30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Dnes o chozrasčotu

V ekonomice se nevyznám. Na vysoké jsem vylít jen jednou ze zkoušky a to byla právě zkouška z ekonomie. Ekonomika volného trhu mi šla, ale socialistickou ekonomiku jsem nebyl schopný pochopit. Chyba nebyla úplně ve mně. Nepochopení mě pronásleduje až do dnešních dnů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 27.1.2022 13:00

Bytů bylo v 70 a 80 letech dost. Stačilo si vybrat se spousty podniků, které měly k dispozici byty v nových panelákových sídlištích na spousta míst v tehdejším Ćeskoslovensku a rodina dostala ten byt okamžitě, jak oba nastoupili. A pokud byl člověk sám, tak obvykle nějaký rok musel strávit na podnikové ubytovně, ale potom byt taky dostal. A hlavně nájem a platby za energie a vodu byly nastaveny tak, že i když člověk byl i single a měl plat na spodní hranici, v pohodě to zaplatil a ještě mu zybl o dost peněz na chudší levnější jídlo , oblečení a boty.

A kdo už nějakou dobu bydlel na místě, tak obvykle snadno dosáhl na nákup stavebního pozemku a pokud byl schopen a ochoten sám na tom pracovat, realtivně levně si pro svou rodinu postavil třeba i dost velký dům. Nebo přes brigády na stavbě získal byt v místním bytovém družstvu.

Dneska na byt dosáhne tak čtvrtina lidí s nejvyšším příjmem a dalších 10- 20 % za cenu třicetileté hypotéky na krev, kdy po těch 30 let nesmí déle onemocnět nebo na delší dobu ztratit práci, jinak nedá dohromady splátky. A ti níže na vlastní byt nebo dům nedosáhnou ani náhodou. Na rozdíl od socíku, kdy na toto dosáhl téměř každý.

Z. Lapil 27.1.2022 15:13

Je pravda, že naši se nepohybovali vysloveně v dělnickém prostředí, takže "vybrat si ze spousty podniků, které měly byty v nových panelákových sídlištích, pro ně nebylo extra snadné - táta šel místo kantořiny dělat zpočátku snad vysloveně pomocného dělníka do jisté prefy, a stejně to trvalo několik let.

Že máma - středoškolská profesorka v souvislosti s tím stěhováním nesehnala místo a po tuším 3 letech to vzdala a šla učit na základku, to abych se styděl říct, jak vás tak čtu.

A že já se jako svobodnej nikdy pořádně nedostal do pořadníku na družstevní byt, to jsem si asi taky vymyslel :-/.

J. Jirka 27.1.2022 16:21

Bytů bylo v 70 a 80 letech dost ;-D;-D;-D

Proto se děti hned po narození zapisovaly do družstev, aby za dvacet let měly jakous-takous naději na vlastní bydlení a za pouhé zapsání do pořadníku na státní byt s nadějí na jeho přidělení do deseti let se dávaly jako úplatek klíče od nového auta (samozřejmě tuzexového).

J. Lukavsky 27.1.2022 18:08

"Stačilo si vybrat se spousty podniků, které měly k dispozici byty" no ta o Červené karkulce také není špatná. Ty podnikové byty měly chemické fabriky na severu kde navíc se dávalo tzv. pohřebné. A cesta zpátky byla jen v rakvi. Normálně bylo nutno vstoupit do bytového družstva, zaplatit vklad což byl čistý plat za tak 3 roky... no a pak čekat 10-více let. A pak samozřejmě splatit zbytek ceny bytu v nájemném. Takže nic moc. PS: byl jsem členem družstva, bytu jsem se nedočkal. J.L. end

P. Sura 28.1.2022 11:44

Nejen chemičky, ale taky "Pohotovostní pluk SNB" .... O dalších lidumilných organizacích dlužno pomlčet.

J. Jurax 27.1.2022 19:16

Byty byly ... jak kde, jak kdy a jak pro koho. Svobodný prakticky neměl nárok získat podnikový nebo státní byt.

Za podnikový byt bylo taky 10 let nevolnictví v podniku, který byt poskytl. Státní byty byly jen pro státní zaměstnance.

Nejschůdnější cesta byla přes bytová družstva (s různě dlouhou čekací dobou několika let - deset a víc - podle bodového hodnocení) a v družstvech pak postavit si svépomocí. Už za 5 let jste mohli bydlet - 2 roky se čekalo v pořadníku a nejmíň tři roky stavba, měsíčně od jara do podzimu cca 100 brigádnických hodin měsíčně na 3+1. Ovšem družstevní byty byly dražší na "nájmu" cca o třetinu. Proti dnešku ovšem s porovnáním proti průměrným mzdám furt levné.

Nebo si postavit domek svépomocí, kdo to uměl a nejlépe s pomoci širší rodiny.

