23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
emp 15.1.2007 9:11

Re: Re: To byste

Pan Zima je na Eintopfy expert. jen nějak smíchá všechno, až se to nedá jíst

M. Zima 15.1.2007 9:40

Kluci, neberte

kLausovi jeho Eintopfový citát, on už je takhle dost labilní, Bůh ví, co by to s ním mohlo udělat.

emp 15.1.2007 9:47

Re: Kluci, neberte

Pane Zima, jak souvisí Klaus s tímto článkem?

M. Zima 15.1.2007 9:58

Např. už formálně tím,

že blábolí o ekonomii, jako manager AE. (oba mají socialistické myšlení)

emp 15.1.2007 9:07

Re: Pane Tyc, jelikož z toho děláte onen známý

Pane Zima, je vidět, že se snažíte skládat z útržků svých informací širší závěry, avšak jsou zcela mylné.

Deformace paliva jsou zcela běžnou záležitostí. To, že se o nich dozvídá veřejnost je jen díky "nadstandardní informovanosti" směrem do Rakouska.  Nelze jednoznačně říci, že jsou důsledkem kostrukční vady. Temelínské palivo je prototyp a proto se na něj takto musí nahlížet. Od února bude zaváženo palivo nové - vylepšené konstrukce, které by mělo deformace omezit. Pro Vaši informaci - palivo NEBYLO provozováno déle ani způsobem, který by měl na zvýšení deformací vliv.  Zkuste si podobné informace sehnat u jiných elektráren. Pokud je dostanete, zjistíte, že jsou deformace zcela běžnou záležitostí.

Váš druhý odstavec jsem vůbec nepochopil. Myslím, že takové projevy nesvědčí o velké inteligenci.

M. Zima 15.1.2007 9:49

Moje informace o JETE jsou

především od vás. Např. pan Tyc píše o "přitlačování víkem reaktoru". To ukazuje na vaši chybu.

Druhý odstavec.: Podívejte se na ten graf a na diskusi o extrapolaci. Nechte stranou veškeré slabomyslné aspekty a zamyslete se nad vašim základním principem: Interpretace "worst case". Budete muset dát panu Tycovi dovolenou. 

emp 15.1.2007 10:00

Re: Moje informace o JETE jsou

Pane Zima, doporučoval bych Vám si ty informace shánět... Ale hlavně z jiných elektráren - o konstrukci palivových článků, jak jsou v reaktoru umístěny atd atd a co se děje při radiačním růstu, při vyhořívání s palivem atd atd. Hledáte chyby kde nejsou.. a za každou cenu.. místo "zdravého pohledu" a minimální schopnosti porozumět problematice tu hlásáte nesmysly.

Druhý odstavec... Pokud mám vynášet hodnoty, musím vynést hodnoty všechny, včetně počátku, jinak trend smysl nemá, zeptejte se jakéhokoli matematika se středoškolským vzděláním. "Worst case" je v toto chvíli trochu nesmysl - i kdyby nedopadlo 61 klastrů, avšak byly by zaseknuty jen pár cm nad dolním spínačem a byla by dodržena doba jejich pádu, neznamená to jakékoli riziko.  Problém by byl, kdyby se klastry zasekávaly v zoně a nebo se prodlužovala doba jejich pádu.. potom by byl na místě "worst case" jako funkce třeba doby pádu 

M. Zima 15.1.2007 10:48

K těm informacím,

máte pravdu, že je oblbování a zamlžování v průmyslu, včetně atomového denní praxí, bez ohledu na stát. Když se něco provalí, třeba to nechání pár článků v reaktoru trochu déle, je to průšvih a ne dobrovolně poskytnutá informace.

O těch chybách: Netvrdím, že mám jakoukoli schopnost porozumět problematice, i když jsem právě v této oblasti neměl doposud nejmenší problémy, ale ptám se, když napíšete, že sezhora tlačil dekl, čímž se to muselo při zahřátí prohnout, zda máte vše pod kontrolou?

