27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Dvojí kvalita piva

Představte si, že vlastníte malý pivovar. Někde na venkově, třeba ve statku na samotě. Svou produkci prodáváte do hospody v Dolní Lhotě a do hospody v Horní Lhotě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 5.2.2018 22:55

Nic proti různému pivu, musím o tom ovšem vědět

Pan Jakl není žádný blbec, proč tedy napsal tak blbý článek?

Podstata problému není v tom, že výrobky jsou jiné, třeba některé pivo více chmelené. problém je v tom, že "obě piva" se na venek tváří jako pivo jedno a to samé - stejná láhev, stejná etiketa, jen na etiketě je drobným písmem ve složení uvedeno jiné číslo - a u piva se myslím ani ta výše obsahu chmelu neuvádí. Ať si výrobci vyráběbjí co chtějí, ale ať je z obalu jasné co je stejný výrobek a co je výrobek odlišný.

Perryman 6.2.2018 7:48

Ja myslim ze to takhle staci, neni potreba dale rozvadet. Diky.

D. Block 5.2.2018 22:55

Jakl to zase poněkud přehání s "absolutní svobodou".. zde ojebat ty blbce z východu. To jsou ty omezení ideologických pohledů kovaných ideologů "pravičáků" a "levičáků"

O. Mayer 5.2.2018 21:13

.. taky to podobenství můžeme otočit...

.. dobytek výrobce prodává méně chmelené pivo za stejnou cenu jako to více chmelené, jenom díky tomu, že v Horní Lhotě jsou na to tzv. zvyklí. Ono je hezké trpět nostalgií po Speevaldských okurkách, ale fakt je, že by je dneska nesjpíše nikdo nežral (což je taky hlavní důvod proč zmizeli)

Š. Hašek 5.2.2018 18:46

Článek sedí,

někdo si ovšem myslí , že je o pivě. Není o pivě, je o tom, že nás Jourová považuje za malé děti.

Navrhoval bych se malinko v čase vrátit. Rozhoduje výrobce, obchodník, zákazník, peněženka, ......... jednoduchý státní, obecní dozor. Nerozhoduje dcera paní jourové v novoučké kanceláři (vymyšleno, nebude ale daleko od pravdy).

Přeji všem, co chtějí přidělovnu stejnosti, Jourovou jako kontrolorku průměru ředkviček od Helsinek až po Palermo příjemné probuzení - probuzení z komunistického/štrasbrusele snu.

Nemám nic proti tomu, aby občas nějaký výrobce "majonézy" s 5% vajec musel zavézt měsíční výrobu do nějaké hluboké díry. A aby nějaká firma občas zkrachovala a majitel musel do ubytovny. Ale na to Jourovou nepotřebuji. Za Masaryka taky Jourová nebyla a Praha nezvracela z "nestejnorodých produktů". Zkráceno.

S. Sedlák 5.2.2018 20:28

Re: Článek sedí,

Stále se navážíte do Jourové, přičemž meritum věci je jinde.

Existuje stále plno výrobků, které musí vyhovovat nějaké normě. Podobně se normou stal výrobek prodávaný pod nějakou značkou.

Zákazník většinou nemá šanci poznat ošizený výrobek. Pokud někdo operuje na společném trhu, nechá výrobek schválit v jedné zemi musí garantovat, že má určité vlastnosti. Pokud to neudělá ze slušnosti, tak musí být donucen.

Pokud bych zjistil že třeba výrobce pneumatiky nebo auta využívá různě kvalitní komponenty, tak si to nekvalitní nekoupím. Nestojím o to, abych to poznal až havaruji.

M. Mikulec 5.2.2018 20:42

Re: Článek sedí,

Normy? Budete se divit, ale výrobce musí dodržovat pouze své vlastní normy, tj. reglementy. Pokud si nechá levně vyrobit potravinu třeba v Polsku, aby vyrejžoval vyšší zisk, stále to bude označeno jako český výrobek, zákazník nic nepozná a zaplatí za mizernou kvalitu totéž jako za českou. Výrobce neporušil zákon.

S. Sedlák 5.2.2018 21:14

Re: Článek sedí,

Jak u čeho. Neplatí to obecně, budete se divit. Stále platí to, co smí a nesmí, i výrobky typu potravin, obsahovat. Druhým problémem je, kdo to zkontroluje a kdo to vymůže.

