25.5.2024 | Svátek má Viola


Diskuse k článku

PARAZITI: Hurá na živnostníky

Mluví se o tom, že je nefér, aby na živnostníky ostatní „dopláceli“, mluví se o tom, že nebude škoda, když živnostníků ubude atd. Především se ale za účelem získání vhodných argumentů věci vytrhují ze souvislostí tak, aby vznikl požadovaný pohled na věc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 11.3.2023 16:18

Tak automechanika už dělat nebudu, protože se teď věnuji technologicky náročnějšímu oboru, jinak mám ale dobré informace o tom jak OSVČ fungují, asi je to pro vás nepochopitelné, ale pár jich mám i dnes v rodině i mezi přáteli a známými.

A nepište nesmysly, všichni se snaží optimalizovat!

Jak jsem ale už naznačil. Nejhorší je podnikání začít, tam to stát, banky, neulehčují!

Možná máte na mysli to, když je v nejisté době někdo donucen zaměstnavatelem jít na OSVČ. Mimochodem to jsou zrovna ty případy kdy se to dělá aby se optimalizovalo a snížily odvody. Pak jsou samozřejmě situace kdy se firmě daří míň a navíc opruz od státu.

Já ale nemám na mysli složité zákony ale jednoduché a důsledný berňák. Právě to co nedusí ty malé a začínající podnikatele, ale vybere poctivě to co ti zkušení nepotřebují a neukládají do skutečného růstu firmy.

Daně se prostě mají platit. Já každý rok poctivě zdaňuji. Možná že funguji v bublině schopných lidí ale s výjimkou bývalého švagra, co zkrachoval, je pro moje okolí podnikání s s.r.o či OSVČ dost výhodné. A dá se optimalizovat.

L. Novák 11.3.2023 16:12

V čem jsou starosti zaměstnance menší? Když jste se jako živnostník nikdy neživil, tak máte legrační a naivní otázky.

Zaměstnanec je najat na určitou práci a tu podle příkazu vykonává. Nemusí přemýšlet, co nabídnout zákazníkovi, aby byl ochoten za jeho práci zaplatit. Nemusí neustále hlídat úřední povinnosti a tisíc různých předpisů spojených s podnikáním. Zaměstnavatel má vůči zaměstnanci spoustu povinností, které musí plnit - viz zákoník práce a neuvěřitelné možnosti zaměstnance pokud se nároků týče. Zaměstnanec není odpovědný za případné škody, které způsobí (jenom v omezené míře do určité části platu), živnostník ručí celým svým majetkem. Atd. atd... Byl by z toho dlouhý elaborát. :-P

V. Církva 11.3.2023 16:00

No v něčem pravdu, ale spíš teoretickou. Je naprosto profláknuté, že OSVČ víc šulí na daních, velké firmy mají důslednější audity a je jim vidět pod ruce.

A to bude jeden z hlavních důvodů proč odvádí míň na důchody. Jistě jsou i ostatní, třeba jak autor naznačuje, že OSVČ může být od švarcsystému až po rodinnou stavební firmu.

L. Novák 11.3.2023 15:55

Buzeračních zákonů už máme dost, a živnostníci se do podnikání moc neženou, mnozí jsou "živnostníky" jen z donucení, firma by jim jinak kvůli přísnému zákoníku práce vydělat nedala.

Zkuste si to někdy sám, ať víte, o čem to píšete... :-P

M. Matura 11.3.2023 15:54

Je pravda, že už léta na služebky nejezdím a dělám vše z domu. Ale jak jste přišla na to, že cesťak včetně ubytování nelze zahrnou do daňových nákladů?

https://portal.pohoda.cz/pro-podnikatele/uz-podnikam/cestovni-nahrady-u-osvc/

V. Církva 11.3.2023 15:52

Než státní zaměstnanec. Co se týká soukromých firem, tam zaměstnanec daně odvádí. Živnostníci zdá se méně. Pak tedy nedává moc smysl vaše první věta.

T. Pospěch 11.3.2023 15:50

No, dá se říct, že jste po formální stránce napsal pravdu. Ale obsahově je to nesmysl.

