25.5.2024 | Svátek má Viola


Diskuse k článku

PARAZITI: Hurá na živnostníky

Mluví se o tom, že je nefér, aby na živnostníky ostatní „dopláceli“, mluví se o tom, že nebude škoda, když živnostníků ubude atd. Především se ale za účelem získání vhodných argumentů věci vytrhují ze souvislostí tak, aby vznikl požadovaný pohled na věc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 11.3.2023 12:07

Ti, co pracují jako zaměstnanci, nepřispívají ničím. Přispívá jejich zaměstnavatel, jehož starostí je zhodnotit práci zaměstnanců, aby mu kromě jejich platů zbylo i na odvody státu a nějaký ten zisk. Pokud zaměstnavatel jeho práci nezhodnotí, tak se zaměstnanec může sebevíc snažit, ale žádnou hodnotu nevytvoří.

J. Vintr 11.3.2023 12:03

To, že daně z příjmů státních zaměstnanců vylepšují státní rozpočet, může hlásat jen totální bezmozek. Jestliže se takoví bezmoci dostávají do vysokých státních funkcí, je jedním z důkazů, že je to se státem hodně špatné....

J. Kindl 11.3.2023 11:49

R^R^R^

J. Kindl 11.3.2023 11:48

Kdyby tak měl nějakou neziskovku.

J. Kindl 11.3.2023 11:47

Živnostníci na zdravotní a sociální pojištění přispívají tou nejnižší částkou. Tedy i na důchody přispivají nejméně. Pak odchází do důchodu nemají nic našetřeno a diví se, že jejich důchod, který dostali od státu je hluboko pod průměrem a na živobití to nestačí. Zajdou si pro podporu, kterou dostanou a důchod se jim dorovná do průměru z peněz těch co pracují a poctivě přispívají do důchodového systému. Co k tomu dodat.

M. Moravcová 11.3.2023 11:44

Tu situaci nezavinili ani podnikatelé, ani živnostníci ani důchodci. Ale politici svými špatnými rozhodnutími, politici, kteří z práce výše jmenovaných žijí a tyjí.

P. Sura 11.3.2023 11:37

No, hlavně je tady dost lidí, kteří si myslí, že ekonomika skomírá hlavně proto, že podvýživnostníci pořád ještě smějí podnikat....

J. Majzlík 11.3.2023 11:36

Praktický pohled na nepolitický konstrukt fungování demokracie bez politických stran je možno polopatisticky vyjádřit tímto příměrem:

Jest zadána výstavba věrné kopie Sochy Svobody, (verze stojící na Liberty Island), a to na návrší v centru Prahy. Dobrý. Realizace iniciativy, vzešlé z okruhu novátorských architektů je svěřena do rukou těchže. Dobrý. Alternativní konstruktéři po seznámení se s rozpočtem se rezignovaně chopí myší a klávesnic a navrhnou výstavbu samonosného pláště Sochy bez vnitřního stativu a tedy i bez potřebného obslužného vybavení. Dobrý? Posléze je plášť Soch budován z obestavěného lešení. Špatný. Po jejím dostavění a odstranění lešení se zjistí, že takto slepená, dutá socha trpí všemi vadami nedostatečně dimenzovaných staveb. Ještě horší, že neslouží jednomu z jejích zamýšlených účelů - není rozhlednou. Ale zvenku a z dálky vypadá impozantně. Podobně vypadá z dostatečné dálky i nekonfliktní, vlídná idea funkční demokracie po naaranžování principu nepolitické politiky do našeho parlamentního systému.

(Výpadky tohoto systému jdou většinou za nedostačující údržbou téhož).

J. Krejčová 11.3.2023 11:21

Člověk, o kterém píšete je opravdu nechutný. Každý rok pravidelně žádal o desítky milionů pro svoji neziskovku nevímjaksejmenuje na činnost, bez které se společnost bezpochyby obejde. A také pro svého syna na vydávání jakéhosi občasníku, který nikdo nezná.

Já to vnímám jako vyčůranost těžkého kalibru až zlodějnu.

L. Novák 11.3.2023 11:18

Povinnou datovku chtějí zrušit tisíce lidí. Ignorace nepomůže, možností je jen pár

Jak zrušit povinnou datovou schránku, skrze kterou musí každý živnostník nově komunikovat se státem, řeší podle nových statistik stále více lidí. Buď o ni nestojí vůbec, nebo už si jednu v minulosti založili sami. Ministerstvo vnitra přitom varuje, že možností, jak se datovky od státu zbavit, je jen velmi málo. Jednou z nich je ukončit živnost, k čemuž nyní přistoupily už tisíce lidí. ...

... Lidé ruší živnosti ve velkém ... Mluvčí upozorňuje, že pouhé pozastavení či přerušení živnosti není zákonným důvodem k znepřístupnění datové schránky. Tisíce lidí tak živnosti skutečně ruší, což potvrzují statistiky.

