8.6.2024 | Svátek má Medard


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Radko Pavlovec 31.1.2007 12:46

Poučení z krizového vývoje 4. palivové kampaně na bloku 1 JE Temelín

Pro pochopení hlavních argumentů a rozporů je třeba se podívat na vývoj degradace aktivní ve 4. palivové kampani, který vedl k ohrožení jaderné bezpečnosti (provoz za porušení hlavní limitní podmínky, t.j. dosažení spodní polohy +30 cm do maximálně 3,5 s pro všechny klastry. Jak zde již bylo několikrát řečeno, bylo při zkoušce dne 2.6.2006 odhaleno, že 2 řídící tyče tuto podmínku nesplnily. 

Při pohledu na vývoj degradace v důsledku deformace palivových souborů, který se v první fázi projevuje stoupajícím počtem nedosedajích klastrů (viz. graf č.2 , předešlá palivová kampaň). Stejnou informaci je možno nalézt na stránkách www.sujb.cz. Firma ČEZ žádné informace k této tématice neposkytuje. 

Z uvedených dat vyplývá, že 1. blok byl v době mezi poslední plánovanou zkouškou klastrů dne 7.5.2006 (nedosedlo 45 ze 61, tedy téměř 75%) a neplánovanou zkouškou dne 2.6. (nedosedlo 51, 2 selhaly) byl reaktor prvního bloku alespoň část tohoto časového intervalu provozován za porušení výše uvedené hlavní limitní podmínky. Došlo tedy k ohrožení jaderné bezpečnosti. Vyplývají z toho dvě zjištění:

1)     Existence limitní podmínky +30cm/3,5s nemůže sama o sobě zamezit provozu, při kterém je tato podmínka porušena

2)     Při překročení hranice 75% nedosedajících klastrů je nutno počítat s vážnějšími následky deformace palivových článků, t.j. selhání jednotlivých klastrů (jak experimentálně ověřeno dne 2.6.2006)

Dušan 31.1.2007 12:46

Re: Osobní výpady mají odlákat pozornost od ohrožení jaderné bezpečnosti 2

Pane Pavlovče, nemáte-li jak říkáte chuť se věcí dále zabývat, prosím, nezabývejte se jí tedy. Domnívám se, že řada čtenářů mne nevyjímaje nebude nijak litovat, pokud zůstane ušetřena Vašich, s prominutím, blábolů.

qwert 31.1.2007 12:46

Re: Nepřizpůsobivost

jistě, pro někoho to je setsakra jednoduší pokračovat v poklidu v tom, co tu pod vedením ÚV KSČ 40 let budoval s neotřesitelnou pozicí. Chápu. Bohužel realita je už jinde.

A namáte hrůzu z toho, že se dnes libovolní 3 movití chalupáři domluví za s investicí 8 milionů si zajistí vytápění svých 3 chalup a ještě budou permanenetně dodávat do sítě 30kW elektrických? Taky se vás nebudou ptát na to, zda to přenosové síti vyhovuje.

qwert 31.1.2007 12:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: zbytečný povyk ¨- Kdo by měl mít povinnost ???

a nenapadlo vás, že až těch větrníků bude třeba 3x tolik po celé Evropě, bude to stabilní zdroj z výkonem 10-50GW ???

Chtěl bych vidět ten kurs u sázkové společnosti na to, že na celém území Evropy bude bezvětří. Stejně bych na to nikdy nevsadil a vy asi taky ne.

Delfin 31.1.2007 12:30

Re: Re: Re: Re: Re: zbytečný povyk ¨- Kdo by měl mít povinnost ???

V pripade nemecka se jedna o zdroj s obcasnym vykonem 0-17GW. Coz uz je docela pruser.

Antonín Hrbek 31.1.2007 12:28

Re: Já bych věděl progresivnější řešení....

Vážený příteli, EON tak dlouho podporovala boj proti Temelínu až se zmocnila celé jihočeské distribuční sítě. A ta přenos neodpojí. Blokování silničních a železničních přechodů je již tvrdfý zásah, který nás může i poškodit. Ale když přetneme informační kanály, tak ještě ušetříme.

