Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
HYSTERIE: Opět nás straší klimatickou změnou
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P. Eliáš 22.5.2023 8:58Žvaníte. :-) |
R. Vacek 22.5.2023 7:29Klimahysterie není nic jiného, než jak udělat z příznivé klimatické změny strašáka. Přitom díky zvýšené koncentraci CO2 máme o 10% vyšší úrodu, prodlužuje se vegetační doba (někde se stihne sklizeň navíc) a celá země je zelenější. |
P. Rada 22.5.2023 7:51Omyl - je to naopak! V důsledku G.W. +1.2C a s tím svázaného nárůstu dynamiky podnebí jako jsou povodně či sucha POKLESLA celosvětově produkce potravin o 21%: https://theconversation.com/a-year-of-hunger-how-the-russia-ukraine-war-is-worsening-climate-linked-food-shortages-181160 |
R. Vacek 22.5.2023 8:04Doporučuji podívat se na stránky FAO, organizace, která se statistikami ohledně produkce potravin zabývá. Tam například zjistíte, že i když počet obyvatel dál roste, tak roste i kalorický příjem na osobu - mezi lety 1961-2013 z 2196 na 2874 kcal/den. 2010-2020 z 2858 na 2982 kcal/den. To koukáte, co? https://www.fao.org/faostat/en/#data/FBS/visualize |
P. Rada 22.5.2023 8:12Dejte si do souvislostí klima jevy posledních let - nikoliv desetiletí kdy se dynamika podnebí ještě výrazněji neprojevovala. Potravinová produkce donedávna skutečně celosvětově rostla a to zejména díky intenzivnější agrochemii a trop. vypalování lesů. Zejména na fosilech závislá agrotechnika ale už poslední roky nestíhá kompenzovat vlivy such nebo povodní. |
R. Vacek 22.5.2023 8:24Když se na stránky FAO podíváte, tak zjistíte, že produkce potravy rostla hlavně díky vyšším výnosům a ne díky větší ploše pěstování. Pocity, že produkce potravy dosáhla vrcholu a že začne kvůli klimatu klesat, jsou jenom pocity klimaalarmisty, protože na stávajícím trendu to není vidět. |
P. Eliáš 22.5.2023 8:59Zase šermuješ FAO a zase ti mám dohledat co FAO píše ty blábolo? :-) |
R. Vacek 22.5.2023 9:10Děkuji za přípomínku a prosím o zveřejnění dat z FAO, které jsou v rozporu s těmi, co udávám - tedy že kalorický příjem na osobu roste - dokonce roste nejen v oblasti tuků, ale i proteinů. |
J. Lukavsky 23.5.2023 7:20"POKLESLA celosvětově produkce potravin o 21%" A proto jsou sila v Evropě i na Ukrajině plná pšenice a špekuluje se komu a jak jí prodat. Darovat jí do Afriky je konečné řešení, musí se udělat místo pro letošní úrodu. To, že fotosyntéza na Zemi je limitována nízkou koncentrací CO2 a inhibována vysokou koncentrací O2 psal už Odum ve své učebnici "Základy ekologie" str. 142 vlevo dole.... J.L. end |
A. Galba 22.5.2023 7:28K tomu všemu se objeví i kouzlo nechtěného, kdy v dokumentu o lidstvu před 2000 lety najednou vědci zjistí, že danou lokalitu lidé opustili po set letech kvůli dlouhotrvajícímu suchu.... Nevím jaké modely aut tehdá vyráběli a jaké fosilní paliva spalovali .... |
P. Rada 22.5.2023 8:02Osídlení lidé měnili odjakživa protože převážnou dobu své existence (65tis let) se homo s.s. chovalo jako kočovný druh migrující za stády spásající a akumulující řídké potravní zdroje. Civilizace vznikly celosvětově dominantně před cca 5tis lety. Tedy až za 5 tis let poté co se v Holocenním optimu glob. klima ustálilo na +-0.5C a to umožnilo nárůst lesů a tvorbu tak úrodných půd v deltách řek pro ustálení hladin oceánů, pro které podstatně menší lokality už uživily stálé osídlení. Teprve tehdy se lidé mohli začít specializovat a zakládat civilizace pro které jsou pevná sídla charakteristickým rysem. |
O. Vašíček 22.5.2023 10:34Civilizace byla i na dnešní Sahaře a provozovalo se zemědělství. Pak došlo k ochlazení a vysušení této oblasti. Tím i migraci. Nyní již není možné tak masivně migrovat. Budeme muset začít "terramorfovat" i ty oblasti, které se nám nyní jeví jako hůře obyvatelné. Ale na to budeme potřebovat prostředky a energii. Ty prostředky a energii, které se nyní investují do nesmyslných technologií, které nic neřeší. |
