28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POTRAVINY: Halal, nebo nehalal?

Halal (znamená „povolený, přípustný“) je dle Wikipedie termín označující veškeré předměty a činnosti každodenního života, jež jsou podle islámské tradice povoleny. Nejčastěji se tento pojem používá ve spojitosti s potravinami, které je muslimům povoleno konzumovat, vztahuje se však také na léčiva či kosmetiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Ondrejkovič 12.8.2016 18:16

Re: halal nazivo

Ani ta výjimka ovšem nedovoluje působit zvířeti bezdůvodné utrpení. Je to v tom zákoně napsáno. Stačí si ho přečíst :-) I když fakta asi nejsou to, co by vás primárně zajímalo, že....

D. Ondrejkovič 12.8.2016 18:14

Re: halal nazivo

Takové excesy se dějí i jinde: https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/258767-sokujici-tyrani-zvirat-odhalil-videozaznam-z-australskych-jatek.html V Austrálii to určitě nedělají muslimové.

M. Šejna 12.8.2016 14:38

panu Popovskému by možná prospělo ...

... kdyby si nastudoval rozdíl, mezi židovskou košer porážkou zvířete a muslimskou halal porážkou zvířete. Z úděsem by zjistil, že postup rituálního usmrcení zvířete je úplně stejný.

M. Vondráček 12.8.2016 14:45

Re: panu Popovskému by možná prospělo ...

Už jste zaznamenal, že by někdo z židovské komunity požadoval s odvoláním na svá práva abychom sví zvyklosti korigovali podle jejich představ ??

M. Šejna 12.8.2016 14:51

pane Vondráčku

Už jste zaznamenal, že by tady nebo v Británii někdo z muslimské komunity požadoval, abychom se cpali halal masem?

A. Richtr 12.8.2016 14:55

Re: pane Vondráčku

Jestlize to na obale neni uvedeno a vyrobce na svych strankach provadi jen halal tak asi ano!

M. Šejna 12.8.2016 14:59

pane Richtře

mohl byste mi sdělit, která česká jatka uvádějí na svých produktech, že zvíře NEBYLO poraženo halal-košer zabitím?

Napovím Vám: žádná

A. Richtr 12.8.2016 15:08

Re: pane Richtře

Zijeme v EU a ma zkusenost je z nemeckeho obchodu v centru Frankfurtu. Pokud to maso muze tam, muze i sem.

L. Popovský 12.8.2016 15:12

Pane Šejno

schválně pletete jabka s hruškami. Nepleťte sem jatka, já píšu o distributorech masa na kebab.

A ano, v článku "Co je to halal?" se píše i o případu, kdy se dostalo halal drůbeží maso bez označení do běžné distribuce.

Ale o to Vám nejde, pane Šejno, viďte.

M. Šejna 12.8.2016 15:23

halal nebo košer?

pokud se do běžné distribuce dostalo halal drubeží, tak to bylo i košer drubeží.

Ale o to Vám nejde, pane Popovský, viďte?

Mimochodem víte vůbec, že vepřové maso je u Židů zakázáno stejně, jako u Muslimů?

J. Kombercová 12.8.2016 15:46

Re: halal nebo košer?

Přijde pan Khon do řeznictví a říká: Dají mi kilo támhleté ryby. Řezník na to: Ale to je šunka. Pan Khon: Kdo se jich ptal, jak se ta ryba jmenuje?

A. Richtr 12.8.2016 14:45

Re: panu Popovskému by možná prospělo ...

Vsechny porazky bez omraceni je potreba zakazat.

L. Popovský 12.8.2016 15:07

Re: panu Popovskému by možná prospělo ...

Přečtěte si příspěvky v diskusi od začátku, pane Šejno, a s úděsem zjistíte, že to vím.

Košer maso neřeším, protože židé kebab překvapivě neprodávají a ani nedávají košer maso do běžné distribuce.

M. Šejna 12.8.2016 15:16

opravdu, pane Popovský?

chcete nám tu tvrdit, že v běžné distribuci v Británii nelze koupit košer maso?