Jiří Tyc 31.1.2007 12:26

Re: zbytečný povyk

Ano, máte pravdu, cena byla krátkodobě "nula". Foukalo tolik, že nebylo už kde ubírat a větrníky se točily zadarmo. Na druhou stranu už byly situace, kdy nefoukalo skoro vůbec a cena za 1kWh byla kolem 50ti Kč. To pro pořádek.

Osobně v tom ale nevidím žádný trend. U větrných elektráren to prostě jiné nebude.

Opravdu mi nevadí, když je někdo odpůrcem jadernách elelktráren a nevadí mi, když neustále chodí a ptá se a má obavy. Vadí mi ale lidi, kteří dostavou informaci a tvrdí stále to samé. Nebo tvrdí, že žádnou informaci nedostali...

KUBA 31.1.2007 12:25

Re: Re: Demagogie a nedemokratické metody 2

Nikoho nenazývám břídilem  a právě proto že příroda nezná hranic, jsou tu nadnárodní instituce, které bezpečnost provozu hlídají. Nebo si vážně myslíte, že by nás tyto instituce nechaly provozovat nebezpečnou jadernou elektrárnu? Myslíte si, že neexistuje kvalifikovaný systém kontrol, který by naší malé České republice umožnil uvést do komerčního provozu jadernou elektrárnu, která by nevyhovala všem bezpečnostním standardům. Myslíte si SÚJB není nezávislý orgán?

A propos srovnávat vichřici a jiné a přírodní živly s nebezpečím vznikajícím provozem elektrárny to je přesně ten demagogismus, který se snažím v této diskusi kritizovat.

Delfin 31.1.2007 12:24

Re: Re: Re: Re: Re: zbytečný povyk

Ja vycitam VETRU to, ze nelze regulovat ani predpovidat ... To je jako by jste musel kupovat housky od pekare, ktery obcas nejake upece a nekdy ne. V pripade ze ten pekar  nenapekl by jste nadaval, jakto ze si ostatni pekari nepredpecou pro tento pripad a ze spatne reaguji na nedostatek peciva. Blbost co?

Jéňa 31.1.2007 12:24

Re: Re: o toleranci, hordách z východu a zaprodancích Západu

Vážený pane Týce, nenechte se znechutit napadáním ignorantů, kteří jsou schopni vyrobit perpetum mobile. Já mám k JETE i emocionální vztah, protože elektrárna stojí na místě rodné vesnice mého otce - Temelínec a na hřbitově ve Křtěnově mají hrobku mí prarodiče. Byl jsem zaměstnancem firmy, kerá se podílela na výstavbě JETE a měl povinnost občas elektrárnu navštívit. Veřejně prohlašuji, že mě nikdy nejímala hrůza z nebezpečí, před kterým mě lásky plně varovali naši sousedé v Rakousku.

Větší nebezpečí pociťuji od organizací typu Jihočeské matky, Zelení, Duha a p. Ty už dnes napáchaly našemu státu tolik škod, že je není možno ani spočítat a to nejen v energetice. Je potřeba si připomenout co již způsobily svou neblahou činností při blokování výstaby dálnic. Čerstvý příklad máme u nedokončené dálnice do Hradcé Králové. Měli by teď svorně ti ignoranti nastoupit před občany Libišan a nechtěl bych vidět co by se jim stalo. Tito remcalové nemají žádnou zodpovědnost, jen ztěžují obyčejným lidem život, proto je nutné se před nimi bránit na všech frontách.

Delfin 31.1.2007 12:19

Re: Re: Re: Re: Re: zbytečný povyk ¨- Kdo by měl mít povinnost ???

Systemove sluzby prave pro tuto regulaci si nakupuje/objednava CEPS. Problem v tom, ze musi platit i kdyz ten "regulacni" zdroj "negeneruje" elektrinu (vitr zatim fouka), protoze musi se "tocit naprazdno" nebo si rezervuje vykon pro pripad vypadku nejakeho zdroje (bezvetri). Z nuly Vam zadny zdroj nenajede hned. Takze paralelne k "vetrniku" musi jet jiny zdroj a vysledej je pouze problem s regulaci.

Cituji: "Není to náhodou v souvislosti s tím, co jsem uvedl výše v závorce -

tedy že jakmile větrníky překonají určitou mez v počtu a rozptylu

instalací  začnou se v úhrnu chovat jako jeden relativně stabilní zdroj?"

