9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

GLOSA: EET není daň

Všichni se snaží platit daně co nejmenší. Mnozí poctivě a najímají si k tomu daňové poradce, kteří hledají ve spleti složitých zákonů a vyhlášek cestičky, jak daň „optimalizovat“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Řežábek 7.4.2020 13:16

Podle sebe asi soudíte druhé? Vy jste smysl článku vůbec nepochopil.

K. Řežábek 7.4.2020 13:14

Ano, díky.

K. Řežábek 7.4.2020 13:12

Jak to souvisí se článkem o EET?

K. Řežábek 7.4.2020 13:11

Dík za příspěvek do diskuse, vážím si toho, že je slušný. Rád si přečtu Váš článek, který s elánem zmíněným v posledních větách napíšete o věcech, které v diskusním příspěvku navrhujete, Vy.

A na okraj: státní kase nezeje čím dál větší prázdnotou, a to se z ní platí důchody a další řada mandatorních výdajů. Stát hospodaří vcelku dobře. O to nicméně v mém článku nejde.

P. Aron 7.4.2020 13:10

No vždyť právě to pán naznačuje. Asi jste nepochopil lehkou ironii.

P. Aron 7.4.2020 13:09

P.S. Ještě jednou : Jsem velkým odpůrce EET. Přitom se mě, jakožto OSVČ vůbec netýká. Týká se mě ale jako člověka žijícího na malé vesnici v horách, kde po současném zavedení EET a zákazu kouření v hospodách to většina hospod zabalila. A děsím se, že teď to zabalí i nás doktor, který je už starší a nebude se mu chtít zase podléhat další buzeraci. Přitom služeb, které jsou u lékaře placené je naprosté minimum. On se ale bude muset registrovat a pořídit si vybavení. A když si vezmete, že takových buzerací každý rok přibývá je jasné, že stát jde proti těm malým podnikatelům. A nahrává těm velkým.

K. Řežábek 7.4.2020 13:06

Např. Slovensko a jeho EET jste pominul, plurál je na místě. Nicméně byste mohl vynechat slova "autor plácá". Ona se pak obloukem vrací k vám.

P. Aron 7.4.2020 13:05

Ale v tom je jádro pudla. Ti malí živnostníci a třeba hospodští na venkově se potácejí ekonomicky na hranici přežití. Nicméně jsou to stále nezávislí OSVČ. Pokud zatajovali část tržeb, je to v rozporu se zákonem to ano. Jenže pokud vše přiznají a zdaní tak řada z nich zkrachuje. Části pak vadí i ty náklady na pořízení vybavení. Bude tedy platit ono známě : Když se to hýbe, zdaňte to. Když se to ještě hýbe, zregulujte to. Když se to přestane hýbat dotujte to ?

A sekundární efekt je zdražení. Protože DPH platí konečný zákazník, podnikatel ho pouze odvádí.

K. Řežábek 7.4.2020 13:03

Poslední vaší větě nerozumím - daně se přeci platí z hrubé mzdy automaticky u zaměstnavatele.

Š. Hašek 7.4.2020 13:02

Pane Arone,

souhlas stran závěru, druhé části.

Nesouhlas stran EET. Vysvětlil jsem to zde, dnes, jinde.

Jedna třetina OSVČ si dělala z daní (a zdravodůchodu legraci) ..... uznávám naštvanost těch zbývajících dvou třetin. Poloviny.

Nepřiznat 3 mýdla/nepřiznat 97 mýdel, koupených do vlastní koupelny.

B. Pražák 7.4.2020 13:01

No, u stolu a počítače se to mudruje, dokud nevyrazite do terénu. Za mé dvacetileté podnikání to považuji ta velmi silný argument.

K. Řežábek 7.4.2020 13:01

Je smutné, že i rozumnou věc (EET), která funguje i v jiných zemích Evropy, odsoudíte jen proto, že ji zavedl Babiš.

A je dvojnásob smutné, že články, které prezentují názory jiné než vaše, považujete za "nemocné".

Jen na okraj: žádné prachy od Babiše nemám, ani zprostředkovaně.

M. Krátký 7.4.2020 13:01

EET = super buzerace malých človíčků, kteří se nemůžou bránit. Na velké žraloky v řádech milionů CZK uniklých daní si nikdo netroufne. A zaměstnanci všech odrůd setrvale žijí v bludu, že taky platí daně - stačí se jich zeptat, do které banky ty svoje daně chodí platit - hezký den

R. Gramblička 7.4.2020 13:00

to je argument jak noha: prostě to zachováme, protože všichni už ty eet pokladny mají

Ach jo

P. Aron 7.4.2020 13:00

Souhlas, tohle říkám také dost často jen jinými slovy. Váše analogie je velmi výstižná.

K. Řežábek 7.4.2020 12:58

Zdravím, jistě, ale rozbor filozofie daní všeobecně, poctivosti a práva a spravedlnosti je mimo tento článek. To y ylo na tlustné knihy.

Zkuste čít dál, tam je to hlavní o EET a jeho případném zrušení.

R. Gramblička 7.4.2020 12:57

je to fér pro řemeslníka a jeho zákazníka, nakolik obchodní transakce se týká dvou stran, které onu transakci uzavírají a všem kolem je do toho kulový

Š. Hašek 7.4.2020 12:57

Pane Můllere,

děkuji za osvětu.

