6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

PARAZITI: Hurá na živnostníky

Mluví se o tom, že je nefér, aby na živnostníky ostatní „dopláceli“, mluví se o tom, že nebude škoda, když živnostníků ubude atd. Především se ale za účelem získání vhodných argumentů věci vytrhují ze souvislostí tak, aby vznikl požadovaný pohled na věc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 11.3.2023 16:27

ABY SE TA ASYMETRIE

v platech vyrovnala - spíše převrátila, musel by se objevit nový Rašín, Švehla, Baťa a další, jim podobní

!!

L. Novák 11.3.2023 16:33

Nesmysl. Jmenovaní nebyli zavaleni tak šílenou a rozsáhlou byrokracií a závislostí na nadnárodních vztazích, jakou jsme zavaleni dnes.

V. Mokrý 11.3.2023 16:54

Ti noví jmenovaní, by právě ty nesmysle z Bruseli, místní byrokracii - likvidovali !!

V. Církva 11.3.2023 15:48

Zbytečné machinace s čísly. Realita je prostě taková že živnostníci odvádějí vůči svým důchodům méně než zaměstnanci.

Nebudu spekulovat, že pochopitelně ti slušní možná platí vysoké odvody jak se tu sanžil autor i když žonglováním s čísli dokázat.

Jinými slovy možná bychom se nedostali k tomu že je systém nastaven na to že OSVČ platí málo, ale že umožňuje některým OSVČ až příliš obírat stát na daních (na druhé straně jsou samozřejmě ti co třeba začínají podnikat a stát by je měl míň buzerovat)

A ještě jednou, nejde o ty podnikatele co poctivě zdaňují, ale o ty co se tomu úspěšně vyhýbají. Chce to teda lepší berňák i zákony.

L. Novák 11.3.2023 15:55

Buzeračních zákonů už máme dost, a živnostníci se do podnikání moc neženou, mnozí jsou "živnostníky" jen z donucení, firma by jim jinak kvůli přísnému zákoníku práce vydělat nedala.

Zkuste si to někdy sám, ať víte, o čem to píšete... :-P

V. Církva 11.3.2023 16:18

Tak automechanika už dělat nebudu, protože se teď věnuji technologicky náročnějšímu oboru, jinak mám ale dobré informace o tom jak OSVČ fungují, asi je to pro vás nepochopitelné, ale pár jich mám i dnes v rodině i mezi přáteli a známými.

A nepište nesmysly, všichni se snaží optimalizovat!

Jak jsem ale už naznačil. Nejhorší je podnikání začít, tam to stát, banky, neulehčují!

Možná máte na mysli to, když je v nejisté době někdo donucen zaměstnavatelem jít na OSVČ. Mimochodem to jsou zrovna ty případy kdy se to dělá aby se optimalizovalo a snížily odvody. Pak jsou samozřejmě situace kdy se firmě daří míň a navíc opruz od státu.

Já ale nemám na mysli složité zákony ale jednoduché a důsledný berňák. Právě to co nedusí ty malé a začínající podnikatele, ale vybere poctivě to co ti zkušení nepotřebují a neukládají do skutečného růstu firmy.

Daně se prostě mají platit. Já každý rok poctivě zdaňuji. Možná že funguji v bublině schopných lidí ale s výjimkou bývalého švagra, co zkrachoval, je pro moje okolí podnikání s s.r.o či OSVČ dost výhodné. A dá se optimalizovat.

L. Novák 11.3.2023 16:26

Optimalizují všichni, i zaměstnanci vůči zaměstnavateli. Tak nepište pořád jenom o tom, že živnostníci. OSVČ jsou třeba i poslanci, kteří si řeší přes "živnost" různé bokovky, poradenské služby nebo dokonce i provize za prokázané a blíže neurčené služby zájmovým osobám.

L. Novák 11.3.2023 16:31

P.S.: OSVČ zaměstnávají i zahraniční společnosti (nebo jejich dcery v ČR) proto, aby nemuseli podle českého zákoníku najímat zaměstnance, které pak jen těžko mohou propustit a když, tak s velkými náklady. Otázka zdanění tam nehraje žádnou roli, je to věc samotné OSVČ, v jakém režimu své příjmy započítá.

V. Mokrý 11.3.2023 16:29

R^!

J. Černý 11.3.2023 18:14

Zajímavé, že počet OSVČ nstsle od roku 2013 roste i když byl Covid. Zjistili , že ODS vytváří takové podmínky, aby prakticky neplatili daně ( zrušení EET apod) a odvody. Drze parazitují na zaměstnancích!

