6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

PARAZITI: Hurá na živnostníky

Mluví se o tom, že je nefér, aby na živnostníky ostatní „dopláceli“, mluví se o tom, že nebude škoda, když živnostníků ubude atd. Především se ale za účelem získání vhodných argumentů věci vytrhují ze souvislostí tak, aby vznikl požadovaný pohled na věc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Pospěch 13.3.2023 21:41

Tak to je samozřejmě špatné. Je otázka, co to způsobilo. Diskutoval jsem o výši daní, krachy způsobují i další faktory, jako nájmy, energie, ceny vstupního mater. apod. Ale je mi to líto, města by měla být barevná a v obchodech konkurence.

T. Pospěch 13.3.2023 21:34

Sorry, nemáte pravdu. Čerpání celé dovolené dle ZP určuje zaměstnavatel, nemusí Vám dát víc, než na kolik jste si vydělal, tj.cca 10% odpracovaných dnů.

Pro vysvětlení, je to jen hra s čísly. Všichni zaměstnavatelé ví, že zaměstnanci budou mít dovolenou. Při 25 dnech dovolené a 250 pracovních dnech je to cca 10%, tzn. že např. když bez odvodů má na zaměstnance na skutečně odpracovaný celý měsíc 44000,-, tak mu dá maximálně 40000,- mzdu a 4000 mu "šetří" na dovolenou. Není to žádná charita, jen nevyplácí celou mzdu. Stejně tak OSVČ si může šetřit na dovolenou. Já vím, že spousta zaměstnanců takhle neuvažuje, že při podpisu mzdového výměru mají o 10% vyšší mzdu než je uvedeno, pokud by pracovali bez dovolené. Ale to je jejich věc.

Příště bych jen poprosil, abyste se vyvaroval výrazů "melete blbosti", já diskutuji slušně. A znova opakuji, vážím si práce živnostníků, diskuze je jen o výši daní.

L. Novák 13.3.2023 12:42

..."stát zaměstnává 900 tisíc osob"... :-/ !!

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/finance-rekni-kde-ty-dane-jsou-doplneni.A230310_184600_p_ekonomika_nef

M. Sedláček 13.3.2023 12:31

Je vidět, že jste celý život zaměstnanec. Třeba s dovolenou melete blbosti, tu prostě osvč nemá, dokud si na ni nevydělá. Zákoník práce, atd.

L. Novák 13.3.2023 11:59

Tady máte souvislosti v širším pohledu:

Ani pro turisty, ani pro místní. Pustnoucí Kutná Hora bojuje s pověstí města duchů

... Dojem opuštěnosti vyvolává něco jiného.

"Na prodej. Zavřeno. Likvidace," hlásí cedule v místech, kde ještě nedávno fungovaly zavedené obchody a podniky. V jedné rozbité výloze bývaly boty místní obuvi. Prosklené dveře dalšího domu zase zbyly po obchodu s domácími potřebami.

"Obchodů je teď o polovinu méně než před pěti lety. Ubylo i hotelů a restaurací," říká třicátník Josef, který zrovna prochází Husovou ulicí. "Najednou je problém v poledne něco koupit. Je tu akorát jedna Žabka a masna," zoufá si na stejném místě důchodkyně. Zbývající prodejny vábí zákazníky za každou cenu. Člověk mine několik prázdných výloh a najednou zakopne o reklamní stojany uprostřed chodníku. Jeden láká na českou kuchyni, další do army shopu. ...

... Z centra odcházejí místní i v dalších historických městech, ať už obyvatelé nebo podnikatelé. Především v Českém Krumlově, v jehož památkově chráněném středu žije posledních 250 obyvatel. Tak nízko zatím Kutná Hora není. ...

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kutna-hora-turismus/r~02e35af2bbfe11ed8b4e0cc47ab5f122/

L. Novák 13.3.2023 11:42

Babiš (před lednovou valorizací 2023) taky plácnul do médií, že má důchod 21 tisíc... :-)

L. Novák 13.3.2023 11:28

:-) [>-]

M. Stanovský 13.3.2023 0:27

Smůla je ta, že chytrej člověk, který se orientuje, se nějak zabezpečí na penzi. Vydělával jsem relativně hodně, ušetřil jsem také relativně hodně ("přesluhoval" jsem do penze asi 4,5 roku a prakticky vše vydělané jsem cpal do štrozoku), nějaké investice a pronájmy bytu mám taky, takže jsem jsem při přiznaném jen lehce nadprůměrném důchodu "spokojený důchodce" ;-) - a mohl jsem si dovolit i solární elektrárnu na střechu (i když moc neočekávám, že se zaplatí dřív, než budu na márách 8-o).

