20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

GLOSA: EET není daň

Všichni se snaží platit daně co nejmenší. Mnozí poctivě a najímají si k tomu daňové poradce, kteří hledají ve spleti složitých zákonů a vyhlášek cestičky, jak daň „optimalizovat“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krátký 7.4.2020 13:44

to nevadí - takovejch je vás většina - hezký den i vám

P. Grigar 7.4.2020 18:29

..tož pane Krátký, velcí žraloci krátí stát na daních o miliony, tudíž malí človíčkové podléhající EET by měli krátit také.. no budiž, je to jakýs takýs logický řetězec, ovšem nedotažený do konce. Když tedy dovolíte, já bych se ho pokusil dokončit.. je nutno, aby přestali platit daně také zaměstnanci. Prostě nikdo nebude platit daně, když nebude chtít. Je to tak správně nebo jsem někde udělala chybu?

P. Aron 7.4.2020 12:55

S autorem nesouhlasím. První věc v úvodu textu : poctivý je něco jiného než v souladu se zákony. Můžete jednat v souladu se zákony, protože jste velká firma a máte celý tým právníků, kteří hledají mezery v zákonech ale to ještě neznamená, že jste poctivý. Nebo jako velká firma mátě dceřinnou firmu v daňové ráji a ta vám účtuje poradenské služby, které vám zvyšují náklady a snižují zisk, který realizujete raději v tom daňovém ráji. Je to poctivé ?

K. Řežábek 7.4.2020 12:58

Zdravím, jistě, ale rozbor filozofie daní všeobecně, poctivosti a práva a spravedlnosti je mimo tento článek. To y ylo na tlustné knihy.

Zkuste čít dál, tam je to hlavní o EET a jeho případném zrušení.

P. Aron 7.4.2020 13:05

Ale v tom je jádro pudla. Ti malí živnostníci a třeba hospodští na venkově se potácejí ekonomicky na hranici přežití. Nicméně jsou to stále nezávislí OSVČ. Pokud zatajovali část tržeb, je to v rozporu se zákonem to ano. Jenže pokud vše přiznají a zdaní tak řada z nich zkrachuje. Části pak vadí i ty náklady na pořízení vybavení. Bude tedy platit ono známě : Když se to hýbe, zdaňte to. Když se to ještě hýbe, zregulujte to. Když se to přestane hýbat dotujte to ?

A sekundární efekt je zdražení. Protože DPH platí konečný zákazník, podnikatel ho pouze odvádí.

K. Řežábek 7.4.2020 20:20

Nevnímám správné povýšit podvod na součást podpory živnostníků. Mám za to, že jsou už tak podporováni dost - viz jejich daně ve srovnání se zaměstnanci. Proč asi funguje švarcsystem? No právě proto, že daně OSVC jsou proti zaměstnancům malé.

P. Grigar 8.4.2020 7:33

..pane Řežábku, poslední větou jste se odsoudil k trestu smrti ukamenováním. Ale zachovejte klid, kdo(OSVČ/živnostník..) je bez viny, ať hodí kamenem.

Š. Hašek 7.4.2020 13:02

Pane Arone,

souhlas stran závěru, druhé části.

Nesouhlas stran EET. Vysvětlil jsem to zde, dnes, jinde.

Jedna třetina OSVČ si dělala z daní (a zdravodůchodu legraci) ..... uznávám naštvanost těch zbývajících dvou třetin. Poloviny.

Nepřiznat 3 mýdla/nepřiznat 97 mýdel, koupených do vlastní koupelny.

P. Aron 7.4.2020 13:17

Pane Hašku ano, část OSVČ platila jen minimální daně a zatajovala příjmy, popřípadě si zahrnovala do nákladů věci, které tam nepatří. To vím velmi dobře. Ovšem zároveň to pro ně znamenalo také nižší odvody na sociálku a tím také nižší důchod. Tedy také ale pak nižší zátěž pro systém. Dále také nižší odvody na zdravotku. Ale OSVČ zásadně nechodí k lékaři s drobnými problémy, protože nepotřebuje neschopenku a vyleží si to bez ní. Také si většinou na rozdíl od těch velkých neumí zařídit dotace. Ani se nezúčastní předražených veřejných zakázek.Po právní stránce okrádá stát. Po faktické stránce stát okrádá nás všechny, kdo na něm neumíme parazitovat.