Na tento nesmysl jste prisel kde? Ovladate vitr?

Skeptik 31.1.2007 12:17

Nepřizpůsobivost

Problém je v tom, že kompenzovat tyhle nepřizpůsobivé zdroje je ve svých důsledcích dražší (a to i energeticky), než je nemít. Jednodušší (technicky) a méně energeticky náročné je na takové zdroje se nespoléhat.

Petr Benes 31.1.2007 12:17

Re: Já bych věděl progresivnější řešení....

Oni prece od nas tu skodlivou jadernou energii neberou, maji na to ty sve "filtry", co tu skodlivou energii zase vraci do site. :-)))))

jerry 31.1.2007 12:16

Re: Ano , ta "dezinformace" o těch 8 mio bude zřejmě chybná.

A já trouba mu doporučuju návštěvu psychiatra.Ale uměl si svou fóbii vybrat - kdyby se bál hadů nebo pavouků, nikdo by mu nedal ani euro.:-)

Šumavák 31.1.2007 12:14

Já bych věděl progresivnější řešení....

po dobu každé blokády je odpojit od Temelína.....a naší sítě vůbec!

Nechtěj "atomovou elektriku" ?? Tak ji nedostanou.!!!

O zablokování dvou železničních hraničních přechodů do Rakouska ani nemluvě.... Nedávno jednou chvíli (24 hod) stávkovali rak. ajznboňáci a na české straně zůstalo stát na kolejích 50 vlaků uhlí  !!

Antonín Hrbek 31.1.2007 12:13

Re: Re: Osobní výpady mají odlákat pozornost od ohrožení jaderné bezpečnosti 2

Vážený Pane Pavlovče,

co je Vám vlastně do provozu JETE a její jaderné bezpečnosti, která je výlučnou záležitostí České republiky? Patří Vám nebo Rakouské vládě? Starejte se laskavě spíše o záležitosti rakouských firem, například v Linci a nezneužívejte přílišné ochoty českých orgánů, které Jezinkám podyl prstíček.

Pokud máte zájem, jsem ochoten se s Vámi kdykoliv setkat na veřejné diskusi. 

Skeptik 31.1.2007 12:13

Vyčítat větru

Pokud někdo zařídí pro takový zdroj stejné ekonomické podmínky jako pro větrník, (či dokonce fotovoltaiku) nebude tu pro takové zdroje kam odplivnout. Třeba jaderná elektrárna s  odporníky na likvidaci momentálně nepotřebného proudu by to za takové peníze vyřešila natotata (a levně). Pokud ale mají jiné zdroje vyrábět za zlomek (myšleno 1/3 - 1/5) ceny větrníků a ještě navíc vyrovnávat jejich rozmary, není skutečně o jejich výstavbu příliš velký zájem.

jerry 31.1.2007 12:10

Nová publikace:

Radko Pavlovec : Moderní ochrana člověka před upíry    

Autor uvádí na pravou míru některé zastaralé rady, hodně pozornosti věnuje česneku, škapulířům, svatým medailonům i některým, zcela moderním formám ochraně před upíry.

qwert 31.1.2007 12:09

Re: Re: Re: zbytečný povyk

to není problém větru a větrníku, ale naší nepřizpůsobivosti industriální společnosti. Bacha na to, taková nepřizpůsobivost může být ohrožující ;-)

honzak 31.1.2007 12:09

Re: zbytečný povyk

právě jsi získal cenu BLBOST TÝDNE! Blahopřeji!

"jako nepřesně vyslovenou snahu o dosažení nadstandardní bezpečnosti a spolehlivosti " jinými slovy se melounisti chovají jako pitomá ženská - nevědí co chtějí, ale musí to ihned mít. A ten, kdo je vášnivě hájí je stejný formát.

Antonín Hrbek 31.1.2007 12:07

Rakušané si budou moci oddychnout

V současné době je tak velká tuzemská poptávka po elektrické energii, že ji na export, nota bene do Rakouska, příliš nebude. A ve velmi krátké době ji nebude dostatek ani pro tuzemskou potřebu. Ať si ji Rakušeané vyrábějí jak chtění,  třeba ze zemního plynu který znečistí ovzduší u nich. Ale ať nám dají svatý pokoj.

