8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

INFLACE: Proč za ni nemůže Fialova vláda

Problémy současné inflace nejsou problémem této vlády, respektive tato vláda je nezpůsobila. Příchod inflace byl očekávatelný v létě roku 2020, kdy centrální banky zaplavili trh čerstvě „natištěnými“ penězi v rámci „záchrany ekonomik během Covidu“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 16.9.2022 7:56

Stát dlouhodobě selhává v jakékoliv reformě, ke které politické strany přistoupí. On totiž ten stát neprovádí reformy (změny k lepšímu), ale jen změny. Zejména k horšímu. Z jeho strany totiž jde o záměrné nepochopení pravého významu pojmu reforma

P. Čech 16.9.2022 7:53

Žádné blogy nečtu. tsak hluboko jsem neklesl, abych podporoval lidi, kterým se nechce smysluplně pracovat nebo podnikat.

J. Herink 16.9.2022 7:48

"Autor dětských knížek ve funkci ministra hospodářství" : mor nekompetentnosti ministrů a politiků se zdaleka netýká je p. Habecka. Taková M.E.Truss byla v podstatě ministryní pro cokoliv, co si vzpomenete a dnes řídí G.B.

D. Laurencikova 16.9.2022 7:44

Ano, chybicka se vloudila, nenapsal to Aston. Ale ve veci mate naprostou pravdu. R^

D. Laurencikova 16.9.2022 7:40

Uz zase pisete ty same nesmysly. Neutika se jen z Ruska, ale i z EU. Uz jsem vam psala, kolik kvalifikovanych lidi kazdy rok opusti Nemecko a kolik nekvalifikovanych do socialnich systemu tohoto "zkazeneho a umirajiciho" Zapadu kazdy rok pribude. Nic z toho jste si nezapamatoval.

T. Diblík 16.9.2022 7:39

Je to renesanční člověk, jak se můžete přesvědčit na jeho blogu.

https://www.premysl-vavrousek.cz/kdo-jsem

P. Čech 16.9.2022 7:37

Už jste byl svědkem čí dokonce účastníkem v nějaké době, kdy se ve všem politické strany neplácaly? Já tedy ne. Zejména od roku 1993 se tyto plácají ve všem kde se dostanou k moci a je zcela nedůležité které to jsou. Politické strany totiž od roku 1920 jasně prokazují, že stát řídit neumí a tudíž ani nemají. Stát mají řídit jeho občané přímo a nebo aspoň mít tu možnost, jako je tomu např. ve Švýcarsku.

J. Lukavsky 16.9.2022 7:37

"Zelenskyj nám pomůže jen do hrobu" No zatím do těch hrobů pomáhá spíš Putin, zatím jen na Ukrajině. Jak vidíme z osvobozených měst. No a žeby zrovna Rusko a Čína byly tím vysněným cílem Čechů či Evropanů? Proč tedy tolik Rusů z Ruska utíká? A zrovna do toho zkaženého a umírajícího Západu? Kecičky jsou jedna věc, ale hlasování nohama je to opravdové co si kdo myslí. I dětičky těch zářících horoucích ruských vlastenců jsou obvykle v N.Y. a ne v Moskvě. J.L. end

D. Laurencikova 16.9.2022 7:37

Penize se netisknou az kvuli covidu, tisknou se uz davno, kvuli "zachranovani" Eura - "whatever ist takes" (Mario Draghi). Pred tim se zachranovaly banky... Od roku 2014 se mnozstvi eur zesestinasobilo. Samozrejme, ze to s sebou nese obrovskou inflaci. To nelze svest na Putina. Na rozumne ekonomicke nazory tato EU neslysi a kdo nechce slyset, ten to pociti, jak rikaji moudri lide.

Prebujely stat, cim dal horsi skolstvi, Energiewende, (ktera totalne zkrachovala), zeleny socialismus a gender mainstreaming, prival "uprchliku" do socialnich systemu..., to jsou priority dnesni EU. Jak funguje ekonomika je druhotne. Ideologie vladne nad rozumem. Dovede si nekdo predstavit, ze nemecky ministr hospodarstvi tvrdi, ze firmy nebudou bankrot, ale proste prestanou vyrabet? Prestanou vyrabet, to je vsechno, jakypak bankrot, rika Habeck. Tento autor detskych knizek ve funkci ministra hospodarstvi, nema o nem vlastne ani paru! Ale to je normalni - bohuzel. Na vsechno je potreba kvalififkace, jen na post ministra ne!

P. Čech 16.9.2022 7:33

Je to nemyslící člověk, který si plete pojmy a netuší o čem píše.

P. Čech 16.9.2022 7:32

Omlouvám se, ale oslovení v příspěvku není myšleno na Astona, ale na pana Vavrouška. Chybička se vloudila.

R. Langer 16.9.2022 7:31

Já si myslím, že ten jeho vzhled by na to i odpovídal. Že bude mladší...

