30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

STATISTIKA: Hodně štěstí v novém socáči

Naše z poloviny socialistická ekonomika již reaguje jinak, než jak kdysi reagovala ekonomika kapitalistická, tržní. Ta z devadesátých let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 14.12.2022 11:08

A je úplně jedno, jak si říká ten, kdo vytěsňuje.

P. Čech 14.12.2022 13:05

Jedno to není pane Diviši a historie to jednoznačně dokazuje. A navíc, nikde a nikdy jsem neprohlásil, že problém je v politických stranách. I ty totiž mají i v zastupitelské demokracii své místo. Tím místem ovšem není jejich moc nad občany. A to je přesně to, co zde máme my, čeští občané. Přesně to je ten problém.

P. Diviš 14.12.2022 9:54

Společné to má tu snahu řídit trh úředníky. Ať už plánovaně nebo neplánovaně.

P. Čech 14.12.2022 8:27

Součástí každé ekonomiky jsou i práceschopní a práceochotní občané. S přihlédnutím k tomuto jsme z toho socialismu nikdy nevystoupili. Neustále žijeme pod silným vlivem všelijakých socanských přídavků, dávek, příspěvků, dotací a pobídek, pomocí kterých vládnoucí politické strany udržují mezi obyvatelstvem jakýs takýs klid. Podplácejí tak nemalou část občanů zejména proto, aby je tito následně volili. O ničem jiném to není a se skutečným kapitalismem to nemá téměř nic společného. Lidé jsou celkovým systémem vychováváni k lenosti, neschopnosti se starat sami o sebe a k natahování ruky směrem ke státu se slovy "státe, dej!" Takto a naprosto stejně se chová nejen ČR, ale téměř všechny evropské státy, spolu i s USA To vše není žádný kapitalismus, to je jen skrytý socialismus, pouze "obohacený" nemálem anarchistických zásad.

Z. Lapil 14.12.2022 9:05

Souhlas. Ale jen protentokrát 😀

P. Sura 14.12.2022 9:55

Totéž i ode mě. Jen protentokrát!!

Skoro bych se divil, kde se to v panu Čechovi vzalo.

P. Diviš 14.12.2022 9:56

Jeho tradiční obsese stranami.

P. Diviš 14.12.2022 10:07

Pan Čech nechápe (nebo nechce chápat), že každá společnost (víc, než dva lidi) nějaké řízení a nějaká pravidla potřebuje (má je i jeho milované Švýcarsko, kdo ví, nakolik tamní systém do detailu zná). A tvoří si na to systém, odpovídající místním zvyklostem.

Problém současných států (prakticky všech významnějších) není v tom, že někdo řídí, ale že řídí příliš. Příčina je v občanech, právě ti si zvykli pohodlně spoléhat na stát (jehož úředníci i polici se snaží pro sebe urvat co nejvíce vlivu, tedy moci) a nejeví dostatek iniciativy v držení úředníků a politiků "na uzdě". Prostředky na to mají, ale nevyužívají je.

Proto panu Čechovi dlouho a marně vysvětluji, že švýcarský systém funguje tam, kde jsou Švýcaři a nelze ho implantovat jinam. To by se muselo začít s výchovou občanů ke "švýcarství" a to se ve Švýcarsku tvořilo po generace, různými místními vlivy.

I. Schlägel 14.12.2022 10:55

Ano. Žádná zkratka k funkčnímu švýcarskému systému na český způsob neexistuje. Pokud má mít ta česká verze švýcarskou kvalitu.

R. Langer 14.12.2022 12:31

Pokud s tím ovšem nezačnete, tak to NIKDY nebude mít nějakou kvalitu. :-P

P. Diviš 14.12.2022 12:41

Když máte těsto na chleba, neupečete z něj bagetu.