L. Metelka 22.5.2023 10:42Jedna věc je, kam zasahují monzuny. To se pochopitelně může měnit a podle toho se změní i oblasti, kde lze přežít. Samotná Sahara a hlavně nedostatek srážek v té oblasti je ale důsledkem několika věcí, které ani čověk nezmění. Takže představa "zelené Sahary" je zcela mimo mísu. |
O. Vašíček 22.5.2023 11:15Wiki: "Podle výzkumů archeologů a paleontologů bylo ještě před 5000–7000 lety území dnešní Sahary poměrně úrodnou oblastí, vhodnou pro pěstování plodin a pastevectví." "Díky precesnímu cyklu dlouhému 25 800 let by se vlhké monzunové období mělo za 15 000 let na Saharu opět vrátit." "V době ledové byl vzdušný transport saharského písku nejvyšší a v současné době se snižuje." Jsou i jiné zdroje, které odkazují na úrodnost Sahary v minulosti. |
L. Metelka 22.5.2023 11:49Ano, tenkrát tam i tekly řeky a podél nich se dalo leccos pěstovat. Že ale Sahara byla vždy poměrně suchá, je jasné. |
J. Lukavsky 22.5.2023 13:08"představa "zelené Sahary" je zcela mimo mísu." ano, zbyla sice po ní vyschlá dřívější jezera, kostry ryb a hrochů a jejich kresby v jeskyních, ale ..... PS: kresby na kterých jsou hroši, nikoli doslovně kresby od hrochů. J.L. end |
L. Metelka 22.5.2023 13:09Pokud tam tekly řeky, mohlo v nich a těsně u nich žít leccos. |
L. Metelka 22.5.2023 13:14Račte číst: https://en.wikipedia.org/wiki/African_humid_period |
J. Lukavsky 22.5.2023 14:08"The Sahara was not a desert during the African humid period. Instead, most of northern Africa was covered by grass, trees, and lakes." Ano, souhlasí s tím co jsem napsal. J.L. end |
L. Metelka 22.5.2023 14:35Savana |
J. Vorlický 22.5.2023 8:07. . . . topili v kamnech syrovým dřívím a i asfaltem, který kopali ze země, jak jinak? |
I. Koubová 22.5.2023 6:56Díky, za článek. Sice se zpožděním tak 10 let, ale přesto jiskřička naděje. Stále se vkrádá otázka, kde byli skuteční odborníci, co věděli a přesto mlčeli, když tahle tragédie chystala ? |
M. Šejna 22.5.2023 7:01Jestli ate na mysli skutečného odborníka Šálka, tak ten se tady veřejně před 10 lety vsadil, že už se nebude oteplovat. Drtivě prohrál. |
R. Langer 22.5.2023 7:04Tak já se sázím, že se přestane oteplovat do 100 let. |
J. Vorlický 22.5.2023 8:33k panu Šejnovi - jestli pan Šálek udělal někde chybu, tak že si sázku nepodmínil tím, že výpočet jak se oteplilo si udělá sám . . . potom, že se nebude oteplovat - do kdy? To víte, sázet se, je dycky riziko. Já se klidně vsadim, že za 200 let bude Praha kvůli voteplování (tání ledovců na Sněžce, voda půjde proti proudu až do Budějovic) pod vodou až na náměstí Jiřího z Poděbrad! Tak. |
M. Šejna 22.5.2023 9:39O té sázce psal pan Šalek i zde na Psu. Je to v archivu. Podmínky byly jasně stanovené. Jako zdroj dat byla použita (pokud si vzpomínám) data od NASA-GISS. |
V. Mokrý 22.5.2023 6:23Na strašení se dá lépe vydělat a přitom mít mnohé vlastně i na šňůrkách. Než se připravovat na tu změnu a snažit se jí využít pro sebe/lidstvo - jako to dělaly postupně všechny generace před námi. |
Z. Žabička 22.5.2023 5:38Kde se vezme měď na všechny ty nutné úpravy rozvodů? Vaří se na plynu. Místo plynu elektřina, místo regulačních stanic trafostanice. Jen změna územních plánů bude trvat desetiletí. Staví se Enegy nest (Hnízdo energie) u Mladé Boleslavi. Součástí hybridního zdroje bude:
bateriové úložiště s výkonem 20 MW kapacitou 22 MWh a spalovací turbíny PLYNOVÉ s výkonem 30 MW technicky odvozené od leteckých motorů, které zajistí vysokou úroveň flexibility při minimálních provozních nákladech. Jak to vypadá bude plynová část během zimy v provozu více méně trvale. O využití tepla ze spalin se nehovoří. Kolik CO2 se potřebuje na její výstavbu a následné likvidaci po x letech se tají. |
P. Sura 22.5.2023 7:40Hlavně se nehovoří o tom, že 22MWh je plivnutí do moře, které vubec nic neřeší. Jen se na něm bude ukazovat, že to "takhle lze vytesit". Jako ostatně ukazaly postupně vsechny obří klimaprojekty, co jimi EU oprudila lidstvo |
O. Vašíček 22.5.2023 10:37Dají se, prosím, dohledat ceny? Občas se snažím najít ceny fosilních, plynových a paroplynových elektráren, ale většinou je všude uklizeno a zameteno. |