9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

GLOSA: EET není daň

Všichni se snaží platit daně co nejmenší. Mnozí poctivě a najímají si k tomu daňové poradce, kteří hledají ve spleti složitých zákonů a vyhlášek cestičky, jak daň „optimalizovat“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 7.4.2020 11:42

Je zajímavé, jakou hovadnu je schopen lidský mozek vypotit.

D. Müller 7.4.2020 11:36

Pane Hašku. EET není systém výběru daní, ale evidence tržeb. V tom je velký rozdíl. Tržby vůbec nehovoří o tom, kolik zaplatíte daní. Problém EET je, že velmi zatěžuje obsluhu, ale protože zastánci tohoto řešení si myslí, že druhého ruce nebolí, tak jsou tomu nakloněni. V podstatě je systém vytvořen za účelem "prohnat pérka" malým obchodníkům a teď i řemeslníkům. Je to další práce. Přínos daňový je a byl velmi diskutabilní. Jinými slovy... Je to pakárna a nic to nepřineslo. Místo toho, aby se vláda snažila zlepšit podnikatelské prostředí, tak ho zhoršuje. Následně sekýruje podnikatele, kde by ještě něco vyšťourali. Jenže zlepšit prostředí, zjednodušit zákony, zlepšit vymahatelnost práva v obchodních vztazích apod. je práce, kterou nezvládá, Stát by si navíc neužil tu buzeraci, které i mnoho závistivých a nepřejícných spoluobčanů tolik fandí. Tuším to kolem 30% :-)

P. Hatina 7.4.2020 11:14

To je opravdu tak trapná agitka, že by neprošla ani za bolševika proti keťasům, aby se tomu lidé nesmáli.

D. Müller 7.4.2020 11:14

A myslíte, že hlásit státu každé prodané noviny nebo pivo není hovadina? A k tomu ještě posíláme kde se platilo, rozdělení podle sazeb DPH, režim jestli nebylo placeno předem nebo na vrub jiného daňového subjektu.

Š. Hašek 7.4.2020 10:44

EET je system výběru daní.

Pokud "šéf firmy" zjistí, že "jeho zaměstnanci" si ulévají domů, tak přitvrdí.

Samozřejmě, že nejvíce ječí ti, kvůli kterým přitvrdil. Vyzkoušeno, odpozorováno.

Pokud se vám něco nezdá, tak to napíši ještě jednou a dám tam trojité uvozovky!

Případně dlouhodobě veďte firmu "založenou na naprosté finanční důvěře". Přeji úspěch!

P. Staronový 7.4.2020 10:36

Asi tak, ano.

P. Staronový 7.4.2020 10:35

EET není daň, jen buzerace.

F. Svoboda 7.4.2020 10:21

Pane Nešvaro, děkuji za skvělé přirovnání a vysvětlení celého problému !!!

NEJLEPŠÍ PŘÍSPĚVEK na téma EET !!!

S. Rádl 7.4.2020 10:12

Vy si fakt myslíte, že slovutný pan profesor politologie by si mohl zadat s lumpy? To snad ne.

S. Rádl 7.4.2020 10:11

A vám asi nikdo neřekl, že existuje něco jako etika.

Oni to ale nepochopili ani lidovci, i když "nepokradeš" snad ještě z bible nevymazali.

P. Zinga 7.4.2020 10:08

Pane Velebo, v čem spočívá ten trest? A v čem spočívá příčina problému? Vlastně tímto uznáváte, že problém neplacení daní existuje. Tak jak na to?

D. Polanský 7.4.2020 10:00

Teorie o trestání poctivých má zásadní vadu. Těch nepoctivých stačí málo a nabourají vám celý systém. Potvrdí vám to každý učitel, stačí aby měl ve třídě 2 grázly, a jinak bezproblémová třída je najednou zlá.

D. Polanský 7.4.2020 9:57

Ale kupříkladu v Brně máme hospod v přepočtu na obyvatele málem nejvíce na světě, a nevadí tomu ani EET.