Ale jak říkám, mohl nám rovnou napsat, jaké "tristní vzdělávání" vlastně obdržel, podle toho by se dalo ledacos usoudit... ;-)

J. Lukavsky 16.9.2022 7:31

"Většina humanitárních oborů je opravdu k ničemu" No já docela oceňuji M.Bártu (archeolog, historik, sociolog) který nad historii egyptských civilizací špekuluje nad obecnými zákonitostmi rozvoje a úpadku civilizací. To, že naši civilizaci stimuloval rozvoj byrokracie a tatáž byrokracie jí teď devastuje je asi obecný poznatek. Takže i tyto obory jsou potřebné, otázka je kolik sociologů potřebujeme. J.L. end

P. Čech 16.9.2022 7:29

Plácáte nesmysly, jako správný novinář, Astone. Za inflaci jako takovou může jediné. Současný ekonomický systém, založený na tištění a vydávání ničím nekrytých peněz. Je totiž zajímavé, a to velmi, že v době, kdy na světě platil t.zv. zlatý standard, kdy peníze byly plně kryty zlatem, žádná inflace se nekonala Jakmile banky začaly od zlatého standardu odcházet s cílem vydělávání rychlých peněz, šup a inflace byla tady. A co může za inflaci současnou? Socanská politika. Nic jiného. Politika Německa, Francie a ev. Itálie v EU, systém stojící na vydávání všelijakých přídavků, dávek, dotací a pobídek, který nic nepřináší, jen přerozděluje. Typický socialismus. A navíc v ČR za to může podlézavá politika vládnoucích politických stran a iniciativní zavádění všelijakých protiruských sankcí, které v konečném důsledku působí proti občanům ČR. To jsou pravé příčiny inflace, Astone.

P. Hák 16.9.2022 7:28

Tak školství ještě několik let běželo setrvačností, to by mu muselo být okolo třiceti, což asi není. Spíš bych řekl, že věří tomu, co se píše v novinách a říká v televizi :-)

J. Lukavsky 16.9.2022 7:26

"že by všichni podnikali?" podnikat neznamená jen založit firmu či hospodu. Také to znamená, že nemám peníze ležet v bance na účtu, ale v investičním fondu, že když mám víc peněz tak si zateplím byt či koupím zahradu (ta mě může trošku živit), koupím úspornější kotel ...... v tom má autor pravdu. Spousta lidí ale když najde na ulici tisícovku tak se rozhlédne a jde jí utratit do nejbližšího šopu za jakoukoli blbost. J.L. end

P. Hák 16.9.2022 7:26

Babiše školství nezajímalo, tak jmenoval ministra, který dělal politiku totožnou s tím, co dělají ministři 5K. Obklopil se i stejnými lidmi. Ti lidé tu byli už před Babišem a vesměs fandí TOP09, STAN nebo Pirátům, v minulosti obdobným partám.

Že na to Babiš populisticky naskočil taky, jsme psal. Jediná reforma školství, krerá by k něčemu byla, by byl návrat k rozumu, úplné zvrácení současných trendů. To by ale mohla udělat jedině nějaká vnitřně konzervativní síla, což ANO není.

R. Langer 16.9.2022 7:23

O "tritním vzdělávání" tady mluví především pan autor, takže nevím, co tím článkem tedy chce dokázat. Zřejmě to, že je jeho produktem. ;-D

P. Pospisil 16.9.2022 7:22

Nerozeznáte-li konstatování od výmluvy, jste na tom s pochopením psaného textu ještě o kousek hůře než já.

R. Langer 16.9.2022 7:21

3/4roku je dost krátká doba. To je fakt. Později to bude mnohem horší. :-/

R. Langer 16.9.2022 7:20

Zatím ho neobviňuje, ale počkejte na další článek. Ubozí žáci nemohoucí se chladem soustředit na "správné" vzdělávání, kdopak asi za to bude moct? ;-D

Přesně takhle to bolševici z Brusele budou vysvětlovat. Jo, a v letech před tím se nic dělat nedalo? A teď? :-P

P. Hák 16.9.2022 7:18

Já chápu, že by se všechno nevyřešilo, ale nějaké náznaky se objeví relativně rychle. Nálada ve společnosti sama o sobě dělá dost, lidé se chovají podle toho, jaký očekávají vývoj ekonomiky. Jenže to by ve vládě museli něco dělat k lepšímu a ne na to jen koukat.

R. Langer 16.9.2022 7:18

Řekl bych, že sám autor už je přímo produktem takového polistopadového vzdělání, podle všeho. ;-)

R. Gramblička 16.9.2022 7:17

...a když nejste schopen porozumět psanému textu, vymluvíte se na gramatiku a pálení v očích.

R. Gramblička 16.9.2022 7:14

nevšim jsem si, že by za stav školství obviňoval Putina a pokud jde o Babiše, jeho hnutí bylo ve vládě osm let, za tu dobu se něco udělat dalo

M. Šejna 16.9.2022 7:13

Tak tenhle lidský materiál volil dříve ANO a teď podporuje Péti-koalici. ;-D

A dnes nám vysvětluje, že za inflaci nemůže Fialová vláda, ale Andy a Alenka. ;-D

R. Gramblička 16.9.2022 7:11

spousta dějů má svou setrvačnost a 3/4roku je dost krátká doba. Nicméně, je pravda, že současná garnitura se v tom bezradně plácá a taky jí lze vyčíst hurá aktivismus ve vztahu k Ukrajině

I. Pávek 16.9.2022 7:01

R^

I. Pávek 16.9.2022 7:00

Stručné, výstižné, jasné pane Olejšku. R^

P. Hák 16.9.2022 6:53

Co se týká inflace: u nás je jedna z nejhorších. To musí mít nějaké příčiny. Kdyby to bylo předchozí vládou, inflace by klesala, resp. by zpomalovala vůči okolním zemím. Ona ale roste.

Jste u moci třičtvrtě roku, za tu dobu by finanční sektor už zareagoval, objevily by se trendy zlepšení. Realita je opak.

Vy za tu válku musíte potají na kolenou děkovat, jinak byste se už vůbec neměli na co vymlouvat.