A ještě k tomu vyhodnocování. Myslíte, že je zodpovědné, kalit si to při 100% výkonu s prototypy, které vykazují neočekávané problémy? Jak zkoumala tu záležitost Drábová a spol. a uvažovala o nařízené redukce výkonu? Byly k tomu provedeny odpovídající simulace?

Mýlíte se i ohledně te aproximace a extrapolace. Ale to je ve srovnání se závažností problému samotného prkotina.

emp 15.1.2007 11:02

Re: K těm informacím,

1. žádných pár článků déle tam nezůstalo.. tu informaci jste vzal kde? :)) je to absolutní nesmysl

2. žádný dekl zezhora netlačil (při zavezení).. články jsou tam dané na fest , a počítá se i s ohřátím. není to tak, že by tam nějaký dekl tížil.  Zjistěte si, jak se projevuje radiační růst a čím je způsoben...

3. temelín nejede na 100proventní výkonu,  když je problém neočekávaný, neznamená to, že je rizikový..  Jak chcete snižovat prohnutí nižním výkonem.. - nechápu (vliv není úměrný). O jakých simulacích mluvíte?

4. rozvedte , jak se mýlím ohledně těch extrapolací... jako matematika mne jistě poučíte  

M. Zima 15.1.2007 11:22

Tak tedy

ad 1) Netvrdil jsem, že jste tam na zkoušku nechali palivo déle, já jsem se na to ptal. Stalo se to jinde, jak nejspíš víte.

ad2) přečtěte si článek pana Tyce hlavně to o "víku reaktoru" a "přitlačování"

ad3) netvrdil jsem, že se výkonem nechá vyléčit deformace, ale nižší výkon sníží kritičnost situace. Jde o pole (radiační, teplotní, proudění), které může způsobovat asymetrické zatížení tyčí, a o jeho eventuální rychlé odbourání (proto ta závislost na výkonu). (k tomu simulace).

ad 4) nezlobte se na mě, ale jenom krátce. Vy nemůžete k takové extrapolaci přistupovat z posice matematického teoretika, bez ohledu na fyzikální okrajové podmínky.

Loučím se, máte li zájem, tak k obědu.

emp 15.1.2007 12:03

Re: Tak tedy

1. ok. Na Temelíně se to neděje, jinde se mohou nechat kazety déle (třeba jedna) aby se simulovalo její chování při delší expozici.

2. Já ten článek četl. Musíte si představit, že jsou kazety naskládané tak, aby neměly vůli při najíždění na výkon. Jelikož dochází k prodlužování palivové kazety v důsledku radiačního růstu, dochází k tlaku na víko, ale pokud bych měl definovat co na co tlačí, napsal bych že soubor tlačí na víko a ne víko na soubor.

3. Není žádná "kritická situace" jak tu píšete.  Nižší výkon sníží snad radiační růst, ale vystupuje vám tam ještě sto dalších faktorů - to jest to proudění atd. Teplotní růst bude stejný stejně tak vliv proudění bude analogický. Nemůžete po celou kampaň provozovat např na 50% výkonu, všechna zařízení jsou projektována na určité parametry. Pokud klastry plní svou funkci a vykazují i "rezervu bezpečnosti" nevidím důvod, proč by se měl snižovat výkon. Pokud plnit funkci nebudou (respektive sníží se zásoba té rezervy) půjde blok do odstávky a palivo bude vyměněno.

4. ted jset mne skutečně "dostal" :)))) nejsem matematický teoretik...  Extrapolace se učí na střední škole a na to abych nadefinoval funkci "rostoucí počet nedosednutých klastrů" nepotřebuji žádné fyzikální okrajové podmínky.  Jiné to je v případě, že se počítá "bezpečnostní rezerva" Tu ale pan Radko Pavlovec nikde neuvádí.. a záměrně.. zjistil by, že je přespříliš velká na to, než aby mohl strašit 

M. Zima 15.1.2007 12:53

Re: Re: Tak tedy

1 jsou známy i případy z ekonomických důvodů a více tyčí.