Pokud se shodneme na tom, že zaměstnanec po odpracování dohodnuté práce musí dostat zaplaceno, tak ještě nevyplacená mzda je už jeho a to, že odejdou z účtu zaměstnavatele je irelevantní.

V. Církva 11.3.2023 15:48

Zbytečné machinace s čísly. Realita je prostě taková že živnostníci odvádějí vůči svým důchodům méně než zaměstnanci.

Nebudu spekulovat, že pochopitelně ti slušní možná platí vysoké odvody jak se tu sanžil autor i když žonglováním s čísli dokázat.

Jinými slovy možná bychom se nedostali k tomu že je systém nastaven na to že OSVČ platí málo, ale že umožňuje některým OSVČ až příliš obírat stát na daních (na druhé straně jsou samozřejmě ti co třeba začínají podnikat a stát by je měl míň buzerovat)

A ještě jednou, nejde o ty podnikatele co poctivě zdaňují, ale o ty co se tomu úspěšně vyhýbají. Chce to teda lepší berňák i zákony.

M. Matura 11.3.2023 15:41

Ale za ty jistoty, co mají zaměstnanci to přeci stojí :-) Placená dovolená, placená nemocenská, benefity atd.

T. Pospěch 11.3.2023 15:38

Poctivě jsem si přečetl celou diskuzi a něco bych chtěl dodat, jako zaměstnanec soukromé společnosti.

Vážím si všech pracujících, dokonce živnostníků víc než zaměstnance různých neziskových organizací (těch co jsou jen cecík na státním rozpočtu a nemají žádný přínos pro společnost).

A teď otázka pro živnostníky, co tvrdí, jak malé mají zaměstnanci starosti. V čem je rozdíl mezi zaměstnanci v soukromých firmách a jimi? V těch firmách došlo jen k dělbě práce, nezaplatí zákazník, nemáme peníze, neprodáme, zkrachujeme. V čem jsou starosti zaměstnance menší? U státních společností souhlas, ale u soukromých?

Zákon zakazuje švarcsystém, svou profesi nemůžu dělat jako OSVČ a z toho vyplývá moje druhá otázka. Proč by měl živnostník platit o tolik nižší daně (tím myslím i odvody)? Je k tomu nějaký morální důvod? Já fakt nevím. Slyšel jsem zatím jen nesmysly, jako placená dovolená (kým? Zaměstnavatel není charita, jen nevyplácí celou mzdu průběžně), že od státu nic nechce (já nechci o nic víc než on) apod.

M. Matura 11.3.2023 15:37

Máte pravdu, při super hrubé mzdě tomu tak ale nebylo. Jejím zrušením došlo k zásadnímu zvýhodnění zaměstnanců proti OSVČ.

Ś. Svobodová 11.3.2023 15:20

A přesně to jsem udělala.

L. Písařík 11.3.2023 15:20

Brání - bude muset dělat daňové příznání 2x.

Ś. Svobodová 11.3.2023 15:19

Ano, na úkor svého zisku. Jak to funguje: jako osvč jsem odesílala minimální zdrav. a soc. ročně cca 50 tis. + 140 tis. daň ze zisku. Jako s.r.o. odešlu 96tis. ale daň po odečtení všech nákladů cca 50 tis. Ve kterém případě dostane stát víc?

T. Pospěch 11.3.2023 15:04

Naprostý souhlas. Toto byla jedna z mála věcí v posledních letech, kdy jsem politikům zatleskal. A pamatuji si, které strany to udělaly.

Ale chybí k tomu ta druhá věc a sice šetření na výdajích státu.

Ś. Svobodová 11.3.2023 15:04

Jestli se nezměnil zákon, tak na stravné nárok nemá, jen při pracovní cestě delší než 12 hodin. Hotel si do nákladů nedá. Dopravné (příspěvek na MHD, vlak, bus) také ne.

J. Stárek 11.3.2023 14:14

Já mluvím o živnostnících, kteří nezaměstnávají. Těch je naprostá většina.

