26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EVROPA: Nekrolog za Bohemian Energy

To, co již definitivně dostalo mediální název „energetická krize“, má další vývoj. Zpočátku pozornost budily hlavně nedostatečně naplněné evropské zásobníky s plynem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 15.10.2021 8:42

R^

V. Novák 15.10.2021 8:39

Řešení, s nímž přišla paní Evropská Energetická Komisařka je jasné - když nevyrábějí slunečníky a větrníky, je nutno nastavět VÍC slunečníků a větrníků!

NULA krát VÍC je přece VÍC!!

To dá zelený rozum, vy tupci!!!

P. Janoušek 15.10.2021 8:39

Asi tak.

T. Hraj 15.10.2021 8:37

"Ožebračil"? Jak je Babiš ožebračil? Doteď měli energii levnou a nejpozději do půl roku (dokdy si musí najít nového dodavatele) asi drahou, jako každý, kdo bude v tu dobu uzavírat novou smlouvu. Jediné čím je (a všechny ostatní) Babiš ožebračil je jeho podepsání GD. Ale strany nové vlády by to udělaly ještě horlivěji.

V. Novák 15.10.2021 8:35

Ale houby! Milion odběratelů elektřiny a šest set tisíc odběratelů plynu prostě zaplatí za svou elektřinu a plyn někomu jinému a parazit, který nevyrobil ani Ws, zato se na cizí výrobě kapsoval, prostě skončil.

Žádná škoda.

V. Petr 15.10.2021 8:34

Bohužel máte pravdu. Hitlera zvolila ani ne polovina Němců, ale odnesli to všichni.

V. Petr 15.10.2021 8:29

Když ta případná státní firma NEMÁ KDE brát elektřinu a plyn a musí je kupovat na bruselském trhu za astronomické ceny, má stát dělat CO? A jaké "ozdravení," když Brusel zničil evropskou energetiku??? Vraťte se na zem!

Bohemia energy neměla nic nasmlouvané a nakupovala za aktuální ceny.

Zákazníci o proud a plyn nepřijdou, jsou automaticky na půl roku převedeni na jiné firmy. ALE nakonec budou muset s někým uzavřít smlouvu za vyšší cenu.

V. Petr 15.10.2021 8:23

To byl ovšem pořadavek BRUSELU, odkud většina zla přichází! Oni chtěli "deregulovat trh s elektřinou."

J. Ganaur 15.10.2021 8:20

Ti to budou mít naopak!Pojdou hlady a pak zmrznou.;-D;-D;-D

V. Petr 15.10.2021 8:20

R^R^R^

F. Kusák 15.10.2021 8:20

Babišovi vyčítám, že nechal firmu BE padnout. Nejde ani tak o tu firmu, tu vem čert i s jejím majitelem, ale ožebračil milion odběratelů elektřiny a šestset tisíc odberatelů plynu. Je běžné, že v takových případech se firma převede na nějakou státní firmu, která ji po nezbytnou dobu provozuje a v okamžiku ozdraveni ji zase prodá. Dělá se to tak všude, i v kolébce kapitalizmu.

V. Petr 15.10.2021 8:19

V důsledku nepověšení zelených na větrníky už Francouzi ani Američané nedokáží postavit jadernou elektrárnu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant

https://en.wikipedia.org/wiki/Vogtle_Electric_Generating_Plant

V. Petr 15.10.2021 8:16

Průměrný občan je pitomec, protože jinak by nemohl zvolit eurohujerské strany. Zasluhuje, aby zmrznul a pošel hlady.

Ale jak k tomu přijdou ti, co tu hrůzu nevolili???

V. Církva 15.10.2021 8:13

S plynem máte pravdu. Jinak Vrbětice si Rusové nemohou dovolovat. Pokud ale můžeme věřit zpolitizované rozvědce, že to fakt udělali, to nevím. Motiv ale byl a válka na Ukrajině taky.

Ze strategických důvodů jsem proti tomu aby Dukovany budovali Rusové, pokud je nějaká možnost že to zvládneme s maximálním využitím našich firem s francouzy nebo USA, nebo i Jižní Koreou.

