3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

SOLÁRY: Zelená dostala zelenou

Chudí lidé zaplatí tyto zdroje k obohacení majetných solárních investorů vlastně dvakrát. Jednou svými daněmi, podruhé očekávaným zdražením elektřiny. Pro představu: kapacita 50 kW znamená asi 110 velkých solárních panelů, jako je čínský typ JA Solar větší než 2x1 metr každý s výkonem 455 Wp.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 15.12.2022 16:47

Traktorista Jurečka z KDU-ČSL. EU Ten má pod sebou vládní balík peněz na deficitní dotování fotovoltaických nesmyslů a plánování růstu podílu OZE v ČR. ;-) [>-]

F. Kusák 15.12.2022 15:07

Myslím, že teprve realita nakonec přesvědčí i zelené fundamentalisty, jak obrovské nedostatky má koncepce vlastní fotovoltaiky v kombinaci s propojením s distribuční sítí a velkými výrobci energie. Ta koncepce OZE společně s plynovými elektrárnami a ještě s kogenerací dávala jakž takž smysl. Jenže to je ze známých důvodů pryč. Když někdo chce mít vlastní fotovoltaickou nebo jinou elektrárnu na bázi OZE, ať ji má, je to jeho svobodná vůle, ale nemůže chtít, aby povinně někdo jiný odebíral jeho takto vyrobenou elektřinu a ještě podle jeho diagramu. Ono to také tak dopadne, že velcí distributoři i výrobci elektřiny odmítnou tuto elektřinu jen tak odebírat. Proč, to každý technik chápe. No a již zmíněné dotace na OZE. Tak to se všeobecně ví, že to jsou jen další zisky firem, které se tímto podivným byznysem živí. A dobře živí. Bohužel, na úkor těch ostatních.

L. Novák 15.12.2022 15:20

Na to je úplně jednoduchá předpověď. Propaganda bude tlačit přes "veřejnoprávní" média "úspěchy budování zeleného komunizmu" a uvádět "instalovaný výkon" Občasných Zdrojů Energie a jeho prudký růst. Zamlčí se, že skutečný výkon a vyrobená energie je jen malým zlomkem instalovaných kapacit a že do kanálu nasypané stovky, možná už přes tisíc miliard úhrnem, nepřineslo žádný významný růst dodávek elektrické energie do rozvodné sítě.

Další zprávou pak bude, že polední špičky ve slunných dnech v létě musí být producentům z fotovoltaických zdrojů odmítány, protože pro ně nemá nikdo rozumné využití. Budou si s nimi muset vytápět bazény s vodou... :-P

F. Kusák 15.12.2022 15:38

Souhlas

P. Brich 15.12.2022 17:12

Někde jsem četl, že v současnosti je instalovaný teoretický výkon fotovoltaiky na úrovni výkonu JE Dukovany. A letos dodala cca 1% spotřeby!!;-€EU;-O

J. Novák 15.12.2022 14:23

Co jiného můžete očekávat od našich protektorátních politiků kontrolovaných ekoneoliberál fašistickými řídicími důstojníky z Berlína a Brusele.

L. Novák 15.12.2022 14:02

Tato fakta je potřeba každou hodinu tlouct do PRÁZDNÝCH HLAV ZELENÝCH IGNORANTŮ!!

Porovnání výkonu OZE v energetické soustavě Německa (výroba el. energie) v době nejvyšších hodnot slunečního záření v roce oproti současné době, kdy naopak výkon slunečního záření je minimální a vítr fouká málo (v obou porovnávaných časových intervalech)...

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/15.06.2022/27.06.2022/today/

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/28.11.2022/15.12.2022/today/

Z grafů je dobře vidět, jak mizivý je příspěvek fotovoltaiky v zimě, a jaký strmý je pokles dodávky el. energie z fotovoltaiky během dne v létě, kdy svítí slunce nejvyšší intenzitou. ;-)

P. Rada 15.12.2022 15:04

Jiné grafy navíc ukazují, že v ČR je situace s využitím OZE obecně ještě horší. Samo otevření možnosti komunitně investovat to nevyřeší ale je to krok správným stabilizujícím směrem.

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/elektrina-na-osobu-eu

Pokud jde o "prázdné hlavy" tak ty doposud ignorují že faktů je celá řada a umělým výběrem je lze desinterpretovat. Na neobnovitelnostech lze už jen s principu neobnovitelnosti žít jen krátkodobě (ponáspotopářsky) a to i pokud by fosily neměly výrazné vedlejší negativní dopady na životní prostředí.

L. Novák 15.12.2022 15:11

LŽEŠ, až se ti od huby práší... Rv!!

Dezinformace je lživá informace se záměrem zmatení veřejnosti

https://www.nelez.cz/

J. Jurax 15.12.2022 15:45

Ano.

