20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EVROPA: Nekrolog za Bohemian Energy

To, co již definitivně dostalo mediální název „energetická krize“, má další vývoj. Zpočátku pozornost budily hlavně nedostatečně naplněné evropské zásobníky s plynem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 15.10.2021 10:10

Ano, je nesmyslné deformovat trh, ale ten trh nedeformuje ČEZ, to si laskavě uvědomte! To jste jenom sedl na lep prolhaným bruselským Zeleným bolševikům! :-P

R. Langer 15.10.2021 10:08

Ano, a v tomto případě zcela JEDNOZNAČNĚ! ;-€

V. Novák 15.10.2021 10:07

Ne - fungovat jako BE jde jen dokud se nakupuje ještě levněji.

R. Gramblička 15.10.2021 10:07

jednoduše mnohem rychlejší zotavení Číny z covidové krize, kdy její spotřeba překonává hodnoty z doby před pandemii

V. Petr 15.10.2021 10:06

Mám dojem, že obstrukce kolem NS2 mají také za cíl donutit Gazprom, aby se o příjmy z plynu dělil s Ukrajinou...

V. Novák 15.10.2021 10:06

Dodává Gazprom nasmlouvaná množství plynu? Dodává? Dodává dokonce i nad to?

Dodává!

Tak kdo nedodává? Nejsou to "náááhodou" americké Molekuly Svobody, které se svobodně přesunuly do Asie, ty Molekuly Svobody, kterými argumentovali američtí prezidenti od Obamy po Bidena proti NS2 a slibovali jimi Zlý Totalitní Ruský Plyn nahradit? Přičemž americký prezident nejen nemá žádný plyn, který by mohl slibovat, on nemá ani páky na soukromé majitele toho plynu, jimiž by je mohl přinutit dodávat tam, kam POTUS slíbil!

Že obchodování s deštěm patří k americkým tradicím, zejména mezi rednecky, je mi známo. Ale že proniklo až do takových pozic americké politiky a dokonce do politiky mezinárodní, to bylo pro mě novum.

R. Langer 15.10.2021 10:06

Nedělá. NESTÍHÁ! ;-)

R. Langer 15.10.2021 10:05

Jasně. Souvislosti, které tam ale vidíš jenom ty, von Braune. ;-D

V. Kučer 15.10.2021 10:04

Nám by mohlo být jedno kdo nám JE postaví ale Westinghouse je velká neznámá, jižní Korea má doma zakázáno stavět a kdyby Francouzi stavěli takové jaderky jako ještě v osmdesátých letech nebylo by co řešit.

R. Langer 15.10.2021 10:04

Hádej, můžeš 3x, von Braune. Ale pochybuju, že by ses trefil. ;-D

V. Petr 15.10.2021 10:04

Víte, mě nejvíce štve, jak kde kdo viní Gazprom že se prý málo snaží pomoci Evropě od situace, kterou si zavinila výhradně vlastní blbostí.

Já jen píši, že nemá žádný důvod, proč by to měl dělat.

I. Schlägel 15.10.2021 10:03

BE lákala nové klienty na levnou energii, aby získala větší podíl na trhu. Proto padla jako první. Levně prodávat a draze nakupovat nelze do nekonečna.

Š. Hašek 15.10.2021 10:02

- Budeme se prohýbat i my všichni, dole. S tím souhlas.

- Tohle je jen malinké upozornění, základní problém je jinde.

- Dále viz nové faktury a plán německé brusele bojovat totální válku (s planetou Země) až do vítězného konce.

- Pokud jsem stran firmy Bohemia Energy (a zakazníků) napsal nějaké nesmysly, prosím o jejich opravení, vyvrácení.

- Na chalupě poslouchám německý rádio. Ale omezuju to, poňádž bych asi u plotu začal stavět betonový pevnosti. A ve sklepě mikromatomelektrárnu. ;-)

R. Langer 15.10.2021 10:02

Tu výstavbu JE ČEZ podmiňuje garancí státu jedině z toho důvodu, aby se nestalo to, že po dokončení elektrárny se prohlásí, že elektřina z jádra je fuj, a tak se elektrárna zavře.

To je jediný důvod, cena elektřiny z JE je totiž jednoznačně nejlevnější na trhu, takže samozřejmě žádné dotace nepotřebuje, jak tady o tom pořád lžou prolhaní Zelení bolševici, a přesto se každá jaderná elektrárna zaplatila do deseti let. :-P

V. Petr 15.10.2021 10:01

Jaké "limity kapacity planety země" způsobily, že Německo uzavírá jaderné elektrárny???

Kdyby tuším vláda ODS kdysi "neotevřela" náš trh s elektřinou, což Francie ve stejné době ODMÍTLA, nemuselo by nás němeclé blbnutí tolik zajímat...

Kdybychom odmítli grýndýl, současná krize by se nás tolik nedotýkla...

Do jisté míry bychom byli postiženi stejně, protože Němci vykupují plyn, kterým nahrazují uhlí a jádro!

P. Janoušek 15.10.2021 9:58

Díky za poučení. I v mém věku se stále učím novému.

V. Novák 15.10.2021 9:56

Nejen že EU záměrně zvýšila svou závislost na plynu, ona taky záměrně a dokonce pomocí soudů prosadila odchod od dlouhodobých smluv a cenového vzorce založeného na průměrných cenách ropy směrem k obchodování na spotových trzích a na cenách z těchto trhů závislém cenovém vzorci. A také záměrně omezuje možnosti dodávek plynu pomocí plynovodů byrokratickým uplatňováním "Třetího energetického balíčku" i tam, kde je jeho uplatnění jen byrokratickou buzerací. A také záměrným zdržováním certifikace NS2.

