8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

MÉDIA: Zkreslené informace o energetice

Průzkum jasně ukázal, jak moc lidé podceňují roli uhlí a přeceňují roli obnovitelných zdrojů. Kvůli své neznalosti mohou být přístupnější ekologistické propagandě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 15.6.2021 6:52

P.Rada opět po ránu perlí, co by zelený engemét, pana Součka smésti. Pane Rado, čím topíte, jak dýcháte? Rád se zeptám, jak je to s asimilací a disimilací a s tím propadeným CO2. Vysvětlete problematiku molární závislosti CO2 na tlaku a teplotě, pak Vás Nobelovka nemine. Pomatence jako Vy, historie zná mnoho. P.Rada, toť syndrom NP. Nezoufejte, i dvorní šašci se stávají herci. P.Rada a jeho ppm CO2, toť pojem hodný Avogadra. Molekuly haraší.

P. Rada 15.6.2021 7:21

Pomateně harašíc o Avogadrovi, nobelovkách ... se hned po-ránu poněkud přidrzle ptáte. Zkusím ale přesto alespon na něco odpovědět.

Největší množství energie na otop celoročně čerpám s tepelného soláru kombinovaného s akumulací tepla, tepelnou izolací a rekuperací.

Pokud jde o CO2 tak pro mě není spropadený. Rozhodně ale už jde o extrémě velké narušení uhlíkového cyklu které na planetě takto strmě nenastalo dlouhé desetimiliony let:

https://www.klimatickazmena.cz/download/6cb3587ac9eaf77b4b8e83b50a138739/4.%20kapitola_uhl%C3%ADkov%C3%BD%20cyklus.pdf

Podobně jsou zároven narušeny cykly dalších biogenních prvků - zejména dusíku a fosforu. Život na planetě takovéto přesuny nutně změní a sotva k lepšímu. Ti dlouhověcí málo přispůsobivý - kterých se to ale bytostně začíná týkat o tom žel často nechtějí nic ani slyšet. Pokud jste přes mé pochybnosti vyjímka, můžete si něco souhrnějšího a zdrojovými odkazy doloženého doplnit:

https://www.databazeknih.cz/knihy/vek-nerovnovahy-411202

L. Novák 15.6.2021 8:17

Zelený ;-O bolševik "Rada" nám sem každodeně kopíruje stejné odkazy na jeho motlitební knížky... ;-D. Evoluční zelený úchyl! !!

P. Rada 15.6.2021 8:47

Modrý politruk Novák sem každodenně o mě kopíruje stejné pomluvy. Pokud se platnost těch odkazů o které se argumentačně opírám významě změní... - budu rád za případné upozornění a to i od něj.

L. Novák 15.6.2021 8:56

Tvoje ;-O nesmysly, které sem každodenně kopíruješ, z tebe žádného mudrce neudělají. A idiotům jako ty je nutné odporovat třeba i násilím, jinak by blbost zaplavila svět. :-P

V. Braun 15.6.2021 9:28

Říká patentovaný modrý lhář Novák.

L. Novák 15.6.2021 9:39

Od zeleného magora to sedí... :-P

V. Braun 15.6.2021 9:52

Děkuji.

B. Pavel 15.6.2021 6:48

Tuzemské větrné elektrárny mohou v roce 2040 reálně pokrýt 31 % dnešní spotřeby elektřiny v Česku, a to po zohlednění všech omezení a praktických těžkostí spojených s jejich realizací. Vyplývá to ze studie připravené Ústavem fyziky atmosféry Akademie věd ČR pro ČSVE a Komoru OZE.

www.biom.cz

J. David 15.6.2021 7:05

Nejste Vy blb? Fouká Vám na lebeň? Fouká málo, proto blbnete. AV a co dále? Ústavní léčení, pane B.Pavle v komoře OZE.

