7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

INFLACE: Proč za ni nemůže Fialova vláda

Problémy současné inflace nejsou problémem této vlády, respektive tato vláda je nezpůsobila. Příchod inflace byl očekávatelný v létě roku 2020, kdy centrální banky zaplavili trh čerstvě „natištěnými“ penězi v rámci „záchrany ekonomik během Covidu“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 16.9.2022 12:15

R^R^R^

P. Dvořák 16.9.2022 12:10

Ano, ta minulá. Kdopak to podepsal? Pan expremiér. :-P

V. Petr 16.9.2022 12:07

Autor je magor. Vláda MŮŽE za grýndýl, který je ztělesněné ZLO. Bez něj by současná energetická krize prostě nebyla!

R. Gramblička 16.9.2022 12:02

A co jim brání otevřít NS2? Nic, pouze jejich umanutost

F. Kusák 16.9.2022 11:59

Máte pravdu. Kdysi, hluboko před krymskou krizí, jsem spolupracoval s jedním Ukrajincem na dovozech z jihovýchodní Asie. On se tehdy smál a říkal, že na Ukrajině není politik, není poslanec, který by nedostával úplatky z obchodu s ropou a plynem. Jak jsem koupil, tak prodávám. A jinak by mě zajímalo, jak dopadla společná investice států RVHP při výstavbě úpravny rud na Ukrajině (Kryvyj Rih, Krivoj Rog) Pokud vím, před současnou válkou byly naše železárny velkým odběratele upravené rudy.

Z. Lapil 16.9.2022 11:54

Protože když udělají vtip, najde se vždycky někdo, kdo je vezme za slovo a začne je znectívat, čímž odvede řeč jinam.

Z. Lapil 16.9.2022 11:51

Hajzlík ve mně si to tak trochu přeje. Nebylo by srandovní vejít do dějin jako země, jejíž vláda padne vždy, když se chopí předsednictví EU? Kdo z vás to má ;-D!

P. Pepax 16.9.2022 11:49

R^ chování EU nelze rozumově pochopit, nemá ovšem žáden nárok na toleranci jako malé dítě.

J. John 16.9.2022 11:49

Věcné připomínky nemáte? Proč čtenářům nerozšíříte obzory svými moudry?

F. Kusák 16.9.2022 11:48

Němci dál dováží plyn z Ruska, ale přes Weidhaus. Ovšem je to jen zlomek původního množství. Je to přes naše území a dovozcem je německá firma Net4Gas, myslím, že ve spolupráci s EPH.

https://www.ndr.de/nachrichten/info/So-viel-Gas-stroemt-durch-Nordstream-1,nordstream754.html

P. Pospisil 16.9.2022 11:40

Ale vůbec ne, možná jsem se špatně vyjádřil a tak došlo k nepochopení. Nejsem nepřítelem demokracie jako takové. Jsem pouze velmi, velmi skeptický k demokracii přímé a zastánce demokracie zastupitelské.

L. Novák 16.9.2022 11:39

;-D Konečně v Německu nastane "ekologie podle plánu" a zastaví se veškerá průmyslová výroba... :-P

L. Novák 16.9.2022 11:37

Pěkná snůška polopravd a nesmyslů. Tohle obsahuje i váš blog? ;-D

D. Laurencikova 16.9.2022 11:36

Mate pravdu. V EU proste vitezi ideologie nad rozumem. Uvidime, jak dlouho to vydrzi. Uz ted se poklada spousta firem, ktere nemaji na zaplaceni horentnich cen za energie v dusledku "Energiewende" a sankci. A to je teprve zacatek.

K. Nový 16.9.2022 11:33

Když německá vláda zavře své vlastní atomové elektrárny, nahradí je plynovými (pro které nemá plyn), začne dovážet elektřinu z ČR, což zvedne cenu i pro spotřebitele v ČR, tak Vám žádné podívání se na konec své paže nepomůže.

