5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

PARAZITI: Hurá na živnostníky

Mluví se o tom, že je nefér, aby na živnostníky ostatní „dopláceli“, mluví se o tom, že nebude škoda, když živnostníků ubude atd. Především se ale za účelem získání vhodných argumentů věci vytrhují ze souvislostí tak, aby vznikl požadovaný pohled na věc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 11.3.2023 17:06

Promiňte, ale asi jste nikdy nepodnikal, podepisovat žádost o dovolenou jednou jako zaměstnanec a vedle jako schvalující zaměstnavatel mi připadá přece poněkud schizofremické. Podnikal jsem skoro 30 let, něco o tom vím, 25 let jako zaměstnavatel a pořád ještě jako OSVČ - důchodce.

M. Matura 11.3.2023 17:46

Schizofrenické možná, ale nikoliv nemožné. Ja mám skóre OSVČ 31, zaměstnavatel 14.:-)

Ś. Svobodová 11.3.2023 15:20

A přesně to jsem udělala.

R. Toman 11.3.2023 16:54

Já také,od roku 1990 OSVČ, od roku 96 majitel s.r.o., mám stejné předměty činnosti, akorát v s.r.o. jsem pátcem DPH. A tak si i zákazníkům vyhovím dle potřeby. Skvěle to funguje. :-)

V. Církva 11.3.2023 15:52

Než státní zaměstnanec. Co se týká soukromých firem, tam zaměstnanec daně odvádí. Živnostníci zdá se méně. Pak tedy nedává moc smysl vaše první věta.

J. Stárek 11.3.2023 12:56

To, že přispívají do rozpočtu méně a jsou tedy v případě čerpání veřejných služeb (školství, zdravotnictví, infrastruktura, bezpečnost, právo atd.) dotování zaměstnanci, je naprosto jisté.

Ś. Svobodová 11.3.2023 13:34

Hm. Firma uplatňuje náklady na zaměstnance v daňových odpisech. Mzdy, bonusy, stravné, dopravné, ubytování, cestovné, vzdělávání, oděvné atd. Výsledkem je, že pokud živnostník bude podnikat v totožném oboru jako firma s jedním zaměstnancem, při stejném obratu odvede firma státu mnohem menší daň než živnostník.

M. Matura 11.3.2023 13:47

Jako že si živnostník nemůže uplatnit v nákladech stravné, dopravné atd? Na to jste přišla jak?

Ś. Svobodová 11.3.2023 15:04

Jestli se nezměnil zákon, tak na stravné nárok nemá, jen při pracovní cestě delší než 12 hodin. Hotel si do nákladů nedá. Dopravné (příspěvek na MHD, vlak, bus) také ne.

M. Matura 11.3.2023 15:54

Je pravda, že už léta na služebky nejezdím a dělám vše z domu. Ale jak jste přišla na to, že cesťak včetně ubytování nelze zahrnou do daňových nákladů?

https://portal.pohoda.cz/pro-podnikatele/uz-podnikam/cestovni-nahrady-u-osvc/

Ś. Svobodová 11.3.2023 17:59

Možná se to změnilo, nevím. OSVČ už nejsem pěkných pár let, přecházeli jsme na sro i kvůli nemožnosti si dát ubytování na služebkách do nákladů. Třeba už to možné je. Kilometry a benzín byl OK, legitku na MHD mi účetní z nákladů vyhodil. Jako sro mám nesrovnatelně větší možnosti nákladů.

V. Církva 11.3.2023 16:00

No v něčem pravdu, ale spíš teoretickou. Je naprosto profláknuté, že OSVČ víc šulí na daních, velké firmy mají důslednější audity a je jim vidět pod ruce.

A to bude jeden z hlavních důvodů proč odvádí míň na důchody. Jistě jsou i ostatní, třeba jak autor naznačuje, že OSVČ může být od švarcsystému až po rodinnou stavební firmu.

L. Novák 11.3.2023 16:21

Připadá mi, že o živnostenském podnikání nic nevíte, jenom stále dokola melete stejnou mantru, že živnostník šidí stát na daních nebo platí málo...:-P

J. Stárek 11.3.2023 14:14

Já mluvím o živnostnících, kteří nezaměstnávají. Těch je naprostá většina.