Ovšem existovaly triky - dekret na byt se dal za jistých podmínek dědit, dal se taky (nelegálně arciť) koupit etc.

P. Sura 27.1.2022 19:44

Pane Lapile, pro někoho byly aji byty....

P. Kmoníček 27.1.2022 9:52

Jen, že ty elektrárny zasviňovaly životní prostředí a byty byly pro toho kdo plnil to co strana přikazovala. To už se, Polanský nepamatujete ? Ne, nepamatujete ! Já jsem si např. šetřil na garsonku sedm let z platu 1450,- hrubého ( jedentisícčtyřistapadesát ). Žena si šetřila také a měli jsme garsonky dvě. Když se nám narodilo první dítě, tak nám jednu garsonku vzali, protože jako manželé jsme nesměli mít dva byty a dali nám za ni 7716,-korun ( sedmtisícsedmsetšestnáct ). To už se na tyto věci také samozřejmě nepamatujete, Polanský, že.

J. Kratochvíl 27.1.2022 10:27

Já se na to také nepamatuji, protože tak to nebylo, tak jak píšete. Také jsem žil v té době. Družstevní byty se přidělovaly podle délky členství a několika jiných pravidel. Dostal jsem družstevní byt na pořadník a nebyl jsem ve straně. I za socialismu si mohl každý vyměnit dva byty za jeden větší a bylo to běžné, mnohem snažší než dnes. Pochopitelně situace se měnila s časem. v šedesátýc sedmdesátých letech jste čekal na byt déle než nakonci let osmdesátých. Za socialismu totiž s časem také rostla životní úroveň na rozdíl od dnešní doby. Ne, nepamatujete, že.! A nelžete.!

P. Kmoníček 27.1.2022 10:57

Kratochvíle, nelžu ! A všechno mám zdokumentované. A proběhlo to v letech 1969-1976.

J. Vorlický 27.1.2022 11:00

Ono to bude asi tím, že každý vnímal a prožíval ,,socializmus" trochu jinak. Mně zas utkvělo v paměti jak v Praze na Vinohradech/Žižkově jste musel sehnat chleba před 11 hodin (v sobotu), pak už to byl problém, na prázdné regály v masně a jak jsem běhal po Praze a sháněl hřebíky, protože nikde neměli potřebnou velikost.

O tom jak maminka chodila X let žádat (ve skutečnosti prosit) o větší byt (bylo nás šest, voda a záchod pro tři rodiny na chodbě) mi později říkala. Je fakt, že sto let předtím asi nebyla v Praze elektřina, pro vodu se chodilo často k pumpě a záchody byly tzv. suché, jak jsem pak jako mladík zažil u babičky na vesnici. Benzín stál korunu za litr, ne? Jo, a pro uhlí do kamen jsem chodil přes celý dvůr do posledního sklepa v dlouhé (sporně osvětlené) chodbě. Byl jsem ale mladý a to se už nevrátí!

M. Sedláček 27.1.2022 13:37

Přesně, náměstek Kratochvíl to asi viděl trochu jinak. Jemu ta životní úroveň určitě rostla ;-D

J. Pavelka 27.1.2022 14:52

Problém je že je to subjektivní...Ten náhled se lidí dle toho, jakých poměrů člověk vzešel a samozřejmě jakou měl povahu...Ale pořadníky na byty s dostu dlouohou "čekací dobou" si pamatuji---

J. Jurax 27.1.2022 19:31

Ano.

Ovsem na družstevní byt jste mohl čekat i desetiletí. Na jejich přidělování byl bodový systém zohledňující původní bytové podmínky, společenskou potřebnost žadatele, zatlačit mohl zaměstnavatel, pomohla společenská angažovanost a pochopitelně tlačenka a úplatky atd.).

U nás v moravském městečku tehdy okresním to bylo svobodný bez šance, bezdětní manželé 1+1, jedno dítě pomohlo k 2+1 a větší rodina pak 3+1; větší se až na pár výjimek nestavěly. Při svépomocné výstavbě se to posunulo o stupínek - i svobodní si mohli mohli postavit 1+1 a bezdětní manželé 2+1 a když si to oběhali, tak i 3+1.

F. Navrátil 27.1.2022 8:53

Baťa měl podrobně rozpracovaný a využívaný "chozrasčot". Fungoval mu, protože mu do podnikání nikdo nekecal. Státní plánování nebo eurodotační zvůle jsou zaučeným zabijákem.

D. Polanský 27.1.2022 8:58

Řídil i kontroloval vše sám. Teď to řídí veliký management.

L. Beneš 27.1.2022 9:44

Baťův chozrasčot mě jednu závažnou chybu. Neříkalo se mu chozrasčot. Něco takového jsem zažil před odchodem do důchodu, kdy náš velký strojírenský podnik začal nahrazovat své celá desetiletí platné normy těmi evropskými. Mnohdy stačilo počáteční zkratku ŠN nahradit písmeny EN a bylo hotovo.

