3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

SOLÁRY: Zelená dostala zelenou

Chudí lidé zaplatí tyto zdroje k obohacení majetných solárních investorů vlastně dvakrát. Jednou svými daněmi, podruhé očekávaným zdražením elektřiny. Pro představu: kapacita 50 kW znamená asi 110 velkých solárních panelů, jako je čínský typ JA Solar větší než 2x1 metr každý s výkonem 455 Wp.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Dvořák 15.12.2022 10:08

Minimálně ve věci přečerpávacích elektráren nemáte pravdu - většina existujících byla postavena v časech, kdy ještě o tom dnešním zeleném blbnutí nebylo vidu ani slechu. A snad se nepletu když napíšu, že byly obvykle míněny jako doplněk jaderných zdrojů, které mají limitovanou možnost regulace výkonu. A že se nestaví dnes? Domnívám se, že to je primárně proto, že znamenají velký zásah do krajiny a také proto, že se dnes nikomu nechce do projektů s dlouhou dobou výstavby a dlouhou dobou návratnosti.

Mimochodem, když jste si jistý, že akumulace nedává ekonomicky smysl, očekával bych, že to budete schopen podložit fakty a ne obecnými proklamacemi.

L. Novák 15.12.2022 12:35

Přečerpávací elektrárny slouží jen na vykrývání krátkodobých špičkových odběrů a nemají dostatečnou kapacitu na rozsáhlou nestabilitu vytvářenou větrnými a fotovoltaickými zdroji.

Zkuste porovnat náklady na jakoukoliv akumulaci el. energie s náklady na pořízení záložního ZDROJE ENERGIE. Rozhodně bude levnější pořídit si třeba dieselagregát schopný dodávat stabilní výkon dlouhé hodiny a týdny, než "baterkárnu" na bázi lithium-kobaltových článků, které žádnou el. energii vyrobit nedokážou a jejich pořízení je extrémně drahé...;-)

L. Novák 15.12.2022 2:30

Tato fakta je potřeba každou hodinu tlouct do PRÁZDNÝCH HLAV ZELENÝCH IGNORANTŮ:

Porovnání výkonu OZE v energetické soustavě Německa (výroba el. energie) v době nejvyšších hodnot slunečního záření v roce oproti současné době, kdy naopak výkon slunečního záření je minimální a vítr fouká málo (v obou porovnávaných časových intervalech)...

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/15.06.2022/27.06.2022/today/

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/28.11.2022/15.12.2022/today/

Z grafů je dobře vidět, jak mizivý je příspěvek fotovoltaiky v zimě, a jaký strmý je pokles dodávky el. energie z fotovoltaiky v létě, kdy svítí slunce nejvyšší intenzitou. ;-)

P. Pilík 15.12.2022 0:31

Jak jsem pochopil, každá instalace na střeše bude mít schopnost ve dne, kdy majitel nebude ze soláru odebírat proud, připojit se přímo na veřejnou síť a dodávat do ní proud, který však nebude nikdo potřebovat, protože to udělají všichni. Všichni najednou začnou do sítě dodávat proud a stačí jen trochu oblačnosti a všichni z dodávání proudu odpadnou. A tak bude neustále kolísat napětí v síti a oscilovat mezi přebytkem a nedostatkem. Nezávidím energetikům problémy takovou síť uřídit. Zákony totiž tvoří zřejmě naprosto techničtí diletanti, kteří jen umí cvakat vypínačem a tím jejich znalosti o elektřině končí.

J. Kyška 15.12.2022 1:03

Já jsem teda naprostý laik, vůbec tomu nerozumím, ale nedá se k té fotovoltaice nainstalovat li-ion baterie do sklepa nebo do garáže, která zajistí, že přebytek z fotovoltaiky nejde do sítě, ale do baterie a večer, když nesvítí slunce, tak se přednostně bere proud z té baterie? Ale znovu opakuji, jsem naprostý laik, věnuji se spíše humanitním oborům...

V. Kučer 15.12.2022 1:19

Samozřejmě že dá, zelení s tím počítají ale až někdy v budoucnosti, zatím je to příliš drahé.

J. Novak 15.12.2022 1:31

A kapacita te baterky je miziva

J. Kyška 15.12.2022 1:36

A kolik kilowatthodin to je, ta mizivá kapacita baterie? Na elektrokole (jsem už starý, na normálním kole už bych nic neujel) mám kapacitu baterie půl kilowatthodiny (500 watthodin).

