10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

POLITIKA: Dvojí kvalita piva

Představte si, že vlastníte malý pivovar. Někde na venkově, třeba ve statku na samotě. Svou produkci prodáváte do hospody v Dolní Lhotě a do hospody v Horní Lhotě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 5.2.2018 10:52

Re: hodně pitomý článek

Vy holt netušíte, že za často víc peněz je v našich regálech ve stejných obalech podfouknuté zboží. No nic, tak tomu nevěřte.

Nicméně například asi 10 let nakupuju prací prášky "známých" firem v Německu, protože s tím samým tady v krámě se vlastnosti obsahu poněkud nedají srovnat. A v našem krámě není možnost koupit to "německé", je to ber nebo nech být. To je to svinstvo.

Pěkný den.

Š. Hašek 5.2.2018 11:00

Re: hodně pitomý článek

Ale tuším, pane Svobodo.

Obchod vždy nebyl v rukavičkách, vždycky a všude se najdou gauneři.

Jen vůbec (!!!!) nejsem přesvědčen, že stálý nárůst "kontrolně sjednocovacích kanceláří" něčemu pomůže. Myslím, že o tom byl i článek pana Jakla. Pamatujete komunisty, jak zoufalství v rozdělování všeho "doplňovali" vyhláškama, Knihama přání a stížností, Brigádama soc. práce, ....... ? Nějak začínám tušit, že ........

Jourové na-rat!

Též přeji, hezký den. Půjdu i na nákup, tak to tam vomrknu.

J. Svoboda 5.2.2018 11:07

Re: hodně pitomý článek

Tak mě pak napište, jestli budete schopen koupit například rybí prsty v kategorii 50% voda pro šetřílky a od stejné firmy ve stejné krabici a stejném množství i rybí prsty v kategorii "Německo - 10% vody".

Pěkný den.

Š. Hašek 5.2.2018 11:26

Re: hodně pitomý článek

Klidně budu i souhlasit s Vámi. Není to černobílé.

Já to zkrátím - nejsem přesvědčen, že "úsilí Jourové" s problémy pohne i jen o setinu milimetru. Už jen kvůli tomu, že by ta Jourovka musela zanormovat i spotřebitele (možná o to jde). Zkráceno, určitě pochopíte. Jemně to naznačil i pan Jakl. Normování spotřebitelů, kdy zákazník/obchodník byla sprostá slova, to pamatuji.

J. Svoboda 5.2.2018 11:39

Re: hodně pitomý článek

Já nic nechci normovat, já chci mít jistotu, že nejsem spotřebitel druhé kategorie bez šance to vůbec zjistit.

L. Novák 5.2.2018 14:26

Re: hodně pitomý článek

To vám ale žádná Jourová ani EK nezajistí. Na to musíte být svéprávný občan a používat mozek.

R. Gramblička 5.2.2018 11:21

Re: hodně pitomý článek

sorry jako, ale váš druhý odstavec nedává smysl. Zkuste jednodušší věty. Anebo si to po sobě přečíst

M. Klas 5.2.2018 10:02

Re: hodně pitomý článek

Když koupíte Budweiser tady a v Británii, nebo v USA, je to něco úplně jiného a navíc za vyšší cenu. V tomhle případě jsou vlastně biti oni. Kterým směrem se bude kvalita sbližovat? K tomu našemu Budvaru, nebo tomu jejich?

M. Krátký 5.2.2018 9:25

Europinda Jourová to vyřeší raz - dva

a diskuse níže taky raz - dva. Zvláště pan Rudolf s Jezevčíkem - tečka CZ. Za měsíc jedu lyžovat do Bulharska a budu pít zlatou Zagorku a jejich rudá jižní vína - na normy kašlu - piju to co mi chutná

P. Rudolf 5.2.2018 8:51

Nejpitomější příměr

jaký šlo vybrat. A ještě úplně z opačného gardu. Shrňme realitu:

Konzument je čím dál mobilnější a tak by velice rychle zjistil, že ve vedlejší vsi chutná pivo stejné šarže lépe, než v té jeho hospodě. Vůbec by nekomunikoval s výrobcem piva, ale s hospodským, jehož pivo by přestal pít. A ten by si sakra rychle zašel ke konkurenci, věc si ověřil a pokud by mu pivovar nezačal dodávat stejně kvalitní mok, tak by začal točit jiný. Konec pohádky.

