9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Dvojí kvalita piva

Představte si, že vlastníte malý pivovar. Někde na venkově, třeba ve statku na samotě. Svou produkci prodáváte do hospody v Dolní Lhotě a do hospody v Horní Lhotě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ś. Svobodová 5.2.2018 13:19

Celá slavná dvojí kvalita je umělý problém

Není dvojí kvalita. Je jen jiná kvalita. Jiná pro Německo, jiná pro Česko a jiná třeba pro Čínu. Chcete mít stejnou kvalitu jako Němci? Dojeďte si do Německa. Nebo volte Více Evropy s vidinou stejných platů, stejných důchodů, stejných pravidel pro všechny. Nebo nekupujte lančmítovou ságoru z dovozu a dejte o pět korun navíc za kvalitnější český výrobek.

M. Prokop 5.2.2018 13:38

Re: Celá slavná dvojí kvalita je umělý problém

Máte pravdu, je ale zajímavé, kolik lidí zřejmě není schopno samostatného života, s jeho svobodou (ubývající) a zodpovědností.

M. Mikulec 5.2.2018 19:25

Re: Celá slavná dvojí kvalita je umělý problém

To víte, pane Prokope, když se do nich hustí horem-dolem, že život bez Evropské unie není možný. Podívejte se jen, jak politici s vydatným mediálním povykem plivou na brexit.

Š. Hašek 5.2.2018 16:33

Re: Celá slavná dvojí kvalita je umělý problém

Souhlas.

A opětovně připomínám rozdíl mezi slovy -kvalita- a -složení-. Mě už nebaví někomu vysvětlovat, že bábovka od babičky není nekvalitní, jenom proto, že má jinou recepturu!!!! Už mě to nebaví.

Další nářek nesamostatných, pletoucích si pojmy s dojmy - který dá vyrůst dalšímu ouřadu. Jourová asi už nemá co dělat a zjistila, že oveček vyjukaných z těch stohů zboží (na mnohé nemají, tak prskají) bude vždycky dost. Víc a víc jich bude.

O. Mayer 5.2.2018 20:51

Re: Celá slavná dvojí kvalita je umělý problém

.. jenom na okraj, "kvalita" a "složení" jsou co do významu prakticky totožné pojmy /akorát že z různých jazyků) PS: když vás to už nebaví, tak se tím neobtěžujte

Š. Hašek 5.2.2018 21:17

Re: Celá slavná dvojí kvalita je umělý problém

Já jen, že kvalita je "o plesnivosti směsi". A složení je o tom, že místo stehna z prasete se tam do salámu dají oškrabky. Oškrabky budou mít certifikát, že nejsou plesnivé. A někdo si to i rád koupí, protože nemá na parmskou šunku. Jde mu o to, aby to nebylo plesnivé.

Vy se těmito rozdílečky asi nezabýváte.

O. Mayer 5.2.2018 21:45

Re: Celá slavná dvojí kvalita je umělý problém

.. a nejpřijde vám, že ty neplesnivé oškrabky z prasečí kosti jsou přece jenom trochu předražené, zejména s ohledem na fakt o pár kilometrů dál za stejnou cenu dostanete tu parmskou šunku (když použiju vašeho podobenství)?

A je racionální aktivně vystupovat, aby tento paradox přetrvával i nadále, když je snaha ho odstranit (byť jistě nikde nemůže být stoprocentně úspěšná)?

J. Schwarz 5.2.2018 18:30

Re: Celá slavná dvojí kvalita je umělý problém

Kdo nechce chápat, tak nechápe, že, paní Šárko! Jasně, můžu si na zahradě pěstovat fazole a za domkem králíky, vše kvalitní a "bio". O tom ale řeč není. Jde o fakt, že se prodává různé zboží ve stejném nebo grafikou k nerozeznání podobném obalu!!! Pak po tom, pokud to znáte z Německa nebo Rakouska automaticky sáhnete a ouha - koupili jste předražený šmejd. A na to vám chytráci vašeho typu řeknou, noste si do krámu lupu a studujte složení, a furt znova protože nemůžete tušit jestli v konzervě, ve které byl včera tuňák nebude zítra - za větší peníze - nabarvená drť z tresky. Protože pokud by ten u nás prodávaný šmejd byl oproti výrobku prodávanému v německu za polovic dalo by se říct co chcete při takové láci. Ale ony ty šmejdy byly u nás DRAŽŠÍ než v Německu! Nikdo v politicky korektní Evropě by si nedovolil nacpat do konzerv pro Afriku separát smíchaný s jílem s vysvětlením, že "jim to tak chutná". A to v určitých zemích opravdu jedí - jakýsi žlutý jíl jako přílohu k masu.

J. Kavalír 5.2.2018 11:17

Řešení je jednoduché

Piva mají trochu odlišnou recepturu, takže je nazveme například Horňácký ležák a Dolňácký ležák a každý si může vybrat, které mu chutná lépe.

Stejně tak nevidím problém v tom, aby se prodávala Coca Cola CZ vedle CC se standardním složením. Každý ať si vybere. Obchod se podle toho jistě rychle zařídí.