O. Mayer 5.2.2018 20:45

Re: Článek sedí,

.. za Masaryka by řezník, který by to párků ostrouhával kosti a prodával za cenu těch z masa rychle přišel o zákazníky a následně zkrachoval. Agropodniků a supersámošek, které si toto mohou dovolit tehdy nebylo, ale samozřejmě cena, kterou velkovýroba umožnuje byla taky někde jinde. Aby bylo možno udržet kompromis mezi přijatelnou cenou a přijatelnou kvalitou, musí existovat norma, pod jaký poměr hodnoty/kvality se už nemůže jít a tak to funguje po celém civilizovaném světě a na všechny typy výrobků.

M. Prokop 5.2.2018 21:00

Re: Článek sedí,

5% nemá snad žádná "běžná", obvykle méně.

Š. Hašek 5.2.2018 21:10

Re: Článek sedí,

Já to seknul podle četby štítku na sklenici před časem.

Asi budete mít pravdu.

M. Mikulec 5.2.2018 18:42

Učte dětičky chemii

Znalost chemie je základ pro to, aby člověk udělal nákup potravin 21.století. Potravinářský průmysl se nenápadně přeměnil v chemický. Technologie se trochu obrací proti nám. Jako i v jiných oborech.

Článek pana Jakla je o regulacích a svazování volného trhu. V socialistické EU žádný volný trh potravin neexistuje. Začalo to likvidací cukrovarů,jen co jsme strčili hlavu do eurooprátky. Doufám, že aspoň ještě stojí ty cukrovary mimo EU, které Češi postavili po světě.

O. Mayer 5.2.2018 20:33

Re: Učte dětičky chemii

... volný trh podle představy autora je arabský bazar, kdy cenu dané věci určuje jenom to, kolik je možné ze zákazníka vyrazit. A co se týče těch cukrovarů, tak právě v podmínkách volného trhu nemají šanci obstát (protože proti cukru ze třtiny není ten z cukrovky konkurenceschopný). Taky nevím co se stalo tak apokalyptického, cukr je (při porovnání hodnoty koruny a kupní síly) levnější než za bolševika, nezaměstnanost je nejnižší v Evropě, takže nějak nemůžu přijít na to, proč by mě ty cukrovary měli jakkoliv chybět (tedy kromě uražené národní hrdosti na naše bílé zlato) .

M. Mikulec 5.2.2018 20:47

Re: Učte dětičky chemii

To je úplně jedno, jestli Brusel zničil české cukrovary nebo dánský a britský rybolov, princip je stejný: socialistické regulace a uměle vytvářené byrokratické bariéry. Skřípu zubama, proč je v Británii tak těžké koupit místní mořské ryby: Brusel nařídil dovoz ryb z Řecka. Ty mají samosebou daleko do čerstvosti, ale koho v Bruseli zajímá zákazník?

Š. Hašek 5.2.2018 21:11

Re: Učte dětičky chemii

Podobné s plnými regály mrkve z Nizozemska. U nás.

G. Mýtič 5.2.2018 14:52

Škoda…

...že ten Jakl píše o něčem, co vůbec nechápe :D!

M. Prokop 5.2.2018 16:04

Re: Škoda…

Nebo vy?

D. Polanský 5.2.2018 18:43

Ale chápe,

vy nechápete. prostě to chce nechat na trh. Ať jsou lančmíty třeba deseti kvalit, např. i zcela hnusný. Vůbec nic se nestane. Jourová tomuto problému vůbec nerozumí, popravdě ale má nárok, je to jenom ženská.

O. Mayer 5.2.2018 21:07

Re: Škoda…

není podstatné o čem to je, ale jaký je postoj "Bruselu" k té věci a zaujmout ten přesně opačný, jakožto ultimátní projev lidské svobody. A zajímavé je, že vždycky se najde spoustu přitakávačů /alespoň zde, kde opačný názor aby hledal s lucernou), který se do krve budou bít za stejný názor. Hodně se píše o socialistické regulaci EU, ale právě tohle tupé přitakávání v rámci nějaké přijaté (byť reálně sebestupidnější) šablony, je typický bolševický pozůstatek.

O. Mayer 5.2.2018 13:37

je to opravdu špinavost,

.. co se nám EU zase snaží udělat. Tvrdit že za méně kvalitní výrobek bychom neměli platit více je opravdu chucpe. Jenom skutečný vlastenec, vědom si našich národních zájmů, sežere cokoliv a zaplatí, co se mu řekne.