L. Novák 15.12.2022 2:16

Vezměte si nějaký výkonnější spotřebič v domácnosti, a podívejte se na cedulku, kolik má příkon ve wattech. Třeba nějaký teplovzdušný ventilátor může mít 2 000 W příkon (2 kW). Když jej budete chtít udržet v provozu třeba hodinu, budete potřebovat celkem 2 kWh el. energie z akumulátoru (+ ztráty měniče a samotného akumulátoru). Takže jenom na zásobu el. energie pro tento jediný spotřebič budete potřebovat akumulátor s minimálně dvojnásobnou kapacitou (4 kWh), protože jej nesmíte nabít na 100% ani vybít na méně než třeba 50% (aby se zbytečně neničil a nezkracovala se moc rychle jeho doba života). Jenom jako příklad uvedu, že automatické řízení nabíjení Li-Ion akumulátoru v noťasu mi Windows 10 udržují na max 76% jmenovité kapacity akumulátoru.

No a když máte vícečlennou domácnost, kde každý má zejména po setmění jistou nutnou spotřebu el. energie, tak vám potřebná kapacita akumulátorů pro uchování el. energie ze solárů vyjde na desítky kWh jako minimum. Kdo si rád hraje a má dost peněz, může se zkusit něco podobného nainstalovat na svůj dům (rodinný, ne činžák). A po deseti letech sbírání zkušeností nám pak může napsat, jestli to pro něj mělo ekonomický smysl. A jestli by to mělo smysl, kdyby z našich kapes nevytahal až 220 tisícovou dotaci na pořízení...

V zimě v baterkách nebudete mít skoro nic, výkon fotovoltaiky v zimě je velmi malý (krátký den, oblačnost, slunce nízko nad obzorem). Takže vaše závislost na rozvodné síti zůstane, ale nestabilitu, resp. špičkovou zátěž, k níž se přidáte, zaplatíte ve vysokých cenách el. energie, protože s každým navýšením OZE roste nutnost provozu záložních zdrojů, bez nichž se rozvodný systém s OZE provozovat nedá. A zdražíte i el. energii pro ty, co žádnou fotovoltaiku na střeše nemají...

L. Novák 15.12.2022 2:20

Porovnání výkonu OZE v energetické soustavě Německa (výroba el. energie) v době nejvyšších hodnot slunečního záření v roce oproti současné době, kdy naopak výkon slunečního záření je minimální a vítr fouká málo (v obou porovnávaných časových intervalech)...

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/15.06.2022/27.06.2022/today/

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/28.11.2022/15.12.2022/today/

K. Dvořák 15.12.2022 4:14

Pro malé střešní instalace, typicky 5 kWp, se používají úložiště s kapacitou cca 10 kWh, samozřejmě se to liší instalaci od instalace. Kapacitu baterie samozřejmě nevyužijete ze 100%. Takže i s baterií budete v létě chtít přebytky cpát do sítě, kde o ně nikdo moc nebude stát, protože přebytky bude mít každý. A v zimě budete mít problém i tu malou baterii nabít a budete naopak potřebovat dodávky z těch nemilovaných, ale stabilních zdrojů, jako je jádro nebo fosil.

R. Langer 15.12.2022 5:22

Ano, je to úplně na nic... :-(

J. Strakoš 15.12.2022 6:28

Běžná instalace na dotaci má 5-10 kWh, bežné nastavení je nepodbíjet pod 20 procent kapacity.

A zda je to dostačující záleží na spotřebě domácnosti a rozložení spotřeby v čase - pokud spotřebujete vše za svitu slunce, pak jakýkoliv akumulátor je dostačující a naopak, pokud spotřebujete vše v noci, pak potřebujete akumulátor, který pokryje celodenní spotřebu.

10kWh obvykle stačí, 20 kWh by vám mělo zajistit minimum spotřeby ze sítě v sezóně. Samozřejmě bez elekromobility, topení a pouze v sezóně od jara do podzimu, jinak nesvítí dostatečně.

No a cena je +/- 100 tisíc za 10 kWh - takže se to vyplatí pouze pokud je elektřina dost drahá.

Lepší než cpát baterie do každé rodiny by bylo počítat na elektroměru součet odebraného a dodaného proudu, dělá se to tak v některých zemích. U nás je to komplikovanější a omezenější, byť to nějak jde - virtuální baterie.

J. Kyška 15.12.2022 7:07

Synovec má na střeše fotovoltaiku od čezu, ale bez baterie. Dostal k tomu appku na mobil, ta mu ukazuje kolik dodal do sítě od začátku, kolik v daném okamžiku a ještě další údaje. Už to má 3 roky. Návratnost mu čez vypočítal na 6 let, takže za 3 roky to bude mít splacené. Teď si k tomu chce dokoupit úložiště, aby ty přetoky do sítě ce nejvíce omezil.

