1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Šedovous 21.3.2006 15:42

Jen poznámku jakou bolševickou zhovadilost sem autorský hovado podstrkuje, to si musí pomatovat i těch pár mladších :

daňový systém za bolševika měl spoustu zajímavě definovaných pásem, pro mladé a bezdětné se říkalo, že nám stát neplatí skočné, protože jinak byla pásma mladý neženatý bezdětný, mladá neženatá bezdětná, ženatý, vdaná, matka 2 dětí po 50letech atd..... už si ty kraviny v celku nepamatuju.
A Kuthan dobytak sem se zase bolševické zhovadilosti potajmu pačovat !?
Nakopat do prdele, svini bolševickou.
Rolen 21.3.2006 15:37

Re: Par detailu

Příteli, vy chcete řešit vše (ne tak autor). Jestli se někdo ocitne ne vlastní vinnou bez příjmu, pak má smůlu on i jeho rodiče. Musíme připustit, že smůla i nespravedlnost existuje. Ovšem jestli ji pomocí státních zásahů nechcete sprovodit ze světa úplně. Nebo si snad myslíte, že současný penzijní a sociální systém je spravedlivý? Teď platím do systému, zítra mohu být na prkně a nedostanu zpátky nic. V sociálním systému pak platíme čím dál více parazitů. Autorův nápad je třeba brát vážně.
Michaela 21.3.2006 15:34

Zlatý lidovci

Byla bych vděčná i za nové tváře.Ty stávající jsou už k nekoukání.A kdyby jen tváře.....
Rolen 21.3.2006 15:31

Re: Par detailu..pokr

Právě proto, aby investice do dětí nebyly tak rizikové, navrhuje autor povinný odvod. Nikdo dětem nebrání v další podpoře rodičů.
Jde podle mne o to: že demografická situace je tak špatná, že autorův nápad může být užitečný.
Rolen 21.3.2006 15:27

Jaký to divný pokřik?

Čtu tu až nenávistný ryk vůči autorovi. Není k tomu ale důvod. Autor říká, že by měl existovat příplatek k důchodu odvozený od výdělku pracujícího potomka. Zjevně tím chce stimulovat jak plození dětí, tak především jejich výchovu. Bezdětní na tom neprodělají, protože nebudou investovat do dětí ale třeba do penzijního fondu. „Nepřizpůsobiví“ na tom také nevydělají, protože jejich děti vydělají málo nebo nic. Systém není úplně vypilovaný (jde evidentně o základní myšlenku), protože bude asi třeba pojistit narození postiženého dítěte, smrt potomka, popř. práci v zahraničí. I přes dobrou výchovu se ovšem některé dítě nepovede, to je ale riziko investice. KAPIŠTO???
R 21.3.2006 15:24

Re: Tak jsem to přepočítal, moc toho nebude

No, já jsem si uvědomil, že jsem uvedl pojistnou částku, to znamená, že by pojištěný musel nejdřív umřít za předepsaných podmínek, aby pozůstalí dostali tolik peněz.
Jinak mi vychází, že třeba ten dvacetiletý uspoří do 60 let 480 tisíc a dostane při dožití  v těch 60 na důchod celkem něco nad 502 tisíc, protože pojišťovna připočítává nějaké úroky.
Co se týká snižování hodnoty peněz, většina takových pojištění se dá nadstavit na dynamické zvyšování podle inflace.
T 21.3.2006 15:23