L. Novák 11.3.2023 19:54

Bolševické kecy. Rv !!

Jako OSVČ je formálně stále registrovaná spousta lidí, kteří už dávno nejsou jako OSVČ ekonomicky aktivní nebo jsou v důchodu. Teď tato skutečnost vyplavala na veřejnost, protože stát i těm neaktivním zřídil datové schránky a hromadně (zatím asi 40 tisíc) si teď lidé u živnostenských úřadů ruší registraci OSVČ. Psal jsem o tom už dnes v 11:18...

https://zpravy.aktualne.cz/finance/datovku-od-statu-odmitaji-tisice-lidi-ignorace-nepomuze-zrus/r~0124e6a6b9b311ed9ae20cc47ab5f122/

J. Černý 11.3.2023 20:10

Zlodějské kecy parazitů Rv!!

MPSV uvádí odvody od aktivních živnostníků,

T. Pospěch 11.3.2023 15:38

Poctivě jsem si přečetl celou diskuzi a něco bych chtěl dodat, jako zaměstnanec soukromé společnosti.

Vážím si všech pracujících, dokonce živnostníků víc než zaměstnance různých neziskových organizací (těch co jsou jen cecík na státním rozpočtu a nemají žádný přínos pro společnost).

A teď otázka pro živnostníky, co tvrdí, jak malé mají zaměstnanci starosti. V čem je rozdíl mezi zaměstnanci v soukromých firmách a jimi? V těch firmách došlo jen k dělbě práce, nezaplatí zákazník, nemáme peníze, neprodáme, zkrachujeme. V čem jsou starosti zaměstnance menší? U státních společností souhlas, ale u soukromých?

Zákon zakazuje švarcsystém, svou profesi nemůžu dělat jako OSVČ a z toho vyplývá moje druhá otázka. Proč by měl živnostník platit o tolik nižší daně (tím myslím i odvody)? Je k tomu nějaký morální důvod? Já fakt nevím. Slyšel jsem zatím jen nesmysly, jako placená dovolená (kým? Zaměstnavatel není charita, jen nevyplácí celou mzdu průběžně), že od státu nic nechce (já nechci o nic víc než on) apod.

L. Novák 11.3.2023 16:12

V čem jsou starosti zaměstnance menší? Když jste se jako živnostník nikdy neživil, tak máte legrační a naivní otázky.

Zaměstnanec je najat na určitou práci a tu podle příkazu vykonává. Nemusí přemýšlet, co nabídnout zákazníkovi, aby byl ochoten za jeho práci zaplatit. Nemusí neustále hlídat úřední povinnosti a tisíc různých předpisů spojených s podnikáním. Zaměstnavatel má vůči zaměstnanci spoustu povinností, které musí plnit - viz zákoník práce a neuvěřitelné možnosti zaměstnance pokud se nároků týče. Zaměstnanec není odpovědný za případné škody, které způsobí (jenom v omezené míře do určité části platu), živnostník ručí celým svým majetkem. Atd. atd... Byl by z toho dlouhý elaborát. :-P

V. Mokrý 11.3.2023 16:30

:-)!

J. Černý 11.3.2023 18:21

Víte prd co musí řešit zaměstnanci . A kdo třeba v továrně Škoda přemýšlí co nabídnout zákazníkovi? Schválně. OSVČ jsme ve firmě najímali na subdodavatelské práce. To stachanovci si ani nedovedou spočítat nabídku, dodržovat předpisy a zákony, dodat příslušné certifikáty , rozumnět smlouvě kterou podepisují i termínům ke kterým se zakázali.Za co by tedy podle vás zodpovidal živnostník ve velíně Temelína ;-D;-D

L. Novák 11.3.2023 19:51

Žvaníš kraviny jako obvykle. Rv To, že jsou u firmy obchodní a marketingové týmy je samozřejmé, stejně jako právní oddělení apod. Ale nikdo z těchto zaměstnanců neručí celým svým majetkem za výsledek a chybná rozhodnutí jako OSVČ.

R. Langer 12.3.2023 5:26

No, co musí řešit zaměstnanci? V kolik si mají píchnout a odpíchnout? Vtipálku. :-P

T. Pospěch 11.3.2023 21:26

Promiňte, můžu souhlasit snad jen s tím ručením za způsobenou škodu, ve zbytku nemáte pravdu. A s tou škodou - zaměstnanec taky může mít hmotku, ale OK, převážně to tak je. Nicméně je to důvod pro tak nižší daně?