P. Moravčík 7.4.2020 9:57

Ten nekončiaci rozruch okolo EET v Čechách ma fascinuje. Systém nebeží len v Chorvátsku, ale napríklad už roky na Slovensku a aj keď sa to určitej partii (lacno kúpiť, draho predať) nepáčilo, takéto srdcervúce výlevy som nezaznamenal. Nie som síce detailne zoznámený s americkým daňovým systémom, ale skúste niečo zatajiť! Keď na to daniari prídu, máte väčší problém ako starostovia s antikorupčným ťažením. Dane sa proste zaplatiť musia. Môžeme diskutovať ako sa vybrané peniaze použijú, kto ich kam "presunie" alebo ukradne, ale oháňať sa zneužitím informácií (ten istý dôvod na diskusiu), že s tým niekto nevie zaobchádzať... Veľmi ma pobavil odpor časti lekárov. Ak už tak inteligentní ľudia nemajú na počítač alebo že s ním nevedia zaobchádzať - to je naozaj na pokrútenie hlavou. Žil som u priateľky v Čechách päť rokov a ani si nepamätám, aby nejaká novinka prebehla bez protestov, urážlivého napádania, srdcervúcich výlevov ako sa to tu všetko zrúti... a nakoniec sa to zaviedlo a nevôľa sa sústredila na iné opatrenie. Dosť sa divím, že ešte nikto s podobnou logikou nezdvihol hlas proti daniam vôbec, veď tak niekto vie, koľko zarábame! Tá hrôza! Českú občiansku aktivitu si veľmi vážim (na Slovensku sme, žiaľ, stále nedosiahli požadovanú občiansku angažovanosť), ale občas to zachádza až do absurdity. Aj keď s pánom námorníkom Zingom často nesúhlasím (hlavne vtedy, keď začne nadávať na všetky strany) je jedným z mála, ktorí sa k tomuto problému stavajú racionálne. Opakujem - prediskutovať všetko bez hystérie a potom tvrdo kontrolovať, no ak sa ukáže, že to niekto zneužíva konať pri voľbách.

D. Polanský 7.4.2020 9:55

Autor má pravdu, jenomže nepoctiví se vždy tak trochu neoficiálně podporovali a budou podporovat. Nevím proč, ale už to tak je.

P. Nešvara 7.4.2020 9:51

Výběr daní se trochu podobá rybaření do sítí. Jsou zde dva limity. Rybář se musí vyhýbat velkým rybám, aby mu nepotrhali síť a zároveň mít oka sítě dostatečně veliká, aby malé rybky propluly a měli šanci vyrůst. Takže rybář má výnos z těch středních ryb.

Úplně stejné je to s výběrem daní. Na velké korporace stát stejně nemá. Když se je pokusí zdanit, tak se prostě odstěhují do daňových rájů, přestanou u nás investovat a zaniknou pracovní místa. No a pokud budeme drtit malé živnostníky, hospodské a prodavače vesnických krámků, tak to zabalí a služby nebudou. A tyto lidi budeme mít na úřadech práce s žádostí o podporu. Co asi nechceme. V jakékoli normální společnosti drobní živnostníci s daněmi podvádí a stát se tváří, že to nevidí. A funguje to. Udusit je fakt není dobrý nápad. Krátkodobě EET možná nějaké drobné do rozpočtu vynese, ale v konečném důsledku to ten drobný potěr poškodí a dopad na společnost bude negativní.

Š. Hašek 7.4.2020 9:51

Živnostníci dostali "obrovskou volnost". Finančně daňovou. Naložili s ní tak, že to křičelo! Sumárně, samozřejmě.

Při návrzích EET jsem byl proti. Dnes nejsem.

Za pracovní život jsem zažil podobné situace ... pracovníci nebyli stále pod kontrolou ... za chvíli si to polovina vyložila tak, že budou drze šidit (a ještě o tom kecat v hospodách). Zapomněli, že i náměstci docházejí na pivko.

To bylo řevu!!! Jen desetina z nich si připustila, že si to vykoledovali sami!!!

