7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

TUNEL: Nekonečně drahý bůček v solárním balení

Dominantní tuzemský energetický hráč, společnost ČEZ, se nepochybně loni řídila cenou na německé burze, i když prodává přes 90 % své produkce na domácím trhu. Důkazem je meziročně osminásobně vyšší zisk z hospodaření ČEZ v hodnotě 80 miliard korun za rok 2022.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 23.3.2023 9:41

Držte se zásady "žrát a nemlaskat". Protože jestli svůj parazitický způsob života přeženete (spolu s dalšími), mohl by se taky někdo nasrat. Což potom bývá dost ošklivé.

J. Vrabec 23.3.2023 9:39

P. Smutný je typický "zablokovaný" Čecháček. Doufejme, že takový nikdy nebudou u moci. Jinak zůstane Česko jako Švejk flekpuc

J. Hejduk 23.3.2023 9:39

Kdo chce setrit, mel by si to zaplatit z vlastni kapsy. Ale to by se mu nevyplatilo, ze? Problem u techto dotaci je, ze znacnou cast si musi clovek zaplatit sam. A ti, co na to nemaji, prispivali druhym na jejich dotace.

P. Diviš 23.3.2023 9:38

Ano, ale je tu ta otázka, kdo?

V. Kuhaj 23.3.2023 9:36

Tak snad vám to vydělá i na to chystané dvojnásobné zdražení daně z nemovitosti. :-/

V. Kuhaj 23.3.2023 9:34

Možná je to jen jeden z ideologů. Ten text by tomu napovídal.

P. Diviš 23.3.2023 9:25

Patříte tedy k zeleným vyžírkům.

Nebo jste tedy to vše zařídil bez dotací a nikdy neodebíráte proud ze sítě?

Ať žijí "primitivní Čecháčci", kteří to vše platí. Samo použití tohoto označení vámi už diskvalifikuje ze slušné společnosti.

J. Vrabec 23.3.2023 9:19

Člověk žasne kolik je zde ještě primitivních Čecháčků . Mohu potvrdit pana B. Pavla. Je to u mě podobné a živím mou střechou i E- Konu auto. Přepočteno na rok dělám +- 0 . Jeden zdroj El. PROD : tepla voda, topení, auto a ostatní. Samozřejmě je můj domek izolován

V. Kuhaj 23.3.2023 9:17

R^

F. Navrátil 23.3.2023 9:17

Pane Nováku, tento výrok se používá jako licence k znázornění osoby, která není schopna porozumět skutečnému dění. Historicky posouzeno, jedná se o výrok Jeana-Jacquese Rousseaua, který jej uvedl ve své knize Vyznání (napsané okolo roku 1767) a připisoval jej neurčitě "velké princezně". Jde ale o prvek lidové tvorby a jako námět se objevoval už v lidových písních. A navíc se nejednalo o koláče, ale o briošky.

J. Vintr 23.3.2023 9:17

Nedá se předpokládat, že by ti, kteří prosazují takzvanou "zelenou politiku" (nechápu, co je "zeleného" na omezování produkce CO2, na kterém je naprosto závislé všechno zelené na naší planetě), byli až takoví idioti, aby nevěděli, k čemu tohle všechno povede. Oni to nepochybně chtějí. Malé skupince velmi bohatých lidí nestačí, že mají všechno. Oni ke své spokojenosti ještě potřebují, aby všichni ostatní neměli pokud možno nic a aby se měli co nejhůř.

V. Kuhaj 23.3.2023 9:16

Výhody energie ze slunce nikdo nerozporuje, mě zvedá ze židle ta indoktrinace. Má se to vyvíjet postupně a přirozeně, a ne že nám někdo nadiriguje povinně elektromobily! Ne revoluce, ale evoluce je ta správná cesta, pane!

V. Kuhaj 23.3.2023 9:12

Celé dobré, ale jen za ten poslední odstavec deset palců nahoru! Aspoň jeden za všechny.R^

V. Kučer 23.3.2023 9:10

Na rozdíl od Markéty PekarovVé Adamové.