J. Fráňa 15.10.2021 8:10

Rada nemá na elektriku, tak vypnul počítač.;-D;-D;-D

J. Novotný 15.10.2021 8:10

"Rapsodie je původně literární pásmo, které bylo vytvořeno z úryvků starořeckých homérských eposů a které bylo přednášeno tzv. rapsódem. Později se z této původní literární formy vyvinula lyrická nebo i epická báseň vzletného či vznešeného obsahu a formy."

J. Fráňa 15.10.2021 8:06

;-D

P. Černý 15.10.2021 8:03

Přesné. I průměrně inteligentní idiot musí chápat, že v současném energetickém mixu může uhlí plnohodnotne nahradit pouze plyn. Plyn od spolehlivého dodavatele, se kterým máme rozumné vztahy.

Když pomineme vydiratelnost AB, kdo tu organizoval to protiruske běsnění? Současné vítězne koalice spolu s částí ČSSD? Jak může tato politická garnitura hájit zájmy své země, když systematicky zrazuje jeji základní ekonomické a politicke zajmy?

R. Tichý 15.10.2021 8:02

Uz se tesim na prispevek ekofasisty Rady.

F. Kusák 15.10.2021 8:01

Jo, kdyby to bylo tak jednoduché vážený pane. Jistě, že Bohemia energy spekulovala a pravděpodobně neodhadla raketový růst cen. Dlouhodobě jim to vycházelo. Nechci se jich zastávat, fakt nemám důvod, a spekulace obecně nemám rád, ale růst cen v řádech desítek až stovek procent se těžko předpovídají. A kdo za ten dramatický růst cen může? A zamyslete se třeba nad tím, když nás vykutálení bankéři lákají na nákupy různých cenných papírů se zaručenými výnosy. V dnešní nejisté době.

V. Církva 15.10.2021 7:58

Kdo by to byl řek. A já myslel, že to mají ti evropští politici přesně spočítané. Rušíme jádro a uhelné elektrárny. To je tolik a tolik energie ubyde. Pravděpodobnost větru obnovitelných energií energií v nejhorším případě tolik a tolik. Potřeba elektřiny pro elektromobily znamená tolik a tolik energie navíc. U nás a ve Francii pak 15 let, když se přestanou vyrábět spalovací auta bude už postaveno tolik a tolik nových jaderných elektráren.

No a pokud není šance že třeba nový blok Dukovan bude za 10 let, tak se odloží elektromobily o 10 let... To věechno pan Timmermans přesně ví a maká na tom aby to všechno bylo spočítané, reálné a plány vyvážené. Není to žádný lump a hlupák. A má skvělé pomocníky. Paní Myslivnu Pekarovou, v EU pana Polčáka, a hlavně pana Marxe Peksu, ochránce před policejní brutalitou Marcela Kolaju, a další mimořádně nadané a praktické osobnosti.

Jistě to mají dobře spočítané, plány jsou reálné a těším se, jak už si za 10 let koupím krásnou novou Teslu za 500tisíc, před panelákem ji napíchnu na drát, pomodlím se k sv. Grétě a pojedu do práce oklikou, abych si užil levného provozu Tesly.

L. Beneš 15.10.2021 7:57

Jistě. Ale stát dal kdejakému šikulovi, Babiš říkal šmejdovi, licenci, aby s ní mohl konzumenty proudu okrádat. Jako by vypustil z kriminálu gaunery a na občanech nechal, aby si dávali pozor, aby je někdo neokradl nebo nezapíchnul.

L. Beneš 15.10.2021 7:54

Kdo koho v těch volbách podporoval? Včera jsem zaznamenal kdesi ve městě velký billboard, na němž Milion chvilek sro. vyzývá voliče, aby vybrané strany z "koalic" kroužkovali - až čtyři posty. Já se mylně domníval, že ten chvilkařský spolek je pobočkou Pirátů a oni podle toho receptu byli Piráti "vykroužkovaní".

