10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

POLEMIKA: Fosilní lobbisté ohrožují energetickou bezpečnost Česka

Milan Smutný ve svém textu Ekologisti chtějí zavřít dvě elektrárny obvinil Hnutí DUHA a další ekologické organizace z ohrožování energetické bezpečnosti Česka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novotny 22.4.2022 8:42

Investice v energetice potřebuje zpravidla 15-20 let provozu, aby se vrátila. BREF/BAT dává ten horizont pouze do roku 2028, kdy přijdou další nové, záměrně nesplnitelné limity, jejichž primárním cílem je zavřít uhelné elektrárny, nikoli ochrana ovzduší - ze zemí, které mají sílu má uhlí jenom Německo, které chce uhelky takto zavřít a Polsko, které na to EU kašle. Ostatním silným zemím je to pak v lepším případě jedno, v horším cítí příležitost na to snížit naši konkurenceschopnost v rámci EU. Vyjimka se pak dává, pokud by výše investice byla ve zřejmém nepoměru s benefitem, to tam nějaký osvícený inženýr dokázal vpašovat.

M. Šálek 22.4.2022 8:40

Za posledních cca 25 let se odstavilo cca 2,6 GW instalovaného výkonu v uhelných elektrárnách, což je více než instalovaný výkon Temelína. Kdybychom nepodlehli demagogii zelených aktivistů a politiků a postavili Temelín v původní podobě, nemusíme nyní spalovat ani tolik uhlí, ani tolik ruského plynu. Stále tvrdím, že zelení aktivisté (a politikové) jsou nejlepšími spojenci Putina, mají stejný cíl: Propad Evropy do energetické závislosti, ekonomické chudoby, a následně bezvýznamnosti, která umožní agresivním státům si dovolovat stále více bez nadměrně citelných následků. Rusko si z Evropy dělá v podstatě legraci, protože ví, že vybudovanou energetickou závislost nelze tak rychle zrušit. A ví, že OZE jsou převážně drahými vějičkami a vzdušnými zámky, na které Evropa nemá dostatek komponent a surovin, které pro změnu ovládá ruský spojenec - Čína.

O. Uživatel 22.4.2022 8:37

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 22.4.2022 8:28

Uživatel požádal o vymazání
J. Novotny 22.4.2022 8:27

Problém energetiky je v tom, že jí rozumí zejména inženýři, kteří jsou zvyklí argumentovat logicky. A tak je tlučhubové vždycky překřičí.

O. Uživatel 22.4.2022 8:25

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 22.4.2022 8:23

Uživatel požádal o vymazání
J. Novotny 22.4.2022 8:23

Jistě, může vše dovézt z Číny a zachránit tím planetu. Carbon leakadge (někde tento koncept používají pro zdůvodnění dotacím svému těžkému průmyslu).

J. Novotny 22.4.2022 8:21

proti jaderné energetice..

O. Uživatel 22.4.2022 8:20

Uživatel požádal o vymazání
J. Novotny 22.4.2022 8:19

Hnutí Duha, jejíž názory pan Koželuh reprezentuje (nejde o jeho osobní názory) aktivně vystupuje i proti jaderné energetiky. To mluví za vše.

O. Uživatel 22.4.2022 8:18

Uživatel požádal o vymazání
J. Kalina 22.4.2022 8:16

no, je třeba zvážit, zda by nebylo lepší i ten sofistikovaný produkt Y vyrobit na místě, kde se těží ten plyn a vyrábí produkt X. Existují lidé, kteří dobře vnímají na čem se dá vydělat a pak ti co si myslí, že přesně ví jak by to všechno mělo být a fungovat. Je dostatek příkladů z historie, kdy i mírné uvolnění trhu způsobilo značný rozkvět ekonomiky, kdy se to nechalo na lidech co chtějí a umí podnikat a mají ten správný nos na příležitost vydělat.

F. Brnušák 22.4.2022 8:13

Jenza ta louka neodpociva, to je generator kysliku. Pokud tuto plochu prikryjete solarem, tak sice vyrobite par wattu ele energie, ale zrusite premenu CO2 na O2. Dalsi otazka je jestli naklady na vyrobu solaru nebudou vetsi nez zisk z ele energie vyrobene solarem. (precijen v Cine asi neplati vyrobci solaru 13kc za kWh)

J. Kalina 22.4.2022 8:06

Intenzivně pracuji na zateplení a izolaci. Všichni si kupte teplé zimní bundy, boty, ponožky, kulichy atak vůbec - dokud jsou k mání a za jakž takž přijatelní ceny. Přejděte na stravu z ovesných vloček a rozinek, stačí je namočit do vody a dá se to jíst! Párek si ohřejeme v ruce. Nemusíme čekat na dalekou budoucnost, možná je to už za rohem. Uvidíme s čím přijde Praha a její "plynárenská". Zatím zdražují, ale ještě musí nakupovat plyna nemají ani na zaplacení starých dluhů. To jsou doslova Piráti. Mám zkušenost, že na dřevěné chatě plné mezer "na větrání" se dá přespat i oři -6°C a ráno je tam znatelně tepleji než venku. Chce to však opravdu "teplé prádlo".