A proto se naši zelení magoři co nam vládnou snaží, abychom si i my zkur√ili energetiku po našem velkém německém eurovzoru.

V. Loula 15.12.2022 15:59

Fosilní zdroje vystačí desítky let, jaderné zdroje stovky let - to jsou technologicky zvládnuté zdroje. A pokud se podaří vyřešit jadernou fúzi, tak jsou zdroje v podstatě nekonečné.

P. Rada 15.12.2022 13:55

Věcný fakt je ten, že na 1m2 dopadá v ČR v průměru energie 1MWh/rok. Kolik kdo a jak s tohoto přírodního přídělu umí vytěžit a těží, je však doposud o daleko větší rozmanitosti jak činí jen lokální podnební rozdílnost.

Vzpomínám jak se před desetiletími zdvihla často oprávněná vlna odporu proti budování solárních elektráren na zemědělské půdě. "Solární tunel" posléze přerostl až do společensky afektivního opaku kdy se FV v ČR přestala prakticky instalovat a OZE byly naopak legislativně utlumeny. V počátcích to bylo dokonce tak, že se až totalitně uvažovalo o tom, že každý kdo el. energii ze soláru vyrobí, by ji měl také státu danit a to i když by ji spotřebovával sám.

V okolním světě si oproti posléze energeticko - konzervativně zaostalé ČR FV i VE našly a dál rozvíjely uplatnění v energetickém mixu a tak dnes průměrný čech využívá s obnovitelného přírodního přídělu sotva desetinu co němec či rakušan a takto je i větším závislákem na dodavatelích odkudsi...

Čas utekl, prostředí se dál proměnuje a nově se i v ČR otevírá možnost budovat FV na doposud nejlépe osluněných polohách, kterými pravidelně bývají nevyužívané střechy velkých obytných budov.

To co je na N.P. podobné minulosti je opět vlna konzervativního odporu proti nové možnosti a typuji, že zas hrozí dlouhodobě celospolečensky škodlivým dopadem.

L. Novák 15.12.2022 14:05

Přestaň LHÁT A VYLEPOVAT ZELENOU LŽIVOU PROPAGANDU, která vede jen ke zdražování elektrické energie a vytváření nedostatku na trhu a k vyvolání a podpoře ENERGETICKÉ KRIZE!!Rv

Dezinformace je lživá informace se záměrem zmatení veřejnosti

https://www.nelez.cz/

O. Vašíček 15.12.2022 14:08

První vlna podpory OZE udělal u nás pro její propagaci medvědí službu. I když někdo na tom pěkně vydělal. :-(

Následné antipropagace měla, bohužel, za následek, že tam, kde by tyto instalace měly největší smysl (střechy fabrik a kancelářských objektů), se skoro vůbec neinstalovaly. A přitom to mohlo jít krásně čistě a bez dotací. Střecha x stovek metrů a je prázdná. K serverovně kabel jak ruka a uvnitř UPS na x hodin. Celá infrastruktura mohla jet na FVE a v létě by se ještě klimatizovali místnosti všem a ne jen managementu. Ale když jsem mluvil do návrhu a zda se s tím počítá, tak po prvotním nadšení, že je to dobrý nápad, přišlo zmrazení. Na něco takového nebyla podpora v zákoně a instalace FVE by přinesla vyšší náklady a byrokracii, než úspor.

Dnešní, až nelogická propagace všeho zeleného má podobný vliv. Mnoho lidí není jen konzervativních, ale chtějí znát širší souvislost ne jen ideologii. Na to jsme velmi citlivý. Měli jsme 40 let výcviku. :-)

Spolu s Němci si užíváme jejich energii z OZE, stejně, jako si oni užívají naši z uhlí a jádra.

Největší chyba celé evropské nekoncepce energetiky je, že všichni chtějí mít společnou, ale každý svoji! Přitom v propojené soustavě je jedno, z čeho se vyrábí, jen se musí vyrábět tak, aby to pokrylo poptávku. Jejich koncepce není horší ani lepší jako naše, kdyby byla založena na jádru. Vhodně se mohli doplňovat. Stačí mít rovný a nepokřivený trh dotacemi a podmíněným výkupem.

L. Novák 15.12.2022 14:20

Vedete ideologické "budovatelské" řeči jako nadšený komunistický svazák v 50. letech minulého století.

Německo (a pod jeho vlivem i EU/EK) provozuje pod názvem Energiewende a pod záštitou Zelených a Socialistů NEJHLOUPĚJŠÍ ENERGETICKOU POLITIKU NA SVĚTĚ, jejímž přímým důsledkem je současná ENERGETICKÁ KRIZE, podpořená navíc Ruskou agresívní válečnou aktivitou (nejen) na Ukrajině. Rv!!

