12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

POTRAVINY: Halal, nebo nehalal?

Halal (znamená „povolený, přípustný“) je dle Wikipedie termín označující veškeré předměty a činnosti každodenního života, jež jsou podle islámské tradice povoleny. Nejčastěji se tento pojem používá ve spojitosti s potravinami, které je muslimům povoleno konzumovat, vztahuje se však také na léčiva či kosmetiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Popovský 12.8.2016 6:22

Re: Halal masna

Halal porážka mi vadí, ale jsem schopen to respektovat, je to součást islámu. Teď, když vím to, co vím, tak jsem jednoznačně pro její zákaz u nás.

Problém je však jinde. Problém je v tom, že to prodávají nám a my to jíme, aniž bychom o tom věděli. Pomáháme tak v důsledku financovat kdovíco a také nevědomky napomáháme islamizaci i naší země.

J. Sova 12.8.2016 7:55

Re: Halal masna

A co košer porážka, vadí?

P. Boublíková 12.8.2016 9:35

Re: Halal masna

Ano, tam platí totéž co pro halal porážku - výjimka ze zákona.

D. Ondrejkovič 12.8.2016 8:21

To "bez omráčení" není pravda - i halal porážka umožňuje omráčení elektrickým proudem.

P. Boublíková 12.8.2016 9:39

Re:

Umožňuje, ale není to povinné!

Mně nejde o krutost nebo humannost zabíjení zvířat, ale o nerovnost lidí před zákonem. To je prostě špatně.

Nechť se tedy zruší jakakoliv pravidla a není se z meho hlediska o čem bavit.

D. Ondrejkovič 12.8.2016 10:24

Je to povinné podle českého veterinárního zákona.

P. Boublíková 12.8.2016 11:18

Re:

Paragraf 5:

(3) Porážení jatečných zvířat1c) vykrvením může být prováděno pouze po jejich omráčení zaručujícím ztrátu citlivosti a vnímání po celou dobu vykrvování.

(5) Výjimky z ustanovení odstavce 3 může povolit Ministerstvo zemědělství (dále jen „ministerstvo“) pro potřeby církví a náboženských společností2h), jejichž předpisy stanoví jiný způsob porážky zvířat.

D. Ondrejkovič 12.8.2016 12:45

V některých evropských zemích není porážka bez omráčení povolena vůbec (například Švédsko nebo Švýcarsko; v posledních měsících se zákaz porážky zvířat bez předchozího omráčení snaží prosadit např. Polsko či Nizozemsko). V některých zemích, kde existují náboženské výjimky z pravidel pro porážení zvířat, však přesto muslimové dobrovolně porážejí zvířata s předchozím omráčením. Podle průzkumu projektu Evropské unie DIALREL se takto děje při 74 % porážek skotu ve Velké Británii či 98 % téhož v Německu. (Zdroj: http://www.dialrel.eu/images/factsheet-assesment-practices.pdf), taktéž dle údajů britského parlamentu je omráčeno více než 80 % zvířat zabitých ve Spojeném království při náboženských porážkách (Zdroj: http://www.parliament.uk/Templates/BriefingPapers/Pages/BPPdfDownload.aspx?bp-id=sn01314).

D. Ondrejkovič 12.8.2016 12:51

Z jakého zákona to citujete? A proč jste tam (úmyslně) vynechala zbytek toho § 5, který zní: " Církev nebo náboženská společnost může takovou porážku zvířat provádět jen podle veterinárních podmínek stanovených orgánem veterinární správy pro jednotlivé zařízení. Porážku musí provádět osoba odborně způsobilá, která je povinna dbát o minimální utrpení poráženého zvířete." ?

P. Boublíková 12.8.2016 15:42

Re:

Citovala jsem z veterinatniho zakona. Bavime se totiž o zákoně a ne o podzakonnych predpisech. V zákoně o povinnosti omracovat zvíře, pokud je porazeno neobvyklym zpusobem z nabozenskych důvodů, neni uvedeno vubec nic.

Jestliže jsko pravnik nechápete, že zakon obsahuje dvojí metr - jeden pro vyznavače nějakých náboženství, druhý pro ostatní - tak už k tomu nemam fakt co dodat.