L. Novák 13.3.2023 11:59

Tady máte souvislosti v širším pohledu:

Ani pro turisty, ani pro místní. Pustnoucí Kutná Hora bojuje s pověstí města duchů

... Dojem opuštěnosti vyvolává něco jiného.

"Na prodej. Zavřeno. Likvidace," hlásí cedule v místech, kde ještě nedávno fungovaly zavedené obchody a podniky. V jedné rozbité výloze bývaly boty místní obuvi. Prosklené dveře dalšího domu zase zbyly po obchodu s domácími potřebami.

"Obchodů je teď o polovinu méně než před pěti lety. Ubylo i hotelů a restaurací," říká třicátník Josef, který zrovna prochází Husovou ulicí. "Najednou je problém v poledne něco koupit. Je tu akorát jedna Žabka a masna," zoufá si na stejném místě důchodkyně. Zbývající prodejny vábí zákazníky za každou cenu. Člověk mine několik prázdných výloh a najednou zakopne o reklamní stojany uprostřed chodníku. Jeden láká na českou kuchyni, další do army shopu. ...

... Z centra odcházejí místní i v dalších historických městech, ať už obyvatelé nebo podnikatelé. Především v Českém Krumlově, v jehož památkově chráněném středu žije posledních 250 obyvatel. Tak nízko zatím Kutná Hora není. ...

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kutna-hora-turismus/r~02e35af2bbfe11ed8b4e0cc47ab5f122/

T. Pospěch 13.3.2023 21:41

Tak to je samozřejmě špatné. Je otázka, co to způsobilo. Diskutoval jsem o výši daní, krachy způsobují i další faktory, jako nájmy, energie, ceny vstupního mater. apod. Ale je mi to líto, města by měla být barevná a v obchodech konkurence.

J. Černý 11.3.2023 18:15

R^R^

M. Sedláček 13.3.2023 12:31

Je vidět, že jste celý život zaměstnanec. Třeba s dovolenou melete blbosti, tu prostě osvč nemá, dokud si na ni nevydělá. Zákoník práce, atd.

T. Pospěch 13.3.2023 21:34

Sorry, nemáte pravdu. Čerpání celé dovolené dle ZP určuje zaměstnavatel, nemusí Vám dát víc, než na kolik jste si vydělal, tj.cca 10% odpracovaných dnů.

Pro vysvětlení, je to jen hra s čísly. Všichni zaměstnavatelé ví, že zaměstnanci budou mít dovolenou. Při 25 dnech dovolené a 250 pracovních dnech je to cca 10%, tzn. že např. když bez odvodů má na zaměstnance na skutečně odpracovaný celý měsíc 44000,-, tak mu dá maximálně 40000,- mzdu a 4000 mu "šetří" na dovolenou. Není to žádná charita, jen nevyplácí celou mzdu. Stejně tak OSVČ si může šetřit na dovolenou. Já vím, že spousta zaměstnanců takhle neuvažuje, že při podpisu mzdového výměru mají o 10% vyšší mzdu než je uvedeno, pokud by pracovali bez dovolené. Ale to je jejich věc.

Příště bych jen poprosil, abyste se vyvaroval výrazů "melete blbosti", já diskutuji slušně. A znova opakuji, vážím si práce živnostníků, diskuze je jen o výši daní.

M. Vinkler 11.3.2023 13:32

Skvělý článek - stručně ,jasně a věcně.

Poděkování autorovi !

Ś. Svobodová 11.3.2023 13:29

Živnostník stojí stát mnohem méně, než zaměstnanec. Ovšem zase je hůře ovladatelný.

L. Písařík 11.3.2023 13:37

Živnostník je Osoba Samostatně Výdělečně Činná s důrazemna samostatně % sám si velím. Kdo to neumí, ať se raději nechá zaměstnat.8-o

M. Matura 11.3.2023 13:43

Nic mu nebrání založit sro, kde bude zároveň zaměstnanec. A bude se mit pak báječně, samé jistoty a šťastné zítřky.

L. Písařík 11.3.2023 15:20

Brání - bude muset dělat daňové příznání 2x.

M. Matura 11.3.2023 15:41

Ale za ty jistoty, co mají zaměstnanci to přeci stojí :-) Placená dovolená, placená nemocenská, benefity atd.