Dezinformace je lživá informace se záměrem zmatení veřejnosti

https://www.nelez.cz/

O. Vašíček 15.12.2022 15:41

Která část mého příspěvku Vám připadá dezinformační nebo propagandistická?

Lepší a účelnější využití FVE než pohon klimatizací v létě mě nenapadá. Slunce nám dodává v létě více energie než by jsme v kanceláři chtěli, tak použijeme opět slunce, aby jsme tu nechtěnou energii z kanceláře dostali. :-) Nic proti ničemu.

Pohon serverů je taky OK. Baterie v serverovnách jsou stejně. Že jsou jen na cca 2hod provozu. Použití větších na prodloužení doby na 6-8h není takový problém. Většinou se řeší i další záložní systémy, tak taky nevidím problém. Že to v zimě pojede na síť, taky nevidím problém.

Že se tenkrát počítalo s dodávkou přebytků do sítě? Tak to jsem už tenkrát říkal, že je nesmysl. Ideální je na místě spotřebovat.

Že je Německá Energiewende nesmyslná? To je, ale je to jejich volba. My jsme na to mohli reagovat dostavbou Temelína a modernizací Dukovan. A jak by jsme dnes byli vysmátí. Ale to by se nesměl prosazovat jen ten Německý směr, jako jediný správný! Koncepce založena na tom, že všichni budeme přes den vyrábět z FVE a v noci dovezeme, je přece logický nesmysl! Kde seženu tu energii na dovoz, když to všem znemožním. :-/

Ti nadšení svazáci z 50. let vybudovali ve svém volném čase např. nové hutě na Ostravsku, pomáhali v zemědělství a pod. Neřešili "komunistickou ideologii". Budovali nové hospodářství a průmysl po válce. "Budovali" svou zem. Nějaká politika jim byla celkem ukradená. (Podařilo se mi s několika mluvit. Komentovali to, jak byli tenkrát blbí. :-))

Podobně nadšení "budovatelé" byli v Izraeli. Taky budovali svůj stát. :-)

V. Loula 15.12.2022 16:15

Ale ano, tohle má smysl. Fotovoltatika na střechy, výroba pro vlastní spotřebu spotřebiči, kde vcelku nezáleží na okamžitém výkonu (typicky UPS, klimatizace, ohřev vody a pod).

Tady se ale razí jiná věc, že fotovoltatika bude zásobovat majitele s povinností veřejné sítě dodat výkon, pokud FV neběží, a dále povinnost veřejné sítě přednostně odebírat z FV výkon, když jej majitel nepotřebuje. Tohle činí na straně zdrojů naprosto nealgoritmizovatelné prostředí.

J. Jurax 15.12.2022 16:53

Přesně.

Jenže kdyby tomu tak nebylo, byla by "levná" energie ze sluníčka pro majitele FV panelů sakra drahá a obtížně využitelná.

Mj. proto se masově nerealizuji ostrovní systémy; levnější je elektřina ze sítě.

L. Novák 15.12.2022 16:29

V Česku začal "fotovoltaický boom" tím, že zelený "expert" M. Bursík přinesl na Ambrozkovo (KDU-ČSL) MŽP v koaliční socialistické vládě ČSSD přeložený německý zákon o podpoře OZE. Socialistická většina velké levicové koalice v Parlamentu pak návrh zákona protlačila navzdory hlasům ODS proti návrhu...

Zák. 180/2005 Sb. pak byl základem fotovoltaického boomu, kde v důsledku nesmyslně vysokých dotací i do povinného výkupu el. energie z OZE začali po prvotním vyčkávání, jestli je takový nesmysl vůbec možný, zahraniční investoři využívat investování do oboru se státem zaručeným vysokým ziskem. Zarazila to až Nečasova vláda, protože hrozil kolaps státních financí ze závazků vytvořených zmíněným zákonem. Proto bylo zavedeno i dodatečné zdanění zisků z OZE.

Už tady je vidět ZHOUBNÉ PŮSOBENÍ NĚMECKA přejímáním jeho nesmyslné energetické politiky do Česka zkrze nastrčené "agenty" typu Bursík (viz jeho další kariéra až do dnešních dnů) a závazky vyplývající z politiky EU/EK.