Vynachala jsem i odstavec o rybách, protože stejně jako vámi citovaný text neobsahuje povinnost omracovat zvířata při halal porážce.

D. Ondrejkovič 12.8.2016 15:55

Re:

Veterinární zákon je tady: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-166/zneni-20160729#p5 Tam žádný takový text není. Citovala jste ze STARÉ verze zákona o ochraně zvířat proti týrání (zde: http://zakony-online.cz/?s151&q151=5). Aktuální verze je např. zde: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-246

Zákonná výjimka o které hovoříte je poměrně běžná, ale platí pouze za předpokladu dodržení obecných zásad zákona - tedy že zvíře nesmí být vystaveno utrpení. Žádná výjimka nesmí tuto ústřední zásadu a účel samotné právní úpravy popřít.

L. Popovský 12.8.2016 9:56

Začněte číst poznámky a odkazy pod článkem. Zmiňuji se tam o tom.

H. Lukešová 12.8.2016 10:19

Re: Halal masna

Hotl máme dvojí zákony. Jedny platí pro nás a výjimky platí pro muslimáky...

D. Ondrejkovič 12.8.2016 14:25

Re: Halal masna

Prdlajs babo - to jen ty neumíš číst!

J. Chaloupka 12.8.2016 5:11

Pokud vím, tak halal maso se prodává třeba v Makru.

..

L. Popovský 12.8.2016 6:26

Re: Pokud vím, tak halal maso se prodává třeba v Makru.

Problém je v tom, že se halal maso prodává bez označení, dochází ke klamání nás spotřebitelů. Dochází k jeho pronikání i mezi běžnou produkci. A nemám na mysli jen kebab.

Pokud je na provozovně napsáno, že je kebab halal, tak je to v pořádku, i když se mi to nelíbí.

S. Landa 12.8.2016 13:44

Re: Pokud vím, tak halal maso se prodává třeba v Makru.

A kdypak se to v ČR stalo, že bylo halal maso prodáváno bez označení? Nikdy jsem o takovém případu neslyšel...

J. Jurax 12.8.2016 1:06

Hm

uvítal bych, aby na hospodě či putyce, jakož i restaurantu bylo zřetelně vyznačeno, zda nabízí halal nebo nehalal - asi tak, jak je nyní označena osvěžovna nekuřácká či kuřácká. Abych věděl, čemu se obloukem vyhnout.

Ono to stejně brzy nějakého bruselského pitrysa napadne ... ačkoliv z EU se spíš můžeme nadít akorát povinného halal všude ...

i když vepřový bůček je zaručeně nehalal ...

P. Rada 12.8.2016 0:51

"žádný důvod"?

...."nevidím tedy žádný důvod, proč by tomu právě u nás mělo být jinak"... Pokud je kdekoli domácí populace na ústupu až vymírá... je už toto samo o sobě zásadním důvodem změny ve společnosti. Ptám se proto slovy autora.. "proč by tomu právě u nás mělo být jinak"?

Demografikký vývoj ve světě pak příznačně ukazuje, že prakticky všechny původní etnika Evropy jsou dnes na ústupu ale tloustnou (https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/354090-tloustka-stoji-lidstvo-tolik-co-valky-rocne-zaplati-45-bilionu.html). Příčin poklesu natality je více a souvisejí jak s postavením žen ve společnosti - tak s celkovým energetickým příjmem - viz metabolická teorie biologie. Proč si toho vůbec nevšímá autor je otázkou. Možná mu záleží právě jen na tom jídle. Ztráta nadhledu, střídmosti až přejídání... je však jednou s častých příčin civilizačního úpadku.

Islám má asi řadu chyb - proč ale přehlížet ty domácí kterým bychom snad spíš mohli porozumět. Nebo se už autor vnímá jako součást dlouhodobě udržitelného civilizačního vzoru?

http://finance.celkove.cz/clanek/porodnost-v-roce-2015

https://cs.wikipedia.org/wiki/Světová_populace#/media/File:Count

L. Popovský 12.8.2016 6:34

Re: "žádný důvod"?