Par detailu..pokr

  1. Proc by cely system mel byt povinny a rizen statem? Vychova deti je investici uz dnes a vetsina potomku sve rodice podporuje a tato podpora je ekonomicky efektivni (splnuje podminky rovnovahy s mnohem mensimi naklady). Pri existenci dalsich piliru at uz povinnych nebo dobrovolnych je podle mne mnohem efektivnejsi nechat rozhodovani na spotrebitelych. Nekdo podle svych preferenci a schopnosti investuje do vychovy a vzdelani svych deti, nekdo investuje do sveho vzdelani, nekdo investuje do na kapitalovem trhu podle sve prefernce rizika, nekdo si zaplati zivotni pojisteni. Nekdo si vybere investici z nebreberneho mnozstvi jinych moznosti.... Proc regulovat mezigeneracni solidaritu na urovni jednotlivcu?
  2. Tvrzeni, ze by se tento system zcela pozitivne podepsal na zamestnanosti je podle mne dost odvazne, protoze zamestnavatelum by sice klesly odvody, ale mzdove naroky klesat nemuseji. Pracovnici dlouhodobe kalkuluji s cistym prijmem a ten by se diky odvodum rodicum nemenil, takze hrube hrube mzdy (celkove mzdove naklady) by mohli vyzadovat stejne.
  3. Dalsi faktor, kterz me napada je rozdilna preference zamestnani u rodicu a deti. Rodice sice mohou deti vest k dobre ohodnocene praci, ale mzda je jen jednim (i kdyz priznavam, ze klicovym) parametrem. Dite muze mit vzdelani ze dvou univerzit, plyne hovorit tremi svetovymi jazyky, ale nakonec se rozhodne pracovat pro charitu, stane se misionarem nebo se bude venovat cinnosti, kde si na vysoke prijmy muze nechat zajit chut. Rodicu zklamanych, z toho, ze se jejich dite nestalo pravnikem nebo lekarem chodi po zemi dost. Znamena to, ze rodice takovou investici „odepisi“? S tim souvisi i cela podstata investice do lidkseho kapitalu, ktery je, jak snad vyplinulo, velmi rizikovy a obtizne diferencovatelny. Z tohoto duvodu neni moc vyhodny pro investice do stari.
T 21.3.2006 15:23

Par detailu

  Nechci zminenou myslenku zavrhovat, ale myslim, ze je zbytecne slozita a jelikoz stejne vyzaduje dalsi pilire, tak je i nakladna (administrativni aparat). Nekolik detailu:
  1. Podle CSU zemre v CR rocne asi 1500 lidi do 25let veku (cca 1/3 do jednoho roku). Jak by tento duchodovy system resil takto zmarenou "investici"? Pocet handicapovanych prace neschopnych lidi jsem nehledal. Vsimnete si, ze neuvazuji umrti ve skutecne produktivnim veku, kdy deti zacinaji "splacet". Nebo jak by tento system resil predcasne umrti rodice nebo i jen rozdil u dvou lidi, kdy jednomu se rodice doziji prumerne 70let a druhemu 90let? Podobne je to i s rozdilnym vekem odchodu do duchodu: muj otec se rozhodne odejit do duchodu napr. v 60ti, zatimco souseduv v 70ti. Zatimco v pripade prvnim budu potrestan ja, tak v druhem pripade ponese bremeno, ten kdo se rozhodaval, ale soused bude mit dalsich 10 let „prazdniny“. Takova loterie, nemyslite? Soucasny solidarni system neni idealni, ale s temito rozdily a extremy se dokaze vyporadat.
  2. Jak osetrite odchod ditete (treba jen na prechodnou dobu) za praci do zahranici?
  3. Jak osetrite situaci, kdy rodic nechce, aby mu dite prispivalo (z rozlicnych duvodu) na duchod?
  4. Jak osetrite pripady, kdy se dite ne vlastní vinnou ocitne bez prijmu (napr strukturalni nebo cyklicka nezamestnanost, která postihne region)? V tu chvili vypadne vyznamny prijem i rodici? To k hospodareske stabilite moc neprispiva.
Šedovous 21.3.2006 15:20

Re: no, velmi humorné. autor se inspiroval

Trefa racku, řekl jsi to za mne.
Ten magor mne ale vytočil......
Relaista 21.3.2006 15:20

Myslíte těm dětem?

ty už to nebudou potřebovat, pokud myslíte rodičům, máte pocit, že by jste to měl být vy?
Šedovous 21.3.2006 15:19

Nejsem.

Mám důchodové připojištění se státním příspěvkem, snížením daňového základu a příspěvkem od zaměstnavatele.
Relaista 21.3.2006 15:17

Tohle není základní pilíř, jen příspěvek k důchodu, který pomůže k větší diferenciaci..

Základní pilíř je rovná Tlustého dávka či důchod od státu.  Tohle je jen podobný další příspěvek jako PF. Ba řekl bych, je mu to rovno!
jA_2 21.3.2006 15:15

Důchod si platí každý sám

Důchod si platí každý sám, v průběžném systému stát jen zprostředkovává časový posun (mimo jiné drobnosti jako např. invalidita nebo naopak nedožití se důchodu). Tahat do důchodů parametr evidované děti je zrůdná zhovadilost.
Relaista 21.3.2006 15:11

Vy se ale zatraceně mýlíte pane....