O. Vašíček 23.3.2023 9:01

Poukáži na tento výrok: "...každých 60 miliard investic do sítě zdraží distribuční poplatek hrazený v každé kWh o jednu korunu." K tomu malá poznámka. Pokud to zvýší cenu odebrané kWh, kdo ji zaplatí, když majitelé FVE si dotovanou instalací FVE snížili a v létě skoro úplně zrušili odběr energie. Ale přitom to navýšení je kvůli té instalaci.

Takže čím více instalovaných FVE připojených do sítě, tím větší náklady na provoz a regulaci sítě a tím vyšší cena pro ostatní, kteří FVE nemají (a třeba ani nemůžou mít z technických důvodů).

A přitom to ohromné množství ani v nejmenším nezpůsobí zrušení jediné uhelné elektrárny. A pokud se v létě bude vypínat, tak to neznamená, že se jí nebude platit provoz. Co kdyby přiletěl mrak. A na zimu bude potřeba. Nelze v létě uhelnou elektrárnu zrušit, lidi propustit a nechat tam jen vrátného s tím, že od října se lidi opět zaměstnají, kotle vyčistí a vesele pojedeme dál.

Je zajímavé, že se všude zveřejňují informace o tom, kolik instalovaného výkonu v OZE se buduje. Jak velký přebytek to bude v létě a že se neví co s ním. Přitom, když se mluví o OZE, tak se v jedné větě zmiňuje zelený vodík vyráběný z přebytků. Kde jsou ty elektrolyzéry, kolik se jich buduje souběžně s OZE na odběr těch přebytků? Není někde chyba? Vždyť se jedná o vázanou technologii! Jedna bez druhého nemá smysl! Že by to nebylo tak výhodné investovat do něčeho, co pojede jen občas? Ale celý průmysl provozovat na stejném principu problém není! :-)

Pokud, totiž, instalovaný výkon v OZE neumožní odstavit jedinou uhelnou elektrárnu a zajistit stabilní dodávku energie, tak je celá investice k ničemu a ekologii to ničemu nepomáhá. Spíše naopak.

P. Rada 23.3.2023 8:57

V "solárním balení" byl po miliardu let až do nedávna prakticky celý pozemský život.

Pan Smutý toho napsal zas velice mnoho ale ještě více toho s úvah právě ohledně hlubokých proměn hrozících ohrožením života na rodné planetě systematicky kdo ví proč vynechává. Viz stále více také energeticky-fosilně překračované planetárních meze:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

Konkrétně by mě zajímalo jaká je podle něj potřebná velikost měrné energetické spotřeby člověka aby svůj život na Zemi mohl považovat za smysluplný? Máme dnes obecně všeho málo?

L. Novák 23.3.2023 8:33

Marie Antoinetta nikdy podobný výrok neřekla. :-P

L. Novák 23.3.2023 8:32

To je na DEFENESTRACI Fialovy vlády, v níž sedí šmejdi jako JUREČKA a HLADÍK (KDU-ČSL), ostatní přicmrndávají... Potíž je, že žádná konkurenční strana se zjednodušeným programem STOP ZELENÉMU TUNELU tady není, rozhodně to není ODS s proradným Fialou v čele.

V Holandsku už farmáři předvedli, že zelené vládní magory s vazbou na Greenpeace dokážou podobně jednoduchým a jednoúčelovým programem porazit ve volbách. U nás by mohli proškrtat vládní rozpočtový ZELENÝ TUNEL způsobující vysokou inflaci...!![>-]

Z. Lapil 23.3.2023 8:09

To je přesně ono: nechť soláry dělají, jako všechna technika, to, co umějí. Pro chlazení v parném létě jsou jako stvořené, protože v parném létě fungují.

F. Navrátil 23.3.2023 8:08

Řešení energetického problému bude komplikované. Nepůjde to jednoduchým řešením ve stylu výroku tchajwanské turistky Pekarové-Adamové, že energetiku zachráníme nošením dvou svetrů. Mimochodem, tento výrok se zaslouží srovnání s výrokem Marie Antoinetty, aby hladoví lidé, kteří nemají chleba, jedli koláče. Rozdíl tu ovšem je. Marie Antoinetta skončila pod gilotinou, zatímco Pekarové-Adamové přistál na kontě plně valorizovaný plat.

Z. Lapil 23.3.2023 8:04

Právě, jednu třetinu. Takže těch panelů byste potřebovali 3x tolik. Proč bych vám to měl platit?