I. Schlägel 14.12.2022 16:07

S tím se dá souhlasit. Tak si počkáme na prvního Čecha se švýcarskou mentalitou, který si něco z těch švýcarských pozitiv dá do svého volebního programu, jak u českého voliče dopadne. Jedním z bodů by mohl být návrh zákona o vyrovnaném rozpočtu.;-D Jo, bude legrace.

P. Čech 14.12.2022 13:11

Nikoliv zkratka k funkčnímu švýcarskému systému, ale pochod ke změně našeho nefunkčního systému k systému švýcarskému. Chce to jen jediné. nežvanit o tom, ale ten systém zavést. Na tom totiž žádné diskutování nic nezmění ani nedokáže.

I. Schlägel 14.12.2022 16:15

A kdo ho má zavést, když obsahuje takové prvky, po kterých není u běžných konzumentů sociálního státu blahobytu poptávka? Tudíž reálně není volitelný žádný politik, který nabízí dřinu, pot a slzy. Mimochodem, Vy tady takového politika s reálnou schopností a politickou silou věci měnit vidíte? Nebo si snad myslíte, že se ten potřebný proces bez "dřiny, potu a slz" obejde?

P. Vychodil 14.12.2022 10:58

a aby náhodou nedocházelo k této výchově, MSM, politici (doplň dle potřeby) dělají vše proto, aby tomu bránili. Od krátkodobých cílů (diskreditace všech s "jiným" názorem) ke dlouhodobým (vzdělávání, inkluze, cenzura)...myslet si, že vše řeší tzv. "svobodné volby" je iluze, naivita. Volí totiž nesvobodní jedinci, ve smyslu nesvobodné, zmanipulované mysli, názoru...

to, co píšeš ohledně příčiny, je ve skutečnosti důsledkem...samozřejmě úřední šiml má pouze jednu touhu, rozrůstat se...

R. Langer 14.12.2022 12:29

Hm, a kdopak tak asi vycvičil ty Švýcary, a jak dlouho mu to trvalo? To je pěkná blbost, co tvrdíte, ba to bude zarytě tvrdit každý socan, aby se to schválně nemohlo realizovat. Pravda je taková, že pokud s tím nezačnete, tak se toho nikdy NEDOČKÁTE! :-P

P. Diviš 14.12.2022 12:43

Švýcaři se vycvičili sami, zvenčí to nejde, soudruhu.

Geografické podmínky, historie, politika, to vše hrálo roli a trvá to dlouho. Zkratka neexistuje.

P. Čech 14.12.2022 16:16

Máte naprostou pravdu. Ovšem zdá se, že jsme zde v menšině. Převažují typicky české názory v tom smyslu " to přece nejde, ono to nebude fungovat, nemáme zde Švýcary". Obecně hledání negativních skutečností, jen aby nebylo třeba něco konkrétně dělat. Vidět je to na nejvyšších místech řízení státu, ve vládě. Ta také nedělá konkrétního nic. Jen žvaní a vysílá signály, které ovšem nic neřeší. Typická politika politických stran a hnutí STAN. Ony totiž ty signály jen vytvářejí zdání, že se naše státní řídící orgány o něco smysluplného snaží. Co však jiného lze očekávat od politologa, že? Obecná úroveň znalostí vystudovaného politologa je mizivá. Jen pro příklad, paní Kateřina Jaujau, nyní Bursíková je také vystudovaný politolog, přičemž ovšem neví, co je to biomasa. Znalosti páně Fialy budou asi obdobné.

V. Církva 14.12.2022 8:09

Tak kolem 50% to je fakt moc. Cena energií taky nebude jen válkou na Ukrajině, ale zelenou politikou, rušením jádra...

Jinak ale prý válka, prý energie, prý zelená politika. To záminky nejsou, spíš špatné řešení těchto problémů, především té zelené politiky.

