Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

TUNEL: Nekonečně drahý bůček v solárním balení

Dominantní tuzemský energetický hráč, společnost ČEZ, se nepochybně loni řídila cenou na německé burze, i když prodává přes 90 % své produkce na domácím trhu. Důkazem je meziročně osminásobně vyšší zisk z hospodaření ČEZ v hodnotě 80 miliard korun za rok 2022.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J71a23n 96V74i52n42t60r

23. 3. 2023 9:17

Nedá se předpokládat, že by ti, kteří prosazují takzvanou "zelenou politiku" (nechápu, co je "zeleného" na omezování produkce CO2, na kterém je naprosto závislé všechno zelené na naší planetě), byli až takoví idioti, aby nevěděli, k čemu tohle všechno povede. Oni to nepochybně chtějí. Malé skupince velmi bohatých lidí nestačí, že mají všechno. Oni ke své spokojenosti ještě potřebují, aby všichni ostatní neměli pokud možno nic a aby se měli co nejhůř.

0 0
možnosti
VK

V60. 67K76u74h54a32j

23. 3. 2023 9:12

Celé dobré, ale jen za ten poslední odstavec deset palců nahoru! Aspoň jeden za všechny.R^

0 0
možnosti
OV

Poukáži na tento výrok: "...každých 60 miliard investic do sítě zdraží distribuční poplatek hrazený v každé kWh o jednu korunu." K tomu malá poznámka. Pokud to zvýší cenu odebrané kWh, kdo ji zaplatí, když majitelé FVE si dotovanou instalací FVE snížili a v létě skoro úplně zrušili odběr energie. Ale přitom to navýšení je kvůli té instalaci.

Takže čím více instalovaných FVE připojených do sítě, tím větší náklady na provoz a regulaci sítě a tím vyšší cena pro ostatní, kteří FVE nemají (a třeba ani nemůžou mít z technických důvodů).

A přitom to ohromné množství ani v nejmenším nezpůsobí zrušení jediné uhelné elektrárny. A pokud se v létě bude vypínat, tak to neznamená, že se jí nebude platit provoz. Co kdyby přiletěl mrak. A na zimu bude potřeba. Nelze v létě uhelnou elektrárnu zrušit, lidi propustit a nechat tam jen vrátného s tím, že od října se lidi opět zaměstnají, kotle vyčistí a vesele pojedeme dál.

Je zajímavé, že se všude zveřejňují informace o tom, kolik instalovaného výkonu v OZE se buduje. Jak velký přebytek to bude v létě a že se neví co s ním. Přitom, když se mluví o OZE, tak se v jedné větě zmiňuje zelený vodík vyráběný z přebytků. Kde jsou ty elektrolyzéry, kolik se jich buduje souběžně s OZE na odběr těch přebytků? Není někde chyba? Vždyť se jedná o vázanou technologii! Jedna bez druhého nemá smysl! Že by to nebylo tak výhodné investovat do něčeho, co pojede jen občas? Ale celý průmysl provozovat na stejném principu problém není! :-)

Pokud, totiž, instalovaný výkon v OZE neumožní odstavit jedinou uhelnou elektrárnu a zajistit stabilní dodávku energie, tak je celá investice k ničemu a ekologii to ničemu nepomáhá. Spíše naopak.

0 0
možnosti
PB

P78e25t84e 94B72r59i44c61h

23. 3. 2023 16:18

"... když majitelé FVE si dotovanou instalací FVE snížili a v létě skoro úplně zrušili odběr energie."

Majitelé FVE jsou permanentně připojení na elektrárnu, aby se jim nezkazilo maso v lednici přes noc nebo když se zatáhne. Když náhodou jsou příhodné podmínky, je od nich elektřina povinně přednostně vykupována za mastný peníz a elektrárna jede naprázdno (obrazně se v nich spalují peníze pánubohu do oken). Obojí platí v cenách normální odběratelé;-O

0 0
možnosti
Foto

P22a54v77e97l 10R48a58d39a

23. 3. 2023 8:57

V "solárním balení" byl po miliardu let až do nedávna prakticky celý pozemský život.

Pan Smutý toho napsal zas velice mnoho ale ještě více toho s úvah právě ohledně hlubokých proměn hrozících ohrožením života na rodné planetě systematicky kdo ví proč vynechává. Viz stále více také energeticky-fosilně překračované planetárních meze:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

Konkrétně by mě zajímalo jaká je podle něj potřebná velikost měrné energetické spotřeby člověka aby svůj život na Zemi mohl považovat za smysluplný? Máme dnes obecně všeho málo?