Nejspíš s představou, že tak potrestá Rusko...

F. Kusák 15.10.2021 9:54

Ale to mě neškolte, to je jak z učebnice pro 1. ročník OA. Je nesmyslné mluvit o trhu a pak ten trh deformovat byrokratickými zásahy. A navíc pustit do tendru firmu, jejímiž výraznými vlastníky jsou arabští spekulanti, a která má za sebou tolik malérů!!, že bych váhal ji svěřit výstavbu garáže. Ty informace jsou z anglické Wikipedie, nikoliv od nějakých ruských trollů, aby bylo jasno.

Š. Hašek 15.10.2021 9:53

V tomhle nemá prsty ani Gasprom ani Putin. Sakra!

Mají v tom prsty zástupy "moderních" politiků. Dílem hloupých a dílem křivácky vychytralých.

Seznam je na knihu: Bursík, Obama, Hřib, Moldan, brusele, Němcová, Vystrčil, Drahoš, Hilšer, ..................

Stejně Bursík nikdy nepochopí, že i kdyby elektřina stála desetkrát tolik, tak se jí víc nevyvětrníkuje! Pokud ovšem chce přidělovat odběrové diagramy (podle "potřebnosti občansko nepolitické") a zhasínat lidu v sedm večer - tak to je jiná!

V. Petr 15.10.2021 9:53

Jako obvykle, za všechno zlo může Brusel...

J. John 15.10.2021 9:50

Nyní se ukazuje chybná energetická politika EU. Do jakéhokoli záobníku má přístup jakýkoli obchodník a Vitásková se socanama prodali celý Transgas i se zásobníky a peníze socansky rozfofrovali.

A EUrovrchnost stále dělá obstrukce se zprovozněním NordStreamu2.

V. Novák 15.10.2021 9:48

Růst cen energií v Číně působí fundamentální příčiny - růst ekonomiky po covidu, celkový růst spotřeby v důsledku zvyšující se životní úrovně, omezené dodávky uhlí z Austrálie a Indonésie,...

V EU ho způsobuje růst cen povolenek, nucené odstavování ekonomických zdrojů, politické hrátky proti Rusku a ruským firmám,...

V. Petr 15.10.2021 9:47

Můžete mi říci jediný rozumný důvod, proč by Gazpromu měl vadit nárůst cen plynu? Není to žádný dobrodinec chudých psů.

Je to EU, která z vlastní blbosti svou závislost na plynu zvýšila a ještě se chová k Rusku nepřátelsky.

P. Černý 15.10.2021 9:46

Údajně se Číňané snažili chovat moderně a přestali investovat do těžby uhlí. Dodavatelé plynu tudíž nebudou mít kam skočit. Teď je důležité, aby EU .neustala v protiruskych sankcích a v kladení administrativních překážek dodávkám...

Š. Hašek 15.10.2021 9:46

Jo, a to "základní proč" zní:

Ideologická politika Zelených, brusele, posedloušů dole, ti všichni se opájejí možností regulace klimatu na planetě Zemi. A přitom je k smrti vyjuká i kůrovec, bouřka a ranní mrazíky

Politika jedné předlužené velmoci, která chce dostat část Evropy na kolena. Když na tu druhou část nemá, nemá ani náhodou!

Zkráceno. A končí sranda!

V. Petr 15.10.2021 9:43

ALE zásobníky plynu v EU jsou naplněny jen z 30%, protože zejména Němci vyplýtvali plyn na výrobu prý "zelené" elektřiny, kterou nahradili uhlí a jádro...

F. Kusák 15.10.2021 9:43

Jen abychom neskučeli i my, moudří zákazníci těch tzv. seriózních dodavatelů. Nezlobte se, ale mluvíte nesmysly. A pokud se podíváte na ceny BE, tak jistě nejsou zázračné. Dnes je to BE a zítra to může být třeba Komerční banka nebo nějaká zdravotní pojišťovna. Tak byste jim také poradil, proč nebyl!i klienty té Všeobecné.

V. Petr 15.10.2021 9:39

Proč si každý myslí, že Gazprom a Rusové vůbec se musí chovat jako naprostí pitomci, aby vyhověli fantasmagorickým plánům evropských zelených. Je přece naprosto logiclé, že se snaží svůj produkt prodat co nejdráže. A když EU záměrně ZVÝŠILA svou závislost na plynu, toto je důsledek.

V. Braun 15.10.2021 9:36

Smyčkou kolem krku jsou limity dané kapacitou planety Země. Může se vám to nelíbit ale je to tak, ignorovat to půjde jen do určité míry.

F. Kusák 15.10.2021 9:36

No to, co píšete, ví každá baba z ulice, to média opakují jak mantru. A i ten název je vystihující, protože pak přichází konec, smrt. Ale zaplať pánbůh za DPI, jinak by svítili petrolejkami, tedy pokud by měli ten petrolej. Jen ty ceny jsou hrůzostrašné, za které ti DPI ten plyn či elektřinu dodávají. Jsou to řádově stovky procent zdražení. Takže ti, co topí a vaří na plynu nebo, nedej bože mají přímotopy, ať raději koupi kamna a komín vystrčí z okna tak, jak jsem to kdysi viděl na jednom sovětském sídlišti. A samozřejmě, jiní zákazníci, kteří nemají DPI šílí z růstu cen také. Teplo a světlo bude drahé tak, jak si to přeje matička EU.