26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

GLOSA: EET není daň

Všichni se snaží platit daně co nejmenší. Mnozí poctivě a najímají si k tomu daňové poradce, kteří hledají ve spleti složitých zákonů a vyhlášek cestičky, jak daň „optimalizovat“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 7.4.2020 19:26

..to se načekáte.

K. Řežábek 7.4.2020 20:15

Omyl, týká se to i státu, který vybírá daně. Od všech, tedy i od řemeslníků.

Z čeho byste platil nemocenské pojištění za děti, nezaměstnané, za důchodce, z čeho důchody, atd. atd, kdyby nebyly daně?

A proč osvobozovat od daní řemeslníky, připadně jiné OSVČ či provozy s EET?.

R. Gramblička 7.4.2020 13:00

to je argument jak noha: prostě to zachováme, protože všichni už ty eet pokladny mají

Ach jo

K. Řežábek 7.4.2020 20:17

Dík za uznání. EET je v principu správný kontrolní mechanismus, a když už běží a pokladny mají, tak ho přeci nebudeme rušit.

P. Aron 7.4.2020 13:23

S tím se asi setkal každý. Ale chápete, že přispíváním státu přispíváte na okrádání nás všech ze strany státu ? Na ty miliardy utopené v předražených státních a veřejných zakázkách ? Na ty miliardy nákladů státního aparátu, který, když nás má chránit jen krčí rameny ale za to, když nás buzeruje, tak nezná bratra ?

P. Grigar 7.4.2020 19:31

..a furt dokola, jak na kafemlejnku, kradou velcí, proč bychom nemohli krást my malí?!!! Kdo neokrádá stát, okrádá vlastní rodinu... to se říkalo v dobách budování socialismu! Nic proti vám!!

K. Řežábek 7.4.2020 20:23

Zdravím, pane Aron, je snad správné, že poctivý OSVC státu daně platí, a nepoctivý (bez EET) by stát okrádal?

Není.

Kam pak daně jdou je další věc, ale nemohu v jednom příspěvku řešit celý komplex danových otázek.

M. Krátký 7.4.2020 12:49

naprostý souhlas - jsem mini OSVČ od roku 1992 - stát mi do podnikání nedal nic a já od něj taky nic nechtěl - jen ten příslovečný KLID NA PRÁCI - a pak to začalo - tóčo náramné - jedna buzerace za druhou, moje paměť je už chatrná ( RČ 43.... ) - kontrolní hlášení + EET z poslední doby jen buzerace - hezký den

Š. Hašek 7.4.2020 12:57

Pane Můllere,

děkuji za osvětu.

Po Vašem školení mám naprosto jasno, ve všem. Všiml jsem si, že v bistru jsou zásadně fronty kvůli té mašince ....... mně se ale zdá, že kvůli obsluze u pultu, která by normálně zametala náves. Ale jiná není k mání. Zkráceno.

Já musel doložit každý troník. Vy ne?

D. Müller 7.4.2020 13:29

Je hezké, že víte lépe než druzí, co a kde by měli dělat. Si na to založte poradenskou firmu. Třeba pak oceníte EET i z druhé strany :-)

P. Grigar 7.4.2020 19:57

..pane Müllere, když tak dobře víte, co by měli dělat druzí, ve vašem případě tedy vláda, tož proč ještě nejste v politice? Si na to založte politickou stranu. Jak dlouho budeme čekat na tu spásu?!!!

P. Staronový 7.4.2020 21:03

Ano, ovšem.

S. Rádl 7.4.2020 10:12

Vy si fakt myslíte, že slovutný pan profesor politologie by si mohl zadat s lumpy? To snad ne.

P. Moravčík 7.4.2020 9:57

Ten nekončiaci rozruch okolo EET v Čechách ma fascinuje. Systém nebeží len v Chorvátsku, ale napríklad už roky na Slovensku a aj keď sa to určitej partii (lacno kúpiť, draho predať) nepáčilo, takéto srdcervúce výlevy som nezaznamenal. Nie som síce detailne zoznámený s americkým daňovým systémom, ale skúste niečo zatajiť! Keď na to daniari prídu, máte väčší problém ako starostovia s antikorupčným ťažením. Dane sa proste zaplatiť musia. Môžeme diskutovať ako sa vybrané peniaze použijú, kto ich kam "presunie" alebo ukradne, ale oháňať sa zneužitím informácií (ten istý dôvod na diskusiu), že s tým niekto nevie zaobchádzať... Veľmi ma pobavil odpor časti lekárov. Ak už tak inteligentní ľudia nemajú na počítač alebo že s ním nevedia zaobchádzať - to je naozaj na pokrútenie hlavou. Žil som u priateľky v Čechách päť rokov a ani si nepamätám, aby nejaká novinka prebehla bez protestov, urážlivého napádania, srdcervúcich výlevov ako sa to tu všetko zrúti... a nakoniec sa to zaviedlo a nevôľa sa sústredila na iné opatrenie. Dosť sa divím, že ešte nikto s podobnou logikou nezdvihol hlas proti daniam vôbec, veď tak niekto vie, koľko zarábame! Tá hrôza! Českú občiansku aktivitu si veľmi vážim (na Slovensku sme, žiaľ, stále nedosiahli požadovanú občiansku angažovanosť), ale občas to zachádza až do absurdity. Aj keď s pánom námorníkom Zingom často nesúhlasím (hlavne vtedy, keď začne nadávať na všetky strany) je jedným z mála, ktorí sa k tomuto problému stavajú racionálne. Opakujem - prediskutovať všetko bez hystérie a potom tvrdo kontrolovať, no ak sa ukáže, že to niekto zneužíva konať pri voľbách.

