6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

PARAZITI: Hurá na živnostníky

Mluví se o tom, že je nefér, aby na živnostníky ostatní „dopláceli“, mluví se o tom, že nebude škoda, když živnostníků ubude atd. Především se ale za účelem získání vhodných argumentů věci vytrhují ze souvislostí tak, aby vznikl požadovaný pohled na věc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 11.3.2023 4:52

Autore, tady přece vůbec nejde o to, kdo platí víc nebo míň do státního důchodového systému. Vládě hoří koudel u (_,_), protože rozházela stovky miliard za nesmysly a ještě se rozházet chystá (stačí si jen poslechnout ty jejich jalové "zelené" a klimatické kecy kolem jmenování zeleného lidoveckého magora Hladíka ministrem).

Nejjednodušší je vytvořit dojem, že důchodci berou víc než je zdrávo (ovšem jenom díky inflačnímu vývoji a znehodnocení měny, za něž jsou odpovědné české vlády ruku v ruce s ČNB, ve skutečnosti berou stejně nebo míň v reálných cenách očištěných od inflace.

Včera jsem byl nakoupit v Kauflandu a nestačil jsem zírat, jak během měsíce zase nasadili ceny (až na pár akcí s původně předraženým zbožím) o kus výš. V této situaci může důchodcům závidět valorizaci jenom idiot, protože oficiálně vyčíslená a médii udávaná inflace (resp. růst cen skupin výrobků) je ve skutečnosti (v porovnání s realitou) možná jen poloviční.

Nevěřím statistikám ČSÚ a nevěřím ani vládním kecům, které mají charakter falešné propagandy, snažící se zakrýt vládní rozhazování peněz za nesmysly. Rv!![>-]

V. Šťastný 11.3.2023 6:34

R^

P. Čech 11.3.2023 8:53

Poslanci a senátoři (ne všichni) vládních stran a hnutí STAN jsou obyčejní pokrytci. Důchodcům chtějí sebrat zákonné peníze a sami odmítají o návrhu Babiše na zmrazení svých nezasloužených peněz vůbec diskutovat. Oni si ve své nekompetentnosti snad ani neuvědomují, že lidé to vidí. Je to odporný systém ten český socialismus, stříknutý anarchií!

K. Křivan 11.3.2023 10:07

"Nevěřím statistikám ČSÚ.." no jó, když vy vidíte jen cenu vajíček, másla. chleba, masa a jiných prkotin, ale ČSÚ započítá i zlevnění parních lokomotiv do statistiky !

L. Novák 11.3.2023 11:01

Potíž je, že i u skupin zboží (vepřové, drůbeží atd. maso, zeleninu) uvádějí úřady mnohem nižší cenový růst, než vidím v obchodech. Třeba cibuli včera prodávali za 26 či 27 Kč/kg. Což není meziroční růst cen o několik desítek procent, jak je udáváno, ale o stovky procent.!!

P. Čech 11.3.2023 19:21

Přesně tak! Politici a jimi podplácená média lidem bezostyšně lžou. Je njim to ale houby platné. Ti lidé totiž sami vidí jaká je pravda. Jen tak dále, lidé protestující dnes na Václavském náměstí! Začíná se to již pomalu podobat předlistopadovému dění v roce 1989. Konečně!

P. Čech 11.3.2023 19:18

Je to téměř stejné jako za vlády KSČ.

J. Jurax 11.3.2023 3:05

No, tak jsem si trochu pohrál s mzdovou kalkulačkou na https://www.penize.cz/kalkulacky/vypocet-ciste-mzdy#mzda-vypocet a vyšlo mi, že aby zaměstnanec bezdětek měl ročně 652 440 čistého, což zhruba odpovídá těm 667 340, co zůstane OSVČ ze zisku 1 000 000 po zaplaceni daní a pojištění, musel by svému zaměstnavateli vydělat 1 116 000, aby se z toho poplatily odvody za zdravotní a sociální včetně těch placených zaměstnavatelem, na které ovšem taky musí vydělat, protože zaměstnavatel to "ze svého" nedává a prachy se ve sklepě netiskne. Tedy on musí vydělat ještě víc, aby se pokryly režie - obdoba nákladů živnostníka - a taky zákony vyžadované benefity typu dovolené a odstupného etc. i benefity dobrovolné. Celkově odvede státu 463 560, kdežto živnostník podle článku 332 660 na zhruba stejný čistý roční příjem.

A opravte mne, jestli se mýlím, ale mám za to, že peníz na rozvoj podnikání si živnostník dává do nákladů. A v článku je psáno "dosáhne stejný zisk ve výši 1 mil. Kč (přesněji rozdíl mezi příjmy a výdaji)", přičemž v těch výdajích má i peníz na rozvoj firmy.

Nejsem ale účetní ani OSVČ, takže má úvaha může být chybná nebo neúplná.