Byl jste tam někdy?

Mimochodem tušíte vůbec, že halal maso splňuje i košer předpisy a že tedy distribuce halal se rovná ditribuci košer?

S. Netzer 12.8.2016 15:49

Re: opravdu, pane Popovský?

Nebyl. Autorovy znalosti jsou čistě teoretické a opírají se výlučně o neověřená a tendenční tvrzení českého lékaře Rogozova, který jen opakuje tvrzení bulvárních médií ("Britain goes halal... but no-one tells the public: How famous institutions serve ritually slaughtered meat with no warning") a který je evidentní lhář . "Zatímco o košer jsem zde za celých deset let nezavadil ..." (http://www.mcb.org.uk/joint-letter-to-daily-telegraph-with-schechita-uk/).

L. Popovský 12.8.2016 16:23

Re: opravdu, pane Popovský?

Já mluvím, pane Šejno o halal masu, které je bez označení a není u něj deklarováno, že je halal. Opět mi podsouváte něco jiného.

Ano, o tom, že by takto bez označení bylo prodáváno košer maso, jsem neslyšel, ale třeba to napravíte a poučíte mě.

Co příspěvek, to podsunutí něčeho, co jsem nenapsal.

A. Richtr 12.8.2016 14:26

ucta k tomu co jime

Kazde zvire ma narok na dobrou smrt, ta je takova aby zvire co nejmene trpelo. To utrpeni zvirat nestoji za proarabskou ideologii smrti.

Proto je potreba zakazat jakekoliv nehumalni zpusoby usmrceni zvirat a tvrde je postihovat, vsechno dovazene maso aby melo oznaceno zpusob smrti porazeneho zvirete a tvrde postihovat dovozce v pripade neoznaceneho masa.

J. Kučera 12.8.2016 14:24

"Humánní" porážky a ideologie

Maso získané rituální porážkou halal nebo košer je stejné jako maso získané jinak. Pokud jde o "humánnost" pak bych rád připomněl oblibu sebevraždy "otevřením žíly" u starých Římanů, která se považovala za "pohodlnou a příjemnou", takže utrpení bych při tomto způsobu smrti nepředpokládal. A pokud to není pro porážené zvíře týráním, pak je mi to jedno. Musím ale přiznat, že kebab jsem nikdy neochutnal a vůbec mi to nechybí.

A. Richtr 12.8.2016 14:30

Re: "Humánní" porážky a ideologie

Zvire kteremu podriznete krk sebou mlati a vzpina se do posledni chvile... bojuje dokud muze!! Zvire ma v ocich des a hruzu, uz pri prilozeni ke krku se vzmita tak ze prvni rez se casto nepovede a tak reznik reze a reze a krev strika vsude okolo a obzvlaste u dobytka je to dost dlouha nechutna smrt...

D. Ondrejkovič 12.8.2016 14:33

Re: "Humánní" porážky a ideologie

V tom případě to není halal porážka.

A. Richtr 12.8.2016 14:38

Re: "Humánní" porážky a ideologie

Wiki; rituální porážka, v islámu nazývaná dhabíha (ذبيحة). Zvíře by při ní mělo být položeno na zem směrem ke Kábě a zabito podříznutím hrdla, a to jedním tahem nože, při kterém dojde k přetnutí tepny, jež zásobuje mozek krví.

cili co na tom neni halal????

D. Ondrejkovič 12.8.2016 14:46

Re: "Humánní" porážky a ideologie

Tu utrpení není halal. Zvíře nesmí bezdůvodně trpět, aby to bylo halal. Jinak je to haram. V době, kdy vznikal ten Vámi citovaný popis ještě neexistovala elektřina ani jiný relativně humánní způsob omračování. Zvířata se konzumovala například tak, že se ze živých zvířat postupně odřezávalo maso dokud zvíře bolestí neuhynulo, protože nebyly ledničky a tak se využívaly "živé konzervy". Účelem halal porážek bylo primárně odstranění nedůvodného utrpení jatečních zvířat. Přetnutím hlavní tepny vedoucí k mozku přijde smrt relativně rychle a relativně bezbolestně. Podřezání žil je i častým způsobem sebevražd právě proto, že když uděláte hluboký ostrý řez, bolí to méně.