P. Rada 15.6.2021 7:23

"Blb" pravidelně plácá neschopen věcně argumentovat:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/rozhovor-vetrniky-maji-smysl-na-petine-uzemi.A191109_230159_p_veda_wag

L. Novák 15.6.2021 8:22

Idiote, větrníky nemají smysl NIKDE na našem území, protože nejsou během roku dostatečně vytíženy a požírá je koroze a stárnutí zcela bez užitku. Až si je budeš stavět za své peníze bez dotací, pak si můžeme povídat o tom, co má a nemá smysl. Proč bychom měli blbům jako ty přispívat na hloupé výmysly zeleně vypláchnutých hlav? :-P

P. Rada 15.6.2021 8:48

NIKDE?

https://csve.cz/cz/clanky/vetrne-elektrarny-ve-svete/283

L. Novák 15.6.2021 9:03

Hlupáku, psal jsem o stavbě větrníků na území ČR. A jestli někdo staví kdekoliv na světě větrné megastavby bez ohledu na ekonomickou návratnost a ne za své, ale za cizí peníze, pak je to podvodník a defraudant a měly by mu být useknuty ruce i hlava! !!

T. Hraj 15.6.2021 7:10

Jistě se počítá, že by byly kvůli účinnosti vysoko položené. Takže sbohem Krkonoše, Krušné, Orlické, Jeseníky, sbohem Šumavo! Hrozná představa.

P. Rada 15.6.2021 7:34

Zkuste si představit jak se změní naše lesy s posunem klimatu o další jen 2C. Takovouto představu lze ilustrovat např. tím, že se podíváme co asi tak kde roste v oblastech které už dnes mají teplotu v průměru o 2C vyšší. Tomu odpovídá třeba bulharská Varna nebo severo-italská města. Na Google fotografiích, videích... si projděte/projedte... jak vypadají tamní lesy.

Hrozná představa - a to jsme jen na počátku procesu který se klimaticky bude nutně dál minimálně století vyvíjet do oteplování i kdybycho hned i imisemi skleníkových plynů zkoncovali.

L. Novák 15.6.2021 8:29

Blbe ;-O zeleno-rudý, takových klimatických změn proběhlo na našem území nekonečné množství, dokonce tady kdysi bylo moře! Takže jestli se podnebí na nějakou dobu zase pohne tam či onam, je úplně fuk! ČLOVĚK NEMÁ ŽÁDNÉ NÁSTROJE na "řízení podnebí", to jsou jenom bludy zelené komunistické obludy jako jsi ty sám! Dokonce nikdo ani neví, čím by měl "pohnout", aby skutečně nastala změna požadovaným směrem a neuškodila zase někde jinde...

P. Rada 15.6.2021 9:06

Jde právě o to, že (jak správně píšete) člověk doposud nemá žádné nástroje na ŘÍZENÍ podnebí. Může klima ale ROZVRÁTIT až tak, že to zpětně zničí nejen jeho živobytí.

To prostě proto, že planetární klima je ještě dnes a bylo celý Holocén v metastabilním stavu s malými ale celoročními polárními čepičkami kdy k velké odezvě stačí neobvykle málo. Výhodou takové situace je ale neobvyklý rozvoj života.

S rostoucí teplotou bude sice v globálu podstatně stabilnější teplota, Milankovičovy vlivy přestanou mít odezvu, ale nastane i podstatně dynamičtější životu nepříznivější podnebí plné bouří a mikroklimatickch výkyvů nastolené ztrátou stabilizujících polárních čepiček.

To co tedy rozhodně udělat lze, je zmírnit onen rozvratný proces alespon na úroven kdy by zůstala celoročně zachována alespon ta jižní pol čepička a alespon místně stabilizovala situaci ve které by snad mohl rozvoj života někde pokračovat.

Obecně se hovoří o hranici 2C glob oproti předindustriální době. Osobně jsem skeptický a za většinově už tragický limit, kterého se snad ještě podaří dosáhnout považuji 3C.

L. Novák 15.6.2021 9:41

Meleš hovadiny pořád dokola. Rv !!

T. Hraj 15.6.2021 11:12

Pokud vím, tak CO2 a GO je globální problém. A globálně se planeta v posledních dekádách ozeleňuje. Nárůst CO2 v tom jistě hraje významnou roli.

