2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POHÁDKA: O zlých kapitalistech a šťastném hladovém lidu

Bylo - nebylo, byla jednou jedna Venezuela. A ta Venezuela měla ropu. A taky komunistického diktátora, který si ovšem neříkal komunistický, nýbrž lidový.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sura 1.10.2021 12:10

Grundmanne, oni ti "vyvlasnění vlastníci" to řídili špatně, že jim to museli komunisti ukrást, vyvlastnit a nechat vychcípat?

M. Grundmann 1.10.2021 13:40

Chci jenom říci, že neexistoval ekonomický důvod, proč by se muselo garantovat soukromé vlastnictví systematicky. To neznamená na druhou stranu, že k vyvlastnění je nějaký ekonomický důvod. To jsem neřekl. Společnost má pouze možnost volby na základě jiných než ekonomických důvodů. Může se rozhodnout oběma způsoby a ani jeden nemusí vést k ekonomickým problémům.

K absolutní ochraně soukromého vlastnictví se nedá dojít pouhou ekonomickou úvahou. K tomuto závěru je možné dojít pouze přidáním jiných neekonomických aspektů.

O. Kaucký 1.10.2021 12:23

On nezkrachoval jen kvůli špatnému řízení podniků, ale kvůli neexistujícímu systému nabídka/poptávka, centrálnímu plánování, špatně nastaveným odvodům ze státních podniků (jiné ani nebyly) a spoustě dalších nedostatků. On totiž i když podnik vydělával, tak mu prakticky všechno sebrali a potom, když potřeboval modernizovat, investovat, tak musel škemrat o úvěr. Prostě chyběla politická i ekonomická svoboda.

M. Grundmann 1.10.2021 13:44

Ano, přesně to jsem chtěl říci. Změnil se zcela ekonomický systém a proto komunistická ekonomika zkrachovala. Nezkrachovala však proto, že někdo někomu něco ukradl. Ukradená firma může, ale nemusí prosperovat i pod vlastnictvím zloděje. To jsem chtěl říci.

R. Langer 1.10.2021 13:00

Ten bolševismus z vás doslova stříká, soudruhu! ;-D

M. Grundmann 1.10.2021 14:39

Dnes je v Evropě jeden zásadní problém. Existuje tu určitá společenská vrstva vlastníků nemovitostí, která vůbec nic zbytku společnosti nepřináší a naopak jim pouze škodí. Nejsou to žádní podnikatelé, kteří by vytvářeli pracovní příležitosti a nebo jinak přispívali k fungování společnosti. Tito lidé nemohou hrozit stávkami nebo odchodem do zahraničí, protože by se jejich zmizením situace pro ostatní pouze zlepšila. Naopak jejich existence vede k nižšímu hospodářskému růstu, k nižší životní úrovni většiny obyvatelstva a k mnoha dalším problémům.

Pokud se nějaká skupina lidí octne v takového situaci, tak je její pozice dlouhodobě politicky neudržitelná. To by si měli všichni uvědomit. Odvolávat se na nějaká práva je v tomto případě zbytečné. To není bolševismus, je to realita lidské společnosti. Už začíná docházet i na podnikatele v exekučním podnikání.

M. Grundmann 1.10.2021 15:01

Myslím, že autorovi uniká zásadní informace. Soukromé i jiné vlastnictví nikdy nebylo historicky garantováno. Ani králové nebo šlechta neměli nic jisté. Všichni vlastníci měli historicky stále stejný problém : jak o svůj majetek nepřijít. Hlavním problémem králů, knížat, šlechty i měšťanů bylo zabezpečit svůj majetek a pokud možno ho předat potomkům. Vůbec to nebyla samozřejmost, velmi často se to nepovedlo. Ve starověku byla situace ještě horší : kdokoliv mohl skončit v otroctví, bez ohledu na své společenské postavení. I samotná římská císařovna Licinie Eudoxie skončila v otroctví v roce 455. Ještě horší osud potkal Židy za druhé světové války.

V dnešní době existuje v České republice velmi rozšířený názor, že je tomu jinak. Že celá společnost každému za každých okolností garantuje jeho soukromý majetek, ať už se majitel chová jakkoliv. To však neznamená, že je něco takového pravda.

I. Schlägel 1.10.2021 13:19

Člověče, vy jste naprosto mimo.

M. Grundmann 1.10.2021 14:13

Z ekonomického hlediska není nutné systematicky chránit soukromé vlastnictví za určitých podmínek. Jednak vlastníci nesmějí dlouho dopředu tušit, že k něčemu takovému dojde, jednak musí dojít pouze k jednorázovým změnám. V opačném případě by podobné majetkové změny vedly k vážným ekonomickým problémům.

R. Langer 1.10.2021 14:37

No, začal bych s tím vyvlastňováním u takových, jako jste vy. :-P