Pane Rado, v naší zemi je 10,5 mio obyvatel. Před 100 lety zde žilo 9,5 mio obyvatel a to jsme prošli 2 světovými válkami, vyvražděním židů a odsunem Němců. V zemích Blízkého a Středního východu a v severní Africe je často 3x více obyvatel, než v nich bylo před 50 - 60 lety.

Ano, je potřeba rodit více dětí, standardem by měly být 2 až 3 děti. Ale to neznamená, že máme s muslimy závodit v plození dětí jako králíci. Tudy cesta nevede. Je potřeba udržovat stabilní počet obyvatel.Pokud by u nás bylo 3x více obyvatel než před 50 lety, také bychom na tom nebyli tak dobře, jako jsme. Představte si, že bychom všechno museli znásobit 3x - školy, nemocnice...

J. Kavalír 12.8.2016 9:31

Re: "žádný důvod"?

Nejde o to, soutěžit s muslimy v plození dětí, ale udržet si stabilní popujaci vlastními silami. Z těch 10,5 milionů obyvatel je více než půl milionu přistěhovalců a jen díky nim (a cikánům :-((( ) naše populace neklesá. Naštěstí většina přistěhovalců přichází z kulturně blízkých zemí a v dalších generacích splynou s původním obyvatelstvem a to včetně Vietnamců.

L. Popovský 12.8.2016 9:49

Jsem si toho vědom a souhlasím s Vámi, nejsme v rozporu.

H. Lukešová 12.8.2016 0:24

Kebaby jsem nikdy nekupovala a kupovat ani nechci.

Nebudu přece pomáhat islamizaci České republiky, podporovat mučení zvířat a nebudu ekonomicky podporovat muslimáky. Každému slušnému Čechovi by měla ústa upadnout, než aby dal do úst kebab. Fuj...

P. Boublíková 12.8.2016 6:20

Re: Kebaby jsem nikdy nekupovala a kupovat ani nechci.

Ani já jsem nikdy nejedla kebab a fakt mi to nechybí. Ale myslim si, že vetsinou se dělá z masa zvířat poražených standardnim způsobem. Je určen nevericim a tak proč by se patlali s halal porážkou.

L. Popovský 12.8.2016 6:41

Re: Kebaby jsem nikdy nekupovala a kupovat ani nechci.

Kebab je pouze začátek. Halal produkce bude stále více pronikat do běžného prodeje. Hezky je to vysvětleno v tom článku "Co je to halal?" na webu IVČRN.

Fascinovalo mě, že v zemích jako je Francie a Velká Británie, je muslimů do 10 % obyvatelstva a dokáží takto zaplavit trh halal masem a potravinami. Když jsem však dospěl k závěru, že u nás to je minimálně u kebabu stejné a vzal jsem v potaz, že je zde muslimů jen něco přes 20 000, tak jsem byl v šoku. Svoje závěry uvádím jen zde v diskusi a nikomu je nepodsouvám, každý nechť si svůj názor udělá sám. Důkazy nemám, usuzuji pouze z toho, co jsem napsal v článku.

D. Ondrejkovič 12.8.2016 8:24

Ono je to na tom webu NEZISKOVKY jménem IVČRN vysvětleno blbě - pochopitelně záměrně. Halal porážka je zaměřena na minimalizaci utrpení zvířete (haram je naopak takový způsob porážky, při které zvíře trpí). Omráčení elektrickým proudem před vykrvením je standardem. Naopak mnohá běžná jatka v Evropě či v Austrálii by označení halal nikdy nezískala - například pro mnohokrát medializované utrpení zvířat při přepravě nebo při porážce samotné.

H. Lukešová 12.8.2016 10:23

Re:

Jenomže ať je to tak chce, já si nepřeji halal maso v obchodech, nechci přijímat pravidla muslimáků.

D. Ondrejkovič 12.8.2016 10:25

Takže chcete raději tohle? http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/258767-sokujici-tyrani-zvirat-odhalil-videozaznam-z-australskych-jatek.html

P. Smutný 12.8.2016 10:38

Re:

Jak víte, co by paní Lukešová chtěla, panáčku?

D. Ondrejkovič 12.8.2016 12:46

...aneb: "Jednak nevím co to je a jednak mně to uráží! :-)