a tvoji pracovní sílu. 7) Pravidelně cvič. Cvičení tě zocelí a podporuje zdraví. 8) Každou noc musíš spát přinejmenším 9 hodin. 9) Trénuj první pomoc při neštěstích. Můžeš se stát zachrancem živote tvého kamaráda. 10) Při všem co děláš pamatuj: Tvoje povinnost je být zdravý. 

Ne to nejsou zásady Pionýrů a ani zásady Sokolu. To je "desatero" říšského lékaře hitlerjugend z r. 1939. Tím se zodpoví i otázka o pravdivosti tvrzení o "the characteristic of the spirit of the Hitler Youth".

http://www.hauptschule-kaufering.de/Unterricht/GSE/Nationalsozialismus/Hitlerjugend/hitlerjugend.htm

Sch.glosátor 23.7.2007 12:36

To jsou výborné a všeobecně užiotečné zásady.

S jedinou změnou : 1) Tvoje tělo náleží Tobě, neboť je Tvým jediným příbytkem na celý život.

Fafa 24.7.2007 17:14

Re: Hádanka

No vidite, takova snaha o zdravy zivot a pak jim to natrel ten tlusty alkoholik z Londyna. ;-D

Jakub S. 23.7.2007 14:37

Ne, ty první dvě samozřejmě ne!

A k těm zásadám  hauptreichsarztfuehrera tady dole: velmi dobré se s tímhle seznámit... a pak se podívejte na článek v pátečních LN o táboře Putinjugend. A ty snímky. Začne vás mrazit.

Sch.glosátor 23.7.2007 10:09

Nejraději mám Patagonce.

Je s nimi nejméně problémů.

Fafa 24.7.2007 17:58

Schumachere:

Ja nevim. Treba general Pinochet mel s tim Patagoncem Allendem strasne prace.

Psí vrah Čumil 23.7.2007 9:50

No, asi by se daly najít podstatnější důvody k filosemitismu,

ale zaplať pánbu aspoň za ten, s nímž se namáhá pan autor. :-)

www racek 23.7.2007 9:27

hmm, to desatero, co nám dali ... tak nevím

zdali primitivní zákoník pouštního kmene lze srovnávat s dokonalými zákoníky starověku, počínaje sumery, chammurabim nebo řeckým a římským právem ...

sigi 23.7.2007 9:42

Re: hmm, to desatero, co nám dali ... tak nevím

Přečtěte si pořádně Desatero tohoto pouštního kmene přečtete, zjistíte, že kdyby lidé jeho zásady dodržovali, nepotřebovali by žádný sebedokonalejší sumerský zákoník...

Sch.glosátor 23.7.2007 17:55

Já bych podle toho seškrtal i náš trestní zákoník.

Protože jeho podstatou je Desatero a zbytek je jen okecávárna ;-D

cassul 23.7.2007 10:13

Re: hmm, to desatero, co nám dali ... tak nevím

Desatero je geniální, jde přímo k podstatě věci bez příkras. Všechny ostatní zákoníky jsou jenom rozpitváním a rozmělněním Destatera do mnoha slov. Kdosi kdysi napsal, že není hříchu nebo zločinu, před kterým by Desatero nevarovalo...

jk 23.7.2007 11:48

Re: hmm, to desatero, co nám dali ... tak nevím

 Desatero je geniální právě pro svou obecnost a úplně by stačilo z něj dodržovat aspoň první "patero", nebo aspoň "nezabiješ a nepokradeš". Primitivní jsou naopak zákoníky kasuistické, t.j. takové, které se snaží doslovně postihnout každou situaci, což je samozřejmě nemožné. Konkrétně např. Chammurapiho zákoník má ustanovení o poraněném varleti.

VLK 24.7.2007 15:33

Re: Re: hmm, to desatero, co nám dali ... tak nevím

Desatero - ktere? To ktere je sepsane ve Starem zakone, nebo to, ktere si z toho upravili krestani az asi po tisici letech? V tom puvodnim totiz bylo i neco o nezobrazovani zivych bytosti.

A proc, kdyz je tak genialni, ho zide rozcuckovali a rozmelnili do dvou ci snad tri knih z peti knih Mojzisovych? Protoze uz i jim nestacilo, bylo nerealne a nevymozitelne. Razem tu mame z tolik vychvalovaneho kratkeho desatera neco podstatne delsiho nez Chamurapiho stela a na druhou stranu neuplnejsiho a nedostacujicnejsiho.

jk 24.7.2007 17:02

Re: Re: Re: hmm, to desatero, co nám dali ... tak nevím

1. V jednoho Boha věřiti budeš, 2. Nevezmeš jména božího nadarmo, 3. Pomni, abys den sváteční světil, 4. Cti otce svého i matku svou, aby dlouho živ byl a dobře ti bylo na zemi, 5. Nezabiješ, 6. Nesesmilníš, 7. Nepokradeš, 8. Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému, 9. Nepožádáš manželky bližního svého, 10. aniž požádáš statků jeho.