J. Hlaváček 11.3.2023 12:53

Obávám se, že princip ROZDĚL A PANUJ, je nesmrtelný. Takže mladší generace proti starým (= důchodcům), zaměstnanci proti živnostníkům, Češi proti Ukrajincům atd. Obhajoby těch nebo oněch nemají cenu. Důležité je rozeštvat lidi mezi sebou, rozbouřit emoce, aby zeslábla pozornost vůči původcům škod. Přitom nezapomínejme, že Fiala zdědil vybrakovanou státní kasu, dluhy a zrychlení růstu důchodů od Babiše, Sobotky a těch před nimi. Fialovou největší viditelnou vadou je to, že vede slabý dialog s lidmi, jimž vládne. Nejsme děti, pane premiére!

J. Vintr 11.3.2023 12:03

To, že daně z příjmů státních zaměstnanců vylepšují státní rozpočet, může hlásat jen totální bezmozek. Jestliže se takoví bezmoci dostávají do vysokých státních funkcí, je jedním z důkazů, že je to se státem hodně špatné....

J. Kindl 11.3.2023 11:47

Živnostníci na zdravotní a sociální pojištění přispívají tou nejnižší částkou. Tedy i na důchody přispivají nejméně. Pak odchází do důchodu nemají nic našetřeno a diví se, že jejich důchod, který dostali od státu je hluboko pod průměrem a na živobití to nestačí. Zajdou si pro podporu, kterou dostanou a důchod se jim dorovná do průměru z peněz těch co pracují a poctivě přispívají do důchodového systému. Co k tomu dodat.

J. Vintr 11.3.2023 12:07

Ti, co pracují jako zaměstnanci, nepřispívají ničím. Přispívá jejich zaměstnavatel, jehož starostí je zhodnotit práci zaměstnanců, aby mu kromě jejich platů zbylo i na odvody státu a nějaký ten zisk. Pokud zaměstnavatel jeho práci nezhodnotí, tak se zaměstnanec může sebevíc snažit, ale žádnou hodnotu nevytvoří.

M. Matura 11.3.2023 13:41

I kdyby zaměstnanec žádnou hodnotu zaměstnavateli nevytvořil, musí zaměstnavatel odvézt z jeho mzdy (danou smlouvou) plně sociální a zdravotní pojistné včetně daně z příjmů. A k tomu ještě část odvodů za zaměstnavatele. Jínak se dopouští trestného činu

Ś. Svobodová 11.3.2023 15:19

Ano, na úkor svého zisku. Jak to funguje: jako osvč jsem odesílala minimální zdrav. a soc. ročně cca 50 tis. + 140 tis. daň ze zisku. Jako s.r.o. odešlu 96tis. ale daň po odečtení všech nákladů cca 50 tis. Ve kterém případě dostane stát víc?

M. Matura 11.3.2023 15:37

Máte pravdu, při super hrubé mzdě tomu tak ale nebylo. Jejím zrušením došlo k zásadnímu zvýhodnění zaměstnanců proti OSVČ.

T. Pospěch 11.3.2023 15:50

No, dá se říct, že jste po formální stránce napsal pravdu. Ale obsahově je to nesmysl.

Pokud se shodneme na tom, že zaměstnanec po odpracování dohodnuté práce musí dostat zaplaceno, tak ještě nevyplacená mzda je už jeho a to, že odejdou z účtu zaměstnavatele je irelevantní.

J. Vintr 11.3.2023 17:17

Je někde v zákoně zakotveno, že zaměstnanec musí odvést pro zaměstnavatele práci minimálně v hodnotě jeho mzdy a povinných odvodů státu? Když zaměstnavatel třeba přijme lempla, který mu nevydělá ani na svou mzdu a nevyhodí ho ve zkušební době, tak je mu pak ještě povinen zaplatit tříměsíční mzdu a odvést státu povinné odvody, i když mu ten člověk už nevydělá ani korunu...

T. Pospěch 11.3.2023 21:40

Tady s Vámi souhlasím, problémy s propuštěním netáhel jsou velké a drahé. Dokonce si i myslím, že při snazším propuštění by byla větší ochota zaměstnávat. A vedlo by to i k lepším vztahům, možnost okamžitě ukončit pracovní poměr i ze strany zaměstnance by nutilo zaměstnavatele se lépe starat. A naopak by se zlepšila pracovní morálka zaměstnanců.

