19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

ZMĚNA KLIMATU: Strašení – lež, která musí skončit

Od roku 1992 a zejména od Summitu Země v brazilském Riu de Janeiru je Západu neustále vyhrožováno „klimatickou nouzí“, která zatím ještě nikdy nenastala, ale která se pro klimatické alarmisty stala zaklínadlem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mertan 10.6.2023 19:09

Neviem presne všetko naspamäť, hoci sa mi zdalo že viem. Andsko Saharské zaľadnenie bolo cca pred 450 mil rokov a koncetrácie CO2 boli vtedy nejakých 3 - 4000 PPM. V princípe je to ale jedno, pretože pri dnes nepredstaviteľnej koncentrácii CO2 bola doba ľadová. Prečo by dnes malo zabrániť množstvo predstavujúce menej ako štatistická chyba tomu čo nezabránilo 4000 PPM CO2?

R. Langer 10.6.2023 9:52

ZEMĚ NENÍ SKLENÍK! ;-€

J. Ganaur 10.6.2023 9:56

Ale klimaalarmisté v něm žijí!;-D

R. Vacek 10.6.2023 6:26

Když by se na důsledky oteplování podíval někdo nezaujatě, tak třeba dojde k závěru, že oteplení bude znamenat přínos a proto není moc rozumných důvodů, proč se snažit pozitivní změnu zastavit.

P. Rada 10.6.2023 6:44

Nezaujatě lze nahlížet na klima s hlediska životních podmínek na které zas reaguje masivnost biosféry a konkrétněji rozmanitost biodiverzity jakožto životaschopnost dokládající entropická veličina.

Ta právě už ale století klesá a tak se dnes hovoří o šestém globálním vymírání. Odpovídá mu i gradient změn který byl globálně teplotně překonán naposled před 65miliony let na K/T rozhraní s dopadem na vymření dinosaurů a všeho živého hmotnějšího jak cca 20kg. "Nezaujatý" dotaz - kolik vážíte?

R. Vacek 10.6.2023 6:51

Nesmysl. Za vymírání nemůže klima, ale člověk - je ho stále víc a potřebuje stále víc místa. To, co tam žilo původně, je vybito, snědeno.

J. Ganaur 10.6.2023 6:53

Přesně tak!!!R^

P. Rada 10.6.2023 7:04

"Přesně tak" ... a když už nebude co jíst ... pak bývalý homo sapiens zas může přejít na loupež až kanibalismus? Nejspíše ano. Naposledy byl takový scénář zdokumentován např. na Velikonočním ostrově:

https://citarny.com/temata/souvislosti-z-knih/chovani-lidi/koukolik-stupidita-spolecnosti

J. Ganaur 10.6.2023 7:50

Pokud nebude, co jíst, tak za to může přelidnění nebo neúroda.CO2 je ovšem hnojivo a teplejší klima zvyšuje vlhkost.Obojí pro rostliny jen dobře.:-)Jenže přírodě je to fyzikálně nějak jedno, takže doba ledová!:-(

P. Rada 10.6.2023 8:20

Tvrdíte hlouposti v rozporu s fyzikálními zákony - které přírodní prostředí (na rozdíl od lidského ega) bez-diskusně respektuje.

S rostoucí teplotou např. více jak lineárně roste nejen odpar ale i rozpustnost vody v atmosféře. Na souších je pak pro vláhu v území podstatný typ vzdušného proudění a lokální retenční schopnost. Zkuste pouvažovat proč je v evidentně teplejších pouštích Sahary pravidelně sucho a jižněji i severněji je vláhy více.

Děkuji Vám ale za to, s jakou příkladností na sobě demonstrujete typ vděčného ale pomýleného čtenáře, za sice tendenční až pohádkově lživý článek který je předmětem této diskuse.

R. Vacek 10.6.2023 8:45

Přestaňte s nesmysly. Nechte je na těch,kteří jsou za to placeni.

Snad se stačí podívat zpět v čase. Doby ledové byly doby nejen s nízkou teplotou, ale i s nízkými srážkami a modrou oblohou bez mráčku.

Naopak doby meziledové se vyzačují vyššími teplotami, vyššími srážkami a zvýšenou oblačností. Proto s dalším růstem teploty porostou i srážky. Samozřejmě globálně, to, že v deštném stínu nebude pršet, asi nezměníme.

R. Langer 10.6.2023 9:54

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku! Lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

M. Pražák 10.6.2023 7:09

Kecy by vám šly, ale jinak víte houby.

P. Rada 10.6.2023 7:15

Sdělte namísto "keců" fakta věrohodnější jak v uvedených odkazech at vím víc jak "houby" a navíc at se to dozvědí i další.