A tady je pes zakopán - ne výrobci, ale obchodníci (řetězce) tlačí výrobce, neb je postaví před nákupní cenu, kterou výrobci dosáhnou jedině snížením kvality. Že na to přistoupí a pod stejnou šarží dodávají do Východní Evropy méně kvalitní výrobek, je však taky neomlouvá. To je ale ten kapitalismus. Kdo chce, aby stát nezasahoval, pak ať mlčí a to svinstvo nekupuje.

Zlobme se tedy na "hostinského", neb ten nejenže u výrobce neprotestuje, ba naopak, celé je to z jeho hlavy.

Z. Lapil 5.2.2018 9:07

Re: Nejpitomější příměr

S tím "chutná lépe" bych byl opatrný. Ještě v dobách Bohemia sektu se mi dostalo do ruky a do pusy velmi slušné "originál šampaňské". Upřímně - nepochutnal jsem si. Až během několika let zkušeností (moc nepiju, tak to trvalo dlouho) jsem přišel na to, že prvotním rozdílem byla "kvalita" brut na rozdíl od polosladké bohemky, ale to jen potvrzuje hypotézu, že člověku chutná to, nač je zvyklý.

Ještě jeden příměr: v dobách, kdy potvrzením kvality reprodukčních souprav byl nápis hi-fi, nikoliv "dnešní" poměr komprese, udělali Japonci průzkum, jaká kvalita je zákazníky požadována. Ukázalo se, že si lidi všeobecně vybírali jako nejlepší kvalitu zcela subjektivně, a to podle kritéria "o něco lepší, než mám doma".

P. Rudolf 5.2.2018 9:22

Re: Nejpitomější příměr

Jistě, ale to je o něčem jiném. Zkuste přijít s velmi kvalitní Plzní do Düsseldorfských hospod, kde jede tamější tmavé pivo Alt. Samozřejmě neuspějete, maximálně jako určité zpestření, ale moc toho neprodáte.

Tady jde ale skutečně o klamání spotřebitele, na kterém se bohužel podílejí hlavně řetězce. A lidi to svinstvo budou kupovat dál, takže zatlačit musí někdo jiný. Jaký bude ale výsledek netuším. Třeba i zdražení výrobku, když bude teda kvalitnější. V tom řetězcům nkdo zabránit nemůže.

Z. Lapil 5.2.2018 9:51

Re: Nejpitomější příměr

Odbočím: jste pro referendum nebo ne?

Protože podle vašeho příspěvku to vypadá, že si lidi ani nedokážou pohlídat, co kupují, takže byste měl být zásadně proti referendu. Nereju, opravdu mě to zaujalo. Vím, že je snadné mít na jednu věc dva názory.

P. Rudolf 5.2.2018 10:46

Re: Nejpitomější příměr

Jsem příznivcem místních referend, neb ta mohou případným zločincům na radnici zabránit v tom nejhorším. Celostátní referenda, až na naprosté výjimky, odmítám a i ta jen po velmi profesionálně a seriózně vyargumentované informovanosti občanů. Ale v současném Česku ani ta ne.

Z. Lapil 5.2.2018 11:04

Re: Nejpitomější příměr

Díky.

M. Klas 5.2.2018 9:56

Re: Nejpitomější příměr

O klamání tu nejde, na obalu je složení uvedeno. Když nechci kupovat drůbeží separát, tak ho nekoupím. Myslím, že analfabetů je v této republice opravdu pomálu, aspoň já ve své bublině nemám žádného. Vy ano?

P. Rudolf 5.2.2018 10:50

Re: Nejpitomější příměr

Tak se chvilku zastavte v nějakém marketu a sledujte, jak lidé nakupují. Zadní stranu čte málo kdo, což je ale chování přirozené. A starší lidé na ta malá písmena ani nevidí. Ve Švýcarsku jsem už zaznamenal na nákupních vozících lupy. Tady ještě ani to ne.

M. Klas 5.2.2018 9:53

Re: Nejpitomější příměr

Co myslíte tou "stejnou šarží"? Nechcete říci, že ve stejnou dobu na stejné lince se vyrábí dva různé výrobky? Protože o dva různé výrobky opravdu jde - stačí se podívat na složení, které je na obalu uvedeno.

P. Rudolf 5.2.2018 10:52

Re: Nejpitomější příměr

Jde samozřejmě o dva různé výrobky, tvářící se však, že se o stejnou šarži jedná. A v tom je to klamání spotřebitele.

M. Klas 5.2.2018 11:20

Re: Nejpitomější příměr

Šarže je identifikace toho, kdy a v jakém výrobním závodě byl produkt vyroben. Nemyslíte spíše podobný výrobek?