Já autora trochu znám, není to ten kterého myslíte!
Šedovous 21.3.2006 15:09

Fajn, no tak dobře, bezdětní budou mít poloviční důvod,

a co kdyby takhle naopak platili poloviční dávky na sanování porodnýho, mateřský dovolený a dávky dětem. To nic !?
S bojovným rykem "Já se uživím sám i na důchod si vydělám ale ty vaši blbí a líní parchanti mi nevydělaj ani na slanou vodu !"
Autor je debil.
Přežít můžou dětní a bezdětní jenom dohromady, což je naprosto mimo obzor hovadskýho autora.
dDda 21.3.2006 15:09

tak dobře a kdo myslíte, že to v daních a sociálním pojištění zaplatí?

Váš text:
Jako ženské a matce by mi bylo podstatně milejší, kdyby se při výpočtu důchodu prostě zohlednilo, že matka (nebo samozřejmě otec) byli s dětmi doma na mateřské (rodičovské) a tím měli v určitém období života nižší příjmy, s tím naprosto souhlasím, vychovat dítě není legrace.   Vždyť to vám autor přesně navrhuje a ne almužnu celého sociálního propočtu, ale adresně od vašich děti, což je mnohem větší šástky, než by jste dostala od všech plátců proboha. Já Vám nerozumím, autora tu celou dobu zatracujete a přitom chcete to, co navrhl..
Realista 21.3.2006 15:02

Zohlednit výdělek dětí?

´Proboha vy jste ten článek vůbec nečetli. Co jiného vám autor nabízí v  alikvotní části souhrnu plateb od dětí ?
jA_2 21.3.2006 15:02

Tak jsem to přepočítal, moc toho nebude

Za naspořených 2 ročních příjmů roku 2006 (480 tisíc) dostane v roce 2046 0,52-0,88 ročního příjmu roku 2046, neboli v cenách 2006 dostane ekvivalent této částky čili dnešních 125 až 211 tisíc. Jak skvělé. Báze výpočtu: růstu mezd 6% (o jedno procento méně než skutečnost 2000-2005). Pokud pojišťovna nepadne. (Po odstranění opačné vady mého výpočtu - zanedbání snižování procenta mzdy, kterou je tisícovka - dostanete po 40 letech zpět něco mezi 1/2 a tím co si uspoříte.)
pepa 21.3.2006 15:01

Re: Re: VYBORNY NAVRH- blbost, svobodnejma maminama bych nezdůvodňovala nic.

To na tom prece nic nemeni. Oproti soucasnemu stavu by mela takova mamina jen + to co ji prispeji deticky.
Realista 21.3.2006 14:59

Re: Něco podobného jsem zde diskutoval již před 4 lety

konečně jeden rozumný, máš můj obdiv, tys toho troufalce pochopil.
qq 21.3.2006 14:57

Důvodem č.2

se řídí v rozvojových zemích.
pepa 21.3.2006 14:55

Re: Ti jimž se narodí postižené dítě čerpají od státu na sociálních dávkách pro toto dítě dost peněz po dobu jeho života..

Jenze clanek se ohani prave tim, ze dite je investice, dokonce je to tam na prikladu nemecka vycisleno. Starost o postizene dite je mnohem narocnejsi nez o dite zdrave. Casto to dopadne tak, ze se vztah zhrouti a s ditetem zustava pouze matka. Takze jde "jen" o to, jestli bude ta davka k duchodu 20 nebo 80 procent. Je to dalsi paskvil na kterem nekteri vydelaji, nekteri prodelaji. Nejvic videlaji ti, jejichz deti se v dobe platnosti prave osamostatni. O nejake spravedlnosti nemuze byt ani rec.
Realista 21.3.2006 14:54

Janičko přečtěte si to znovu pak pochopíte...