M. Prokop 5.2.2018 13:40

Re: je to opravdu špinavost,

Ať se EU stará o své přemnožené a přeplacené úředníky. Co sežeru, to si umím vybrat i bez nich, troufám si říci, že i lépe. Mne mizerný výrobce nepodplatí, úředníka ano.

L. Novák 5.2.2018 15:02

Re: je to opravdu špinavost,

Úplně by stačilo, pokud se na takový případ přijde, zveřejnit výrobek i výrobce, resp, řetězec, který je pod vlastní značkou prodává. Z veřejné ostudy má strach každý obchodník.

Š. Hašek 5.2.2018 16:46

Re: je to opravdu špinavost,

Tím to nezachráníte! To nemá cenu. Výběr potravin, složení, oschlost zeleniny a dávání si majzla obecně - se učí od maminek při nákupech/vaření od pěti let!!! Na tom trvám!

Mám svůj vzoreček sousedů/známých: nečtou (krom letáků). Kupují to nejlevnější. Kupují to, "co hodně lidí kupovalo". Klidně koupí v lednu rajčata z vesmíru za 89,90 (vedle mají mrkev a zelí, stejná porce za 9.30). Nakonec ten vozík nákupní "zadeklujou" fialovou vodou k pití s 0% tuku, dle údaje přikázaného Jourovou!!! Ta voda je navršená až po strop obchodu, hnout se nejde, s plakátem sleva, jak jinak.

A potom se objednají k Jílkové do televize a začnou ........... začnou "vo tý nekvalitě" všeho!!!!!

L. Novák 5.2.2018 18:00

Re: je to opravdu špinavost,

No jo,na blbost lidskou se Jourová a socialisti obecně můžou spolehnout. A nejenom oni. :-D

Ś. Svobodová 5.2.2018 16:58

Re: je to opravdu špinavost,

Ne, to fakt není řešení. Negramotnost byla téměř vymýcena a přečíst si co kupuje, může dnes každý. Křičet by mohli leda Němci, že se v Čechách poblili po výrobku, který doma běžně kupují. Což se neděje. Když si kupujete auto, kastle bude u stejného modelu stejná. Koupíte-li si benzína, těžko budete požadovat stejné parametry u nafťáku. Musíte mít informace a podle toho nakupovat.

L. Novák 5.2.2018 18:03

Re: je to opravdu špinavost,

Samozřejmě. A nezajímá mě, jaké modely s jakou výbavou a za kolik prodávají někde v Tramtárii. Kdosi (ekonom) dostal Nobelovu cenu za práci o iracionálním chování lidí při "racionální volbě". :-)

O. Mayer 5.2.2018 20:18

Re: je to opravdu špinavost,

. nevím jak vy, ale já nemám čas číst při nakupování recenze ke každému jednotlivému kusu, co hodím do košíku. Zrovna koukám na šunku (Nejvyšší jakost a Česká kvalita), na které se mi pouhou přítomností v horní poličce pod výparníkem udělala 0,5 vrstva sněhu (tj. byla plná vody) a jak koukám, nic se o tom na balení nepíše (resp. v ní být 94% masa)Samozřejmě , příště si jí už nekoupím (tedy pokud dokážu udržet, která značka to byla- o čemž spíše pochybuju), ale opravdu vás tak těší zkoušet aproximativně co je a není šunt?

M. Mikulec 5.2.2018 20:39

Re: je to opravdu špinavost,

Stačí umět číst v naší době jedové, kdy má Big business zelenou pro všelijaké lumpárny a špinavé triky, co nás stojí zdraví.

D. Polanský 5.2.2018 18:46

Re: je to opravdu špinavost,

A to vás někdo nutí jíst hnusné jídlo nebo nedobré pivo? V Brně znám cca 20 vinoték. Někde mají víno dobré, někde průměr, někde zlé. Do těch posledních nechodím. Ale k tomuto rozhodnutí nepotřebuji nikoho.

O. Mayer 5.2.2018 20:04

Re: je to opravdu špinavost,

ne, to mně nikdo nenutí, ale na druhé straně nevím, proč bych měl postupně vyzkoušet všech těch 20 vinotek, abych vyloučil, která z nich podává břečku. Bejvávali doby, kdy k tomuto rozhodnutí stačila cena výrobku, ale to je už dávno pase (a to se netýká jenom potravin). Úplně tedy nechápu, co je tak hrozně špatného na tom, že zboží v určité cenové hladině má dosahovat také náležité kvality této ceně odpovídající(kromě toho, že se tím na náš vlastní podnět začala zabývat EU).