M. Matura 11.3.2023 13:51

Ano, jsem OSVČ od roku 1992. Napište konkrétně v čem nemám pravdu a neplkejte nesmysly. :-)

K. Křivan 11.3.2023 13:50

"Ano, bez politiků to nejde." Tak proto zastropit platy politiků platem středoškolského učitele, a nebude pak v politie ani jeden darmožrout a vyžírka. Politika musí být opét služba vlasti ! Ne koryto !

L. Písařík 11.3.2023 13:49

Soc a zdrav. poj. se zdnovaly tak, že se přičetly k základu daně a výsledek se danil sazbou 15% a ta částka se odečetla od základu daně, tak, že výsledná částka se ponížila o odpočet na pracovníka - dnes cca 2600Kč/m a ta covyšlo se strhla pracovníkovi z hrubé mzdy, tím zbyla čistá mzda. kapišto?

M. Matura 11.3.2023 13:47

Jako že si živnostník nemůže uplatnit v nákladech stravné, dopravné atd? Na to jste přišla jak?

M. Matura 11.3.2023 13:43

Nic mu nebrání založit sro, kde bude zároveň zaměstnanec. A bude se mit pak báječně, samé jistoty a šťastné zítřky.

M. Matura 11.3.2023 13:41

I kdyby zaměstnanec žádnou hodnotu zaměstnavateli nevytvořil, musí zaměstnavatel odvézt z jeho mzdy (danou smlouvou) plně sociální a zdravotní pojistné včetně daně z příjmů. A k tomu ještě část odvodů za zaměstnavatele. Jínak se dopouští trestného činu

L. Písařík 11.3.2023 13:37

Živnostník je Osoba Samostatně Výdělečně Činná s důrazemna samostatně % sám si velím. Kdo to neumí, ať se raději nechá zaměstnat.8-o

Ś. Svobodová 11.3.2023 13:34

Hm. Firma uplatňuje náklady na zaměstnance v daňových odpisech. Mzdy, bonusy, stravné, dopravné, ubytování, cestovné, vzdělávání, oděvné atd. Výsledkem je, že pokud živnostník bude podnikat v totožném oboru jako firma s jedním zaměstnancem, při stejném obratu odvede firma státu mnohem menší daň než živnostník.

M. Vinkler 11.3.2023 13:32

Skvělý článek - stručně ,jasně a věcně.

Poděkování autorovi !

Ś. Svobodová 11.3.2023 13:29

Živnostník stojí stát mnohem méně, než zaměstnanec. Ovšem zase je hůře ovladatelný.

J. Stárek 11.3.2023 12:56

To, že přispívají do rozpočtu méně a jsou tedy v případě čerpání veřejných služeb (školství, zdravotnictví, infrastruktura, bezpečnost, právo atd.) dotování zaměstnanci, je naprosto jisté.

J. Hlaváček 11.3.2023 12:53

Obávám se, že princip ROZDĚL A PANUJ, je nesmrtelný. Takže mladší generace proti starým (= důchodcům), zaměstnanci proti živnostníkům, Češi proti Ukrajincům atd. Obhajoby těch nebo oněch nemají cenu. Důležité je rozeštvat lidi mezi sebou, rozbouřit emoce, aby zeslábla pozornost vůči původcům škod. Přitom nezapomínejme, že Fiala zdědil vybrakovanou státní kasu, dluhy a zrychlení růstu důchodů od Babiše, Sobotky a těch před nimi. Fialovou největší viditelnou vadou je to, že vede slabý dialog s lidmi, jimž vládne. Nejsme děti, pane premiére!

P. Čech 11.3.2023 12:24

Hm! A co takhle švýcarská zastupitelská demokracie? Snad jediná skutečná zastupitelská demokracie na světě? Ta je beze zbytku nekonfliktní, vlídná a funkční a efektivně funguje již více než 200 let Na rozdíl od všech ostatních "demokracií". Ty jsou demokraciemi jen nazývány a to politiky a prodejnými novináři. Těmto "demokraciím" chybí jedno a to zásadní. Právě ta vláda občanů, která byla násilně nahražena vládou a mocí politických stran. Politických stran, které mají i ve skutečné demokracii své místo a své úkoly. Tím místem ovšem zásadně není jejich vláda a moc. Moc nad občany.