9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

GLOSA: EET není daň

Všichni se snaží platit daně co nejmenší. Mnozí poctivě a najímají si k tomu daňové poradce, kteří hledají ve spleti složitých zákonů a vyhlášek cestičky, jak daň „optimalizovat“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Aron 7.4.2020 15:43

Pamatuju, to se jí opravdu povedlo :-)))

P. Aron 7.4.2020 15:41

Nebo tohle také podporuje mé argumenty :

V mnoha případech byly tyto země obviněny z daňového zvýhodnění nadnárodních podniků. Průzkumy dokládají, že nadnárodní společnosti přesouvají 40 % svých výdělků do daňových rájů. Je evidentní, že zatímco běžní občané a malé společnosti platí daně v reálné výši, mnoho nadnárodních společností se daním vyhýbá.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Uz-i-pravicovy-profesor-Cesko-spolehni-se-na-sebe-I-v-zemedelstvi-Stop-penezum-do-ciziny-hlavne-tyto-firmy-Jinak-619729

M. Krčmář 7.4.2020 15:07

Pak příjde jeden slušnej magnetickej výboj od slunce a bude popr.....

J. Jirka 7.4.2020 15:05

Ono slovo mzda tak nějak evokuje Jidáše a 30 stříbrných...

J. Jirka 7.4.2020 15:03

Za hlasitého potlesku hloupější a línější části národa.

J. Jirka 7.4.2020 15:02

> velcí "optimalizují", čímž nás všechny "prakticky" okrádají, ale když ti malí "optimalizují" v malém,tak vidíte zločince. <

Velcí by jim mohli dát přes držku...

P. Hatina 7.4.2020 15:00

Argumentů by se našlo jistě spousta. Stačí třeba připomenout jen ten základní, že vedle EET stát vyžaduje ještě kontrolní hlášení, díky jejichž počítačovém párování má dokonalý přehled o pře-prodejích produktů na trhu mezi subjekty .

Takže EET navíc kontroluje pouze segment koncových obchodníků v maloobchodě, přičemž ale u naprosté většiny z nich se stát může spolehnout na jejich elektronické pokladní systémy, které to hlídaly (pro majitele) i bez EET. Takže, to co zbude jsou hospodští a majitelé drobných obchůdků, kterých mi je v dnešní době spíše líto. Co vidím na ulicích tak kromě Vietnamců už to skoro nikdo nevydržel..

No a ten důvod proč jsem to hned neuvedl a zůstal u drobné filipiky je ten, že předpokládám, že tyto argumenty máte znát taky,,

J. Jirka 7.4.2020 14:59

Ačkoli je EET pozastavena, její databázové servery stále běží 24 hodin denně na plný výkon. Chytrému napověz...

J. Hagara 7.4.2020 14:40

Jen bych rád věděl, zda autor článku někdy podnikal.

EET není nic jiného než "estébácko-bolševická" buzerace.

To tvrdím přesto, že mého podnikání se netýká, neboť nepřijímám hotovostní platby.

J. Mucha 7.4.2020 14:30

Myslíte registrační pokladny s fiskální pamětí bez připojení k internetu? Nebo se poslední dobou něco změnilo? Můžete mi poslat link o zavedení EET na Slovensku?

M. Krčmář 7.4.2020 14:27

To není jen pokladna, ale permanentní náklady za správu, připojení atd. Ale hlavně je to Babišovo permanentní sledování konkurence a kohokoli dalšího. Nepoctivě to jde dělat i s EET,její výnosy jsou sporné,zato náklady jisté. Taky vám nevadí že velcí "optimalizují", čímž nás všechny "prakticky" okrádají, ale když ti malí "optimalizují" v malém,tak vidíte zločince. PS: platit daně není normální,kór když nejsou přiměřené a vaše peníze jsou zdaněny několikrát.

D. Müller 7.4.2020 14:04

A také na tomto bodu programu 7 let usilovně pracuje.

P. Aron 7.4.2020 13:51

Myslím, že tenhle 7 let starý článek dobře doplňuje mé argumenty proti EET :

Jeden z nejbohatších mužů ve státě, miliardář a vůdce své politické družiny ANO 2011 Andrej Babiš konečně otevřeně řekl, jakým stylem by řídil zemi, pokud uspěje volbách. Podle velkoprůmyslníka Babiše by měl podporu dostávat velký průmysl, malé a střední podniky jsou podle něj na prd.

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/211595/komentar-babis-hrima-z-brna-male-firmy-jsou-na-prd.html?fbclid=IwAR3Czlwv1IjVOWZAVuck2orVnH5Uqr3KSDY1Iz2jxLvceei34i7pUlNKEH8

M. Krátký 7.4.2020 13:44

to nevadí - takovejch je vás většina - hezký den i vám

M. Krátký 7.4.2020 13:41

Naprostý souhlas - niže jsem se již vyjádřil a pak se mi ztratilo moje doplnění - Venezuela Maláčová vymyslela dobrej zlepšovák jak naplnit státní kasu - to se všem státním zaměstnancům zvednou jejich platy ( mzdy je sprosté slovo nedůstojné socanů ) o takových 300% a tím se o 300% zvednou i odvody a státní kasa bude rázem přetékat - hezký den

D. Müller 7.4.2020 13:40

Pane Arone, tak to p. Čermák prostě má. Vinu za prázdnou státní kasu přisuzuje podnikatelům, že jí dostatečně neplní. Marnotratnost a rozhazovačnost této vlády nevidí nebo vidět nechce. S tím nic nenaděláme. Možná by mu otevřela oči Elektronická Evidence Reklamy na Čapím hnízdě.... "všeci kradnů, jen AB lepí reklamu". :-)

P. Aron 7.4.2020 13:35

Z makroekonomického pohledu určitě EET nění stěžejní otázka. Pro drobné OSVČ ale spolu s dalšími regulacemi, předpisy a zákony už je to prostě moc. Každý podnikatel dnes ví, že při nějaké kontrole mu téměř vždy něco najdou Ne proto, že by vědomě dělal něco proti zákonům a předpisům ale prostě proto, že je buď nemá šanci nastudovat nebo by to rovnou mohl zavřít. Nadávali jsme na komunistickou zkostnatělost a byrokracii a ta současná je už mnohem horší. Podnikám od roku 1992, tak vím o čem mluvím. To není jen nějaké naříkání.