O. Kožušník 10.6.2023 8:05

HI, pane Rado, dovoláváte se fyziky - ale vezměte si fyzikální tabulky, a zjistíte, že plyny atmosféry mají, až na malé rozdíly, shodné vlastnosti. Z toho plyne, že dusík, kyslík, argon, jsou vlastnostmi shodné skleníkové plyny, a to nezmiňuji vodní páru. A vzhledem k obsahu 0.04 procent CO2 v atmosféře, má CO2 na klima vliv cca 0.04 procent, to je prakticky nic. Na jednu molekulu CO2 připadá 2500 atomů ostatních složek atmosféry. Uhlíková stopa je výmysl zelených aktivistů na ohlupování lidí, žádná uhlíková stopa neexistuje.

Na vrcholku Mauna Loa se trvale měří složení atmosféry. Obsah CO2 v atmosféře kolísá v rozmezí 5 % s roční periodou. Zkuste umístit na oběžnou dráhu čidlo vyzařování energie od země, intenzita by se měla měnit o cca 5% , pakliže funguje vaše uhlíková stopa. Ale čísel se zelení aktivisté bojí, jako čert kříže.

M. Šejna 10.6.2023 8:35

To jste ale hodně vedle, pane Kozušníku.

Skleníkové jsou pouze plyny s třemi více atomy v molekule. Takže kyslík O2 skleníkový není, ale ozón O3 už skleníkový je.

V atmosféře jsou tedy skleníkové H2O, CO2, CH4, O3 atd. Nikoli O2, N2 apod.

Těch 0,04 procenta je dle vás mizivé a bezvýznamné množství, ale přitom stačí zajišťovat celoplanetarni fotosyntézu.

V. Mertan 10.6.2023 13:56

Síce 400 PPM stačí zabezbečiť fotosyntézu, ale je to dosť na hrane. Ako sám spomínate v inom príspevku posledných 1 milión rokov kolíše obsah CO2 mezdi 180 -360 PPM. 180 PPM je naozaj veľmi málo, hranica účinnosti fotosyntézy je 150 PPM.

J. Ganaur 10.6.2023 7:51

Ty houby bych zaměnil za podpapíráky!;-D

J. Lukavsky 10.6.2023 8:25

Oteplení o cca 2oC není moc, ale ve střední Evropě to přinese několik pozitiv. Sníží se náklady na topení. Budeme mít bez problémů 2 úrody ročně. Severní mořská cesta se doopravdy otevře. Výroba elektřiny ze solárů se zvýší..... J.L. end

J. Ganaur 10.6.2023 9:34

Ze solárů ne.Množství energie ze Slunce se nezvýší!:-/

J. Lukavsky 10.6.2023 12:49

No pokud součástí klimatické změny bude i méně oblačnosti tak ano. No ale to se uvidí. J.L. end

P. Rada 10.6.2023 6:24

Lživost, strašení, klamnost ... jakožto hlavní složky demagogie by opravdu měly skončit. Demagogie je klamné řečnické vystupování. Klamného a tedy i zamlčeného, líbivě ukazujícího, že není třeba jakkoli měnit pohodlný konzumní život na fosilní dluh je přitom tento článek plný. Uvedu alespon něco:

1. Polopravdou je, že emise CO2 rostou ale nikoliv od roku 1992 ale už století. Od zmíněného roku jen o něco výrazněji jak před desetietími a tak bylo za poslední tři desetiletí vypuštěno tolik CO2 jak za celou předcházející průmyslovou éru. Zamlčeny přitom zůstaly všechny ostatní složky ovlivnující klima. Zásadní klam tkví ve fyzikálním faktu, že okamžité imise neovlivnují klima. Dopady má až jejich kumulativní bilanční působení v čase - která bylo pominuto - viz radiační bilance a její vývoj a kumulativní působení:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Radia%C4%8Dn%C3%AD_p%C5%AFsoben%C3%AD

https://chmibrno.org/blog/emise-co2-a-dalsich-sklenikovych-plynu/

2. S tím, že se pravděpodobě nepodaří naplnit pařížské dohody souhlasím ale dodávám, že náročnost kroků k naplnění roste extrémě s mírou oddalování přislíbených opatření. Civilizaci tak hrozí ekonomická past.

3. Podnebí je místní! Globální může být klima. Adekvátní význam mají všechny spolupůsobící vlivy - to že evropské snahy nemají sebemenší význam je LEŽ! - dnes úměrná tomu, že kumulativní vliv je dodnes prakticky stejný jako Číny.