   O nezobrazování živých bytostí tam nic není. Knih Mojžíšových, máš pravdu, je 5 : Genesis, Exodus, Leviticus, Deuteronomium a Numeri. Ta spousta příkazů a zákazů je jen v jedné - Leviticus (dodnes se říká, že nám někdo káže levity). Určitě bychom tam našli zákaz zpodobňovat  Boha, vždyť pravověrní židé nesmějí jeho jméno ani napsat ani vyslovit, proto používají  "maskovací" označení Adonai nebo Eloah, což myslím obojí znamená Pán a do češtiny se někdy překládá jako Hospodin. Na zákaz zobrazování jiných bytostí si nevzpomínám, až budu mít víc času, tak do té knihy zase kouknu, ale pravda je, že jsem dosud v žádné synagoze zobrazení živé bytosti neviděl.

VLK 25.7.2007 10:53

Re: Re: Re: Re: hmm, to desatero, co nám dali ... tak nevím

http://cs.wikisource.org/wiki/Bible_%28Kralick%C3%A1%29/Deuteronomium#Kapitola_5.

Ja vedel, ze na internetu je vse. Kdysi pred desetiletimi jsem si to cetl a nejak se mi to nezdalo. A tak jsem si sve vedomosti osvezil a doplnil treba v poznamce k tomuto odkazu:

http://vira.bloguje.cz/352021-desatero.php

jk 25.7.2007 16:40

Re: Re: Re: Re: Re: hmm, to desatero, co nám dali ... tak nevím

  VLKu, s uznáním smekám a gratuluji, jsi prostě 1.

Petr Q. 23.7.2007 14:59

Re: hmm, to desatero, co nám dali ... tak nevím

....... až po naše moderní kodifikované bezpráví.

Jarda 23.7.2007 16:23

Re: Re: hmm, to desatero, co nám dali ... tak nevím

Bylo by primitivni ocekavat od dusevnich prostacku jako racek pochopeni Desatera bozich prikazani.

jk 23.7.2007 8:59

žasnu nad objevem pana Olšera:

  Ježíš Kristus že byl rabín!!!??? Jéééžišikriste.

sigi 23.7.2007 9:05

Re: žasnu nad objevem pana Olšera:

Chcete snad popřít, že Kristus byl židovský vzdělanec, i když mluvil aramejsky...?

jk 23.7.2007 9:23

Re: Re: žasnu nad objevem pana Olšera:

 Já nic nepopírám, já jsem si jen přečetl všechna čtyří kánonická evangelia a tam nic o tom, že by Ježíš byl nějaký vzdělanec, není. Rovněž tam není ani slovo o nějakém Kristovi. To je slovo z řečtiny a jako přídomek bylo Ježíšovi přisouzeno až mnohem později. Jen na okraj - mám dojem, že ztotožňujete pojmy vzdělanec a rabín, což taky není správné. Každý vzdělaný žid přece nemusí být automaticky rabínem.

sigi 23.7.2007 9:36

Re: Re: Re: žasnu nad objevem pana Olšera:

Nemusí, ale může. Proč vymrskal kupčíky z chrámu svého Božího otce...? Nebyl vzdělanec, kázající davům slovo Boží? A když se jako dítě ztratil rodičům, kteří ho našli, jak rovnocenně diskutuje s moudrými farijeji...? Musíte číst kánonický evangelia pečlivěji... A ne křesťanská... To, že byl Ježíš židem, zatloukal i fanatik Mel Gibson...

Kolemjdoucí (J.Š.) 23.7.2007 10:23

Re: Re: Re: Re: žasnu nad objevem pana Olšera:

On si to ten Mel Gibson mohl přečíst dost podrobně zdůvodněné např. v knize z roku 1899 "The Foundations of the XXth century", ale i v jiných, starších. Ovšem těžko říct, do jaké míry jsou ta zdůvodnění z dnešního hlediska dostačující ... V 19.stol. hrálo i u vysoce vzdělaných autorů velkou roli nacionalistické hledisko.

Kolemjdoucí (J.Š.) 23.7.2007 10:35

Re: Re: Re: Re: Re: Oprava:

samozřejmě jde o "The Foundations of  the XIX th Century" .

jk 23.7.2007 10:24

Re: Re: Re: Re: žasnu nad objevem pana Olšera:

  Ale sigi, kánonická evangelia jsou čtyři, Markovo, Matoušovo, Lukášovo a Janovo, a přiznám se, že netuším, co jsou to "ne křesťanská evangelia", protože žádná jiná než ta čtyři jmenovaná v Novém zákoně nejsou. Vím, že existují tzv. gnostická evangelia, ale pro mně jsou nedostupná, církev je neuznává.  Ježíš diskutoval rovnocenně s farizeji, protože byl nadán Duchem svatým. nikoliv proto, že by ve svých 12 nebo 13 letech (tolik mu myslím při té diskusi bylo) byl absolventem nějaké starověké židovské university, tedy vzdělancem, jak ten pojem chápu já.

sigi 23.7.2007 10:34

Re: Re: Re: Re: Re: žasnu nad objevem pana Olšera:

Vše, co souvisí s Novým zákonem, souvisí také velmi úzce s křesťanstvím. Nebo snad s hinduismem či buddhismem...? A proč by křesťanský Nový zákon či kánonická evangelia preferovala židovství svého absolutního hrdiny...