D. Stirsky 7.4.2020 13:33

Nerozumím. Měsíc co měsíc za mě pošle můj zaměstnavatel daň a pojištění na účet SR.

P. Aron 7.4.2020 13:31

Vidím, že v diskusi je spousta lidí, která ráda platí daně. Lidi uvědomte si, že státu na daních ať už přímých či nepřímých plus odvodech zaplatíte cca polovinu všech svých ročních příjmů ! To vám opravdu nevadí ? A víte na co tolik musíte platit ? Tak za prvé aby si politici a velkopodnikatelé mohli z předražených a zkorumpovaných státní a veřejných zakázek mohli stavět svá luxusní sídla a posílat peníze na zahraniční účty. Za druhé na přebujelý státní aparát. O kolik se rozrostl počet úřadů a úředníku proto komunistické,u režimu, který jsme kritizovali za zkostnatělost a byrokracii. Kolik v naší "svobodné" demokracii přibylo policistů oproti tomu totalitnímu režimu ? Ovšem co za ty daně máme ? Skvěle udržované dálnice a silnice, rychlé stavební řízení atd.

D. Stirsky 7.4.2020 13:31

Já jsem byl spíš zastáncem. Nyní je třeba podnikatelům maximálně jejich činnosti usnadnit. Zrušit či nejvíce povinností, navíc daňové prázdniny by machinace s DP a DPH učinily nesmyslnými.

D. Müller 7.4.2020 13:29

Je hezké, že víte lépe než druzí, co a kde by měli dělat. Si na to založte poradenskou firmu. Třeba pak oceníte EET i z druhé strany :-)

Š. Hašek 7.4.2020 13:29

Pane Arone,

plně uznávám i Vaše argumenty.

Pozor na "miniokresní zakázky"?

Jsem rád, že jsem to nemusel rozhodnout, neboť i předseda strany ANO měl svoje argumenty.

Nějak se mi jeví, že EET nebude stěžejním problémem poklesu v ČR, po viru.

P. Aron 7.4.2020 13:25

...stačí se jich zeptat, do které banky ty daně platí, No pochopitelně do žádné, když to za ně odvádí zaměstnavatel.

M. Krátký 7.4.2020 13:24

jo - a ještě aby jste to celé hezky pochopil, tak Venezuela Maláčová vymyslela - jistě vlastní hlavou, jak naplnit státní kasu - takto : zvednou se platy státním zaměstnancům o 300% a tím se z jejich odvodů, zvednutých taky o těch 300% ta státní kasa naplní až bude přetékat - ještě, že ty socany máme - zachránce !!!

P. Aron 7.4.2020 13:23

S tím se asi setkal každý. Ale chápete, že přispíváním státu přispíváte na okrádání nás všech ze strany státu ? Na ty miliardy utopené v předražených státních a veřejných zakázkách ? Na ty miliardy nákladů státního aparátu, který, když nás má chránit jen krčí rameny ale za to, když nás buzeruje, tak nezná bratra ?

M. Krátký 7.4.2020 13:20

to vymysleli socani - konkrétně nějakej

Otto von Bismarck- hezký den - a k tomu ještě zaměstnavatel nejenom, že platí tyto odvody aby se zaměstnanci s tím nemuseli vláčet do banky ale ten zaměstnavatel za ty zaměstnance ještě odvádí daň ze závislé činnosti - hezký den podruhé i vám

K. Řežábek 7.4.2020 13:20

Pane Arone, fakt nepochopil. Prosím, vysvětlete tu "ironii".

K. Řežábek 7.4.2020 13:18

Vaše obzory, pane Nováku, zřejmě dosahují jen toho, že všichni, s nimiž nesouhlasíte, jsou "bolševici" a "blbové"? Nějaký argument by nebyl?

P. Aron 7.4.2020 13:18

Pane Čermáku, daně jsem vždy platil přesně na korunu. Už jen proto, že veškeré příjmy mám bezhotovostní, takže ani technicky bych nic zatajit nemohl.

P. Aron 7.4.2020 13:17

Pane Hašku ano, část OSVČ platila jen minimální daně a zatajovala příjmy, popřípadě si zahrnovala do nákladů věci, které tam nepatří. To vím velmi dobře. Ovšem zároveň to pro ně znamenalo také nižší odvody na sociálku a tím také nižší důchod. Tedy také ale pak nižší zátěž pro systém. Dále také nižší odvody na zdravotku. Ale OSVČ zásadně nechodí k lékaři s drobnými problémy, protože nepotřebuje neschopenku a vyleží si to bez ní. Také si většinou na rozdíl od těch velkých neumí zařídit dotace. Ani se nezúčastní předražených veřejných zakázek.Po právní stránce okrádá stát. Po faktické stránce stát okrádá nás všechny, kdo na něm neumíme parazitovat.