2 akce - reakce  -  není to jedno?

3 Snížení výkonu má všeobecně za následek menší namáhání materiálu, nižší termo-dyn hodnoty a konečně menší množství tepelné energie, která musí být případně odvedena. Tím vzniká větší reálný prostor pro protiopatření. Ohledně Vašich odhadů parametrických vlivů bych pouze řekl, že je Váš přístup neakceptovatelný.

4 Jestliže jste se podíval na ty vynešené body, nedá se o stoupající tendenci pochybovat. A to je přeci rozhodující. Že tam lépe pasuje parabola, nežli přímka je nepodstatné, Když provedete aproximaci polynomem a budete ji interpretovat jako extrapolaci, což je špatně, dosáhnete hravě klesajícího a ne stoupajícího prognostického efektu.

emp 15.1.2007 13:22

Re: Re: Re: Tak tedy

;-D pane Zima... jste skutečně odborník na slovo vzatý ;-D

1- Skutečně více tyčí???  :-D jakých tyčí proboha?

2. jedno to je, jen mám celou dobu pocit, že si to nedovedete představit

3. Vždyt tu vůbec nejde o namáhání materiálu !!!! jde o dlouhodobý efekt, = radiační růst, který nemá s termodynamikou dohromady nic moc společného. Jaká protiopatření teda? jediná opatření jsou v zdokonalování konstrukce PS (což se děje). A parametrické vlivy? ;-D vždyť jsem skoro žádné nenapsal... A jako experta na jaderné palivo bych Vás měl znát... tak se rozepište, prosím...

4. si ze mě děláte srandu ne? ;-D O růstu nikdo nepochybuje , ale když napíšete přímka či parabola "ono je to jedno" ...  No, nemám si s Váma skutečně už co napsat, měl jsem Vás za šťourala, ale za někoho, kdo neni zabedněnej... jak vidím, mýlil jsem se.  

M. Zima 15.1.2007 14:07

Nervy?

Vy argumentujete příliš "česky". Taková argumentace se zde nazývá "mizerná". Proto skutečně nemá smysl, se o tom dále bavit, takže jsme se nakonec shodli alespoň v jednom bodě.

emp 15.1.2007 14:14

Re: Nervy?

vy zas argumentujete zcela nesmyslně a příliš "rakousky"... ok. konec diskuse.  O mizernosti diskuse nechť rozhodnou ostatní, Vaše hodnocení neberu jako reprezentativní . Gruss God

vita 15.1.2007 11:23

Re: Re: K těm informacím,

1. No - kde si... úsilovným sáním levého palce.

2., 3. O čem mluví, neví ani Zima. Ale hlavně aby nebyl zticha.

4. Vy ovšem nejspíš budete matematik socialistický, protože jste v ČR. To Zima je jiný kabrňák - ten i násobilku zná kapitalistickou, která dává úplně, ale úplně jiné výsledky než ta ošklivá socialistická.

Radek J. 15.1.2007 11:11

Re: K těm informacím,

Kristepane clovece, to si myslite, ze se clanky do reaktoru skladaji jak polena, nebo co? Vazne si myslite, ze se operator nebo reditel podrbe za uchem a rekne si: tenhle kousek vypada dobre, vysmazime ho jeste o kampan dele? ;-O Je dobre byt ponekud skepticky k jakymkoli informacim, ale Vase predstavy jsou ponekud utkvele.

Na clanky shora vzdycky tlaci nejaky "dekl" (ve Francii, v Emérice, dokonce i u velkého bratra na východě), jinak by clanky v reaktoru litaly jak nudle v bande. A u vsech typu, ruskych i zapadnich, se vyskytovaly obdobne problemy s rustem, korozi, deformacemi.... Westinghouse a jine zapadni firmy se je naucily resit na ctvrecove mrizi, Rusove na trojuhelnickach. A zkusenosti z reseni jednoho typu paliva/reaktoru nejsou beze zbytku prenosne na druhy typ reaktoru.