M. Gavlák 5.2.2018 11:13

Jakl je prostě exot.

Nic jiného o něm nelze říci...

R. Tesařík 5.2.2018 13:17

Re: Jakl je prostě exot.

rozveďte to trochu, ať je legrace.

L. Novák 5.2.2018 14:28

Re: Jakl je prostě exot.

Píše o věcech, které s původním problémem nesouvisí. Zvolil nesmyslný příklad.

Jourová: Proti dvojí kvalitě potravin umožníme hromadné žaloby, začnou intenzivnější kontroly

http://jdem.cz/dtgkp2

M. Vondráček 5.2.2018 11:00

koukám

že tu je spousta lidí, co potřebují vrchnost k tomu , aby se dokázali najíst :-) :-)

Š. Hašek 5.2.2018 11:18

Re: koukám

Přesné.

Bez normovačky Jourové nemůžu/nesmím na nákup!

G. Mýtič 5.2.2018 15:02

Re: koukám

Já vím. Nepochybně jíš jenom samé české, "nešizené" potraviny. Mnoho z nich by třeba na západě nedali ani psovi ;). Ale vem si případ, žes v Německu (Francii, Itálii...) koupil něco, co ti chutnalo, pak si koupíš "to samé" - stejný výrobek, stejnou značku a rozhodně ne levněji v Česku a málem se pobliješ. Jistě, najíš se, ale nebudeš si připadat podvedený? Jistě - výrobce může třeba prodávat pro "fajnšmekry" tvého typu EE (east european) verzi, pak by to ale mělo být na výrobku na první pohled poznat!

L. Novák 5.2.2018 18:22

Re: koukám

Vám se TOHLE už někdy stalo? 8-O

I. Širůček 5.2.2018 10:36

Soudruh Jakl si nevšiml

že u nás jde o něco přesně opačného. Asi jakoby v té Dolní Lhotě řešili věc tak, že pivo zdražili a snížili jeho kvalitu.

M. Prokop 5.2.2018 10:55

Re: Soudruh Jakl si nevšiml

Hlavně to nenapsal tak, aby pochopil soudruh Vermis.

L. Novák 5.2.2018 11:13

Re: Soudruh Jakl si nevšiml

Jakl přistoupil k téma hodně demagogicky už tím nesmyslným výběrem příkladu.

I. Polák 5.2.2018 10:25

Zákon drzosti a blbosti

Oni drze vysadí cenu a my ... dále netřeba pokračovt. Po mén soukromém "objevu" tohoto zákona jsem si chvíli myslel, že je to něco jiného než zákon nabídky a poptávky, než mi rychle došlo, že jde pořád o tentýž "přírodní" zákon.

Jinak pan Jakl si vybral jenom jeden možný scénář z mnoha jiných možností. Což takhle místo více chmele tam přidat nějakou návykovou látku - no pro začátek třeba jen zvýšit procento alkoholu... A samozřejmě, proč prodávat v Dolní a Horní a stejnou cenu, že. Atd., atd.

A. Alda 5.2.2018 10:01

Celé to Jourové žvástání

má jen dva cíle:

1. udržet Jourovou na extrémně výnosném a zcela nezodpovědném fleku

2. vytvořit dojem potřebnosti EU pro běžného občana, živícího se vlastní prací

Fuj!

Jakl má pravdu. Nepotřebujeme žádnou EU, abychom se sami rozhodli, co kupovat budeme a co nikoli.

J. Svoboda 5.2.2018 10:08

Re: Celé to Jourové žvástání

Vždyť vy se ani nedozvíte, co kupujete za srágory proti Němcům a navíc často za vyšší cenu.

Pěkný den.

M. Malovec 5.2.2018 10:54

Re: Celé to Jourové žvástání

Proč bych se to nedozvěděl? Stačí brejle a trochu ochoty číst, ráčí-li pochopit.

M. Prokop 5.2.2018 10:57

Re: Celé to Jourové žvástání

Musíte ovšem být schopen vyhodnotit přečtené, což 169 zřejmě není.

G. Mýtič 5.2.2018 15:05

Re: Celé to Jourové žvástání

Jistě - ty nosíš v kapsách na nákup srovnávací tabulky, že bambulo :D

M. Prokop 5.2.2018 16:07

Re: Celé to Jourové žvástání

Na rozdíl od vás nosím hlavně hlavu.

J. Svoboda 5.2.2018 11:02

Re: Celé to Jourové žvástání

A jak se dozvíte složení téhož v německém krámě?

A. Alda 5.2.2018 11:32

No prostě si to přečtu.

V Německu nakupujeme pravidelně - tedy hlavně moje paní. Jen něco. Nemáme problém přečíst si něco v němčině. A do Německa do máme blízko.

J. Svoboda 5.2.2018 11:35

Re: No prostě si to přečtu.

Jste vyjímka, to se týká zlomku spotřebitelů. Ostatní jsou v háji a baští za stejné prachy klidně 50% vody v mase.

A. Alda 5.2.2018 12:05

A vy si vážně myslíte,

že hospodyně nepozná, když se jí maso na pánvičce smrskne nad obvyklou míru? A že si příště koupí stejné od stejné firmy?