P. Čech 14.12.2022 8:37

Nejen válkou na Ukrajině a zelenou politikou spolu s rušením jádra. Zásadním způsobem do toho zasahuje naše členství v EU. Bez tohoto členství by např. elektrická energie u nás mohla čítat klidně 1-2 Kč za kilowathodinu. Podobné je to i s plynem (viz třeba Maďarsko). Obecně jde o špatné řešení nejen těchto, ale všech problémů, které by ovšem nevznikaly, pokud by se celá "slavná" EU neměnila k systému ryze socanského soustátí. Ona celá ta EU je v podstatě na poskytování všelijakých socanských dotací postavena. Zkuste si jen představit např. zrušení dotací do zemědělství. Tím okamžikem by např. Francie, ale i Polsko okamžitě z EU vystoupily.

P. Diviš 14.12.2022 10:09

Ano, problém je v EU, ale při naší geografické poloze a ekonomickém i politickém významu je prakticky nemožné být mimo. Ani to Švýcarsko není mimo, jen je to na smluvním základě.

J. Vala 14.12.2022 7:49

pokud se obyvatelstvo rozhodne, ze se vzda (budouciho) duchodu (tzn. prestane platit odvody), vzda se socialnich davek, pojisteni v nezamenstnanosti, nemocenske, financni pomoci v nouzi a bude si platit skolstvi ze sveho, duchodci si budou muset platit zdravotni pojisteni sami - pak se priblizime ryze kapitalistickemu systemu. Obavam se ovsem, ze by to v CR pres referendum neproslo ani za Boha.

J. Kulheim 14.12.2022 8:02

Obyvatelstvo resp. stát se rozhodnout nemůže. Nemá rozum. Rozhodnout se může jednotlivec.

P. Čech 14.12.2022 8:49

Přesně tak! Ovšem u nás ten jednotlivec nemá ve svých rukách žádný nástroj, pomocí něhož by ev. mohl cokoliv měnit. Vlastně jeden nástroj má. Tím je ovšem revoluce spolu s přepracováním celé ústavy a většiny našich nekvalitních zákonů, které jsou asi záměrně psány jazykem právnickým tak, aby je bylo nutno neustále všelijakými "experty" vykládat jen k jejich užitku.

J. Kulheim 14.12.2022 9:31

To je jeden z problémů demokracie.

Mělo by se vymezit hřiště na kterém se bude hrát a jednoznačná pravidla podle kterých se bude rozhodovat.

P. Diviš 14.12.2022 10:19

"Mělo by se ..."

Nikdo jiný, než my občané, na to není.

P. Diviš 14.12.2022 10:18

Ovšemže má, volby. Revoluce až když selžou a nastoupí nějaká diktatura a represe.

Právní záležitosti vyžadují právní jazyk, podobně jako kominické kominický. Nějaký výklad potřebuje vše, což je princip toho právního jazyka.

V. Církva 14.12.2022 8:15

Stát by zeštíhlit měl, některé dávky jsou skutečně vysoké, a hodně peněz se ze státní pokladny ukradne.

Na druhé straně že to v takovém extrému neprojde je dobře. Třeba Čína i asijští tygři ekonomicky fungují a rostou/rostli skvěle a z toho co popisujete většinu nemají. Měly to USA a prosperovat přestaly a sklouzly do neomarxismu.

J. Prečuch 15.12.2022 0:19

Tak vysoké jako okno úřadu práce odkud skáčou zpívali lidé ?

P. Čech 14.12.2022 8:45

Důchodci si, pane Valo , předplatili nejen zdravotní, ale i sociální pojištění za dobu jejich celého ekonomicky aktivního života. Na rozdíl od mnoha dnešních mladých, zdravých lidí, kteří si zatím nepředplatili nic. Máte pravdu v jediném. ČR nikdy nevystoupila ze socanských zásad řízení státu. Naopak to řízení státu socanstvím, skrytém ve všech politických stranách podmínila. A tady je pravá příčina obecné nefunkčnosti celého systému, který je politiky a novináři drze nazýván nějakou demokracií. Není to žádná demokracie. Jde totiž o socialistickou anarchii.