Mimochodem na CEZu asi nebudou moc happy ze zbytecne castych odstavek, ale to muze na.rat jen jejich akcionare. Chovani paliva je porad v rovine financniho problemu pro CEZ, nikoli bezpecnostniho problemu pro ceskou populaci.

M. Zima 15.1.2007 11:25

"Chovani paliva je

porad v rovine financniho problemu pro CEZ, nikoli bezpecnostniho problemu pro ceskou populaci." je pořádná arogantní blbost.

Radek J. 15.1.2007 11:37

Re: "Chovani paliva je

Arogantni blbost by byla cpat do reaktoru porad Westinghouse, jezdit plnych 300 dnu a tvarit se, ze se nic nedeje.

emp 15.1.2007 12:10

Re: "Chovani paliva je

Pane Zimo.. skutečně nevím, kde tyto informace čerpáte. Zkoušky klastrů se dělají jednou za měsíc a to z důvodu ověřování bezpečnosti (resp. ověřování bezepečnostní rezervy) Ty zkousky pro čez vážně ekonomické nejsou.. tak nevim o jakých zájmech tu pořád píšete...

jj 15.1.2007 13:06

Re: Re: "Chovani paliva je

To emp: Neunavujte se se Zimou, to je tu dobře známý regulerní pošuk, který na argumenty neslyší, ale  blábolí jen pro tu rozkoš z hádky a z toho, že ho někdo bere vážně.

emp 15.1.2007 13:36

Re: Re: Re: "Chovani paliva je

díky za radu, již ho ignoruju... orpavdu jsem se přesvědčil, že je nějak "handicapovaný"

gerontusinza 15.1.2007 11:53

Pane Zimo, nezlobte se ale začínate unavovat.Re: K těm informacím,

Prototypem je každý  nový originál, každá elektrárna, každý most, a jako k takovému se ke všem musí přihlížet. Proto ty zátěžové zkoušky, včetně 100%. Kdyby totiž toho nebylo, tak by Zimové odháněli vlky klackem protože co kdyby. Nechte už toho. Nemáte na to. Raději se podívejte na nové arcghitektury na letectví, kosmické lodi a možná zjistíte, že lidstvo žije tak jak žije právě té jisté míře přijatelného rizika. Zimové nic nevytvoří, ti jen kecají. Ale přesto hezký den.

LaRosse 15.1.2007 14:32

Re: K těm informacím,

1. Efekt to byl očekávaný

2. Prototyp jaderného paliva je asi odzkoušen už od výrobce.

3. Chápete???:-P

jirka.s. 15.1.2007 9:45

Re: Pane Tyc, jelikož z toho děláte onen známý

Neví co, nevím kdo způsobil, že tento exot nazývající se Zima, nyní "působí" v cizině, ale každopádně, ZAPLAŤ PÁNBŮH ZA TO !!!!

i.h. 15.1.2007 11:02

Zima

My normalni sidlici v Nemecku se za nej ovsem stydime, nicmene radi prispejeme k vycisteni ceske kotliny od volu. At zije svaty Vaclav !

dph 15.1.2007 10:16

Re: Pane Tyc, jelikož z toho děláte onen známý

pane,můžete uvést výši vašeho vzdělání v oboru,když chcete polemizovat s článkem.

Peta 15.1.2007 8:19

Ostatně soudím, že Temelín bude odstaven...

... za 30, 50, 60 let!!! Ale bude odstaven!!! ;-)

Bertík 15.1.2007 8:28

Re: Ostatně soudím, že Temelín bude odstaven...

;-DR^

Charie 15.1.2007 11:00

Re: Ostatně soudím, že Temelín bude odstaven...

A kdy budeš „odstaven“ ty ?  Mám dojem, že tě JETE přežije ! Což mě těší ! Už jsi si prohlíd krematorium ?