1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

GLOSA: Budoucnost aut, téma k zbláznění

Heslem této dekády je elektromobilita. Na takovém vývoji by nebylo nic působivého ani mimořádného, kdyby ovšem politici leckde na světě, hlavně ale v zemích EU, nevsadili nikoli na technický vývoj a jeho stávající možnosti pro tento druh vozidel, nehodili za hlavu logiku a nerozhodli o přechodu proto, že to prostě je cool a trendy. Kdo je free, cool a in, je prostě frikulín.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 17.4.2019 13:01

No, on ten příklad se žárovkami moc vhodný není. Totiž když bruselští blbečkové zasekli žárovky byly ledky tak nesmyslně drahé, že nebyly náhradou. Jako náhrada se vnucovaly všeliké výbojky - taky drahé, ale ne tolik jako ledky - ovšem s životností ne delší žárovek (prý se nemají často zhasínat a rozsvěcet!) a jen o trochu úspornější, zato jsoucí nebezpečným odpadem a při rozbití zahřáté svítící výbojky produkující zdravé rtuťové výpary (patrně aby nahradily dobrosery zapovězené rtuťové teploměry).

Ano, trh to srovnal, ledky zlevnily a staly se konkurenceschopnými a žárovky i výbojky vytěsnily z trhu. Bruselským dobroserným blbečkům stačilo jen počkat a neprudit a nenutit lidí do zbytečných výdajů. Mimoto to na boj se zlotřilým CO2 to mělo jen zanedbatelný dopad.

No a s elektromobily je být situace podobná až stejná. Postačí deset dvacet let počkat a stanou-li se elektromobily užitnější než auta klasická, nebude třeba dobroserných násilných regulací, dotování a křivení trhu. Nestanou-li se užitnějšími, zmizí v propadlišti dějin jako lokomobily.

J. Jurax 17.4.2019 14:58

Ehm ... rozdíl v ceně mezi srovnatelně velkými auty je u elektromobilů cca 300 000 v jejich neprospěch nejmíň. To je plus mínus autobus 10 000 litrů benzínu. To je při spotřebě 6 na sto cca 166 000 ujetých kilometrů a máte rozdíl doma, pakliže ovšem máte elektřinu zadarmo.

Kolik ročně najezdíte těmi elektroautomobily?

Jak dlouho vydrží baterie? Kolik nabíjecích cyklů?