7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

INFLACE: Proč za ni nemůže Fialova vláda

Problémy současné inflace nejsou problémem této vlády, respektive tato vláda je nezpůsobila. Příchod inflace byl očekávatelný v létě roku 2020, kdy centrální banky zaplavili trh čerstvě „natištěnými“ penězi v rámci „záchrany ekonomik během Covidu“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 16.9.2022 9:19

Dělat systémové kroky v situaci, když musíte hasit akutní požár, je nadlidský úkol i pro mnohem efektivnější útvary než je stát. Babiš i ostatní před ním nedělali systémové kroky ani v dobách, kdy se nehasilo. Ona totiž nebyla voličská poptávka. Nadávat můžeme akorát sami sobě.

L. Novák 16.9.2022 9:18

Ano, nemůže. :-) Kdyby přestala, Babišův demagog Havlíček by vyvolal další hlasování o nedůvěře vládě... :-P

I. Schlägel 16.9.2022 9:16

Když ty texty o fungování ekonomiky jsou tak nezáživné...;-D Každému podle jeho gusta.

F. Navrátil 16.9.2022 9:16

Pane Nováku (všimněte si prosím jak vás oslovuji) autorova tvrzení by se dala vyvracet nebo upřesňovat bod po bodu. Pokud ovšem jeho naivní názory obhajujete, pak by to byla zbytečná práce. Ale jedno si neodpustím. Autor káže o tom, že by se lidé měli připravovat na horší časy a dávat si peníze bokem pro případ, že se tak dobře mít nebudou. Pokud to tak někdo učinil, tak mu velkou část užrala inflace. Problém tedy není v tom, že občané nešetří, ale v tom, že vlády jedou na splašené inflační vlně.

L. Novák 16.9.2022 9:15

https://g.cz/astrid-lindgren-bojovala-s-pubertou-i-danovym-systemem-satiricka-pohadka-o-zemi-penezomanii-ovlivnila-svedske-volby/

Z. Lapil 16.9.2022 9:12

Může PRESTAT rozdávat? Notabene z významné části peníze z EU - vytisknutí v jiné bance a sebranych občanům jiných zemí- které když nerozda, bude špatná?

P. Pepax 16.9.2022 9:12

Souhlas, posledních 10 let se nebývale rozjel zelený úlet i přesto, že ekonomiku tvrdě postihl kovid, 5-kolka nemá žádné vlastnosti pro řešení evropské krize protože je její čistokrevnou součásti.

J. Hejduk 16.9.2022 9:06

Ano, i Babis se vyhybal systemovym krokum. Tahle vlada je podle meho jeste horsi.

L. Novák 16.9.2022 9:06

Ano. A zcela nesmyslně třeba na Grýndýlové nesmysly. Každý den mi opakovaně problikávají reklamy na statisícové dotace na pořízení fotovoltaiky a tepelných čerpadel...

L. Novák 16.9.2022 9:04

Bohemia Energy musela ukončit svou činnost (nezkrachovala, byla schopna splácet své závazky) ze stejného důvodu, z jakého stát letos půčil vyšší desítky miliard Kč výrobcům el. energie, aby mohli obchodovat na burze a měli peníze na burzovní kauce. Bohemia Energy banky půjčit odmítly, takže něměla dost peněz na nákup el. energie za spotové ceny, které prudce narostly a s nimi i burzovní kauce.

L. Novák 16.9.2022 8:57

Kdo tlačil je nepodstatné. Důležité je, kdo ty peníze do oběhu vypustil. ;-) +800 miliard je hodně i na české poměry.

L. Novák 16.9.2022 8:54

A proto plácáte nesmysly zadarmo po diskusníc fórech... ;-D

L. Novák 16.9.2022 8:46

Ať už je Fialova vláda jaká chce (nemám v úmyslu ji velebit), rozhodně na ni nelze házet letošní meziroční inflaci (znehodnocení měny). Ta má základ v posledních desetiletích a především v posledních deseti létech, protože inflace tady požírá naše úspory systematicky a plánuje i způsobuje ji ČNB ve spolupráci s vládou.

D. Polanský 16.9.2022 8:45

Ale i tahle vláda stále rozdává! Nebo ne?

L. Novák 16.9.2022 8:41

Navrátile, ten tvůj rozum ale za "zdravý" považovat nelze. Ani náhodou! Rv

M. Kanda 16.9.2022 8:39

Ne. Je to přesně naopak. Ceny rostou proto,že se mezi lidi dostalo příliš moc peněz. A ceny energií toho s válkou nemají až tak moc společného. Bohemis energy zkrachovala kvůli rostoucím cenám už na podzim 2021, půl roku před válkou. Válka tady působí jako katalyzátor, ale není příčinou.

Opravdovou příčinou je rozhazování v období jaro 2020 až léto 2021. Tehdy jsme si žili na dluh, který nyní splácíme. Čemu na tom nerozumíte?

A řešit inflaci dalším rozhazováním je cesta do ještě hlubší bažiny. Jsem rád, že se vláda chová v tomto směru celkem umírněně.

J. Hejduk 16.9.2022 8:37

Ze tato vlada za nic nemuze? Kdo tlacil Babise k plosne pomoci za kovidu? Odpovim si sam - Opozice. Ani Babis, ani Fiala nesahli na energie. No a energie jsou dalsi duvod inflace. Staci si precist clanky v novinach. Pekari - musime zdrazit kvuli energiim, zemedelci musime zdrazit kvuli energiim, atd. A zatim evropsky parlament tlaci vic a vic na pilu - rozsireni obnovitelnych zdroju. Prestoze Nemci nemaji dost vlastni energie, vypinaji jaderne elektrarny. Tehle duvodu je mnohem vic.