Š. Hašek 7.4.2020 13:29

Pane Arone,

plně uznávám i Vaše argumenty.

Pozor na "miniokresní zakázky"?

Jsem rád, že jsem to nemusel rozhodnout, neboť i předseda strany ANO měl svoje argumenty.

Nějak se mi jeví, že EET nebude stěžejním problémem poklesu v ČR, po viru.

P. Aron 7.4.2020 13:35

Z makroekonomického pohledu určitě EET nění stěžejní otázka. Pro drobné OSVČ ale spolu s dalšími regulacemi, předpisy a zákony už je to prostě moc. Každý podnikatel dnes ví, že při nějaké kontrole mu téměř vždy něco najdou Ne proto, že by vědomě dělal něco proti zákonům a předpisům ale prostě proto, že je buď nemá šanci nastudovat nebo by to rovnou mohl zavřít. Nadávali jsme na komunistickou zkostnatělost a byrokracii a ta současná je už mnohem horší. Podnikám od roku 1992, tak vím o čem mluvím. To není jen nějaké naříkání.

L. Novák 7.4.2020 19:51

Napsal jste to přesně! Tak to je. :-/

P. Grigar 8.4.2020 7:38

..pane Arone, to je věc názoru, při mém povolání by takový stále chybující "odborník" byl jednoho dne postaven před otázku: a jste vůbec schopen či ochoten svou činnost vykonávat bez chyb? Nepomýšlíte na změnu?!! Pomýšlejte..

V. Čermák 7.4.2020 12:05

Dobrý článek. Nejvíc tady protestují bývalí neplatiči daní, kterým skrze EET Babiš přistřihl křidýlka....

D. Müller 7.4.2020 12:28

Pane Čermáku, je vidět, že jste ze stejné líhně jako AB. Z provozu EET se naopak jasně prokázalo, že podnikatelé byli notoričtí platiči daní. Stát navíc nic nedostal. Čísla předkládaná fantazírující ministryní financí byla cinklá, cucala si je z prstu, aby nebyla za blbce. Tempo růstu výběru DPH se dokonce v oborech zasažených EET zpomalilo proti oborům ostatním. Z toho je vidět, že celý tento systém je kontraproduktivní. Kromě jednoho bodu. Závistivci a nepřejícní spoluobčané se mohou tetelit od rána do večera. Si to užijte, je to vaše hodinka radosti. A co zrušení bonzácké Účtenkovky? Ukápla slzička?

Š. Hašek 7.4.2020 12:51

Ač jsem AB (hezké, už má věhlas jak BB) nevolil ..... uznávám, že asi budu ze stejné líhně jako on. Dokonce ten chlap, stran peněženky, určité prvky asi okopíroval i od mého bezdotačního otce (první republika).

Připomenu, nejen Vám, že takový Baťa neměl vždy a všude takový věhlas/ohlas, jako má teď. Ale můj otec ho bral i tehdy ....

P. Aron 7.4.2020 13:18

Pane Čermáku, daně jsem vždy platil přesně na korunu. Už jen proto, že veškeré příjmy mám bezhotovostní, takže ani technicky bych nic zatajit nemohl.

D. Müller 7.4.2020 13:40

Pane Arone, tak to p. Čermák prostě má. Vinu za prázdnou státní kasu přisuzuje podnikatelům, že jí dostatečně neplní. Marnotratnost a rozhazovačnost této vlády nevidí nebo vidět nechce. S tím nic nenaděláme. Možná by mu otevřela oči Elektronická Evidence Reklamy na Čapím hnízdě.... "všeci kradnů, jen AB lepí reklamu". :-)

P. Grigar 7.4.2020 19:09

.. inu, pane Müllere, nějakou dobu jsem vás měl za typického uplakánka, dnes ovšem musím změnit názor a už dále už vás budu mít jen za uplakaného blbce.