R. Tesařík 11.3.2023 8:06

Tak se tím zbytečně nezabývejte.

J. Jurax 11.3.2023 11:14

No jo, já vím.

Ale proč se tím nemám zabývat?

M. Matura 11.3.2023 8:18

Jsem OSVČ a účetnictví rozumím celkem obstojně a potvrzuji, že máte pravdu. Nesmyslnými čísly autora článku se nemá smysl zabývat.

M. Matura 11.3.2023 8:24

Co je to podle autora rozvoj firmy? Normálně jsou to investice do nemovitosti, nákup strojů, nákup licencí, nákup materiálu. To vše má živnostník v nákladech jako uznatelný daňový náklad buď přímo nebo přes odpisy stejně jako sročko nebo akciovka.

F. Kusák 11.3.2023 10:26

Tedy panejo, Vy jste ekonom k pohledání. Raději toho nechte. Otázka: podnikal jste někdy?

M. Matura 11.3.2023 13:51

Ano, jsem OSVČ od roku 1992. Napište konkrétně v čem nemám pravdu a neplkejte nesmysly. :-)

P. Čech 11.3.2023 8:57

Úvaha je to dobrá nicméně takové úvahy neberou naši zástupci politických stran a hnutí v poslanecké sněmovně za bernou minci. Oni totiž uvažují jinak. Konkrétně tak, jak jim káží jejich strany a hnutí. A tady je zakopaný pes celého našeho politického systému, který není žádnou demokracií.

K. Machala 11.3.2023 1:35

Výborný článek. Přizdanění osvč přispěje k prosperitě megakorporátu, a ekonomická koncentrace vede k politické. Na konci procesu je diktatura. Ve skutečnosti by bylo fér zdanit ten megakorporát, který si přišel k megagigaziskům v důsledku tlačení nedotestovaných genovakcínek, s reklamou zdarma, navíc zavádějící.

Někteří např. začínající osvč vzhledem k minimálním daním platí i přes 100 % příjmu, ale to nikomu nevadí a mělo by. Kdo chce dokonat proces koncentrace ekonomiky do megakorporátu s diktaturou korporátu, nemá představu, kam to dojde. Ostatně dnes politická moc megakorporátu už velmi narostla a s každým dalším potopeným živnostníkem naroste ještě víc. Je třeba víc živnostníků, míň megakorporátu a úřadů, aby se udržela demokracie. Toto jde přesně opačným směrem a už teď má korporát i další vyhody a osvč nevýhody v podobě nepřehledného právního a regulačního rámce, v kterém proplave líp hádejte kdo? Megakorporát s megaoddělením Compliance.

J. Kudrnová 11.3.2023 0:51

Všichni kdo se dostanou do blízkosti účetnictví živnostníků, dobře vědí, že to co vykazují jako příjmy je jenom část příjmů. Je úplně běžné, že pracují tzv. bez dokladů. Navíc jejich skutečný zisk je zkreslen tzv. paušálním zdaněním, kdy si mohou dát až 80% příjmů do nákladů, takže např. z 2 miliónů tržeb mají zisk jen 400 tisíc, ze kterých se jim počítá daň a odvody. Jak již podle NERVu bylo upozorněno, tak skupina živnostníků je skutečně skupinou, která je velmi silně osvobozena a tudíž zvýhodněna , ve srovnání se zaměstnanci , od plateb jak do důchodového tak daňového systému.

K. Machala 11.3.2023 1:21

To platí pro velmi malou část živnostníků, snad v řemeslech, ale určitě ne tam, kde se fakturuje a všechny příjmy jdou na účet. 80% paušál má jen zemědělec.

J. Kudrnová 11.3.2023 9:35

"80 % z příjmů se uplatňuje u řemeslných živností, zemědělství a lesnictví;"

80 procent mají i řemeslníci, viz zákon

K. Machala 12.3.2023 3:00

Možná se tedy změnil zákon. Nic to nemění na faktu, že větßina to nemá, natožpak nějaké hotovostní platby na ruku, a že dnes je zvýhodněn korporát na úkor živnostníků hlavně složitou přeregulací, kde se už vyzná jen firma s právním a compliance oddělením. Kdyby bylo osvč nejvýhodnější, korporátů by bylo pomálu, jenže vývoj jde proti živnostníkům. Na rozdíl od zaměstnanců je těžší sehnat práce ne 150 %, ne 50 %, ale přesně tolik, kolik potřebuji, jen 8 hodin denně a přesně v ty hodiny a pak odpočívat a taky nepracovat přes víkend a v noci. A nemuset práci shánět, fakturovat kazdému jinak a někdy nevědět kdo a zda vůbec zaplatí, nebo věnovat energii vymahání, to asi zaměstnanec nema. Trvalá pracovni doba, taky docela problém.