Úspory, které se podaří snad nějak ochránit před rodinou, chci věnovat cestování.

Je mi však líto těch, kteří šli do podnikání aniž nad tím moc přemýšleli, vše, co vydělali zase utratili, však se stát postará... Zároveň "optimalizovali" co šlo, neplatili, co šlo, nedošlo jim, že ten "pionýrský tábor" skončil.

Jak jsem psal, mám takové přátele. Komu není rady však není pomoci. :-/ Ano, je to jejich problém, ale stejně je mi jich líto.

R. Toman 12.3.2023 23:48

Díky, ale je mi to dost fuk. Pejsci štěkají, karavana jede dál.:-)

P. Sura 12.3.2023 22:52

Pane Tomane, neděláte dobře, že se tu takhle odkopáváte. Protože ačkoli jsou všechny vaše postupy podle platných předpisů a norem, závistiví zaměstnanci na těchto debatních fórech z vás stejně udělají příživníka a parazita a budou hledat, kde vás znectít, protože "kradete" ....;-)R^R^

P. Sura 12.3.2023 22:35

A co se Vám na tom blogu nelíbí? Jak jsem se s ním ještě za Stejskala hádával kvůli regulaci nájmů, tak s ním poslední leta často souhlasím.

R. Toman 12.3.2023 21:53

Tedy jinak, když vydělám např. milion Kč, tak jako OSVČ si odečtu 600 tis. nákladů, které ovšem žádné nemám, protože jsou zahrnuty v s.r.o. Tedy po odečtu i nezdanitelné částky zaplatím na daních cca 55 000,-Kč. Čistý příjem mi zůstane těch cca 940-950 tis. Kč. To s.r.o. není pro zisk, ale pro to uplatnění nákladů, které mi umožnily výdělek jako OSVČ. Kolo byl jenom příklad k zasmání , auto už je jiná záležitost i s odečtem DPH . I proto si vyplácím minimální mzdu pro formu. O to vůbec nejde. Jo, je to celé trochu složitější. Třeba i část chalupy na Benecku mám jako provozovnu s.r.o., občas tam něco v kraji podniku, vyfakturuji, a mohu tam jezdit kdy chci. Což se mi neplánově osvědčilo i v době covidu, kdy se nesmělo jezdit mimo kraj, vyjma fy. A tak jsme na chalupu jezdili v pohodě.

J. P. 12.3.2023 21:19

Děkuji, chápu, že v tomhle modelu to asi může vycházet dobře. Ale to se moc nedá porovnávat, protože hlavní parametr není výše daní, ale míra "optimalizace". Když opominu kolo tak si to buď odnesu z sro jako výplatu nebo jako podíl na zisku, ale ten se mi srazí 15% a předtím ho ještě 19% zdaní ta firma :/ Pak mi OSVČ pořád vychází nejlíp pokud jde o nějakou jednodušší věc.

R. Toman 12.3.2023 21:09

Samozřejmě i elektrokoleběžka by takto šla zahrnut do nákladů. Akorát na tu jsem už trochu starý, a nepovažuji ji za bezpečnou. :-)

V. Církva 12.3.2023 20:45

Ne ne, smysl to dává. Jinak nadávat na OSVČ, že si žijou jak se mají skvěle je samozřejmě blbost. OSVČ mají v konkurenční společnosti i demokracii důležité místo.

Nicméně, že platí míň než zaměstnanci a poměrně snadno "optimalizují" je prostě fakt.

Další fakt je, že každá činnost na OSVČ ani v malé s.r.o není vhodná. A že je nejhorší začít. Otevřít druhou, třetí činnsot nebo firmu, je mnohem jednodušší. A pak samozřejmě udržet etapu zavedená a rostoucí firma. I tam se někdy firma dokáže sesunout.

V. Církva 12.3.2023 20:36

R^ Jinak ta kniha jízd na kolo ;-D.

Přiznám se, že mi taky není jasné když autor plakal nad osudem OSVČ, proč to neřešit přibližně jak popisujete.