Z. Lapil 27.1.2022 9:54

Stavařina nápodobně. Dokonce je docela pravda, že Evropa přebírala normy RVHP než že by tomu bylo naopak.

Spíš tedy principy, EU normy jsou pojaté mnohem právničtěji než spíš technické normy ČSN.

J. Kraus 27.1.2022 8:46

Do té doby bude evropské obyvatelstvo z větší části vyměněno a muslimové a černoši v zájmu svého přežití spontánně obnoví přirozený stav. Včera byl v tv pěkný dokument o severní Evropě, že prý do roku 2050 bude na jednoho původního obyvatele nutno dovézt dva migranty, aby někdo uživil miliony bezdětných bílých starců.

J. Vorlický 27.1.2022 10:30

. . . na ty černochy bych moc nesázel (ti mají rádi teplo, a tady se nebude smět kvůli zelené dohodě v zimě topit). Buď se starci a stařenky budou muset živit navzájem, anebo, protože si cestou do důchodu nenadělali dost vlastních dětí, budou muset nějaké nechat přivézt . . .

J. Nevrkla 27.1.2022 8:28

Myslím si, že k bankrotu bude docházet daleko dříve než za desetiletí, krize může přijít raz dva, je k ní našlápnuto více než kdykoliv v dohledné minulosti.

L. Hančar 27.1.2022 8:05

Co se týká inteligentní výroby 4.XX doporučuji shlédnout na youtube pár videí, jak se co dělá. Videa pochází, podle fyziognomie zúčastněných, někde z pomezí Indie, Pákistánu. Naposledy jsem viděl, jak parta asi 6ti lidí vyrábí v nějaké jeskyni, v sedě na hliněné podlaze a na 50let starých primitivních strojích tenisové míčky. Žádná obří hala, žádné stovky otroků, žádné kontejnery na transport po Zeměkouli. Podobně umí tito géniové práce vyrábět autosoučástky, opravovat mobily. Technologie na úrovni doby bronzové, ale výsledek konkuruje vyspělým technologiím. Skoro nulová uhlíková stopa, navíc. Tak to bude vypadat, až vypneme ty špinavé elektrárny. Skvěle!

R. Langer 27.1.2022 8:14

Žádný "Průmysl 4.0" NEEXISTUJE, jsou to marketingové žvásty, naleštěné prdy, prodej deště. Průmysl je průmysl, žádná čísla pořadí v něm nefigurují, a nemají na něj žádný vliv!

L. Beneš 27.1.2022 9:46

Marketingové žvásty, naleštěné prdy, prodej deště. Jako dneska skoro všechno. Ale za hodně peněz.

M. Sedláček 27.1.2022 13:28

Přesně R^

"znalostní ekonomika verze y", "průmysl verze y" jsou jen prázdné žvásty povětšinou humanitně vzdělaných parazitů, kteří by se sami neuživili v žádné verzi.

J. Fráňa 27.1.2022 8:01

Na problém EU=RVHP upozorňuje kde kdo, víc jak 20 let. Pan Neff poněkud zaspal.;-D

J. Lukavsky 27.1.2022 7:51

Dříve si švec objednával materiál a nářadí dle potřeby a podle odbytu spravených bot, vedl to ve své hlavě, což byl chaos. Takže nad ním posadili jednoho ouřadu co vedl evidenci zakázek, jednoho co vedl evidenci nákupu a jednoho co vedl evidenci pracovních úkonů. Proto byla zaměstnanost 100%, ba i 102,5%. Na každej prd musel být formulář se třemi kopiemi, což nám zůstalo, ale teď to běhá elektricky, pokrok nezastavíš! J.L. end

V. Humble 27.1.2022 7:21

Mne to bylo tak nejak jasné moment kdy jsem se dozvedel o takzvanych dotacich z EU. Hned jsem vede ktera bije.

J. Strakoš 27.1.2022 5:45

V průběhu času je zajímavé sledovat, jak v Astonovi rostou dva protichůdné názory - na jednu stranu na EU nedá dopusit, na drhou stranu si uvědomuje, že akce EU jsou hloupé a poškozující.

Takhle to muselo být kdysi s vládou komunismu - lidé si jistě zpočátku říkali, že to bude dobré a až později se ukázalo že to k lepším zítřkům nevede.

P. Dvořák 27.1.2022 6:53

Však on to tady vyžehlí Mařák. U něho rozhodně nelze říct, že v něm " . . . rostou dva protichůdné názory - na jednu stranu na EU nedá dopustit, na druhou stranu si uvědomuje, že akce EU jsou hloupé a poškozující."

:-)