Už brzy se uvidí kam to dotáhli kecalové veřejného mínění, kteří dokázali přimět i ty z rozumnějších politiků, aby dělali jednu hovadinu za druhou jenom kvůli tomu, aby mohli být v televizi a oni kecalové jim neskákali do řeči. Ovšem uvidí to jen někteří, ostatní mají a budou mít vymyté mozky a budou si pochvalovat zprvu uvědoměle, posléze z pudu sebezáchovy. Jsme přeci lidi, ne? Takže v Rusku se věří Putinovi, na Ukrajině Zelenskému, u nás těžko definovat. Zvěrstva dokázali páchat už všechny národy kolem nás, záleží jen na velikosti a moci těch co páchají, ale schopnost máme všichni. Propaganda bolševiků, zelených, coviďáků, rusů, ukrajinců je pečlivě studována a metody stále vylepšovány. Podívejte se na nějaké větší mraveniště, včelí úl, termitiště, prostě na společenský hmyz, to vypadá na náš směr vývoje, zvláště ujme li se toho AI.

O. Uživatel 22.4.2022 8:01

Uživatel požádal o vymazání
P. Dvořák 22.4.2022 7:59

Nejlevnější je dovézt výchozí surovinu. Obzvlášť když je přeprava konkrétně potrubím neuvěřitelně levná a snadná.

To se týká i jiných surovin. Kdyby to bylo jinak, tak by si od nás (pitomců) např. výrobci nábytku nenechali vozit dřevo a z něho vyráběli nábytek, který nám několikanásobně dráž prodávají, ale nechali by si vozit dřevěné (dřevotřískové) desky.

O. Uživatel 22.4.2022 7:57

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 22.4.2022 7:50

Uživatel požádal o vymazání
P. Dvořák 22.4.2022 7:48

Trollovy "věcné informace" fungují v trollím světě.

O. Uživatel 22.4.2022 7:48

Uživatel požádal o vymazání
P. Dvořák 22.4.2022 7:47

Za co to vyrobené X koupíme? Za Radovy kecy?

O. Uživatel 22.4.2022 7:46

Uživatel požádal o vymazání
J. Pankovic 22.4.2022 7:43

Trotlotroll ;-)

O. Uživatel 22.4.2022 7:42

Uživatel požádal o vymazání
J. Pankovic 22.4.2022 7:41

Víte, já bych těm Zeleným ekokotům přál, aby mohli žít úsporně: bez elektřiny, žrát jenom to, co si vypěstují sami, ale bez zlých fosilů, bez umelých hnojiv, oceli a uhlí... ;-)

O. Uživatel 22.4.2022 7:39

Uživatel požádal o vymazání
J. Krásenský 22.4.2022 7:36

Zásadní omyl spočívá v představě, že úspora se stává zdrojem. Příklad z vtipu - Chlubí se skotský student svému otci: "Místo používání autobusu k dopravě na univerzitu běhám za autobusem a ušetřím tak 50 liber týdně". Otec obratem odpovídá: "Běhej za taxíkem, uspoříš tak 200 liber týdně!" Úspora může být, pokud je racionální, pouze zhodnocením stávajících zdrojů. Ekologové se zabývají úsporami pouze spotřebou domácností a jednotlivců a zcela chybně předpokládají, že jejich návrhy půjdou realizovat i v průmyslu. To je zásadní omyl. Jediným způsobem, jak snížit energetickou náročnost průmyslu je zavření energeticky náročných provozů a jejich přesun do zemí, které se neřídí ekologickými dogmaty našich hloupých nebo podplacených zelených spasitelů. Vytlačením výroby potřebných produktů se stáváme závislými na cizích, často zločinných, režimech. A jak to dopadá, jsme se prakticky přesvědčili v uplynulých třech letech. Opravdu je bezpečné se řídil zelenými blouznivci a kazisvěty? Neměli bychom je, v souladu s pudem sebezáchovy, vytlačit na samý okraj společnosti, nebo lépe - mimo legalitu?

P. Rada 22.4.2022 7:35

Žvásty ne. Žvástem je právě cejchování někoho, kdo podal věcné ale nepohodlné informace, trolem...

P. Rada 22.4.2022 7:33

Dotace na energie jsou u nás vleklým problémem už s totalitních dob před více jak půlstoletím. Vzpomenmě na komunistický výrok "já jsem horník a kdo je víc". Tito horníci přitom dominantně poháněly těžký průmysl a váečně směrovanou ekonomiku ČSSR. Dodnes pak přes vývoz čisté energie a ponechávání špíny doma, hlavně pohánějí penězovody do kapes uhlo-energo-baronů.

Je také zjevné, že si neumíte představit smysluplonost různých typů solárních panelů na naprosto nevyužité ploše střech - ale dokážete si paradoxně představit zabíjení hmyzu vrtulemi elektráten který je u nás už poskrovnu. Příznačně Vás také nenapadne, že četností více umírá hmyz na čelních plochách vozidel. Na sklech aut je ale také za dlouhá desetiletí patrné, že jsme v česku masivně hmyz a ptactvo zhruba o třetinu zdecimovali, zejména důsledky chemicko-technologických postupů v zemědělství a to spolu s prosazením a dodnes udržovanými velkolány už od dob kolektivizace.