R. Gramblička 5.2.2018 11:16

Re: Nejpitomější příměr

No, občas lze i s vámi souhlasit

J. Novák 5.2.2018 8:47

A jmenuje se to pivo pořád stejně?

Pokud ano, je to klamání spotřebitele, neboť ten zcela logicky očekává pod jedním názvem zcela totožný výrobek.

M. Valenta 5.2.2018 9:01

Re: A jmenuje se to pivo pořád stejně?

Na klamání spotřebitele jsou v IVK specialisté.

D. Stirský 5.2.2018 8:42

Ale tady jde přece o to, aby

zákazník jasně věděl, že jedno pivo je chmelené méně a druhé více. A ne, aby pod stejnou etiketu dostával dvě zcela odlišné kvality. A ještě navíc s podtextem: "V té teď nevím jaké Lhotě vypijí vše, jsou to ubožáci. Můžou být rádi, že vůbec nějaké pivo naší značky dostanou." Nejsem kdovíjakým přítelem různých regulací, ale ve většině případů si za ně mohou výrobci a poskytovatelé služeb sami. Je to stejné, jako když nám suplující kantor napařil písemku: Vyrušoval jen jeden ve třídě, ale kantor řekl: "Jo, milánkové, jeden za všechny..."

Z. Lapil 5.2.2018 9:15

Re: Ale tady jde přece o to, aby

Ještě bych zmírnil: asi není důležité, co a za kolik v jaké Lhotě kupují. Důležité je, aby věděli, co a za kolik kupují TADY (ať už je tady kdekoliv). S vědomím, že zájmy se vyvíjejí a i když byl svého času bůček kvalitní jídlo, přinejmenším od dob Rajko Dolečka je ne snad nekvalitní, ale z jistého hlediska podezřelé a je radno mít ho pod kontrolou.

Aneb nic proti "sójovým buřtům", ale chci to o nich vědět. Přinejmenším proto, že v kuchyni vyžadují jiné zacházení.

V. Hanus 5.2.2018 8:29

Špatné přirovnání.

Tady nejde o to, zdali je jedno pivo hořčí než druhé. Jde o to, že v jednom jídle je maso (pro ty lepší lidi) a v druhém drůbeží separát. V jedné cukrovince je cukr a v druhé fruktozoglukózový syrup. Je to i zneužívání značky. Za mého mládí platilo, dneska již vím, že často mylně, že co je ze západu je lepší. I toho se zneužívá.

R. Langer 5.2.2018 10:32

Re: Špatné přirovnání.

Proč si myslíte, že fruktozoglukózový sirup je horší než cukr? Je to úplně normální přírodní sladidlo, a když vám s tím osladím kafe, tak nepoznáte cůbec nic. Nesmíte tak moc dávat na reklamu od Pepsi. ;-)

M. Těhanová 5.2.2018 8:25

Pan Jakl

to trošku popletl. S tou dvojí kvalitou je to naopak, než to napsal.

Do těch produktů se nic nepřidává, aby se prodaly, ale naopak ubírá, ale za cenu spíš vyšší, než v té Horní Lhotě.A to lidem vadí, že z nich dělají nevyspělé blbce jenom proto, že jsme tady museli žít v socialismu, ať jsme chtěli nebo ne.

J. Schwarz 5.2.2018 8:18

Já bych ten příběh

viděl trochu jinak. Obě Lhoty sice zůstávají, ale jejich obyvatelé se nijak moc nestýkali protože jejich starostové se natolik neměli rádi že cestu do sousední obce raději zrušili. Horní Lhota byla chudá / kamenitá pole, les / i vařili si tam pivo z bukvic. Dolní Lhota, rozložená v údolí u řeky byla bohatší, vařili si tam tradiční pivo. Jednoho krásného dne starostu v Horní trefil šlak a novým starostou se stal člověk, který nejen proti dolňákům nic neměl, ale dokonce obdivival jejich zdatnost. Cestu znovuotevřel a mezi Lhotami nastal čilý ruch. Varnu piva v Horní lhotě koupil dolňák, dodával své pivo do hospod tu i tam, cena se nejen sjednotila ale v Horní Lhotě byla dokonce vyšší. To víte, cesta do kopce se prodraží. Rozčarování vyvolalo až zjištění, že on stáledodával horňákům pivo z bukvic, jen je trochu vylepšil melasou. Na kritiku ze strany horňáského starosty se vymlouval na to, že přece horňáci jsou na pivo z bukvic zvyklí, to dolňácké by s nima nejspíš seklo a ani by jim nechutnalo...

E. Pavel 5.2.2018 9:19

Re: Já bych ten příběh

Touche!