Na hrubý pytel by měla být i hrubá záplata. Pokud blokádou hranic poruší Rakušané dohodu z Melku, má česká strana plné právo plnění dohody z Melku pozastavit a přestat předávat do Rakouska informace. Ale to bychom nesměli být podělaní a nesměli mít v naši zemi pátou kolonu.

qwert 31.1.2007 12:06

Re: Re: Re: Re: zbytečný povyk

ale vy vyčítáte VĚTRU to, že nemáte vlastní regulovatelné zdroje, respektive zdroje, které ekonomicky příznivé s širší škále výkonu. Nezdá se, že by byla chyba na straně větru, ani na straně majitelů VE.

Jestliže tady pružné zdroje chybí - jistě se najde někdo, kdo do nich bude ochoten investovat i přes to, že nebudou na uhlí, ale třeba na plyn. Obávám se však, že zatím příliš nechybí a že ani chybět nebudou.

honzak 31.1.2007 12:04

Re: Osobní výpady mají odlákat pozornost od ohrožení jaderné bezpečnosti 1

Tak napište pravdu, pane zmocněnče! Tím všem posměváčkům (i mně) utnete tipec.

honzak 31.1.2007 12:03

Re: Pane Tyc, když už

komis zase něco vyblila? Tak to určitě musí být pravda! Mě přesvědčí záznamy z černých skříněk správců rozvodných sítí.

jerry 31.1.2007 12:02

Pavlovec jako typický Čech bere návštěvu psychiatra jako ostudu

a proto nepochopil moji dobře míněnou radu,aby se ambulantně léčil ze své fóbie./Třeba skupinová terapie/ a obvinil mě , že ho hodlám zavřít do blázince. Získat si důvěru těchto pacientů je bohužel velice složité.:-/

Vlastimil 31.1.2007 12:02

Re: Re: zbytečný povyk

 "Proste vetrnik vyrabel i kdyz neni potreba a tim i komplikoval regulaci soustavy."

Ano, to je právě ten problém s větrníky. Někdy stojí, když elektřinu potřebujeme a jindy zas elektřinu vyrábějí i když to zrovna nepotřebujeme.

pavel 99 31.1.2007 12:00

Re: Re: Demagogie a nedemokratické metody

a energetickou koncepci dělal také s humorem a v nadsázce?

qwert 31.1.2007 11:59

Re: Re: Re: Re: zbytečný povyk ¨- Kdo by měl mít povinnost ???

proč to vidíte jako povinnost, vždyť v tom lze spatřovat investiční příležitost. Nedodají-li energii větrníky (ostatně jen proto, že jich je málo a nepřekročily určitou mez) jistě tento výpadek ochotně doplní jiný dodavatel, nebo ne? Pokud ne, proč? A pokud se do toho nikdo nehrne, proč? Není to náhodou v souvislosti s tím, co jsem uvedl výše v závorce - tedy že jakmile větrníky překonají určitou mez v počtu a rozptylu instalací  začnou se v úhrnu chovat jako jeden relativně stabilní zdroj? Pokud si to vy neumíte představit, tak já ano, a skutečně si nejsem jist, zda jsou energetické sítě přípraveny na takové transfery energie.

Co se týká našich drátů - viděl jsem dokumentaci od 100x příšernějších rozvodů v zahraničí -  místy to vypadá jak v Elektrickém valčíku od Svěráka : "...od pantáty vedou dráty do žárovky nade vraty. Odtud prod se přelévá do stodoly, do chléva..."

honzak 31.1.2007 11:59

Re: Re: obávám se, že

jako ministr zahraničí by mi Trautenberg byl sympatičtější než knížepán z Hluboké. Je to sice vzdělaný člověk, mluvící mnoha jazyky, ale podle mého technokratického myšlení nebude dobrým ministrem.

joe 31.1.2007 11:57

Re: Osobní výpady mají odlákat pozornost od ohrožení jaderné bezpečnosti 2

Pane zmocněnče, proč Vám vadí potíže s palivem na ETE a proč vám nevadily daleko větší potíže německé firmy na JE Paks? http://www.world-nuclear-news.org/regulationSafety/300107Removal_of_damaged_fuel_completed_at_Paks.shtml?jmid=695739033