10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

FRAKOVÁNÍ: Jsou i jiné důvody proti, než blbost

V Astonově komentáři O benzínu a nestoudnosti nesouhlasím se závěrem, že v Evropě, oproti Severní Americe (dále jen SA) (spousta vrtů je totiž v CAN) netěžíme díky nestoudné blbosti. Dílem ano, ale dílem jsou tu i jiné důvody.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Wágner 10.12.2022 9:28

Rýsují se i jiné možnosti. Společnost First Light Fusion, která vznikla v roce 2011 na Oxfordské univerzitě, kde se začala zabývat naléhavou potřebou dekarbonizace globálního energetického systému, se snaží vytvořit extrémní teploty a tlaky potřebné pro fúzi, a to stlačením terče pomocí hyperrychlostního projektilu. Její přístup k fúzní energii, která je čistá a bezpečná, prakticky neomezená, má potenciál transformovat světový energetický systém. Jelikož tu nejde o štěpení atomových jader, ale o jejich spojování, tedy jadernou syntézu či fúzi, žádný radioaktivní odpad s dlouhou životností (na rozdíl od našich jaderných elektráren) ve fúzní elektrárně nevznikne. A nejrůznější aktivisté, volající po ukončení činnosti a zákazu výstavby dalších atomových elektráren, se tu nového Černobylu bát nemusí.

https://karelwagner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=794564

A. Jaroš 10.12.2022 17:05

Rád bych , pane Wágnere, poznal váš názor na malé jader. rektory MJR o kterých se stále více píše jako náhrady velkých monster a to z hlediska jejich veřejnoprávního povolování. Je známé, že je velký problém získat souhlas pro výstavbu čehokoliv, princip NIMBY funguje a teď se najednou utěšujeme, že místo 1-2 velkých JE bude mít pomalu každé město svoje MJR a budeme jich tu mít na dostatečné pokrytí spotřeby elaktřiny desítky? Vždyř i ten MJR s dostatčnou kapacitou je jaderné zařízení a povolovací řízení a studie budou též nutné a z tohoto hlediska to nevidím moc ružově.

R. Langer 11.12.2022 5:56

Žádné "malé jaderné reaktory" v civilním sektoru nemohou existovat. Už se s tím smiřte, je to z hlediska jaderné bezpečnosti naprostá blbost. :-P

A. Jaroš 11.12.2022 14:05

Pane Langere, já jsem s tím úplně smířený , a proto jsem upozornil na tu bezpečnostní problematiku kolem toho, zvláště když se ty MJR poměrně často prosazují jako záchrana a budoucnost jaderné energetiky

J. Strakoš 10.12.2022 6:30

Nějak mi ve výčtu chybí atomová energie - zakázana kvůli Německu, Rakousku a spol., přestože se jedná o zdroj, který dodává bez okamžité závislosti na okolních státech a bez ohledu na denní nebo noční dobu.

Pokud by se opravdu podařilo vybudovat další elektrárny a využívat elektrickou energii tam, kde se dnes využívá plyn (např. topení), pak si zbytek zdrojů, který tady lokálně nemáme, můžeme nakoupit (ropa do aut např.). Je to známé, osvědčené řešení, ale není tak sexy.

Takže my raději budujeme OZE a to za každou cenu, vytváříme tím větší než malou závislost na Číně a stejně při standardních podmínkách (noc, bezvětří) musíme využívat něco jiného. A věříme v příchod spasitele - nové technologie (vodík, fúze ...)), která vše vyřeší, protože si to přeci usilovně přejeme a už čekáme dost dlouho, tak si to přeci i zasloužíme.

J. Novak 10.12.2022 8:05

Palivo do atomovek je take z Ruska.

V. Kučer 10.12.2022 8:20

Francouzi kupují také palivo do atomovek z Ruska?

V. Novak 10.12.2022 8:31

Uran nakupují zčásti z Ruska.

V. Kučer 10.12.2022 9:14

Rusové nakupovali Uran zčásti od nás, ve škole nám říkal učitel fyziky že si z našeho Uranu dělali zásoby.

J. Jurax 10.12.2022 16:17

Nebude.

Frakování nám taky zakážou.

Zůstane leda fuj jádro - takže si nastavíme za své jaderné zdroje a budeme elektřinou zásobovat dozelena zblblé Německo i Rakousy. A svůj levný proud poženeme přes německou burzu, aby byl drahý, neboť EU a to už si Německo v EU pohlídá.

Případně zakážou i jádro - v bruseli jsou na to blbí dost, ba ještě mnohem víc - a pak když nebude vítr i sluníčko, zbydou už jen zelení troucí si ohony ebonitovymi tyčemi, přičemž jak známo vzniká elektrický proud. Liščí ohony bude ovšem z důvodů ochrany přírody zakázáno používat.