11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

MÉDIA: Zkreslené informace o energetice

Průzkum jasně ukázal, jak moc lidé podceňují roli uhlí a přeceňují roli obnovitelných zdrojů. Kvůli své neznalosti mohou být přístupnější ekologistické propagandě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 15.6.2021 13:21

No vidíte, a já si úsporné zářivky z důvodu selským rozumem posouzených nákladů a výnosů kupoval ještě před tím. Některé koupené v devadesátých letech fungují bez problémů stále. Jediné čeho lituji, je že jsem si před zákazem koupil do zásoby deset žárovek do předsíně, mám je v podstatě stále protože ty prasklé v předsíni jsem nahradil těmi zbylými, které jsem jinde vyměnil za ledky, třeba ze stolních lampiček.

F. Kusák 15.6.2021 15:44

No tak to jsme na tom stejně. Já mám také plnou krabici od bot svítících topidel, které občas někam vrznu, abych se jich zbavil. Dnes dostanete už za pár korun ledky o slušné svítivosti. Obávám se, že to neřešení problému s energetikou povede jen k tomu, že vlastní spotřebu omezíme na minimum. Rád bych se mýlil.

L. Novák 15.6.2021 18:23

Ono to tak skutečně vypadá, že díky zelené klimahysterii nakonec budeme mít elektřiny nedostatek, podnebí a jeho fluktuace nijak neovlivníme, ale bude nás to stát naprosto nesmyslné částky peněz vyhozené zcela bez užitku... :-/

J. Lukavsky 16.6.2021 7:42

"dopad činnosti člověka na klima" Základní otázka je KOLIK? Jestliže člověk spalováním fosilů přidává do koloběhu CO2 na Zemi cca 1,8%, tak to není mnoho. Pokud Evropa ZCELA zastaví průmysl, auta, topení... bude to pokles o 10%, čili o 0,18%, čili na 1,62%. Není to málo Antone Pavloviči? A kolik by to stálo? To ani nevykompenzuje nárůst počtů nových uhelných elektráren v Číně. Dále podle vrtů v ledovci v Antarktidě (Vostok, lze najít i ve Wikipedii) teplota a CO2 cykluje už dlouho, data jsou 400 000 let nazad, čili spolehlivě před nástup technické revoluce. A hlavně nejdříve stoupá teplota a pak se zpožděním cca 300 let CO2. Čili příčina - následek. J.L. end

M. Husovice 15.6.2021 9:41

Naprostý souhlas s autorem článku. Problém by měli řešit odborníci, vědci a technici a ne politici, jejichž technické a odborné znalosti jsou mnohdy na úrovni pohádek. Vědecké zkoumání elektromobility a přechodu na "zelenou energii" bychom měli přenechat odborníkům a na základě odborných závěrů příjmat rozhodnutí a ne naopak.;-O:-)[>-]

V. Braun 15.6.2021 9:48

Odborníci to samozřejmě řeší, v ČR je za stabilitu sítě odpovědný ČEPS. Z jejich studií vyplývá potřeba nových zdrojů, jinak se staneme závislí na dovozu, a je otázka odkud, že. Proto tvrdím, že o nových blocích JE už mělo být pozitivně rozhodnuto.

https://www.ceps.cz/cs/tiskove-zpravy/novinka/maf-cz-prinasi-hodnoceni-zdrojove-primerenosti-cr-do-roku-2040

J. Prikner 15.6.2021 10:58

Na nové bloky JE je již pozdě, Dukovany jsou jen energetická náhrada bloků z 80let. Pro dostatek energie bude třeba po jejich odstavení dobudovat Temelín tak, abychom měli dostatečnou stabilní základnu pro fungování sítě bez vyhlašování nějakých energetických stupňů. Budou-li zelení fanatici prosazovat elektro automobilismus, pak se musí postavit tolik JE, aby se nahradila energie spotřebovávaná dnes formou nafty a benzinu a musí se o přenos tohoto výkonu posílit i rozvodná síť, což opravdu nebude levná záležitost.