4. Důsledkem je už dnes růst cen potravin. Glob. oteplení +1.2C totiž už navodilo růst dynamiky podnebí v podobě such či záplav s dopady poklesu produkce zatím o - 21%. Do budoucna nelze zabránit nárůstu hladin oceánů o min 6m. Toto geofyzikálně opodstatněně spolu s vyčerpáním surovinových zdrojů hrozí migracemi stamilionů s rozvratnými důsledky:

https://theconversation.com/a-year-of-hunger-how-the-russia-ukraine-war-is-worsening-climate-linked-food-shortages-181160

https://ourfiniteworld.com/2019/01/09/2019-world-economy-is-reaching-growth-limits-expect-low-oil-prices-financial-turbulence/

R. Vacek 10.6.2023 6:39

Snůška nesmyslů. Potravin se produkuje stále víc, dokonce produkce roste rychleji, než počet obyvatel.

rok 1961: 2196 kcal/osobu a den

rok 2013: 2874 kcal/osobu a den

V roce 2010 se přecházelo na jiný výpočet a dle něj:

2010: 2858 kcal/osobu a den

2020: 2982 kcal/osobu a den.

Je to hlavně dosaženo vyššími výnosy a ne rozšiřováním osevních ploch. Od roku 2001 dokonce obdělávaná plocha klesá. Stačí se podívat na data FAO.

https://www.fao.org/faostat/en/#data/RL/visualize

P. Rada 10.6.2023 6:56

Potravin je doposud zdánlivě produkováno stále více, ale jen s důvodů narůstající agrochemizace, vypalování pralesů, přelovování oceánů...

Měrná zemědělská produkce ale už klesá - viz odkaz výše a realita růstu cen potravin i u nás.

Realitou právě u nás také je, že současná zemědělská produkce je úzce vázána na dovoz hnojiv zejména neobnovitelných fosfátů ze zámoří + dovoz energetických surovin - ropa a plynu. Jíme/žijeme takto vzato už století spíše s energie do potravinářství druhotně vložené s neobnovitelných zdrojů - než té na polích narostlé.

Už dnešní agrochemie přitom dokázala kontaminovat polovinu podzemních vod u nás rezidui herbicidů a pesticidů bez kterých by byla míra produkce neudržitelná.

R. Vacek 10.6.2023 7:07

A jak byste si představoval dosahovat vyšších výnosů, než zlepšenou agrotechnikou? Ty vyšší výnosy samozřejmě potřebují vyšší dodávky živin. Zhruba 10% úrody máme díky "hnojivému" účinku zvýšené koncentrace CO2 v ovzduší, ale rostliny přijímají živiny hlavně kořeny.

Podstatné je, že klimatické změny (+ vyšší CO2) nevedou k poklesu produkce potravin, právě naopak produkci podporují.

P. Rada 10.6.2023 7:34

Pro potravinovou produkci je stamiliony let klíčová aktivita enzymů a specificky fotosyntetizujícího RUBISCO. To má své optimum. Uvádí se že ani rýže nad 30C teploty vody nepřirůstá....

Bez vody ale ani tento enzym nic nezmůže a jak jste si mohl všimnout u nás tak letošní relativně chladné a deštivé klima které ale bylo ještě před půlstoletím u nás běžné navodilo nebývalý růst obilovin při teplotách 5 až 20C.

Produkci přitom pravidelně limitují nejvíce nedostatkové prvky/okolnosti (NPK,...). Jen v případech pokud je všeho ostatního správná míra může mít růst jednotlivosti jako je CO2 pozitivní vliv. Ve sklenících se toho běžně využívá. V přírodním prostředí panují komplexnější a dlouhodobější vztahy.

Konkrétně růst skleníkového efektu navozuje už dnes růst dynamiky podnebí a dlouhodoběji růst hladin oceánů kde v deltách řek a při pobřeží žije miliarda lidí ze zemědělské produkce - která je ale stále více ohrožována zasolením...

Růst 1cm úrodné půdy přitom v podmínkách mírnějšího klimatu trval zhruba století. Za poslední půlstoletí ale konkrétně naše Jižní Morava přišla v důsledku neuvážlivého hospodaření + větrné a vodní eroze o půlmetru humozní půdy. Dohání se to zatím agrochemií.

R. Vacek 10.6.2023 7:37

Musíte kontaktovat FAO a vysvětlit jim, že to musejí mít špatně, protože podle vás výnosy růst nemohou. Že to máte teoreticky skvěle podložené, takže chyba musí být u nich.:-)

J. Ganaur 10.6.2023 7:52

;-DR^;-D

R. Langer 10.6.2023 9:56

R^ ;-D

J. Lukavsky 10.6.2023 8:32

"klíčová aktivita enzymů a specificky fotosyntetizujícího RUBISCO" Odum, Základy ekologie: "Fotosynéza na zemi je limitována nízkou koncentrací CO2 a inhibována vysokou koncentrací kyslíku." To bylo potvrzeno i pokusy kdy přidávali CO2 do skleníku a kytky rostly rychleji, ale je to drahé, dalo by se to ale dělat tam, kde CO2 je odpadní produkt, čili je zadarmo. J.L. end