Tam by Vám pomohlo omezení exportu elektřiny vyrobené v ČR, nařízené českou vládou. Ovšem ta Fialova to nedokáže.

F. Kusák 16.9.2022 11:32

Být top manažerem se Vážený pane nenaučíte, k tomu musíte mít předpoklady a talent (třeba jako tvůrčí psaní). Jedním z nich je kvalitní vzdělání, o to není pochyb. A řídit velkou společnost, tak do toho je třeba dorůst, protože nutné jsou i zkušenosti. A zásady managementu se učí i u nás na technice a má to dost velkou tradici. Vysokých škol manažerského typu je v Česku kvantum, a podle mého, víc, než by náš stát potřeboval. O jejich úrovni nemluvím.

K. Nový 16.9.2022 11:30

Oni i Němci dováželi plyn z Ruska, dokud jim Rusko nestoplo NS1.

P. Čech 16.9.2022 11:28

Občané a voliči nesou žádný dav, panePospisile. Na jeho většinové vůli je postaven politický systém zastupitelské demokracie. Je sice pravdou, že v jakékoliv množině občanů se najde 20-30% lidí hloupých, nicméně v demokracii rozhoduje vždy většina a ta hloupá není nikdy. Ve vašem případě asi rozhoduje skutečnost, že jste nepřítelem demokracie a příznivcem diktatury menšiny. Potom ovšem nemá žádný smysl s Vámi o věci diskutovat.

D. Laurencikova 16.9.2022 11:26

Politika a posty, to je pro dnesni mizerne politiky, kteri jsou vysledkem dlouholeteho negativniho vyberu, predevsim KORIST. Zadne osobnosti dnes v politice nenajdete. Andrej Babis urcite neni to nejvetsi zlo. Vlastne to vubec nema zapotrebi, rozcilovat se v politice a celit vselikym utokum a uskokum.... Mohl by si prece zit jak panbu ve Francii. Ja osobne jsem jednou take volila Babise a sice i proto, ze ho v Bruselu nemeli radi. To je pro me neomylny indikator, ze musel cosi udelat dobre. ;-)

J. Jurax 16.9.2022 11:25

Ehm ... zejména pak myslím na základní školu, nedělá prakticky nic proto, aby děti pochopili ..., psáno v článku.

Nuže, souhlas - v případě autora neučinila škola prakticky nic pro to, aby jej poučila o shodě podmětu s přísudkem.

K faktickému obsahu článku se raději, nejsa ekonom, nevyjadřuji. Nicméně mám laicky za to, že jakkoliv ušlechtile zdůvodňované sypání statky nepodložených peněz do ekonomiky nemůže nevést k inflaci.

J. John 16.9.2022 11:24

Dlouhý text zcela opomíjí příčiny vysoké inflace u nás: je to vlatizrádné jednání zvolených politiků, kteří zastupují zájmy zahraničních korporací a cizích států. Který většinový vlastník by bral ohledy na menšinového vlastníka, jako to dělá Fiala u čezu? Podívejte se , kdo vlastní menšinové podíly čezu. Drahé energie mohou být jen vylepšená metoda podvodů s LTO v 90. letech a projektu „solárních baronů“. ČEZ prodává elektřinu se ziskem na Lipské burze, kde ji za ještě vyšší cenu nakoupí čeští „obchodníci“ a prodají ji se ziskem v ČR. Elektřina přitom neopustí území ČR. Prodej přes burzu není nařízen, je dobrovolný. Předpokládám, že by nebyl velký problém do řetězce překupníků zařadit nějakého, který má dobré styky na politiky a jejich kumpány. U koho končí ty pohádkové zisky, které musí čeští nevolníci financovat? Německé firmy kupují levně plyn na základě dlouhodobých smluv s ruským Gazpromem. České firmy dlouhodobé smlouvy z velké části zrušily. Plyn proto čeští „obchodníci“ kupují na burze za několikanásobně vyšší cenu než na základě dlouhodobých smluv a prodávají ho se ziskem v ČR. Předpokládám, že není velký problém do řetězce překupníků zařadit nějakého s „dobrými styky“ na politiky a jejich kumpány. Kam jdou miliardové zisky se můžeme jen domnívat. Kdyby tomu ta nebylo, tak by vláda jistě dávno zareagovala. Česká vláda odmítla koupit podzemní zásobníky, které nyní prodává RWE. Ty jsou klíčové pro možnost levnějšího nákupu plynu a tím snížení ceny. Ale kapři si nevypustí rybník....