Musíte si tedy vybrat, pane Rado. Buď chcete řešit zeměkouli nebo ČR. Ale nemůžete skákat z jednoho na druhé podle potřeby.

V. Šedivý 15.6.2021 7:30

Větrné elektrárny by mohly pokrývat část spotřeby, pokud bychom dokázali jejich výrobu akumulovat. Dokud to neumíme, jsou pro energetický mix takřka bezcenné.

Bláboly někoho z AV na tom nic nemění.

P. Rada 15.6.2021 7:36

"Blábolem" je spíše, že energii akumulovat vůbec neumíme dokonce že to s principu nejde a i to, že je nutné ji všechnu vždy odebrat - tak jak s jaderky.

V. Šedivý 15.6.2021 7:40

V potřebné míře to neumíme.

J. Lukavsky 15.6.2021 8:11

"tak jak s jaderky" jaderky regulovat lze, umí už to na polovinu výkonu bez problému, níže je to horší. Naproti tomu soláry a fofrníky jsou v pohodě regulovatelné od 0 do 102,5% jak jsme nedávno viděli v Německu, pravda neplánovaně, ale to je detail. J.L. end

J. Lukavsky 15.6.2021 7:55

"31 % dnešní spotřeby elektřiny v Česku" není to málo Antone Pavloviči? Což 102,5%? Na začátek a od zítra. Stačí jen nastavit fofrníky na pobřeží Jihočeských moří (Lipno, Rožmberk) a je vystaráno. Zanedbatelné otázky jsou kolik by to stálo, kdy by se to vrátilo (to jediné je jisté - nikdy) a jak by to šlapalo (..% času). Jsou ti mudrcové ochotni si to vzít na triko a event. nést i právní následky? J.L. end

L. Novák 15.6.2021 8:42

;-D R^ Zelený blb B. Pavel nemyslí, on jenom vylepuje po světě blbosti, aby splnil zadání kampaní Greenpeace, zelené komunistické internacionály.

P. Hák 15.6.2021 6:45

"Jenže to by články mainstreamových médií na téma konce uhlí nesměly čerpat převážně či výhradně z ekologistických zdrojů. Musely by tedy dělat svoji zpravodajskou práci tak, jak mají. Tedy objektivně, nikoli aktivisticky. Jenže progresivistický aktivismus už v českých médiích pevně zakořenil. Výsledkem je zpravodajství prodchnuté osobními názory, jež však mají být striktně oddělené."

Mohu pana autora ujistit, že tak to chodí i v článcích o jiných oborech. Nic jiného než aktivismus určité party v hlavách skupiny novinářů píšících o tématu nenajdete.

P. Rada 15.6.2021 7:02

Aktivismus se paradoxně mnohým konzervativcům (i s různých oborů) stal pejorativním zaklínadlem umožnujícím dehonestovat nutnost změn směrem - např. k udržitelnosti.

Na novináře přinášející novinky... dnes snad nejvíce sočí Zeman a to až tak, že je to na soudní žalobu.

Např. extrémě aktivním člověkem - aktivistou - je právě na tomto portálu jaksi novinář a konzervativec Neff.

Považme také jak tupým stádem bylo česko v dobách totality a jak příznačně i v té době nejvíce trpěli ti aktivní, kteří si troufli proti systému/neudržitelnému režimu/ vystupovat.

S hlediska posuzování míry pejorativnosti pojmu "aktivista" považme, že i dnešní režim je věcně ekologicky vzato, dlouhodobě neudržitelný.

L. Novák 15.6.2021 8:34

Aktivisté ;-O s rudo-zelenými mozky jako ty nemají dost inteligence ani znalostí, aby mohli cokoliv řídit ku prospěchu občanů planety Země. Často navrhované systémy silně připomínající perpetuum mobile řešením rozhodně být nemohou. :-P

P. Hák 15.6.2021 16:10

Nepíšu o ekologii.

Pracuju v školství a manipulativnost "informací", která podávají média, je v tomto oboru otřesná. Včetně lhaní natvrdo.