V posledních třech měsících se podle analytičky společnosti Dun & Bradstreet Petry Štěpánové počet žádostí o zrušení živností skokově zvýšil. "Živnostenské oprávnění za tu dobu zrušilo přes 40 tisíc podnikatelů. Toto číslo není s velkou pravděpodobností konečné," říká Štěpánová.

Tvrdí, že ke skokovým výkyvům v ekonomice zpravidla dochází při významné změně určitých podmínek, ať už legislativních, či ekonomických. "Aktuálně tou klíčovou změnou je právě zavedení datových schránek, povinně pro všechny OSVČ," míní expertka.

Aktuálně je v Česku podle dat Dun & Bradstreet registrováno více než 2 179 000 živnostníků. Podnikatelské aktivity vykonává zhruba 1 143 000 OSVČ, což představuje 52 procent z celkového počtu. "Ostatní vydaná živnostenská oprávnění jsou 'spící', což v praxi znamená, že fyzická osoba má vydaný živnostenský list, ale podnikatelské aktivity nevykonává," upřesňuje dále Štěpánová.

Radikální úbytek živností na konci loňského roku potvrzují také data ministerstva průmyslu a obchodu, které úřad poskytl redakci Aktuálně.cz. ...

https://zpravy.aktualne.cz/finance/datovku-od-statu-odmitaji-tisice-lidi-ignorace-nepomuze-zrus/r~0124e6a6b9b311ed9ae20cc47ab5f122/

J. Jurax 11.3.2023 11:14

No jo, já vím.

Ale proč se tím nemám zabývat?

V. Petr 11.3.2023 11:01

Vláda by je "investovala" do fotovoltaiky!

L. Novák 11.3.2023 11:01

Potíž je, že i u skupin zboží (vepřové, drůbeží atd. maso, zeleninu) uvádějí úřady mnohem nižší cenový růst, než vidím v obchodech. Třeba cibuli včera prodávali za 26 či 27 Kč/kg. Což není meziroční růst cen o několik desítek procent, jak je udáváno, ale o stovky procent.!!

V. Petr 11.3.2023 10:59

Přesně tak!

F. Kusák 11.3.2023 10:26

Tedy panejo, Vy jste ekonom k pohledání. Raději toho nechte. Otázka: podnikal jste někdy?

F. Kusák 11.3.2023 10:19

Paradoxem je, kolik tzv. ekonomů hořekuje nad ztrátou jakýchsi příjmů, které by vláda utratila tím správným způsobem. Že zůstaly lidem, jim vadí.

F. Kusák 11.3.2023 10:14

Vadí Vám darebácký systém pro jisté samozvané elity. To chápu a souhlasím. To je takový totalitní marasmus, který si pamatuji z dob reálného socializmu. Ale bez politiky, a tím pádem politiků, to jaksi nejde.

Bohužel, pro každý systém platí termodynamické zákony a nevratnost některých jevů, tedy pokud je systém uzavřený. Takže návod jak dál je celkem zřejmý, ale provedení složité. Mám z toho dost velkou depku, kterou léčím reálnou prací a únikem k obecným vědám.

K. Křivan 11.3.2023 10:07

"Nevěřím statistikám ČSÚ.." no jó, když vy vidíte jen cenu vajíček, másla. chleba, masa a jiných prkotin, ale ČSÚ započítá i zlevnění parních lokomotiv do statistiky !

S. Sádovský 11.3.2023 10:03

To ano, ale zdaňovaly se jinou sazbou.

P. Čech 11.3.2023 9:59

Nezdá se Vám to poněkud mimo mísu? Zakládat politickou stranu s programem jejího zrušení? A proč bych rušil zastupitelskou demokracii, která je v současné době jediným politickým zřízením, které má jakýs takýs smysl. Zde je nutno si ovšem uvědomit, že aby demokracie mohla být zastupitelskou, musí být především demokracií jaKO TAKOVOU. DEMOS KRATOS, VLÁDOU OBČANŮ A NE VLÁDOU NĚJAKÝCH JEJICH VŽDY MENŠINOVÝCH SPOLKŮ TYPU POLITICKÝCH STRAN. ONY TY POLITICKÉ STRANY MAJÍ SVŮJ SMYSL I V ZASTUPITELSKÉ DEMOKRACII. tÍM SMYSLEM OVŠEM NENÍ VLÁDA A ABSOLUTNÍ MOC NAD OBČANY. Ve skutečné zastupitelské demokracii jsou občany pověřeni vládnutím v přísně vymezených oblastech j e j i c h zástupci a ne zástupci politických stran a hnutí. V jakékoliv demokracii musí vždy vládnout občané a také jen ti musí mít možnost svou většinovou vůli prosazovat. A zakládat politickou stranu? V našem systému to je nesmysl. Jena strana v našem politickém systému nemůže díky volbám podle zásad poměrného zastoupení ničeho dosáhnout. To snad jen Babiš si myslí, že to možné je. A práve a jen proto také, ikdyž vyhrál předminulé volby ničeho nedosáhl. Vlastní vinou. Konkrétně proto, že se nespojil s SPD ale se socany, kteří mu jeho snad i dobré úmysly znemožňovali. jedinou možnou cestou jak dosáhnout kýžené změny systému je zrušení čl.5 ústavy bez náhrady a změna volebního systému na přímé volby zástupců občanů - fyzických osob.