Jakékoliv odkazování na "Německý vzor" silně připomíná komunistické "Sovětský svaz náš vzor!" A taky to podle toho dopadlo. ENERGETICKÁ KRIZE, kterou se hloupé vlády i EU/EK snaží "řešit" posílením přesně toho, co energetickou krizi způsobilo. :-P

Proto mi váš text v těchto pasážích připomíná šílenství "budování komunizmu" za totality. Nakonec i to slavné sousoší Stalina, kam nedávno zelení idioti nainstalovali "klimatické hodiny", nakonec sami komunisti v tichosti odstřelili a zlikvidovali. ;-)

O. Vašíček 15.12.2022 17:10

Já jsem právě poukazoval, že Německý koncept není pro nás (a skoro pro nikoho :-)) a že jeho prosazování všem je nesmysl. My jsme toho měli využít a postavit a dostavět JE. Jako doplněk toho jejich konceptu. V tomto případě taky se zaručeným odběrem. Hlavně v noci a zimě. :-)

J. Kyška 15.12.2022 14:45

Tak se budu opakovat, pane Vašíčku, ale

váš příspěvek můžu podepsat ad A do Z.

Hezký den, rád si s vámi zase někdy popovídám.

L. Novák 15.12.2022 15:28

Ano, zelené ;-O debily z Greenpeace žvanící nesmysly tady jistě "rádi uvidíme"...Rv!!

J. Kyška 15.12.2022 14:45

Tak se budu opakovat, pane Vašíčku, ale

váš příspěvek můžu podepsat ad A do Z.

Hezký den, rád si s vámi zase někdy popovídám.

P. Rada 15.12.2022 14:54

"Trh" byl dlouhodobě pokřiven především fosilními dotacemi - zejména těmi skrytými které tolerovaly a tolerují rozptylováné extenality a jejich douhodobé dopady jako by neexistovaly. Novější otevřené dotování OZE mělo alespon trochu vykompenzovat dotaci skrytou.

Dotační praktiky byly celá desetiletí jak studenoválečnicky masivní tak a posametově zas reklamě konzumě atraktivní, že celá planeta už začáná v průměru ztrácet svou dřívější úživnost.

Jednak na planetě degradují až mizí celé živočišné druhy a pak úžeji lidsky vzato s důvod nárůstu dynamiky podnebí, v podobě such či naopak povodní, klesla zeměděská produkce o 21% - o válkách nemluvě. Dopady fosilních dotací "zelenými" se tedy rozhodě vytlačit nepodařilo.

https://theconversation.com/a-year-of-hunger-how-the-russia-ukraine-war-is-worsening-climate-linked-food-shortages-181160

L. Novák 15.12.2022 15:10

LŽEŠ jako ZELENÝ KOMUNISTA, až se ti od huby práší... Rv !!

Dezinformace je lživá informace se záměrem zmatení veřejnosti

https://www.nelez.cz/

O. Vašíček 15.12.2022 15:23

Omlouvám se, ale nerozumím - fosilní dotace, rozptylované externality, atd.

Nemůžete ekonomiku stavět na historických potřebách. Pokud byl, kdysi, upřednostňován nějaký zdroj energie, tak to možná bylo i z toho důvodu, že jiný nebyl znám. Pokud vím, tak po objevení dalších zdrojů, se i ty začaly používat, pokud měly ekonomický důvod. Tzn. musí to být taková technologie a v takovém stavu, aby měla více "zisku" vůči nákladům. A ne vždy se jedná jen o peníze.

Pokud toto nesplňuje, tak se ji pomáhá dotacemi. A u OZE to dopadlo prachbídně. Nejen, že neřeší životní prostředí, ale ještě navíc vyčerpávají ekonomiku.

Je zajímavé, že právě podporou OZE je největší poptávka po fosilních plynových elektrárnách. Že by to bylo tím, že se vlastně jedná o jeden energetický zdroj jako komplex stabilní a občasné technologie? Že by se i takto měl ekonomicky a ekologicky brát? V horším případě v kombinaci s uhlím.

Pokud kvůli dotované technologii musím provozovat ještě tu "horší" neekologickou a tím beru prostředky lepší ekologické, která by stejnou službu udělal lépe a levněji, jen bez protěžovaných občasných zdrojů, tak něco není v pořádku.

P. Brich 15.12.2022 17:16

Hezky se to čte, pane Vašíčku. Stejně jako pohádka o červené Karkulce. A k realitě to má možná ještě dál než ta pohádka:-P

O. Vašíček 15.12.2022 22:47

Která část se Vám zdá nereálná?

Jestli ta, že by se uvolnila energetická koncepce dle možností každého státu, tak to, bohužel, asi budu muset souhlasit. :-(

V OZE byznysu je už hodně peněz a ideologie. Někdo by musel přiznat, že určený směr není dogma a jsou i jiné cesty k ochraně přírody. A některé i levnější. :-/

J. Hejna 16.12.2022 10:29

Celkem bych s vámi souhlasil,

ale ten češtin - katastróf.

O. Vašíček 16.12.2022 10:32

Omlouvám se. Mě cizí jazyky nikdy moc nešly (čeština, ruština, angličtina,..). Já byl vždy spíše na Basic, Pascal,... :-)

Co mi nenapoví našeptávač, tak v tom může být chyba. Ale snažím se. ;-D