J. Prikner 15.6.2021 11:06

Okolo roku 2038 nastane při cenách povolenek nedostatek elektrické energie. Nebudou-li rychle vybudovány plynové elektrárny na pokrytí schodku (což bude taky pěkně drané) nastanou výpadky sítě. Mimo jiné: starny kandidující ve volbách 2021 se ani jednou nezmínily o perspektivách , co musí být vybudováno, aby se ČR neocitla v energetické pasti, asi to těm politikům je jedno, oni už v té době nebudou vládnout a plebs to nějak přečká.

L. Novák 15.6.2021 9:56

Potíž je jen v tom, že ti vaši "odborníci... atd." jsou dominantně děvky úplatné, a když se někdo, kdo má blízko k možnosti získat velký balík peněz, a rozhodne se "odborníky" uplatit, aby vytvořili mlhu nebo "marketingově zaměřené argumenty", které pomohou ten balík peněz získat, no tak jim nějaký dohodnutý podíl z toho velkého balíku slíbí.

To je zcela běžná praxe už od doby kamenné. Takže ten váš přechod na "zelenou energii" je taky odborný nesmysl, ale když jde o peníze, jde zdravý selský rozum nebo věda stranou...

Takže váš návrh nefunguje, a ani za daných okolností fungovat nemůže.

V. Braun 15.6.2021 10:06

Není to žádný můj návrh ani moji odborníci. Dal jsem vám odkaz na stránky ČEPS, která "V rámci elektrizační soustavy České republiky poskytuje ČEPS, a.s., přenosové služby a služby spojené se zajištěním rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v reálném čase (systémové služby)." ČEPS má v popisu práce udržovat rovnováhu mezi výrobou a spotřebou. Máte snad jiné "nezávislé" odborníky?

P.s. Spíše to vypadá, že o podstatě věci nevíte nic.

L. Novák 15.6.2021 10:45

Vidím, že vaše "chápání textu" má netušené mezery. Je to reakce ne na váš příspěvek, ale na text "M. Husovice ... 9:41".

V. Braun 15.6.2021 10:49

Takže jste nebo nejste pro to, aby to řešili odborníci?

L. Novák 15.6.2021 11:07

Nenapsal jsem to dost jasně? Řeší to "úplatné děvky" v prostředí ovládaném zelenými magory a s nimi spolupracujícími podvodníky a defraudanty. Nakonec, i tu z akumulátorů napájenou "městskou helikoptéru", co za drahé peníze ze získaných dotačních podpor postavili odborníci na zakázku, stavěli s vědomím, že je to nepoužitelný nesmysl. Takže zakázka splněna, pokusně to vzletělo, a pak to shořelo.... Zapomeňte....;-D

V. Braun 15.6.2021 11:08

Takže považujete zaměstnance ČEPS za "úplatné děvky"? To jen aby bylo jasno.

L. Novák 15.6.2021 11:21

ČEPS není iniciátorem zeleného šílenství. Jeho cílem není zelené šílenství vyvolávat a podporovat, ale jen řešit problémy v udržení stability sítě, kterou zelené šílenství přicházející z Německa a EU silně nabourává a likviduje stabilitu sítě s podporou zelených magorů jako jste i vy a celý ten zlodějský spolek navázaný na tzv. Bilionový tunel OZE a jeho iniciátory, zelené pošuky v EU a M. Bursíka... Samozřejmě na peníze, které nám vykrádají z kapes. O nic jiného nejde. Klima (podnebí) měnit člověk nedokáže. :-P

V. Braun 15.6.2021 11:34

Koukám, že nechápavost (záměrnou?) textu dokážete také dokonale předvádět. Píši, že stabilitu sítě, a tedy i mix zdrojů, má v popisu práce analyzovat a řešit ČEPS. Napsal jsem to v reakci na příspěvek o tom, že to mají řešit odborníci. Nic více a nic méně.

L. Novák 15.6.2021 11:58

To si musíte rozkódovat, co je to ČEPS, k čemu slouží a jaké má pravomoci. ČEPS nestaví OZE ani jiné elektrárny. ČEPS udržuje přenosovou soustavu v provozu, aby nezkolabovala.

https://www.ceps.cz/cs/

J. Jurax 15.6.2021 18:50

Že se Vám do toho pletu, ale přijde mi, že tady nejde o rovnováhu sítě, o rovnováhu mezi zdroji a potřebami, což je věc ČEPSu, ale o to, aby nějaké zdroje úměrné potřebám vůbec byly. A aby se daly zaplatit.

V. Braun 15.6.2021 9:22

Výsledek průzkumu lze také shrnout tak, že skutečnost je horší než si lidé myslí. Co z toho dále vyplývá jsou již spekulace. P.Souček spekuluje, že kdyby lidé znali skutečnost, tak by s eliminací uhlí tak nepospíchali. Já si mohu stejně svobodně jako on zaspekulovat, že kdyby věděli že je to tak špatné tab by zvýšili tlak na snížení podílu výroby el. energie z uhlí.

L. Novák 15.6.2021 9:30

A co je tedy tak špatné, že zelení ;-O magoři zakazují fosilní paliva i jaderné elektrárny, a na druhé straně silou zelenými aktivisty ovládnutého státu tlačí na financování naprosto nesmyslných projektů, které falešně nazývají "ekologické"? :-P

V. Braun 15.6.2021 9:43

"A co je tedy tak špatné, že zelení ;-O magoři ....." Nějak nerozumím konstrukci vaší věty, takto to vypadá, že se ptáte "A co je tedy tak špatné (na tom), že ..." a až no to slovo magoři to vypadá, jako byste tedy s výrokem v druhé části souhlasil, což pochybuji, že bylo vaším záměrem.

Za sebe uvádím, že je třeba najít vhodní mix zdrojů. Kam v současné době určitě patří jaderné elektrárny s vyšším podílem, než mají dnes, doplněné o obnovitelné zdroje s akumulací. Z obnovitelných zdrojů na našem území spíše soláry než větrníky a to zejména na střechách. To vše doplněné úsporami tam, kde to má význam. Jinak můžete ostatním nadávat do magorů, ale ti chytří ve světě se na změny připravují. Už i v Dubaji plánují přečerpávací vodní elektrárnu jako akumulaci k solárním parkům.

V. Braun 15.6.2021 10:02

Ještě k uhlí. Kromě výše uvedeného v příštích desetiletích budou třeba další zdroje, jednak schopné regulace a jednak jako záložní pro dobu vyšší spotřeby v zimních měsících, kdy toho ze solárů moc nedostanete. Je otázkou, zda by nebylo vhodné ponechat menší zdroje, kde je kogenerace tepla a el. energie schopných regulace (některé větší teplárny, případně menší elektrárny typu Mělník I) a případně i nějakou tu větší elektrárnu jako zálohu. Alternativou jsou plynové zdroje, z nichž by se ale většina musela teprve postavit, a přínos proti uhlí je trochu sporný.

P.s. Jak jsem to psal podíval jsem se na info o elekrárně Mělník a ČEZ odstavuje Mělník III a nahrazuje jej plynovým zdrojem.

L. Novák 15.6.2021 19:15

A to má být "ekologické" řešení? :-P

L. Novák 15.6.2021 10:40

Že nejste schopen pochopit logicky napsaný text, není problém autora textu, ale váš. :-P

Argumentovat Dubají je legrační, protože "arabští šejkové" si v místních vedrech za peníze z vytěžené ropy nechali postavit i lyžařskou sjezdovou dráhu v uzavřeném prostoru vychlazeném pod bod mrazu. Zjevně jim nejde o nějaké racionální využití energie. :-P

A tuhle informaci jste samozřejmě "odfiltroval", aby to vaše zelené blábolení nevypadalo tak hloupě:

Dubaj jde proti proudu. Spouští první uhelnou elektrárnu v regionu (30. 11. 2020).

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dubaj-jde-proti-proudu-spousti-prvni-uhelnou-elektrarnu-v-regionu-131489

Jinak vyrábí elektřinu v plynových elektrárnách. A že by v pouštích na rovině chtěli budovat lesy fotovoltaiky nebo přečerpávací elektrárny, mi připadne stejně legrační, jako ta klimatizovaná sjezdovka.

Sluneční elektrárna v Dubaji

https://www.casopisstavebnictvi.cz/clanky-slunecni-elektrarna-v-dubaji.html

No a tady je ta přečerpávací elektrárna s max., výkonem 250 MW. Využije již existující přehradu, takže musí přistavět nádrž o 200 metrů výš... :-)

https://oenergetice.cz/elektrina/dubaji-vyroste-prvni-precerpavaci-elektrarna-oblasti-perskeho-zalivu

V. Braun 15.6.2021 11:05

Lesy fotovoltaiky mají v poušti vybudovány již dnes. Do roku 2050 má 75% elektřiny pocházet z čistých zdrojů, jak je uvedeno i na konci odkazu na přečerpávací elektrárnu, který jste tak laskavě poskytl. Uhelná elektrárna je spíše následek předchozího politického napětí s Katarem, odkud Dubaj odebírá plyn, než důkazem nějakého odklonu od plánů na obnovitelné zdroje.

Zajímavá na Dubajském solar parku je například fáze IV. která pracuje na principu ohřívání solí, které mohou energii akumulovat až 15 hodin a elektrárna tedy produkuje el. energii i v noci.

https://www.dewa.gov.ae/en/about-us/media-publications/latest-news/2019/03/mohammed-bin-rashid-al-maktoum-solar-park

L. Novák 15.6.2021 19:05

Nevím, zda v Dubaji "Lesy fotovoltaiky mají v poušti vybudovány již dnes.", ale vzhledem k aktuálnímu malému podílu klasické fotovoltaiky na celkové produkci elektřiny v Dubaji je to spíš "testovací provoz" k získání zkušeností s provozem FVE panelů v extrémních klimatických podmínkách rozsáhlých pouštních ploch. Jak dlouho v těchto podmínkách FVE vydrží, není moc jisté. Proto také staví sluneční elektrárnu založenou na jiném principu výroby elektřiny, než je fotoelektrický jev s jeho velmi nízkou účinností v praxi. :-P

No a že někdo vymyslel 75% podíl "čistých zdrojů" v Dubaji za 40 let bez výčtu, o které se vlastně jedná, má stejnou závaznost, jako komunistické sliby z 50. let, že po roce 2000 už konečně bude komunismus nastolen. Nikdo z těch, kteří podobné nesmysly hlásají, za 40 let už nebude na živu nebo alespoň při smyslech. ;-D

J. Jurax 15.6.2021 20:01

Ano.

Mají tam slibovanou cenu LCOE v rozmezí 2,4 až 7,3 US centů za kWh podle technologie, což je cca 0,50 až 1,46 Kč. To je velmi slušné. Ale nikde tam není uvedeno, čím tu síť budou stabilizovat a za kolik (teplé zálohy, plyn) a jestli je tohle v ceně.

Jenom o kapacitě toho zásobníku na 15 hodin tam mlčí - jestli utáhne náhradu výkonu celého fotovoltaického komplexu přes noc.

Ale mají to rozpočteno do roku 2050, neblouzní o náhradě do roku 2033.

A ovšem - Dubaj má dost petrodolarů, aby si tohle mohl dovolit.

V. Braun 15.6.2021 11:14

Ještě jsem vám chtěl dodatečně poděkovat za ten odkaz na uhelnou elektrárnu. Článek doporučuji dočíst až do konce, kde se píše, že el.energie ze solárního parku je levnější než z té uhelné elektrárny.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dubaj-jde-proti-proudu-spousti-prvni-uhelnou-elektrarnu-v-regionu-131489

L. Novák 15.6.2021 11:46

No, opatrně. Ta uhelná elektrárna je schopna dodávat elektřinu řízeně kdykoliv to bude zapotřebí. Pokud pojede jako naprázdno běžící "záloha", nebo bude provozována v době, kdy slunce nesvítí, tak samozřejmě hodnota takové elektřiny s mnohem vyšší mírou spolehlivosti nemůže být nízká. Tohle vaše zelené "míchání hrušek s jablky" obvyklá praxe zelených magorů, kteří o kolísání cen el. energie během dne nemají tušení, je samozřejmě z kategorie demagogie. Před rokem jsme zažili období, kdy byl v důsledku koronavirové krize a prudkého poklesu poptávky po elektřině stav na trhu takový, že regulátor sítě musel za odběr "nadbytečné" el. energie ještě odběratelům zaplatit... Ale výrobní cena elektřiny byla nejspíš stejná jako obvykle pro daný zdroj. Podobné to bylo krátkodobě i na trhu s ropou.

Takže porovnávání v článku prezentovaných cen je zjevný nesmysl. :-P

L. Písařík 15.6.2021 11:06

R^R^