L. Novák 16.9.2022 8:37

Množství peněz v oběhu bylo systematicky navyšováno od nástupu socialistických vlád k moci (zhruba rok 2000) a nastartování života na dluh vlád, které šly za sebou až do dneška. Ceny energií jsou v tomto jen poslední epizodou, která všechny ty peníze uvolnila do oběhu a zvýšila tlak na všeobecný růst cen.

A jen opět připomínám, že INFLACE JE ZNEHODNOCENÍ MĚNY, její "zřeďování" navyšováním množství nově "vytištěných" peněz v oběhu.

Zboží v obchodech zdražuje plošně postupně, po menších krůčcích a skocích (viz nesmyslná devalvace koruny ČNB jako opatření proti domnělé deflaci, která se nekonala), kdy spousta zboží skokově zdražila o +10% a později rostla dál.

Typický příklad: Potravinářský řepkový olej, který se ještě před pár lety dal ve velkých obchodních řetězcích koupit v litrovém balení pod 20,- Kč a byl v nabídce v přebytku. Dnes se prodává od 50,- Kč výše, a přitom na českých polích vidíme "žlutý mor", tedy pěstování řepky ve velkém. Kde se na cestě od řepky na polích až do našich velkoprodejen zvýšily náklady tak, že cena narostla o víc než +150 procent (dvaapůlnásobně)? ;-)

P. Pepax 16.9.2022 8:37

Máte pravdu, včechny fakty hovoří o tom že od vlády 5-kolky nelze nic dobrého očekávat a neschopnost jejich jednotlivých členů není zdaleka jedinou příčinou. Co se týče autorovy slepeniny, tak to nemá cenu komentovat.

S. Ševeček 16.9.2022 8:25

za inflaci vláda babráků a grázlů fčele s Momentálním premiérem ČR Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M

/opravdu nemůže. nemůže za nic dobrého.

F. Zrcek 16.9.2022 8:22

Přemysl Autor zřejmě žije poslední roky na Marsu a domácí situaci zná pouze virtuálně. Jako staroliberál zná maximálně Friedmana a Liberální institut. Jako staroliberály označuju ty, kteří skončili se vzděláním v klausově éře a prohráli volby. Nevděčný lid je nakopal a oni to dodnes nevydýchali. Pak přišla parta novoliberálů, kteří v Kalifornii zavedli socialismus, klekají před černochy a zvolili bideta. Říkají si liberální demokrati alebrž wokové, a musí kácet sochy, kancelovat lidi (sorta kancelistů) a zavádět a podporovat cenzuru všech názorů kromě toho jejich jediného správného, kterým zamořili školy. V evropě podlehli gretenismu a zavedli grýndýl.

Přemysl v souladu s mádlovským volebním heslem přemluv bábu, přemluv dědka vidí nepřátele staroliberálů v lidech, kterým je přes padesát a nežijí v práglu, ani v jiném velkoměstě. Ti jsou pro staroliberalismus ztraceni a Přemysl nám to neopomněl připomenout. Už jednou s tím prohráli, ale chce repete. Jednou to volební zlato přece vyrobit musí.

Obojí tito takzvaní liberálové zprofanovali západní liberalismus do té míry, že v různých státech přicházejí do módy nacionalisti se všemi minulými stigmaty a budoucími riziky. Nejčerstvěji ve Švédsku, kdysi bezproblémové bohaté zemi s téměř nulovou zločinností, dnes s nejvyšším podílem vražd střelnou zbraní v evropě.

Inu lidská blbost je bezmezná, ale s Přemyslem se shodnu, že nám dějiny vystaví mastný účet, který budeme muset zaplatit. A dodám: možná nejen penězi.

R. Langer 16.9.2022 8:15

A co je mi po Ukrajině? :-P

R. Langer 16.9.2022 8:11

Tak pozor, autoři dětských knížek nemusí být zdaleka tak nekompetentní, jak by se mohlo zdát. Zářným příkladem je švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová a její Pomperipossa ze země Penězománie, která dokonce pomohla na krátké období změnit politický směr celé země doprava. Dnes tuhle povídku už ani na internetu pomalu ani nenajdete.

Ale o takových věcech pan Habeck asi psát nebude... ;-)

J. Novák 16.9.2022 8:10

Hlavní příčinou inflace jsou ceny energií a v této oblasti kdyby vláda chtěla a řešila příčiny, tak máme inflaci poloviční či třetinovou. To by se ale nesměli naši zástupci v Bruseli plazit před Leynovou a dalšími po kolenou. Tím uráží nejenom sebe, ale i občany této země.

P. Hák 16.9.2022 8:09

No, ten blog leccos napovídá ;-D

F. Navrátil 16.9.2022 8:07

Autor se definoval jako „vesnický balík“ z maloměsta. Jeho názory na fungování ekonomiky a společnosti jsou tak naivní, že mu nevěřím. Musí být to být aktivista z parazitické neziskovky se sídlem v Praze. V maloměstech totiž stále panuje zdravý rozum.

P. Hák 16.9.2022 8:05

Tomuhle popisu reality se nedá dát palec nahoru, to by vypadalo, jako že z toho mám radost...

P. Hák 16.9.2022 8:03

Asi je to tak lepší ;-D

P. Hák 16.9.2022 8:03

Ano. Úředník vykáže činnost.

R. Langer 16.9.2022 8:02

Tak podle jeho vlastního bloqu je mu 40, takže máte pravdu vy. Ale to své vzdělání tam neuvádí, asi pro jistotu... ;-D