Julia Tymošenko, bývalá ukrajinská premiérka, vydělala na „obchodech“ s plynem miliardy dolarů. Její manžel u nás dostal politický azyl. Neporadil našim politikům, jak vydělat na energiích?

P. Čech 16.9.2022 11:17

Máte možnost, jako oststně kdokoliv jiný mi pomocíkonkrétních důkazů prokázat, že se mýlím. To bych ovšem asi po Vás chtěl mnoho.

F. Kusák 16.9.2022 11:16

No vidíte, a za to jsou Maďaři neustále na paškále. Zcela jistě leží v žaludku hlavně Němcům, ale ti to ženou přes Unii. Vypadá to líp. Zapomíná se ovšem na to, že Maďaři byli vždy odbojní a ani před Habsburskou monarchií se nesklonili a vydupali si větší samostatnost než Češi a Moravané. To, že jezdí do Moskvy pro plyn a ropu, a že se s tím netají, je jen přiznání reality. Zas takovým tajemstvím není, že to dělá mnoho států i firem po celém světě. A pak, v praxi je dost nereálné, ignorovat ruské suroviny, které průmysl fatálně potřebuje. S jistou nadsázkou možno tvrdit, že suroviny na území ruské federace nepatří Putinovi. Rovněž také politické deklarace typu, že tím vlastně podporujeme Putina neobstojí, protože ruské suroviny nakupuje celý svět včetně Japonců a Jihokorejců.

F. Zrcek 16.9.2022 11:01

Znám :-), ale novoliberálové přišli jako reakce na přepjatý ekonomismus (škudlení, minimální stát, každý ať se postará sám) staroliberálů. To uměla Thatcherová, ale klausík, ani jiní to po ní nezvládli. Proto teď s Přemyslem kritizujeme liberální cvoky (wokes), ale já na rozdíl od něj vidím staroliberály jako příčinu vzestupu US Demokratů a EU grýndýlistů. Nebýt blbě pochopeného thatcherismu, mohli jsme být v současné době v daleko lepší pozici k putínkovi. I ten nejlepší nápad lze realizačně zmršit.

H. Vogel 16.9.2022 10:58

Ještě majitelé zastaváren a autobazarů. Taky pilíř ekonomiky, který dostal přisypáno.

H. Vogel 16.9.2022 10:58

Ještě majitelé zastaváren a autobazarů. Taky pilíř ekonomiky, který dostal přisypáno.

P. Sura 16.9.2022 10:51

Politika je především SVINSTVO a to díky voličům. kteří do ní instalují politiky typu Andrej Babiš a jsou u toho přesvědčení, že SI tím pomůžou k blahobytu..

K. Křivan 16.9.2022 10:45

A kdo jiný může za to že máme drahý plyn a ropu ? A ne jako v Maďarsku ? Závidím Maďarům jejich Orbána ! K čertu s pétikolkou !

T. Vilím 16.9.2022 10:34

Dnes už za to také může. Vláda se nestaví proti příčinám, které jste vyjmenovali, nesnaží se o změnu ba ani se neodvažuje je pojmenovat. Místo toho prudí se zaklínadlem Babiš, Putin.

J. Hejduk 16.9.2022 10:32

Presne tohle si myslim. Jedine, co je spojovalo byl antibabis, ale programy maji ruzne. Takze se nejsou schopni na necem dohodnout. Nekde jsem cetl clanek, jak jejich jednani probihaji. Jenom se tam "keca" a z toho nejsou vetsinou zadne vystupy.