L. Novák 11.3.2023 11:18

Povinnou datovku chtějí zrušit tisíce lidí. Ignorace nepomůže, možností je jen pár

Jak zrušit povinnou datovou schránku, skrze kterou musí každý živnostník nově komunikovat se státem, řeší podle nových statistik stále více lidí. Buď o ni nestojí vůbec, nebo už si jednu v minulosti založili sami. Ministerstvo vnitra přitom varuje, že možností, jak se datovky od státu zbavit, je jen velmi málo. Jednou z nich je ukončit živnost, k čemuž nyní přistoupily už tisíce lidí. ...

... Lidé ruší živnosti ve velkém ... Mluvčí upozorňuje, že pouhé pozastavení či přerušení živnosti není zákonným důvodem k znepřístupnění datové schránky. Tisíce lidí tak živnosti skutečně ruší, což potvrzují statistiky.

V posledních třech měsících se podle analytičky společnosti Dun & Bradstreet Petry Štěpánové počet žádostí o zrušení živností skokově zvýšil. "Živnostenské oprávnění za tu dobu zrušilo přes 40 tisíc podnikatelů. Toto číslo není s velkou pravděpodobností konečné," říká Štěpánová.

Tvrdí, že ke skokovým výkyvům v ekonomice zpravidla dochází při významné změně určitých podmínek, ať už legislativních, či ekonomických. "Aktuálně tou klíčovou změnou je právě zavedení datových schránek, povinně pro všechny OSVČ," míní expertka.

Aktuálně je v Česku podle dat Dun & Bradstreet registrováno více než 2 179 000 živnostníků. Podnikatelské aktivity vykonává zhruba 1 143 000 OSVČ, což představuje 52 procent z celkového počtu. "Ostatní vydaná živnostenská oprávnění jsou 'spící', což v praxi znamená, že fyzická osoba má vydaný živnostenský list, ale podnikatelské aktivity nevykonává," upřesňuje dále Štěpánová.

Radikální úbytek živností na konci loňského roku potvrzují také data ministerstva průmyslu a obchodu, které úřad poskytl redakci Aktuálně.cz. ...

https://zpravy.aktualne.cz/finance/datovku-od-statu-odmitaji-tisice-lidi-ignorace-nepomuze-zrus/r~0124e6a6b9b311ed9ae20cc47ab5f122/

K. Křivan 11.3.2023 9:55

Nejhnusnější paraziti jsou ministři a poslanci. Jejich poslanecká žrádelna s polívkou za 15 korun, to je výsměch celé zemi ! Tuhle jsemm slyšel, tuším že v hospodě větu: "Smrt politikům a jejich lokajům!". Když se tak nad tím zamyslím, .... ;-D

F. Kusák 11.3.2023 10:14

Vadí Vám darebácký systém pro jisté samozvané elity. To chápu a souhlasím. To je takový totalitní marasmus, který si pamatuji z dob reálného socializmu. Ale bez politiky, a tím pádem politiků, to jaksi nejde.

Bohužel, pro každý systém platí termodynamické zákony a nevratnost některých jevů, tedy pokud je systém uzavřený. Takže návod jak dál je celkem zřejmý, ale provedení složité. Mám z toho dost velkou depku, kterou léčím reálnou prací a únikem k obecným vědám.

K. Křivan 11.3.2023 13:50

"Ano, bez politiků to nejde." Tak proto zastropit platy politiků platem středoškolského učitele, a nebude pak v politie ani jeden darmožrout a vyžírka. Politika musí být opét služba vlasti ! Ne koryto !

F. Kusák 11.3.2023 9:53

Jediným a skutečným důvodem honby na další část společnosti, tedy po důchodcích, je katastrofální situace v ekonomice, která je v recesi. Ať mě někdo přesvědčí, že se situace mění k lepšímu. Základní ekonomické ukazatele jako jsou HDP, obchodní i platební bilance a objem průmyslových investic jdou k ledu. A byrokratický náš stát včetně celé EU na to reaguje typicky, navyšuje výdaje na represivní složky, státní aparát, zejména justici a různé kontrolní systémy na špiclováním lidí a organizací s alternativním názorem. Že to tak není? Tak ať mě někdo přesvědčí o opaku. Ale logickými a věcnými argumenty. Kecy a urážky neberu.

P. Sura 11.3.2023 11:37

No, hlavně je tady dost lidí, kteří si myslí, že ekonomika skomírá hlavně proto, že podvýživnostníci pořád ještě smějí podnikat....