K. Křivan 11.3.2023 9:58

A začít s tou neziskovkou, co patří Fialovi.

K. Křivan 11.3.2023 9:55

Nejhnusnější paraziti jsou ministři a poslanci. Jejich poslanecká žrádelna s polívkou za 15 korun, to je výsměch celé zemi ! Tuhle jsemm slyšel, tuším že v hospodě větu: "Smrt politikům a jejich lokajům!". Když se tak nad tím zamyslím, .... ;-D

F. Kusák 11.3.2023 9:53

Jediným a skutečným důvodem honby na další část společnosti, tedy po důchodcích, je katastrofální situace v ekonomice, která je v recesi. Ať mě někdo přesvědčí, že se situace mění k lepšímu. Základní ekonomické ukazatele jako jsou HDP, obchodní i platební bilance a objem průmyslových investic jdou k ledu. A byrokratický náš stát včetně celé EU na to reaguje typicky, navyšuje výdaje na represivní složky, státní aparát, zejména justici a různé kontrolní systémy na špiclováním lidí a organizací s alternativním názorem. Že to tak není? Tak ať mě někdo přesvědčí o opaku. Ale logickými a věcnými argumenty. Kecy a urážky neberu.

J. Plzák 11.3.2023 9:44

Prizivnici jsou hlavně lidé neziskovek. Likvidovat! Nemyslím hasiče a podobně.

F. Svoboda 11.3.2023 9:36

R^R^R^

J. Kudrnová 11.3.2023 9:35

"80 % z příjmů se uplatňuje u řemeslných živností, zemědělství a lesnictví;"

80 procent mají i řemeslníci, viz zákon

L. Žaloudek 11.3.2023 9:15

Pane Čechu, založte politickou stranu, která bude mít v programu jako hlavní bod zrušení politických stran a zastupitelské demokracie obecně. Když pak vyhrajete volby a získáte ústavní většinu, můžete tyto ideály prosadit. A pak už si budeme žít jak pámbu ve švajcu.

R. Toman 11.3.2023 9:14

Zřejmě nejste živnostník. O velikost vůbec nejde, jde o to jaké má ten který živnostník skutečné náklady. Já mám jako OSVČ živnostenský list na projektovou činnost ve stavebnictví. Kancelář mám v podkroví svého domu, náklady mám tedy celkově nízké. Uplatňuji paušál 60 % což je samozřejmě výhodné. A pak mám ještě s.r.o. stavební práce, tam mám náklady vysoké, jsem plátce DPH, platím zaměstnance atd. Po roce 1990 jsem měl i tuto stavební činnost jako OSVČ, to se nedalo. To je tak pro tzv. kyblíkáře. A tak jsem si založil ještě to s.r.o.

L. Žaloudek 11.3.2023 9:09

Pane autore, vaše otázka na závěr platí až od okamžiku zrušení superhrubé mzdy. Do té doby se opravdu i odvody zdaňovaly.

L. Beneš 11.3.2023 9:00

Živnostníků je moc. Jsou to ale lidé, kteří poskytují těm druhým rozličné služby. Například jim spravují boty, ušijí kalhoty na míru apod. Snižme proto, že je jich moc, počet živnostníků. Ubude ševců, ubude krejčích a švadlen, a také kominíků, kamnářů a malířů pokojů. Jejich služby se stanou ještě více nedostatkovými, nežli jsou dnes. Podle zákonů tržní ekonomiky budou pak moct ceny za svoje služby náležitě navýšit. Díky tomu budou jejich příjmy a tedy i odvody na pozdější penze podstatně vyšší. Pak problém se živnostenskými parazity zmizí. Bude vás to ale stát o dost víc peněz, až se vám utrhne podrážka nebo až budete potřebovat vyčistit komín nebo špinavý kabát. Proto si raději připlatíte a koupíte si boty a kabát úplně nový. Čisté komíny v obchodě neprodávají, ale proč je čistit? Když budete mít štěstí, tak se vám saze v komíně nevznítí a vy nevyhoříte. Vždyť je to prosté. Hlavně, že ubude živnostenských parazitů.