A. Richtr 12.8.2016 14:54

Re: "Humánní" porážky a ideologie

Za prve halal je bez omraceni, za plneho vedomi zvirete!

Statistiky rikaji ze cast zvirat pri halal prodela omraceni, ale jinak desetitisice zvirat jsou podriznuty a za plneho vedomi a s tim utrpenim... cili pokud hajite halal hajite haram protoze tohle neni humalni smrt!

D. Ondrejkovič 12.8.2016 14:59

Re: "Humánní" porážky a ideologie

Halal není bez omráčení. Elektrický proud nesmí to zvíře zabít - smrt musí nastat až v důsledku vykrvení. Ale omráčit jej může. V některých evropských zemích naopak není porážka bez omráčení povolena vůbec (například Švédsko nebo Švýcarsko; v posledních měsících se zákaz porážky zvířat bez předchozího omráčení snaží prosadit např. Polsko či Nizozemsko). V některých zemích, kde existují náboženské výjimky z pravidel pro porážení zvířat, však přesto muslimové dobrovolně porážejí zvířata s předchozím omráčením. Podle průzkumu projektu Evropské unie DIALREL se takto děje při 74 % porážek skotu ve Velké Británii či 98 % téhož v Německu.(zdroj: http://www.dialrel.eu/images/factsheet-assesment-practices.pdf), taktéž dle údajů britského parlamentu je omráčeno více než 80 % zvířat zabitých ve Spojeném království při náboženských porážkách.(zdroj: http://www.parliament.uk/Templates/BriefingPapers/Pages/BPPdfDownload.aspx?bp-id=sn01314). Ani podle našeho zákona na ochranu zvířat nesmí zvíře při porážce bezdůvodně trpět, a to ani při porážce podle nábošžnských pravidel (viz ustanovení § 5f zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání)

A. Richtr 12.8.2016 15:01

Re: "Humánní" porážky a ideologie

Proc lzete? Halal je bez omraceni!

D. Ondrejkovič 12.8.2016 15:01

Re: "Humánní" porážky a ideologie

Proč lžete vy? Halal omráčení nevylučuje a většinou se s ním i provádí.

A. Richtr 12.8.2016 15:03

Re: "Humánní" porážky a ideologie

Koukni se na video ty ubozaku! To tve vetsinou desetitisice zvirat nepozna! Koukni se tomu zvireti do oci at vidis jak je nazivu a vse citi!

D. Ondrejkovič 12.8.2016 15:04

Re: "Humánní" porážky a ideologie

Koukni se na video ty ubozaku! To tve vetsinou desetitisice zvirat nepozna! Koukni se tomu zvireti do oci at vidis jak je nazivu a vse citi! https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/258767-sokujici-tyrani-zvirat-odhalil-videozaznam-z-australskych-jatek.html

L. Popovský 12.8.2016 15:16

Re: "Humánní" porážky a ideologie

Chcete se předhánět v tom, na kterých jatkách a při jakém způsobu zabití jsou zvířata více týrána? Vždyť je to naprosto irelevantní. Pitomci se nejdou na všech jatkách.

D. Ondrejkovič 12.8.2016 15:18

Re: "Humánní" porážky a ideologie

To máte naprostou pravdu! Pitomci se najdou všude. I na jatkách. A to jak na halal jatkách, tak i na jiných jatkách. Ale z excesů udělat pravidlo, to umí jen takoví pitomci, jako například zde baba Lukešová. Když tu odkážu dva nezávislé zdroje, že i na halal jatkách se zvířata v naprosté většině omračují elektrickým proudem, tak to zdejší pitomci prostě bez důkazů prohlásí za lež. Proto jsou to pitomci.