28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POTRAVINY: Halal, nebo nehalal?

Halal (znamená „povolený, přípustný“) je dle Wikipedie termín označující veškeré předměty a činnosti každodenního života, jež jsou podle islámské tradice povoleny. Nejčastěji se tento pojem používá ve spojitosti s potravinami, které je muslimům povoleno konzumovat, vztahuje se však také na léčiva či kosmetiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Marcín 12.8.2016 21:10

Re:

K no-go zónám mám třeba toto:

http://zboril.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=447052

A řeknu Vám, že bych radši žil na Kladně.

Píše se také v těch statistikách UNHCR kolik agentů IS přišlo loni v srpnu, nebo letos v březnu? Moc by mě totiž zajímalo, jak ta data zjišťují, a jak jsou věrohodná, když mnoho migrantů nemá žádné dokumenty?

D. Ondrejkovič 12.8.2016 21:12

Re:

Zase si jen melete svou a podsouváte druhým myšlenky, které nikdy neřekli. S takovou jděte do háje.

D. Ondrejkovič 12.8.2016 14:32

Re:

Nejen že nemá pravdu (tu nemá spousta lidí, ale dokáže o tom diskutovat slušně), ale v každém svém příspěvku hrubě uráží 1,6 miliardy lidí. Proč si ta bába má ksakru myslet, že jen ONA tu může beztrestně urážet? Ať si vyzkouší jaké to je! Nevidím důvod k nerovnému přístupu. Na hrubý pytel (po opakovaných pokusech) hrubá záplata!

M. Šejna 12.8.2016 13:05

paní Lukešová

moje dcera žije v Londýně už přes 20 let, ale ještě si mi nikdy nestěžovala, že by jí někdo nutil kupoval halal potraviny.

Nejspíš si ten "český lékař z Anglie", na kterého se pan Popovský odvolává, dost blbě vymýšlí.

Nedávno jsem byl u kardiologa, který 10 let praktikoval svou ordinaci v Británii. Prokecali jsem o Anglii všechny možné věci, fotbalem počínaje a ošklivýma Angličankama konče, ale o halal žrádle se on vůbec nezmínil. A to svým anglickým pacientům musel doporučovat zdravou stravu z hlediska vlivu na srdeční choroby, takže přehled o anglických potravinách musel mít dokonalý.

L. Popovský 12.8.2016 14:44

Re: paní Lukešová

Od pana Rogozova jsem toho četl hodně a působí na mě, pane Šejno, jako velmi slušný a vzdělaný člověk. Přečtěte si jeho články a udělejte si názor sám. Vše je řádně ozdrojované.

M. Šejna 12.8.2016 14:49

pane Popovský

i slušný člověk může ideologicky žvanit a lhát. A naopak nešlušný gauner může občas i říkat pravdu.

Znovu opakuji, že podle zkušenosti lidí, které dobře znám, a kteří dlouhodobě žijí v Anglii, tam v žádném případě nikdo nikoho nenutí pojídat maso ze zvířat poražené halal-košer zabitím.

J. Pražák 12.8.2016 8:52

Jak se rozhodneme je na každém z nás

Ale každým koupeným kebabem nebo dönerem si přispíváme na své katy. Z každého zisku muslim platí náboženskou daň, z které se platí i džihád (srdcem, jazykem, mečem,..)

V. Kain 12.8.2016 9:47

Re: Jak se rozhodneme je na každém z nás

Ještě že ta hovada nežerou prasátka.Maso z prasátek asi halal nebude.

H. Lukešová 12.8.2016 10:17

Re: Jak se rozhodneme je na každém z nás

Ano. Jíst stranu vrahů našeho národa...Nikdy...

S. Landa 12.8.2016 13:42

Re: Jak se rozhodneme je na každém z nás

Jsem netušil, že jsme vyvražďovaným národem...

S. Netzer 12.8.2016 13:55

Re: Jak se rozhodneme je na každém z nás

Jde o "genocidu evropských Evropanů". © Lukešová

D. Ondrejkovič 12.8.2016 14:24

Re: Jak se rozhodneme je na každém z nás

Ano, jsme. BLBOST lidí jako je baba Lukešová nás vyvraždí do jednoho. A spolehlivě.

D. Ondrejkovič 12.8.2016 8:31

My vyspělí Evropané, Američané a Australané dnes pochopitelně máme mnohem a mnohem humánnější metody přípravy jatečných zvířat ke konzumaci - o tom není žádného sporu - například takto: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/258767-sokujici-tyrani-zvirat-odhalil-videozaznam-z-australskych-jatek.html

D. Ondrejkovič 12.8.2016 8:20

NEZISKOVKA jménem IVČRN pochopitelně zamlčuje, že halal certifikaci mají i některá jatka v ČR, která zároveň plní i kritéria našeho českého veterinárního zákona. Jak je to možné? Jednoduše - podmínkou halal je totiž jen to, aby se utrpení zvířat při porážce minimalizovalo, aby se ve výrobním procesu nevyskytoval alkohol a aby se v dané provozovně nezpracovávaly ještě jiné "haram" suroviny, jako například drápy či zobáky. Samozřejmě halal certifikaci nezíská provoz, který zpracovává vepřové maso. A nyní největší nesmysl, který NEZISKOVKA jménem IVČRN šíří - zvířata se před porážkou omračují elektrickým proudem a teprve potom se vykrvují proříznutím hlavní tepny. Takže V ČEM je prosím ten rozdíl?

M. Šejna 12.8.2016 8:13

autor pláče nad nesprávným hrobem

Halal jídlo je úplně to poslední, co mě na islámu vadí. A sám osobně nemám s halal jídlem vůbec žádný problém. Mimochodem, kterého českého spotřebitele zajímá, jak bylo poraženo zvíře, které má na talíří?