0 0
možnosti
VK

V28. 82K91u60h41a54j

23. 3. 2023 9:42

"...potřebná velikost měrné energetické spotřeby člověka...". V Postřižinách měli období zkracování, naštěstí to odskákaly jen Vašáryové vlasy. Vy přicházíte s velikostí měrné energetické spotřeby člověka. Jen ať vím, co nás čeká - co uděláte s tím, kdo bude mít spotřebu vyšší než "potřebnou"?

0 0
možnosti
LN

To je na DEFENESTRACI Fialovy vlády, v níž sedí šmejdi jako JUREČKA a HLADÍK (KDU-ČSL), ostatní přicmrndávají... Potíž je, že žádná konkurenční strana se zjednodušeným programem STOP ZELENÉMU TUNELU tady není, rozhodně to není ODS s proradným Fialou v čele.

V Holandsku už farmáři předvedli, že zelené vládní magory s vazbou na Greenpeace dokážou podobně jednoduchým a jednoúčelovým programem porazit ve volbách. U nás by mohli proškrtat vládní rozpočtový ZELENÝ TUNEL způsobující vysokou inflaci...!![>-]

0 0
možnosti
PD

Ano, ale je tu ta otázka, kdo?

0 0
možnosti
FN

Řešení energetického problému bude komplikované. Nepůjde to jednoduchým řešením ve stylu výroku tchajwanské turistky Pekarové-Adamové, že energetiku zachráníme nošením dvou svetrů. Mimochodem, tento výrok se zaslouží srovnání s výrokem Marie Antoinetty, aby hladoví lidé, kteří nemají chleba, jedli koláče. Rozdíl tu ovšem je. Marie Antoinetta skončila pod gilotinou, zatímco Pekarové-Adamové přistál na kontě plně valorizovaný plat.

0 0
možnosti
LN

Marie Antoinetta nikdy podobný výrok neřekla. :-P

0 0
možnosti

Fyzikální principy možná přetlačí zelené šílenství. Samozřejmě je potřeba ožebračit chudý lid. Tak to bylo vždy od nepaměti. Je potřeba založit hnutí

"Pryč s green dealem".

Nevolit námořní lupiče, Niedermayera a spol, ti už se odkopali. Bohužel vstanou noví bojovníci. Všimli jste si, že díky oteplování jsme letos v zimě nemrzli? V raném středověku se Grónsko jmenovalo "Zelená země". Proč asi. No prostě tam rostlo a zrálo i víno. Takže přestaňme bojovat proti podnebí a začněme sázet citronovníky a další subtropické ovoce!! Ha, ha.

Kolik CO2 a dalších "jedů" se vyvíjí každý den na Ukrajině a kolik bude potřeba vypustit, až ta blbá akce skončí? Proč nejedou protestovat do Kremlu? Raději ničí památky, lepí se k silnicím a myslí si, že tím zlepší klima.

0 0
možnosti
MP

Vláda už měla dávno zakázat vývoz elektřiny. Pak by se cena elektřiny neodvíjela od ceny na lipské burze.

0 0
možnosti
BP

Máme na střeše solární panely. Naše elektrárna je vybavena baterií. V prosinci, tedy v měsíci s nejslabším slunečním svitem a nejkratšími dny, vyrábíme asi třetinu naší spotřeby. V březnu vyrábíme přibližně tolik kolik spotřebujeme. Začínají přetoky do sítě. Tu nám smluvní partner proplácí ne příliš vysokou smluvní cenou. Tato energie se spotřebuje v nejbližším okolí našeho domu. Není tedy potřebné nějaké výrazné posilování distribuční soustavy. V létě, kdy bude nadbytek u všech solárních elektráren, je určitě možné některé uhelné zdroje vypínat a využívat tak velmi levnou zelenou energii. Energii lze také skladovat (den-noc) v obřích bateriích. Z letní nadbytečné, a jak autor píše velmi levné energie, lze vyrábět vodík. Tento vodík lze použít v zimě na zpětnou výrobu elektrické energie a v budoucnu také pro mobilitu, zejména pro pohon nákladních automobilů a vlaků.

0 0
možnosti
BP

V létě používáme značnou část námi vyrobené energie pro pohon klimatizace.

0 0
možnosti
IK

Strašné. Jak je možné, že to, co je očividné, co vidíme všichni staří nevzdělaní blbci z vesnice, vládnoucí vrstva nevidí / nechce vidět ? A lidé to stále volí.....

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz