27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MÉDIA: Zkreslené informace o energetice

Průzkum jasně ukázal, jak moc lidé podceňují roli uhlí a přeceňují roli obnovitelných zdrojů. Kvůli své neznalosti mohou být přístupnější ekologistické propagandě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 15.6.2021 9:35

To je na autora článku a jeho místní obdivovatele moc složité.

Nikdy těmto bojovníkům za uhlí nedojde, že nejde o nějaký boj proti CO2, ale o normální logický předpoklad, že uhlí není nekonečný zdroj energie.

To uhlí se musí někde vydolovat. Buďto u nás, nebo v cizině.

Těmto horlívým stoupencům uhelné energetiky nikdy nedojde, že pokud budeme chtít české uhlí, musíme rozšiřovat naše uhelné doly, pokud ještě nějaké ekonomicky dostupné uhlené vrstvy jsou.

Já nemám problém s uhelnými elektrárnami. Mám problém s tím, odkud to další uhlí vzít.

Uhlí totiž není obnovitelný zdroj. Tedy aspoň ne v horizontu stovek let.

J. Jurax 15.6.2021 20:07

Jenže u nás uhlí je. Na dobrých 50 let. Což umožňuje neblbnout a v klidu si postavit jaderky. Tedy kdyby EU neblbla s emisními povolenkami a hystericky netlačily nestabilní a/nebo drahé OZE.

J. Jurax 15.6.2021 19:11

Ano.

Kdyby frustrováni špatnou situací žádali neprodlenou dostavbu Dukovan i Temelína, jakož i na urychlenou přípravu další JE nebo raději dvou, nebylo by to špatné.

Jenže vyděšeni jsou akorát zelení magoři, co hledají spásu ve fofrnících, fotovoltaice, biopalivech a biomase doplněných ruským plynem. A tohle s pomocí zelených pitrysů z matičky naší EU dobrotivé greendealové tvrdě tlačí.

P. Milan 15.6.2021 9:04

"Když za něj bude bezpečně fungující náhrada."

Pokud bude ...

J. Nevrkla 15.6.2021 8:59

Lidé procitnou asi až se jim výrazně energie zdraží a pak to shodí.

P. Rada 15.6.2021 9:16

Zdražuje se už i ted nejen energie ale hlavně suroviny a navíc přibývá nerecyklovatelný odpad.

Takový vývoj ostatně byl už dlouho očekávaný a reklamou hnaný knzum ho jen urychluje. Technologičnost ztráty kompenzovat doposud nedokázala a v energetice zvlášt. Energetickým skanzenen světa je dnes právě ČR.

Extenzivní růst organismu v uzavřeném systému už s principu nutně "shodí" životaschopnost až k nule.

Bylo to nesčetněkrát ověřeno pokusně. Cestou s problému je snad jen intenzifikace a tedy změna vývojové strategie.

L. Novák 15.6.2021 9:33

Na tobě zjevně někdo dělal pokusy s odstraněním částí mozku, které umožňují logické myšlení a schopnost kritického přístupu k zeleným nesmyslům. :-)

J. Nevrkla 15.6.2021 9:57

To jsou takové sociálně inženýrské kolektivisticke teorie. Životaschopnost klesá, když jsou lidé zbídačení. A k tomu začne rychle docházet. Krize, klesající koupěschopnost, nezaměstnanost, prohlubování sociální nerovnosti, společenské pnutí. Obávám se, že se dopracujeme k nějakému novému diktátorovi, člověku, který lidem nabídne spásu.

M. 6S6. 15.6.2021 8:53

A potřebujeme vůbec tu energii z uhlí? Mladí se jistě uskromní ve prospěch záchrany planety , ti starší co budou rebelovat dostanou elektriku na přídělové lístky. Za překročení povoleného odběru schváleného nejvyšším zeleným bratrem v Bruselu bude hrozit vyhoštění do třetích zemí a toto uvolněné místo bude nahrazeno připrchlíkem, který elektřinu ve svém rodišti nepoznal a tudíž je ideálním členem zeleného bratrstva.:-P

M. Šejna 15.6.2021 8:28

Autor článku tady aktivisticky propaguje uhlí, jako základní surovinu pro českou energetiku. Jen nám zapomněl sdělit, odkud to uhlí chce do těch našich uhelných elektráren a tepláren dovážet.

Černé uhlí z Ostravska už skoro není a hnědouhelné doly na severozápadě Čech jsou na limitu těžební čáry.

Pokud nám ale autor článku poradí, která česká města a vesnice chce nechat zbourat, aby se mohlo těžit další autorem oslavované uhlí, pak budu za tuto jeho informaci velmi rád.

L. Novák 15.6.2021 8:30

Jaké řešení navrhuje socialistický propagandista Miroslav Šejna? :-P

M. Šejna 15.6.2021 8:49

To je jednuduchě, modrošmoulí úchyle Nováku:

Navrhuji zbourat Kadaň, Chomutov, Dolní Jiřetín, Litvínov, Duchcov, Ledvice, Bílinu a Sokolov. A to včetně okolních vesnic. Prostě to celé nejdřív srovnat se zemí a pak začít rubat nové uhelné doly.

Obyvatelstvo těchto měst přesunout násilím do nových nových panelových sídlišt okolo Karlových Varů, Lokte, Teplic a Ústí.

Kdo bude protestovat, bude označen na ekologického fanatika nebo zeleného blba.