A to si myslim, že elektřinou netopite. I kdyby vám stačily 2kW na celý barák, znamenalo by to nějakých 6m2 panelů- pozor! - za jasného letního poledne na okamžitou spotřebu. V zimě- odhaduji, 3x tolik - to je 18m2. Chcete-li topit i v noci, tak trva-li poledne 6 hodin, jsme na nějakých 72m2 panelů. Pokud se tedy zima skládá z jasných dní.

A to jste ještě nevypral jediné ponožky a neuvařil si jediný hrnek čaje po sprše ve studené vodě.

Ono není pravda, že OZE nefungují, ale prostě jich nikdy nebude dost, v tom smyslu, že není dost zdrojů. Vždyť pocitejte: jedna jediná veřejná nabíječka pro elektromobily má nějakých 18kW (jsou i vydatnejsi, ale nešť). Je-li v provozu třetinu času a má překlenovací baterie, máme tu potřebu nějakých 3x72=216 m2 neboli půlku fotbalového hřiště na jedno jediné stání...

Z. Žabička 23.3.2023 7:24

Fyzikální principy možná přetlačí zelené šílenství. Samozřejmě je potřeba ožebračit chudý lid. Tak to bylo vždy od nepaměti. Je potřeba založit hnutí

"Pryč s green dealem".

Nevolit námořní lupiče, Niedermayera a spol, ti už se odkopali. Bohužel vstanou noví bojovníci. Všimli jste si, že díky oteplování jsme letos v zimě nemrzli? V raném středověku se Grónsko jmenovalo "Zelená země". Proč asi. No prostě tam rostlo a zrálo i víno. Takže přestaňme bojovat proti podnebí a začněme sázet citronovníky a další subtropické ovoce!! Ha, ha.

Kolik CO2 a dalších "jedů" se vyvíjí každý den na Ukrajině a kolik bude potřeba vypustit, až ta blbá akce skončí? Proč nejedou protestovat do Kremlu? Raději ničí památky, lepí se k silnicím a myslí si, že tím zlepší klima.

A. Stárek 23.3.2023 7:20

Já tedy nechci v žádném případě obhajovat soláry, ale vy blbě čtete. Pavel nepíše, že má v zimě třetinu výkonu; píše, že mu soláry pokrývají třetinu jeho spotřeby. S čímž se těžko oponuje, protože o tom, kolik spotřebuje, ani o nainstalovaném teoretickém výkonu jeho solárů, nepíše vůbec nic.

R. Langer 23.3.2023 7:08

Ten Zelený bolševik lže, jako když Rudé právo tiskne. Bude někomu vykládat, jak má v zimě třetinu plného výkonu, když všechny naše FVE v našem klimatickém pásmu jsou schopny dodat ZA ROK přibližně 12 % instalovaného výkonu!

Kromě toho se ani neobtěžuje napsat, jaký instalovaný výkon vlastně má, kde že ten jeho slavný barák stojí, a kolik za to vlastně dal. Je to evidentně Bruselí placený podvodník a LHÁŘ! ;-€

L. Hančar 23.3.2023 7:00

A nebylo by lepší už konečně odhodit císařovy nové šaty značky B.Pavel, abychom se dozvěděli, že tato ideologická moudra do nás pere někdo jako Brusel, ČT nebo ČEZ? Mám také solár na střeše ( chlazení pivovaru v parném létě ) a mám úplně jiné zkušenosti: v zimě NIC a mou přebytkovou energii nikdo nechce. Ani zadarmo.

J. Majzlík 23.3.2023 6:56

R^

R. Langer 23.3.2023 6:55

Jasně. A teď tu o Šípkové Růžence. ;-D

V. Mokrý 23.3.2023 6:55

R^

J. Strakoš 23.3.2023 6:42

Když stát argumentuje, že musí budovat nové cesty, je to nesmysl - chodím do obchodu pěšky a žádné cesty tak nejsou potřeba.

J. Strakoš 23.3.2023 6:40

Doporučil bych zavolat na vládu, že ČEPS si chce do kapsy ulít 400 miliard, protože to prostě není nutné.

A když už budete volat, zmiňte se o těch super bateriích, které se mohou používat na zálohování aspoň den-noc a to aspoň pro domácnosti a to od března po říjen - tedy cca 10-20kWh kapacity na domácnost.