R. Langer 15.12.2022 7:24

Ano, pochopil jste to správně, tu naprosto zbytečnou elektřinu, kterou NIKDO NEPOTŘEBUJE, mu povinně platíme my ostatní, včetně vás. Proto ta elektřina stojí tolik, kolik stojí. :-/

J. Kyška 15.12.2022 8:12

Já vás teđ asi rozčílím, dělám to vážně nerad, ale představte si, že čez tomu mému synovci za ty přetoky energie, (které, jak správně podotýkáte, NIKDO NEPOTŘEBUJE, tak ten čez mu za ně ještě PLATÍ. No já nevím, jak vy, ale já du ven blejt!!

R. Langer 15.12.2022 8:36

No, vždyť přesně to říkám. A proto teď stojí ta elektřina tolik, kolik stojí. Protože VY SI JI MUSÍTE KOUPIT, i když ji vůbec na nic nepotřebujete! ;-)

V. Novak 15.12.2022 12:39

Ne - ty přetoky mu platíme my prostřednictvím ČEZu v cenách elektřiny.

J. Kyška 15.12.2022 7:07

Synovec má na střeše fotovoltaiku od čezu, ale bez baterie. Dostal k tomu appku na mobil, ta mu ukazuje kolik dodal do sítě od začátku, kolik v daném okamžiku a ještě další údaje. Už to má 3 roky. Návratnost mu čez vypočítal na 6 let, takže za 3 roky to bude mít splacené. Teď si k tomu chce dokoupit úložiště, aby ty přetoky do sítě ce nejvíce omezil.

J. Strakoš 15.12.2022 9:55

Budu vypadat zase jako škarohlíd, ale výpočet návratnosti je velmi závislý na provozu domácnosti.

Navíc ČEZ má za jejich zařízení "trošku" vroubek

https://www.youtube.com/watch?v=PjpBCZgq_8o&ab_channel=Ond%C5%99ejBa%C4%8Dina

J. Kyška 15.12.2022 10:43

Dobrý video, díky.

J. Kyška 15.12.2022 10:43

Dobrý video, díky.

V. Novak 15.12.2022 8:05

Virtuální baterie je účetní trik. Neuložíte do ní ani Ws - ale někde vám přičtou nějaké peníze na účet a pak je zase odečtou.

Ovšem protože potřebujete nějaký ty W okamžitého příkonu a Wh energie, musí je někdo dodat reálně v době spotřeby - a to si nechá, samozřejmě, zaplatit. Od vás i od těch, kdo nezpůsobují nestabilitu sítě.

Virtuální baterie je stejný podvod jako zelený tarif - jeho uživatelé nikdy nedostávají elektřinu jen ze "zelených" zdrojů. To by je musel ČEPS odpojovat při každém zamračení na obloze a nuceně zapínat jejich spotřebiče když zafouká a zasluní.

J. Strakoš 15.12.2022 10:00

Ale samozřejmě, že je to pouze účetní produkt, který má dost překážek a podmínek - opravdu mne ani nenapadlo, že by tam ČEZ měl nějakou baterii. :-)

Ale když napíšu, že to nejde, tak zase někdo bude reagovat, že ten produkt existuje.

A pro koncového uživatele se to skutečně chová jako by tam baterie byla.

P. Novotný 15.12.2022 8:50

Přes den budete ze svého solárního panelu nabíjet elektrokolo a po Beskydech budete jezdit v noci.

J. Kyška 15.12.2022 12:00

To mě vážně nenapadlo, to víte, starej konzervativní kozel. Zkusím to.

Dík.

J. Kyška 15.12.2022 1:36

A kolik kilowatthodin to je, ta mizivá kapacita baterie? Na elektrokole (jsem už starý, na normálním kole už bych nic neujel) mám kapacitu baterie půl kilowatthodiny (500 watthodin).

R. Langer 15.12.2022 7:26

Ano, a hádejte, kolik stojí? Taková MALIČKÁ. Už jste i to zjišťoval? ;-)

J. Novak 15.12.2022 1:31

A kapacita te baterky je miziva

J. Kyška 15.12.2022 1:32

Ale když se rozhodnu, že si dám na střechu fotovoltaiku, tak já se asi nepůjdu ptát zelených, zda smím či nesmím mít v garáži li-ion baterii. To si snad rozhodnu sám nebo po poradě s nějakým elektrikářem, co umí víc než jen cvakat vypínačem jako ti mamlasi v Bruselu???