A zas budeme mít klid na práci pod kouřícími komíny uhelných elektrátren a budeme obdivovat další nové vybagrované podkrušnohorské přírodní lokality

Můj návrh se ti určitě líbí, modrý šmoulo.

;-D

L. Novák 15.6.2021 8:54

Jaké řešení navrhuje socialistický demagog Šejna jako zdroj energie po nařízeném ukončení spalování fosilních paliv?

M. Šejna 15.6.2021 10:07

Jadernou energetiku, modrošmoulí demagogu.

V. Braun 15.6.2021 11:07

R^

P. Milan 15.6.2021 9:06

Pustá demagogie ...

... celkem očekávaná.

P. Milan 15.6.2021 9:05

Aktivista všude vidí aktivismus ...

Autor uhlí nepropaguje, autor uvádí nezkreslená fakta.

V. Braun 15.6.2021 9:26

Nezkreslená fakta? Stačí se podívat na jeho zaokrouhlování. Lidé si myslí, že se vyrábí 27%, tedy čtvrtina, přitom je to 45%. tedy polovina. Z rozdílu 17% udělá 25 ani okem nemrkne.

V. Braun 15.6.2021 9:26

Oprava, 18%

L. Novák 15.6.2021 9:36

No, podstata je ale v tom, že není čím ta fosilní paliva nahradit. Takže blábolíte zcela mimo, a zjevně máte problémy i s tím počítáním.:-P

M. Šejna 15.6.2021 10:09

Podstata je v tom, že ta uhelná fosilní paliva už není v blízké budoucnosti v Česku kde dolovat.

Takže blábolíte zcela mimo, a zjevně máte problémy i s logikou.

L. Novák 15.6.2021 10:56

No, blábolíš samozřejmě ty, protože jako řešení ukončení provozu uhelných elektráren navrhuješ jadernou energetiku, nicméně žádné nové zdroje nejsou ani rozestavěné, natož aby během krátkého času plánovaného k odstavení uhelných elektráren byl schopen někdo nové JE uvést do provozu.

A o tom, že ve světě je dostatek levného a povrchově těžitelného uhlí, nejspíš taky nemáš tušení. Šejnovská demagogie jako obvykle...

M. Šejna 15.6.2021 12:42

Debilní modrošmoulo,

tak se pochlub, odkud chcet to levné uhlí dovážet, blbe bolševickej.

Snad ne s uhelného dolu Turow u polské Bogatyně?

Pokud navrhuješ Turow, tak s tím běž, ty blbe bolševickej, kandidovat do voleb v severočeském kraji.

Ale nejprve si zařid ochranku, blbe bolševickej. Místní obyvatelstvo tě tam ušlape vzteky, až jim navrhneš, že mohou topit uhlím z Turowa.

L. Novák 15.6.2021 13:00

A když tedy nemáme dostatek JE, rudý demagogu Šejno, čím ty uhelné elektrárny při jejich rychlém odstavování nahradíme? :-P

M. Šejna 15.6.2021 13:04

To se zeptej naší uvedomělé opozice, ty blbe bolševickej.

Ona prosadila zablokování výběrového řízení na dostavbu JE z důvodu nikoli ekologie, ale z důvodu ideologicky čisté energie.

Já uhelné elektrárny odstavovat nechci. Moje otázka zněla: odkud vzít další uhlí do těch elektráren.

Ale to je na tebe moc složité, modro uhelný šmoulo

L. Novák 15.6.2021 18:40

Ty jsi jako ta bolševická ;-O propaganda, která opakuje stále dokola stejný nesmysl. I kdyby byla výstavba JE schválena včas, její využití by bylo možné až dlouho po odstavení uhelných elektráren. A mezi tím asi budeš používat k výrobě elektřiny jenom své hloupé žvásty, jako ostatně vždy... :-P

J. Lukavsky 15.6.2021 8:19

Jedna věc je, krafat krávoviny a dělat mudrce a pokud se něco po..re koukat z okna a dělat mrtvého brouka... a druhá sedět v dispečinku a zodpovídat (i právně) za udržení elektrické sítě či se hrabat pacientovi v břiše a tahat mu slepáka. Je až zajímavé, jak do TV dišputací o elektřině, porodech, očkování.... si zásadně zvou lidi co o tom nemají ani páru. Příkladem je sv. Gréta co vidí CO2 a pucuje žrádlo politikům (ne že by to nepotřebovali) a nepotřebuje se učit - neb ví. No je to divnej svět a divný věci.... J.L. end

P. Rada 15.6.2021 8:43

Pokud pan Lukavský má za ten správný svět ten, kde lze sice s nadsázkou ale přesto bezostyšně pomlouvat až lhát o dětech, o svatosti či viditelnosti CO2... - pak je toto pro mě "divnej svět a jsou to divný věci".

P. Milan 15.6.2021 9:08

Není to správný svět, kde zelenáči lhou jak TASS.

J. Lukavsky 15.6.2021 7:50

"Když za něj bude bezpečně fungující náhrada." A proč musí být náhrada? Vždyť místopředsedkyně strany Zelených Slovenska pravila jasně " já elektrinu něpotrebujem, na telku sa možem pozerať aj pri sviečke " no a je to, svíčky jsou zapotřebí! Navíc se delším bezproudím vyřeší nadbytek pacientů ve špitálech a důchodců v DLN, prostě idylka zavládne světem. J.L. end