V. Povolný 7.4.2020 11:55

No, EET opravdu není daň. EET má být opatření proti těm, co nevykazují příjmy a vyhýbaji se tak placení daní. Tedy proti vykukům a neplatičům. Aspoň tak to bylo deklarováno. Nic proti vymáhání dodržování pravidel, kéž by se daly i jiné věci vymáhat. Jenže - boj proti šmejdům je obtížný a věčný, těch se nelze úplně zbavit. Navíc se vyskytují i ve vysokých patrech politiky a státní správy. Potíž je v tom, že EET sešměrovala podnikatele další sítí pravidel. Další a další povinnosti musí plnit. A další úředníky je třeba na kontrolu. Funkčnost systému, který se sám stává účelem je diskutabilní. Podobně jako výběrová řízení. To teď snad už vládě docvaklo. Poučí se? Pochybuji.

J. Svoboda 7.4.2020 11:42

Je zajímavé, jakou hovadnu je schopen lidský mozek vypotit.

P. Hatina 7.4.2020 11:14

To je opravdu tak trapná agitka, že by neprošla ani za bolševika proti keťasům, aby se tomu lidé nesmáli.

K. Řežábek 7.4.2020 12:42

Když vám došly (nebo ani nepřišly) argumenty, raději nepiště nic. Ukazujete svou neschopnost...

P. Hatina 7.4.2020 15:00

Argumentů by se našlo jistě spousta. Stačí třeba připomenout jen ten základní, že vedle EET stát vyžaduje ještě kontrolní hlášení, díky jejichž počítačovém párování má dokonalý přehled o pře-prodejích produktů na trhu mezi subjekty .

Takže EET navíc kontroluje pouze segment koncových obchodníků v maloobchodě, přičemž ale u naprosté většiny z nich se stát může spolehnout na jejich elektronické pokladní systémy, které to hlídaly (pro majitele) i bez EET. Takže, to co zbude jsou hospodští a majitelé drobných obchůdků, kterých mi je v dnešní době spíše líto. Co vidím na ulicích tak kromě Vietnamců už to skoro nikdo nevydržel..

No a ten důvod proč jsem to hned neuvedl a zůstal u drobné filipiky je ten, že předpokládám, že tyto argumenty máte znát taky,,

P. Staronový 7.4.2020 10:35

EET není daň, jen buzerace.

Š. Hašek 7.4.2020 10:44

EET je system výběru daní.

Pokud "šéf firmy" zjistí, že "jeho zaměstnanci" si ulévají domů, tak přitvrdí.

Samozřejmě, že nejvíce ječí ti, kvůli kterým přitvrdil. Vyzkoušeno, odpozorováno.

Pokud se vám něco nezdá, tak to napíši ještě jednou a dám tam trojité uvozovky!

Případně dlouhodobě veďte firmu "založenou na naprosté finanční důvěře". Přeji úspěch!

D. Müller 7.4.2020 11:36

Pane Hašku. EET není systém výběru daní, ale evidence tržeb. V tom je velký rozdíl. Tržby vůbec nehovoří o tom, kolik zaplatíte daní. Problém EET je, že velmi zatěžuje obsluhu, ale protože zastánci tohoto řešení si myslí, že druhého ruce nebolí, tak jsou tomu nakloněni. V podstatě je systém vytvořen za účelem "prohnat pérka" malým obchodníkům a teď i řemeslníkům. Je to další práce. Přínos daňový je a byl velmi diskutabilní. Jinými slovy... Je to pakárna a nic to nepřineslo. Místo toho, aby se vláda snažila zlepšit podnikatelské prostředí, tak ho zhoršuje. Následně sekýruje podnikatele, kde by ještě něco vyšťourali. Jenže zlepšit prostředí, zjednodušit zákony, zlepšit vymahatelnost práva v obchodních vztazích apod. je práce, kterou nezvládá, Stát by si navíc neužil tu buzeraci, které i mnoho závistivých a nepřejícných spoluobčanů tolik fandí. Tuším to kolem 30% :-)

K. Řežábek 7.4.2020 12:46

Zdravím, asi žijete na jiné planetě. Nesetkal jste se nikdy s tím, že "bez faktury" je to od řemeslníka levnější? Proč asi? A je to fer vůči jeho konkurenci?

Rušit systém EET, když už všichni mají registrační poklady zapojené a funkční, by byla hloupost. Podpora nepoctivých.

R. Gramblička 7.4.2020 12:57

je to fér pro řemeslníka a jeho zákazníka, nakolik obchodní transakce se týká dvou stran, které onu transakci uzavírají a všem kolem je do toho kulový

J. Jurax 7.4.2020 19:03

No, zamyslete se nad tím, proč nemáte pravdu.