Jedná se pouze o příspěvek k důchodu, který každý dostává, víme? Pro pomalé vysvětlím za autora, který nechápu proč vám nenapíše. Každý dostane důchod od státu podle toho, kolik si platil. Pak kdo byl prozíravý  a platil si PF nebo si penízky šetřil jinam, třeba akcie, investiční fondy a podobně, kde má větší zhodnocení než na žebračenkových úrocích v bance bude čerpat z těchto penízků. No a kdo vychová ještě dětičky, které stojí nemalé prostředky, ale když jsou výdělečně činní přispívají potom i na Janičku, tak Janička potom za dětičky, pokud je bude mít, dostane třeba 2000Kč k důchodu více. Když nebude mít dětičky, tak si Janička své  ušetřené penízky, které jiný vydá na výchovu dalších plátců přidá k důchodu sama.Pochopila? Ty má svatá prostoto...
www racek 21.3.2006 14:45

no, velmi humorné. autor se inspiroval

zřejmě u utopických komunistů.
zajímavé, jak navrhované reformy přesvědčených pravičáků jsou velmi levicové. on i mistr kajan se svou reformou zdravotnictví ...
herdekbabka 21.3.2006 14:43

Re: VYBORNY NAVRH- blbost, svobodnejma maminama bych nezdůvodňovala nic.

Devět z desti je sice svobodn ých ale žijí s otcem jako celá rodina ve společném bytě - jen aby beali od státu další a další příspěvky.......Ju a společné zdanění nic neřeší - takto je to výhodnější ....
Realista 21.3.2006 14:43

Ani v tom nemáš pravdu...

Kuthan tady jasně nastínil součet  alikvotní části souhrnu plateb od dětí  do důchodového účtu. Když ty děti nebudou pracovat a nic odvádět tak sorry, šetřete si sami na další díl důchodu sami. Takže ten návod s nepracujícími spoluobčany je mimo mísu.
jA_2 21.3.2006 14:40

bezdětní připlácejí z daní na CIZÍ děti

Autor 213.220.242.XXX jaxi zapomněl na slevu na dani (poskytovanou rodičům namísto dětem), tu zrůdnost společného zdanění (snadno řešitelnou analogickým převedením části příjmu na spolupracující osobu i u práce ve mzdě) atd. Nemluvě o tom, že tyto cizí dětí v tomto přelidněném prostoru zabírají místo a odčerpávají neobnovitelné zdroje!!!
R 21.3.2006 14:40

Re: Státy mají a budou mět na důchody,když budou chtít.

Náhodou mám po ruce sazebniky jednoho životního pojištění. Jestli bude dvacetiletý(á) spořit každý měsíc tisícovku dostane v 60 letech od 865 tisíc do 1485 tisíc, ženské od 1 485 tisíc do 2 675 tisíc  V 30 letech je to 600 tis - 1003, 1004 tisíc - 1825 tisíc atd. v 50 letech 225 - 362 - 384 - 575 tisíc.
Realista 21.3.2006 14:37

Ti jimž se narodí postižené dítě čerpají od státu na sociálních dávkách pro toto dítě dost peněz po dobu jeho života..

navíc takovému dítěti bude také státem přiznán důchod, ačkoli se na placení sociálního pojištění třeba za celý život nepodílel. Rodič prostě žádný příspěvek k důchodu nedostane. Dostane důchod za své odvedené zdravotní a sociální pojištění a místo příspěvku za dítě si prostě našetří do PF a jinam. Ende. Vždyť jde opravdu jen o dávku k státnímu důchodu, kterou někdo dostane, někdo prostě ne. Respektivě třeba jakýsi nadstavby na Tlustého rovné dávky, či státní důchod. Co tu tak vyšilujete jako by jste měli zůstat bez důchodu? Jde jen o příspěvek k důchodu, který udělá spravedlivější diferenciaci důchodů. Kdo jste nedávno četl článek , kde si stýskal Vízek, jako ČSSD, že tato diferenciace schází, tady vám jí autor naservíroval a vy ho tu kamenujete.
Vážený pane, 21.3.2006 14:28

Re: Re: Re: bezdětní připlácejí z daní na děti

pokud oba rodiče pracují a nežijí z dávek státu, moc toho na děti kromě porodného nedostanou. Pro rodinu s dvojnásobkem životního minima jsou přídavky na jedno dítě kolem tří set korun.  Takže ti bezdětní se zas tak "kór moc neprohnou".