Zajímalo by mě, zda pan Popovský pečlivě nakupuje pouze vejce snesená na podestýlce a jestli také zásadně odmítá vejce z klecového chovu. Nejspíš ne, protože vejce z klecového chovu je sice týráním drůbeže, ale je to týrání naše křesťansko-civilizační, takže to se může.

Halal potraviny budou prodávány jen v takovém množství, v jakém o ně bude zájem mezi spotřebiteli. Těch skutečných spotřebitelů je v Česku zatím jen asi 20 tisíc, takže o co jde?

Mnohem více jsou v Česku potřeba potraviny bez lepku nebo bez cukru. Alergiků na lepek a cukrovkářů jsou v Česku statisíce. A chytré restaurace už všechna svá jídla označují symboly alergenů. Bezlepková strava se teď dokonce stává v Evropě módním hitem. Tedy konzumují ji i lide, kteří bezlepkovou dietu nepotřebují. Má snad autor i výhrady vůči restauracím, které velice pečlivě označují svá menu za bezlepková nebo bez cukru?

R. Gramblička 12.8.2016 8:24

Re: autor pláče nad nesprávným hrobem

Asi tak. Nejsem jediný, komu je trápení zvířat proti srsti, tady ale platí, co oči nevidí, to srdce nebolí, prostě o takových věcech denně nepřemýšlíme.

Co mně poněkud irituje, že se postupně zmenšují porce kebabu, ale to je typické i u dalších potravin :-)

M. Prokop 12.8.2016 10:20

Re: autor pláče nad nesprávným hrobem

Ten kebab není na váhu?

Š. Matyášová 12.8.2016 12:07

Re: autor pláče nad nesprávným hrobem

ne...ale ČOI to nezajímá....

R. Gramblička 12.8.2016 12:49

Re: autor pláče nad nesprávným hrobem

dělají to od oka. Oni ten kousek pity naplní co to jde, potíž je, že se zmenšují ty kusy pita chlebu

J. Milota 12.8.2016 12:58

Re: autor pláče nad nesprávným hrobem

Co je to ten kebab?

L. Popovský 12.8.2016 13:12

Kebab je

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kebab

P. Marcín 12.8.2016 14:58

Re: autor pláče nad nesprávným hrobem

Nejde zřejmě jen o porážku, ale i o to, že kupováním halal jídla přispíváte na různé islámské projekty.

B. Volarik 12.8.2016 7:54

Umíte si představit ten řev,

...kdyby se židé hlasitě dožadovali košer potravin všude možně a okatě, provokativně, zakazovali svým dětem jíst ve školní jídelně vepřové maso?

J. Kavalír 12.8.2016 9:01

Re: Umíte si představit ten řev,

Ono to bude asi tím, že u nás těch skutečných židů (ortodoxních, pejzatých s kloboukem na hlavě) moc není. Ty známe hlavně z filmů a reportáží z Izraele. Většina Židů je židem asi tak stejně, jako většina Čechů křesťanem. U muslimů se ale s něčím takovým, bohužel, počítat nedá.

B. Volarik 12.8.2016 21:27

Re: Umíte si představit ten řev,

"Většina Židů je židem asi tak stejně, jako většina Čechů křesťanem."

Nevím, jaké máte s židy zkušenosti a kolik jich vlastně znáte. V roce 1981 jsem v Americe potkal kamaráda z dětství, jehož jsem po tom, co mu komunisté zavřeli rodiče, ztratil v Praze roku 1953. Není pejzatý, nenosí černý klobouk...nejí vepřové a slaví Chanukka (my s jeho rodinou taky, oni zase s námi Vánoce). Znám tady dost židů, nepejzatých, bez klobouku ale vepřové nejedí.

Je tady jeden zásadní rozdíl: Moji židovští přátelé respektují, že jejich tabu není mé tabu a tudíž jim nevadí, že já to vepřové jím. Totéž se týká mých hinduistických přátel - nevadí jim, že já jím steak, jejich tabu prostě není mým tabu. Když náš indický kamarád pořádá na dvoře svého domu barbecue, s chutí sníme co nám nabídne (obvykle je to výborné) a holt se nedožadujeme toho steaku.

J. Sova 12.8.2016 9:17

Re: Umíte si představit ten řev,

Nebo kdyby se dožadovali vlastních chodníků nebo odmítali sedět vedle žen?

http://jdem.cz/ca4eg9

H. Lukešová 12.8.2016 10:18

Re: Umíte si představit ten řev,

Ano, to by se psalo o "proradných Židech", "židovské lobby" a já nevím co. Žádný Žid nikdy žádného člověka nežidovského původu nenutil jíst košer jídlo, ale muslimák to vyžaduje.

Takže poučení? Nikdy nejít do žádné muslimácké restaurace.

D. Ondrejkovič 12.8.2016 13:09

Lžeš babo!

J. Jurax 12.8.2016 20:51

Re:

Nelže, vole!

P. Boublíková 12.8.2016 6:17

Halal masna

existuje poblíž brněnské mešity, na ulici Vídeňské.

Co se týče halal porážky, je povolena pouze z náboženských důvodů. A to je právě ono, co mi na ní nejvíc vadí. Nikdo jiný nesmí podrezevat zvirata bez omraceni než majitelé specialniho povolení, pro které je v zákoně výjimka. Zakon by mel platit pro vsechny stejně - tedy buďto musí všichni dodržovat nějaký předepsaný postup, nebo ať si každý morduje zvířátka jak uzná za vhodné. Povolení rituálních porážek vyvolenym je paskvil, který nemá v právním státě co delat!