9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

GLOSA: EET není daň

Všichni se snaží platit daně co nejmenší. Mnozí poctivě a najímají si k tomu daňové poradce, kteří hledají ve spleti složitých zákonů a vyhlášek cestičky, jak daň „optimalizovat“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 7.4.2020 19:41

..konstatoval jsem pouhý fakt, interpretaci toho, co si myslím, nechám na vás, když tak dobře víte, co si myslím. ;-)

L. Novák 7.4.2020 19:41

Říká se přece, že tisíckrát nic umořilo osla. Nebo vola? (To je fuk :) Češi jsou v provozování šedé ekonomiky dobře vyškoleni za komunistické totality a použijí své know-how, kdykoliv jim stát začne házet klacky pod nohy víc, než je únosné. Tato hranice byla už dávno překročena.

P. Grigar 7.4.2020 19:39

..inu, já jsem 43 zaměstnancem, moje práce je pravidelně, stále častěji kontrolována a nemůžu si dovolit ani drobné chyby. Ona totiž i drobná chyba(kliknutí na počítači) by mohla způsobit, že by jely například dva vlaky po jedné koleji proti sobě. Rána, krev, zranění, mrtví. Když se podíváte na stránky Drážní inspekce, do závěrečných zpráv z šetření nehodových událostí, zjistíte, že mnohé z nich začaly právě drobnou chybou v evidenci něčeho.

Není malých rolí/chyb. ;-)

O. Uživatel 7.4.2020 19:37

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 7.4.2020 19:34

Prdlajz. Známá se snaží něco vyhrát, tak jí nosím pravidelně štosík paragonů z Kauflandu, Lidlu a podobných super-hyper... :-P Samozřejmě, že to k ničemu není, ale hlavně že se kontroluje s nadějí na výhru... :-P

P. Grigar 7.4.2020 19:31

..a furt dokola, jak na kafemlejnku, kradou velcí, proč bychom nemohli krást my malí?!!! Kdo neokrádá stát, okrádá vlastní rodinu... to se říkalo v dobách budování socialismu! Nic proti vám!!

P. Jaroš 7.4.2020 19:30

EET Slovensko nemá, takže lžete a ze lží vychází článek. Vůbec neberete v potaz starší generaci bez internetové gramotnosti, které EET odrovnala.

L. Novák 7.4.2020 19:30

Druhou a poslední kontrolu finančního úřadu před lety jsem musel řešit s pomocí daňové specialistky (ve spolupráci s pracovnicí jiného finančního úřadu), a to, co jsem musel po kontrole jedné hyperaktivní blbky úřadu vrátit kvůli drobné chybě v zaevidování nemovitého majetku, jsem zase obratem (po formálním zápisu do obchodního majetku) vybral zpět (DPH). Byl to pořádný opruz a jeden z řady důvodů, proč jsem živnost nakonec ukončil a po 22 letech si raději našel práci jako zaměstnanec. Měl jsem to udělat dávno a kdybych tušil, jak se bude situace pro OSVČ vyvíjet, nikdy bych se do toho nepustil. A každému, kdo se naivně chce pustit do živnostenské řehole s ručením neomezeným se snažím rozmluvit, aby tak nečinil, neb v tomto státě je to cesta do pekel...

J. Jurax 7.4.2020 19:29

A mohl byste šířeji a konkrétně ozřejmit, z čeho usuzujete, že autor je bb?

P. Grigar 7.4.2020 19:26

..to se načekáte.

P. Grigar 7.4.2020 19:23

.. co je to "na hraně rentability"? Tak nějak mi to zní jako přikrádání za socialismu, stejně jako "podnikání na černo"...

Tedy vy máte slovník!!!! ;-))

P. Grigar 7.4.2020 19:20

..božínku, pane Nováku, a co spatřujete práskačského na tom, když se stát dozví, že podnikatel/živnostník Franta Klobása z Horní Dolní je poctivec, za platby vystavuje paragony a nekrade? Vždyť to je ta nejlepší reklama! Nebo ne? ;-)

J. Jurax 7.4.2020 19:18

Vy vskutku CHODÍTE do banky platit daně?

L. Novák 7.4.2020 19:17

EET je systém na ukojení závisti blbější poloviny národa (nebo většiny? :-)

Státu nic nepřinese a živnostníky poškozuje. A ti, co byli "na hraně" rentability, tak zavřeli krám... Nakonec podnikat načerno jde i jako zaměstnanec podniku. :-P

P. Grigar 7.4.2020 19:16

..jistě, pokud by poctivě danil. Ale, bohužel znám osobně některé živnostníky, kteří tak nečinili a vrhli nehezký stín na ty poctivé, stejně jako například řidiči, kterí řídili ožralí nebo zdrogovaní a tak musela dopravní policie přitvrdit na kontrolách. Takový už je svět, jeden lump to může pokazit deseti slušným. Na druhou stranu, ten slušný se nemusí bát, že bude za lumpa, stačí dodržovat pravidla. Mě kontrola neuráží.. vím, proč je nutná. Vy snad nevíte? ;-)

L. Novák 7.4.2020 19:11

Nejspíš do nich potřebuje mít stát a jeho úředníci trvale přístup. Když obsahují ta zatracená data, ne? A práskačské soutěže v nahlašování paragonů podle čísla a jejich kontrola taky běží stále... :-P Pro paragony před vyhlášením stop-stavu.