Dále viz EET ....... a kolem dokola .... Taky se určití kolegové divili, jak malé děti, že byla zkrácena dodatková dovolená ....... no! Protože 80% z nich vždycky mizelo klidně o dva dny dřív!!! Marné, marné, marné.

A. Pakosta 7.4.2020 9:47

Ale děte. O každém vymetání komína přece protokol nepotřebujete. Potřebujete jednou ročně kontrolu, a ta se halt přizná a je vše v cajku. A stejně tak u všech ostatních řemesel a služeb. Socanům to bude ještě chvíli trvat, než protlačí zákon, že po každém ostříhání vlasů musíte mít u sebe protokol s razítkem....

M. Veleba 7.4.2020 9:23

To je možné, ale trestáte plošně i ty, co s tím nemají nic společného. Dělím vedení na dvě skupiny. Idioty, co si myslí, že na každý nešvar pomůže restrikce (nejlépe plošná bez rozdílu provinění) a rozumné, kteří se pídí po příčině problému a řeší ji. Je to náročné, složité, ale ve finále se to vyplatí. EET padá do kategorie idiotismu.

Z. Lapil 7.4.2020 9:22

Technická: ve služebních autech máme GPS, každý zaměstanec má čip a může zvolit služební nebo soukromou jízdu. Ta služební ví i o popojetí od pumpy na parkoviště, ta soukromá jen o kilometrech a možná o čase. Paní GPSková koncem měsíce napíše mail, že mám přijít podepsat soukromé kilometry, a pak mi to spočítá.

Fakt je, že u nás nikdo neřeší pár km zajížďku, když cestou hodím kluka do školy.

Z. Lapil 7.4.2020 9:12

EET se mi taky pranic nelíbí, ale argumentovat tím, že pán/paní u pokladny možná neumí zacházet s podkladnou mi přijde jaksi příliš snadno napadnutelné na to, aby to bylo možné použít jako argument.

J. Jelínek 7.4.2020 9:00

Nikoho nepotřebuje trumfovat. Že se z NP postupem času stal Babišův PR výstup nevidí jen ten, kdo vidět nechce.

R. Langer 7.4.2020 8:41

Protože já zase vím o těch ostatních.

R. Langer 7.4.2020 8:40

Výjimka potvrzuje pravidlo! ;-)

P. Zinga 7.4.2020 8:38

"Myslím, že Neviditelný pas je nemocný. Nemocný babišismem".

Pane Regnere, takovou hloupost jsem na NP ještě nečetl. Vy jste trumfnul dokonce i Hájkovou či Václavíkovou.

P. Zinga 7.4.2020 8:35

Takže, pane Langere, já jsem nemakačenko? Dělal jsem v náročné funkci do osmašedesáti, o nedělích i Vánocích a přesto s EET souhlasím. Protože o tom něco vím,z první ruky i vlastní zkušenosti.

P. Zinga 7.4.2020 8:32

ANO!

V. Regner 7.4.2020 8:29

Nechci reagovat na tohoto autora. Podobné články se tu vyskytují čím dál častěji. Vyjádřím se obecněji.

Neviditelného psa čtu již dlouhou dobu. Býval to pravicový deník a mluvil mě z duše.

Posupem času se z něj však stalo tohle. Plátek poškozený Babišovým vlivem a prachama. Já už se MF Dnes nedotknu, jsou mě odporné. A i tady se pomalu začínají roztahovat lidé bez znalostí, zkušeností.

Myslím, že Neviditelný pas je nemocný. Nemocný babišismem.

R. Langer 7.4.2020 8:23

Přesně tak. Evidentně myslí jenom na to, jak by ostatní kolem sebe okradl.

R. Langer 7.4.2020 8:22

Já myslím, že tomu pan Veleba rozumí velice dobře. A třeba já tomu rozumím tak, že kdo má kolem sebe všechny ostatní za zloděje, tak musí být logicky zloděj sám, jinak by ho to nenapadlo. Taky máte všechny kolem sebe za zloděje? :-P