R. Toman 12.3.2023 20:20

Tak všechno vám psát nebudu. Akorát to krátce a rychle pochopitelné. Jako OSVČ používám procentuální paušál pro odpočet nákladů, v mém případě 60 %. Jak jsem psal, předměty činnosti /ŽL mám totožné jak pro OSVČ tak pro s.r.o. A všechny skutečné náklady, tedy paragony, náklady na auto, PHM, mobil prostě vše dávám do nákladů s.r.o., tedy můj daňový poradce. Z toho plyne odpočet DPH z nakoupeného zboží, materiálu atd., a konečný odpočet ze zisku fy. A jako OSVČ odečítajícího paušálem vás nikdo nekontroluje, tedy FÚ skutečné náklady nezajímají. Akorát si musíte hlídat ty poměry mezi příjmy a výdaji v s.r.o., aby to mělo logiku, časovou souslednost atd. pro případnou kontrolu z FÚ, to mi hlídá daňový poradce. 2x už kontrola proběhla, bez závad. A malý příklad, koupíte si kolo za desítky tisíc, i to můžete dát do nákladů fy + odpočet DPH, proč byste nemohl jezdit za zákazníkem na kole, ekologicky, že. Akorát si musíte založit deník jízd, a mít tam záznam o služební jízdě tam a tam, aspoň tak jednou za týden.

V. Braun 12.3.2023 19:30

Tak korporáty sociální pojištění samozřejmě platí, že.

J. P. 12.3.2023 19:27

No a ten zbytek peněz vyvedete do osobního vlastnictví jak? /s jakým zdaněním?

J. Prečuch 12.3.2023 19:25

Asistenti poslanců na IČO ..

R. Toman 12.3.2023 18:40

Od roku 1990 jsem byl OSVČ, v roce 96 jsem si k tomu založil i s.r.o. V obou mám stejné předměty činnosti. Akorát v s.r.o. jsem plátce DPH. Takže vyhovím sobě i zákazníkům podle potřeby, a i pro platbu daní. V s.r.o. jsem i zaměstnancem, vyplácím si minimální mzdu podle zákona. Tuto kombinaci mohu všem doporučit.

J. Prečuch 12.3.2023 17:51

Zadali jsme o hypo , já OSVČ plus zaměstnání a manželka OSVČ . Nijak jsme nemanipulovali. Ale když jsem dělal v bance a přišel Zadat o půjčku zaměstnanec v gastrooboru , tak ten měl problém ... 😂😢

L. Novák 12.3.2023 16:44

Fosilní matador české politiky S. Křeček k důchodům: :-)

Důchody

https://blog.aktualne.cz/blogy/stanislav-krecek.php?itemid=44657

L. Novák 12.3.2023 16:10

Kolik živnostníků žádalo o hypotéku na dům? :-P

L. Novák 12.3.2023 16:08

Tak ještě jednou: Zápočtový systém státního důchodového "pojištění" (výběru daně) nijak OSVČ nemotivuje k placení vyšších částek, než je povinné minimum. Pokud ovšem nemají "zlatý důl" na razítkování nějakých povinností, k nimž musí občané-zákazníci nařízením státu vykazovat pravidelné revize autorizovanou osobou/firmou, tedy u profesí, kde nemusí nakupovat velké množství materiálu ke splnění zakázky. Viz platná pravidla výpočtu důchodu:

" Výpočtový základ se zjistí redukcí osobního vyměřovacího základu. První redukční hranice činí 44 % průměrné mzdy. Druhá redukční hranice je stanovena na 4násobek průměrné měsíční mzdy. Do první redukční hranice se částka neredukuje (započítává se plně), zápočet mezi první a druhou redukční hranicí činí 26 %. K částce nad druhou redukční hranicí se nepřihlíží 1)."

https://www.mpsv.cz/obecna-informace-k-zakonu-o-duchodovem-pojisteni

Takže ti, co mají čisté výdělky vyšší než 44% průměrné mzdy, jsou státem tvrdě oškubáni. ;-)

L. Novák 12.3.2023 15:57

;-D Šejna dělal šéfa agitačního oddělení ČSSD.

J. P. 12.3.2023 14:23

Ač živnostníkem jsem, tak se nemůžu zbavit, že se v článku sčítají jabka s hruškama. V těch 670tis má živnostník už přece zaplacené za sebe sociální a zdravotní. Kdyby byla právnická osoba výhodnější založí si přece sro a bude v ní zaměstnancem. Jenže ono to asi výhodnější nebude, že?

R. Toman 12.3.2023 12:46

Díky, já tomu vůbec nehovím, a ani mi to nikdy nezajímalo. Počítal jsem s malým důchodem. Od začátku bylo mojí prioritou se zabezpečit tak na stáří, abychom si s manželkou nemuseli snižovat životní standard. Což se mě i manželce v podstatě podařilo. Děti už jsou dospělé.

J. Kouk 12.3.2023 11:29

Kolika živnostníkům se zázračně zvedne příjem, když potřebuji hypotéku na dům?

J. Kouk 12.3.2023 11:28

Německo je násobně větší než naše republika a má kolem 560 poslanců a mi máme polovinu.. na jednoho pracujícího máme největší počet úředníků, co k tomu dodat?