F. Navrátil 15.10.2021 7:52

Česká politická reprezentace má na energetické krizi současnosti a ještě více budoucnosti velký podíl. Když Gazprom nabízel uzavření dlouhodobé smlouvy, jako to má Německo nebo Maďarsko, byl s opovržením odmítnut. Nyní máme poloprázdné zásobníky a chybějící plyn kupujeme na volném trhu za trojnásobek ceny. Za přispění jihočeského generála Koudelky a estrády kolem Vrbětic odmítli politici dostavbu bloků jaderných elektráren za účasti ruských firem. Ve skutečnosti je to stopka jaderné energetice. Česká politická reprezentace se chová jako zemští škůdci a podle mého názoru není schopna rozhodovat o významných strategických projektech v oblasti energetické, potravinové a zdravotní bezpečnosti. Právě zde by bylo nutné všeobecné referendum, protože průměrný občan je moudřejší a morálnější než neschopní, zkorumpovaní a krátkodobě myslící politici.

J. Pokoutný 15.10.2021 7:51

V tomto případě ovšem zařídil okrádání spotřebitelů stát, resp. bruselský nadstát, který svými regulacemi zlikvidoval výrobce a sekundárně i poskytovatele. Že by nepochopení textu?

J. Pokoutný 15.10.2021 7:49

R^

L. Beneš 15.10.2021 7:48

Ekonom Kovanda v TV srovnal Bohemian Energy s průtokovým ohřívačem vody. Odněkud elektriku koupí a pak ji se ziskem prodá. A kolik je takových prodejců elektřiny v Česku, kteří žádnou elektrárnu nemají, takže jejich job spočívá jen v její distribuci? Když mají příležitost, navýší si zisk podle libosti. Jsou jako prodejce ovoce, který jablka nakoupí v Lidlu a prodá je se ziskem jako jablka BIO na farmářském trhu. Ostatně podobně to dělají naši šikmoocí provozovatelé večerek a také to nikomu nevadí. ERÚ jen kouká s vykulenýma očima. Nic jiného dělat nemůže. Stát jako celek také. Socialistický monopol výroby a distribuce proudu bylo třeba zničit, trh prý zařídí všechno. V tomto případě zařídil okrádání konzumentů proudu, soukromých i podnikových a růst majetku šikulů. Prý šmejdů. Stát, který má zastávat zájmy svých občanů, jen umožnil šikulům, aby se napakovali na účet spotřebitelů. Ti jsou ale státu ve skutečnosti lhostejní. Stačí jen v TV označit ty šikuly za šmejdy. Stát přece má za úkol vládnout.

V. Církva 15.10.2021 7:41

Tak evidentně drželi krach aby k němu došlo až po volbách. Eurohujerští Piráti, TOP09, STAN, by možná měli o část z těch stotisíců voličů méně.

Ale kdo chce kam, pomozte mu tam. Já hloupé Pekari ani Velkého Dreda nevolil. A mám pocit že ani moji nejbližší.

F. Kusák 15.10.2021 7:41

Další malér. Začalo to s vakcínami. Zejména v počátku EU totálně zklamala a nebyla schopna zajistit dostatek dodávek. Nakonec to dopadlo přetahováním jednotlivých členských zemí až po kradení dodávek. Dalším smutným dějstvím je až tragická situace s energiemi, u kterých nikdo pořádně neví, proč jich je až takový nedostatek, zejména, když ČR elektřinu vyváží. No je to asi jednoduché. Naprosto debilními zásahy ze strany EU byly poškozeny tržní vztahy natolik, že to ani nemohlo dopadnout jinak. A hádejte, kdo za to může. Jistě Rusko, protože nedodává plyn nad sjednané dodávky. Že dosud nebyl spuštěn NS2, ani slovo. A jaké má EU řešení, další sankce vůči Rusku. Že do EU teče 80 % plynu právě z Ruska, aktivistům nevadí. Když nemáme Rusko rádi, tak jsme se měli podle toho zařídit. Třeba výstavbou nových JE, a nemusely mít jen původ v Rusku. Kdysi to ještě šlo. Byl jsem vášnivým příznivcem sjednocené Evropy, ale ne této.

R. Langer 15.10.2021 6:20

R^ ;-D