P. Grigar 7.4.2020 20:10

.. mám příbuzného, živnostníka ve Vídni. Kdysi mi řekl.. tady v podnikání nemůžeš udělat nic horšího, než když na sebe upoutáš pozornost finančního úřadu. A divil se, jak snadno se dá odrbávat náš stát.

D. Polanský 7.4.2020 9:55

Autor má pravdu, jenomže nepoctiví se vždy tak trochu neoficiálně podporovali a budou podporovat. Nevím proč, ale už to tak je.

L. Novák 7.4.2020 20:04

To říká poctivý bývalý komunistický lampasák... služebník otrokářského státu. :-P

P. Nešvara 7.4.2020 9:51

Výběr daní se trochu podobá rybaření do sítí. Jsou zde dva limity. Rybář se musí vyhýbat velkým rybám, aby mu nepotrhali síť a zároveň mít oka sítě dostatečně veliká, aby malé rybky propluly a měli šanci vyrůst. Takže rybář má výnos z těch středních ryb.

Úplně stejné je to s výběrem daní. Na velké korporace stát stejně nemá. Když se je pokusí zdanit, tak se prostě odstěhují do daňových rájů, přestanou u nás investovat a zaniknou pracovní místa. No a pokud budeme drtit malé živnostníky, hospodské a prodavače vesnických krámků, tak to zabalí a služby nebudou. A tyto lidi budeme mít na úřadech práce s žádostí o podporu. Co asi nechceme. V jakékoli normální společnosti drobní živnostníci s daněmi podvádí a stát se tváří, že to nevidí. A funguje to. Udusit je fakt není dobrý nápad. Krátkodobě EET možná nějaké drobné do rozpočtu vynese, ale v konečném důsledku to ten drobný potěr poškodí a dopad na společnost bude negativní.

D. Polanský 7.4.2020 9:57

Ale kupříkladu v Brně máme hospod v přepočtu na obyvatele málem nejvíce na světě, a nevadí tomu ani EET.

P. Han 7.4.2020 12:01

Asi Brňáci hodně chlastají. Množství hospod je dáno poptávkou, to nemá s EET nic společného.

F. Svoboda 7.4.2020 10:21

Pane Nešvaro, děkuji za skvělé přirovnání a vysvětlení celého problému !!!

NEJLEPŠÍ PŘÍSPĚVEK na téma EET !!!

P. Staronový 7.4.2020 10:36

Asi tak, ano.

P. Aron 7.4.2020 13:00

Souhlas, tohle říkám také dost často jen jinými slovy. Váše analogie je velmi výstižná.

Š. Hašek 7.4.2020 9:51

Živnostníci dostali "obrovskou volnost". Finančně daňovou. Naložili s ní tak, že to křičelo! Sumárně, samozřejmě.

Při návrzích EET jsem byl proti. Dnes nejsem.

Za pracovní život jsem zažil podobné situace ... pracovníci nebyli stále pod kontrolou ... za chvíli si to polovina vyložila tak, že budou drze šidit (a ještě o tom kecat v hospodách). Zapomněli, že i náměstci docházejí na pivko.

To bylo řevu!!! Jen desetina z nich si připustila, že si to vykoledovali sami!!!

Dále viz EET ....... a kolem dokola .... Taky se určití kolegové divili, jak malé děti, že byla zkrácena dodatková dovolená ....... no! Protože 80% z nich vždycky mizelo klidně o dva dny dřív!!! Marné, marné, marné.

J. Mucha 7.4.2020 11:48

Máte v tom trochu zmatek. Pracovníci (předpokládám zaměstnanci) nebo živnostníci? Pokud to nejsou zaměstnanci, v jakém vztahu jsou k náměstkovi? To zní jako z osmdesátých let, nepletete si dobu? I když, někteří zaměstnanci si své pracovní návyky z těch časů (kdo nekrade, okrádá rodinu) nejspíš zachovala.

Mimo téma, používání tří teček jako oddělovače bylo módou mezi dětmi už před pěknými pár lety. Trvá tato situace dodnes nebo jste ještě nestihl vyrůst?

Š. Hašek 7.4.2020 20:41

1. Zmatek máte Vy, mluvím o možnostech, kdy kdokoliv najde skulinku a chová se jak šupák. Pokud nechápete dozor nad zaměstanci ze strany náměstka provozu ..... to mi je líto. Opravdu ........

2. I manželka často tvrdí, že jsem v pubertě. Zamyslím se nad tím ......... jo ....... tu mluvnici dám do richtiku (richtig, něm.).

J. Mucha 7.4.2020 22:48

1. Rozumím, mluvíte o sobě. Jen nechápu, co s tím mají do činění živnostníci.

2. Hm, ale víte, hrozně špatně se pak ty Vaše bláboly čtou. Příště Vám udělám radost a vzdám to hned.

D. Müller 7.4.2020 12:37

Pane Hašku, mohl byste rozvést pojem - Živnostníci dostali "obrovskou volnost". ?

Mohl byste být konkrétní?

Š. Hašek 7.4.2020 20:36

Je vidět, že o daňových přiznáních víte prd.

P. Zinga 7.4.2020 8:35

Takže, pane Langere, já jsem nemakačenko? Dělal jsem v náročné funkci do osmašedesáti, o nedělích i Vánocích a přesto s EET souhlasím. Protože o tom něco vím,z první ruky i vlastní zkušenosti.