Po Vašem školení mám naprosto jasno, ve všem. Všiml jsem si, že v bistru jsou zásadně fronty kvůli té mašince ....... mně se ale zdá, že kvůli obsluze u pultu, která by normálně zametala náves. Ale jiná není k mání. Zkráceno.

Já musel doložit každý troník. Vy ne?

K. Řežábek 7.4.2020 12:55

Měl byste nějaký argument? Nebo spíše jen házíte silná slova?

P. Aron 7.4.2020 12:55

S autorem nesouhlasím. První věc v úvodu textu : poctivý je něco jiného než v souladu se zákony. Můžete jednat v souladu se zákony, protože jste velká firma a máte celý tým právníků, kteří hledají mezery v zákonech ale to ještě neznamená, že jste poctivý. Nebo jako velká firma mátě dceřinnou firmu v daňové ráji a ta vám účtuje poradenské služby, které vám zvyšují náklady a snižují zisk, který realizujete raději v tom daňovém ráji. Je to poctivé ?

Š. Hašek 7.4.2020 12:51

Ač jsem AB (hezké, už má věhlas jak BB) nevolil ..... uznávám, že asi budu ze stejné líhně jako on. Dokonce ten chlap, stran peněženky, určité prvky asi okopíroval i od mého bezdotačního otce (první republika).

Připomenu, nejen Vám, že takový Baťa neměl vždy a všude takový věhlas/ohlas, jako má teď. Ale můj otec ho bral i tehdy ....

M. Krátký 7.4.2020 12:49

naprostý souhlas - jsem mini OSVČ od roku 1992 - stát mi do podnikání nedal nic a já od něj taky nic nechtěl - jen ten příslovečný KLID NA PRÁCI - a pak to začalo - tóčo náramné - jedna buzerace za druhou, moje paměť je už chatrná ( RČ 43.... ) - kontrolní hlášení + EET z poslední doby jen buzerace - hezký den

K. Řežábek 7.4.2020 12:46

Zdravím, asi žijete na jiné planetě. Nesetkal jste se nikdy s tím, že "bez faktury" je to od řemeslníka levnější? Proč asi? A je to fer vůči jeho konkurenci?

Rušit systém EET, když už všichni mají registrační poklady zapojené a funkční, by byla hloupost. Podpora nepoctivých.

K. Řežábek 7.4.2020 12:42

Když vám došly (nebo ani nepřišly) argumenty, raději nepiště nic. Ukazujete svou neschopnost...

D. Müller 7.4.2020 12:37

Pane Hašku, mohl byste rozvést pojem - Živnostníci dostali "obrovskou volnost". ?

Mohl byste být konkrétní?

D. Müller 7.4.2020 12:28

Pane Čermáku, je vidět, že jste ze stejné líhně jako AB. Z provozu EET se naopak jasně prokázalo, že podnikatelé byli notoričtí platiči daní. Stát navíc nic nedostal. Čísla předkládaná fantazírující ministryní financí byla cinklá, cucala si je z prstu, aby nebyla za blbce. Tempo růstu výběru DPH se dokonce v oborech zasažených EET zpomalilo proti oborům ostatním. Z toho je vidět, že celý tento systém je kontraproduktivní. Kromě jednoho bodu. Závistivci a nepřejícní spoluobčané se mohou tetelit od rána do večera. Si to užijte, je to vaše hodinka radosti. A co zrušení bonzácké Účtenkovky? Ukápla slzička?

V. Čermák 7.4.2020 12:05

Dobrý článek. Nejvíc tady protestují bývalí neplatiči daní, kterým skrze EET Babiš přistřihl křidýlka....

P. Han 7.4.2020 12:01

Asi Brňáci hodně chlastají. Množství hospod je dáno poptávkou, to nemá s EET nic společného.

V. Povolný 7.4.2020 11:55

No, EET opravdu není daň. EET má být opatření proti těm, co nevykazují příjmy a vyhýbaji se tak placení daní. Tedy proti vykukům a neplatičům. Aspoň tak to bylo deklarováno. Nic proti vymáhání dodržování pravidel, kéž by se daly i jiné věci vymáhat. Jenže - boj proti šmejdům je obtížný a věčný, těch se nelze úplně zbavit. Navíc se vyskytují i ve vysokých patrech politiky a státní správy. Potíž je v tom, že EET sešměrovala podnikatele další sítí pravidel. Další a další povinnosti musí plnit. A další úředníky je třeba na kontrolu. Funkčnost systému, který se sám stává účelem je diskutabilní. Podobně jako výběrová řízení. To teď snad už vládě docvaklo. Poučí se? Pochybuji.

J. Mucha 7.4.2020 11:48

Máte v tom trochu zmatek. Pracovníci (předpokládám zaměstnanci) nebo živnostníci? Pokud to nejsou zaměstnanci, v jakém vztahu jsou k náměstkovi? To zní jako z osmdesátých let, nepletete si dobu? I když, někteří zaměstnanci si své pracovní návyky z těch časů (kdo nekrade, okrádá rodinu) nejspíš zachovala.

Mimo téma, používání tří teček jako oddělovače bylo módou mezi dětmi už před pěknými pár lety. Trvá tato situace dodnes nebo jste ještě nestihl vyrůst?