P. Grigar 7.4.2020 19:09

.. inu, pane Müllere, nějakou dobu jsem vás měl za typického uplakánka, dnes ovšem musím změnit názor a už dále už vás budu mít jen za uplakaného blbce.

L. Novák 7.4.2020 19:07

No, odečíst se dají z daňového základu, ale napřed si na ty náklady musíte vydělat. Takže pro živnostníka by asi bylo výhodnější ty náklady nemít a peníze ušetřené za zbytečné náklady zdanit... Nebo ne? ;-)

J. Jurax 7.4.2020 19:03

No, zamyslete se nad tím, proč nemáte pravdu.

P. Grigar 7.4.2020 19:03

..dobře, omlouvám se za chybu, škrtneme OSVČ, nebudu matlat to, co tu matlají jiní a upřesním sám za sebe. Podnikatel, zaměstnávající nejméně jednoho zaměstnance - to už není OSVČ, ale do EET spadá, např. praktický lékař, zaměstnávající zdravotní sestru či bratra. Spokojen? Snad ano.

R. Tesařík 7.4.2020 18:53

OSVČ se musí postarat o sebe. O zaměstnance zaměstnavatel. nematlejte to.

P. Grigar 7.4.2020 18:53

.. a nic z těch nákladů, spojených s EET si nemůžete odečítat? No to je tedy skandál!

P. Grigar 7.4.2020 18:52

.. nebuďte sobec a napovězte i mně, prostému venkovanovi. Proč ty zatracené servery běží, co je za tím za fígl?

Děkuji.

P. Grigar 7.4.2020 18:49

..a ta chytřejší a pracovitější část národa v okamžiku, kdy spadne do EET, chce s podnikáním končit, neb je ta krabička na stole nadmíru zatěžuje, někteří manipulaci s ní dokonce ani technicky nezvládají. Jak píšete, chytřejší a pracovitější..

P. Grigar 7.4.2020 18:46

..a odvádí to za ně z mzdy, která jim přísluší za vykonanou práci. Nikoli tedy za ně, ale pouze jako účetní operaci..srážka daně z vyplácené mzdy.

P. Grigar 7.4.2020 18:43

..tady se nám rýsujemožná shoda, pane Krátký. Navrhuji jednotný daňový systém, nerozlišující mezi OSVČ a zaměstnancem. Vy zaplatíte svým zaměstnancům, co si zasloužili svou prací, oni se zaregistrují jako plátci daně a budou danit za stejných podmínek, jako dosud OSVČ.

Nebo varianta zdanění všech podle dosavadních podmínek platných pro zaměstnance. Račte si vybrat, co by vám vyhovovalo lépe.

Jen by stálo za to, podívat se do výstupů ČSÚ, jaké jsou poměry výběru daní u OSVČ a zaměstnanců, je-li tam jakýsi rozdíl, zda někdo na někoho nedoplácí. Nerad bych vám ujídal chlebíčka, jakožto zaměstnanec, hloupý a líný, neschopný se o sebe postarat. Ještě, že se starají ti nešťastní OSVČ, takové altruisty aby jeden pohledal.

J. Jurax 7.4.2020 18:31

Pan Krátký toliko poněkud nejapně vtipkuje.

P. Grigar 7.4.2020 18:29

..tož pane Krátký, velcí žraloci krátí stát na daních o miliony, tudíž malí človíčkové podléhající EET by měli krátit také.. no budiž, je to jakýs takýs logický řetězec, ovšem nedotažený do konce. Když tedy dovolíte, já bych se ho pokusil dokončit.. je nutno, aby přestali platit daně také zaměstnanci. Prostě nikdo nebude platit daně, když nebude chtít. Je to tak správně nebo jsem někde udělala chybu?

J. Jurax 7.4.2020 18:26

No, nevím ... ono je spíš rozpor v tom, že jedno se daním vyhnout nijak nemohou (typicky zaměstnanci), kdežto jiní ano. Ovšem přístup ke službám z těch daní placených si nárokují ti i oni stejný.

J. Jurax 7.4.2020 18:14

Ehm ... tedy když jedni, ti velcí, podle Vás kradou, pak druzí, ti malí, podle Vás můžou/mají krást taky.

Máte za to, že je to správné, neboť se tak nastolí spravedlnost?