26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EVROPA: Nekrolog za Bohemian Energy

To, co již definitivně dostalo mediální název „energetická krize“, má další vývoj. Zpočátku pozornost budily hlavně nedostatečně naplněné evropské zásobníky s plynem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 15.10.2021 9:34

Cena energie v Číně je věcí Číňanů. Nás se týká jen nepřímo. ALE růst cen energií v EU způsobil výhradně Brusel svou "zelenou" politikou!!!

Nesnažte se nám namluvit, že za vysoké ceny energie u nás v EU může někdo jiný, než evropští zelení a Brusel!

V. Braun 15.10.2021 9:33

Jistě, a proto že Gazprom nemůže dodávat přes NS tak si rezervoval jen třetinu z nabízené kapacity plynovodu Jamal. Budete si muset vymyslet jinou ptákovinu.

https://www.reuters.com/business/energy/gazprom-books-modest-gas-transit-capacity-europe-pushing-up-prices-ifx-2021-09-20/

Š. Hašek 15.10.2021 9:33

Odběratelé energií od Bohemia Energy (chlubili se tím, že to mají za levno) si jistě rádi sami doplatí za záchrannou dodávku od jiných. Cena on time!

1. Ať nechtějí finanční pomoc od těch přemýšlivějších.

2. Mohou se obrátit na Bursíka, brusele komisi.

3. Ve volnu mohou přemýšlet i šířeji - myslím tedy o tom "základním proč". Pokud jsou toho schopni, chce to totiž dost "toho starého selského rozumu".

4. Smetana je na vršíčku konve, dolejc to je "jen" to mlíko. Oni totiž chtěli smetanu za cenu mléka.

V. Petr 15.10.2021 9:31

ERÚ s tím nemohl udělat skoro nic a Babiš jen málo. Toto je téměř výhradně vina BRUSELU a jeho grýndýlu. Všiměte si, že ani za současné kritické situace nechce ta bruselská pakáž grýndýl zrušit, dokonce ani nechce snížit cenu "povolenek" na CO2.

Vina vlády je, že nechce ten zrůdný spolek opustit nebo se mu alespoň postavit, viz Orbán.

ALE co jsme si zvolili, to máme...

V. Braun 15.10.2021 9:29

A vy jako obvykle nechápete souvislosti, což mne rozhodně nepřekvapuje.

V. Braun 15.10.2021 9:28

Tak kdo způsobil růst cen energií v Číně? EU tam nemají.

V. Braun 15.10.2021 9:27

Bruselském trhu? Něco si nastudujte abyste tady nebyl příště zase za troubu.

https://www.kalkulator.cz/clanky/153/burza-energii-sledujte-aktualni-ceny-elektriny-na-burze

V. Novák 15.10.2021 9:26

EU mu brání tím, že stále nevydala licenci na NS2 a vyžaduje, aby byl existující NS zaplněn jen z 50% - kvůli (neexistujícím) "dalším dodavatelům".

V. Novák 15.10.2021 9:24

ČEZ musí podmínit výstavbu JE garancemi státu, protože je to velká investice, která je v zájmu státu, ovšem státy, přinejmenším v Evropě, se chovají natolik nelogicky, že nikdo nebude investovat do něčeho, co může stát za půl roku zakázat využívat. Nebo nadstát EU.

Proto soukromý investor požaduje garance, že v takovém případě ho zmařená investice nepoloží.

M. Miky 15.10.2021 9:23

Vůbec,“ řekl jednoroční dobrovolník, ukrývaje se pod deku, „všechno v EU smrdí hnilobou. Teď se ještě vyjevené masy nevzpamatovaly. S vypoulenýma očima nechají se okrádat a ovládat, nakonec, když přijde o všechno, zašeptá: Jak se to mohlo stát...? Neexistují hrdinové, jen nevědomé ovečky a dobytek v komisích a managementech. A nakonec se jim to všechno vzbouří, a to bude pěkná mela. Ať žije EU!"

V. Braun 15.10.2021 9:22

Jak mu v tom EU brání? Podle dat které jsem viděl tak Gazprom dodává jen naprosté minimum na pokrytí dlouhodobých smluv a neprodává na spotovém trhu, což dříve bez problémů dělal.

R. Langer 15.10.2021 9:22

Jako obvykle nechápeš psaný text, von Braune. Ale ne, že by mě to překvapilo. U bruseloušů běžná věc. :-P

F. Kusák 15.10.2021 9:21

Ano, souhlas.

V. Novák 15.10.2021 9:20

Ne - dle paní Šichtařové EU způsobila růst cen elektrické energie v EU.

V. Novák 15.10.2021 9:19

Odpovídal jsem na vaši výtku Babišovi, že ožebračil odběratele elektřiny a plynu tím, že nechal BE padnout. Nikoho neožebračil - odběratelé BE budou dostávat půl roku elektřinu a plyn od "dodavatelů poslední instance" (DPI) - ČEZ, PRE nebo E.ON a zatím si zařídí nového dodavatele. Já bych, být v jejich situaci, zůstal u DPI, kterému padli na krk.

To, že existují i jiní parazité, neznamená, že tento parazit nebyl parazitem.

V. Braun 15.10.2021 9:19

Tak jistě, dle paní Šichtařové zřejmě EU způsobila růst cen elektrické energie v Číně.

F. Kusák 15.10.2021 9:17

Ne pane, není, protože ta se prodává na burze, kde se, jak známo spekuluje. To je jeden z principů burzy. A tam to všichni dodavatelé nakoupí a nám přeprodají. To není nic zvláštního, je to běžné. Hloupé je, že třeba výstavbu JE ČEZ podmiňuje garancí státu nebo alespoň garantovanými cenami, nebo že jsou různými dotacemi a daňovými úlevami zvýhodňováni někteří vyvolení.

V. Petr 15.10.2021 9:08

Já se nikomu neposmívám, pouze konstatuji. A dokonce si nemyslím, že by zákazníci jimých firem na tom byli z dlouhodobého hlediska lépe, protože zrůdná politika Bruselu dopadne nakonec na každého.

Vždyť on to není ani běžný "komoditní trh," je tam téměř monopolní (80%) dodavatel, což je státní firma země, ke které se Brusel chová navíc nepřátelsky. Ceny plynu letí nahoru a přitom se brání zprovoznění Nordstreamu II.

Jeden Rus mi před časem řekl "Ani my nemáme tolik plynu, abychom se obešli nez jiných zdrojů." EU nemá skoro žádný vlastní plyn a přitom jím nahrazuje uhlí a jádro bez smluvního zajištění dodávek...

V. Novák 15.10.2021 9:06

A odkud berete, že je Gazprom v problémech?

Gazprom plyn má. Má ho i kudy do Evropy dodat. Že mu v tom EUbyrokracie a USAvydírání brání - a EUpolitika v tom nedokáže nebo nechce USA zabránit, je věc EU. Tedy (i) nás.

P. Janoušek 15.10.2021 9:06

Jak mě okrádá když u PRE jsem platil víc než u současného "dodavatele"?

F. Kusák 15.10.2021 8:55

A firma "ČEZ Prodej" něco vyrábí? Nebo dodavatelé plynu, třeba Inogy, těží plyn? Nezlobte se, zrovna ve Vašem případě bych čekal relevantnější argumenty.

V. Kuhaj 15.10.2021 8:53

Kdo je ožebračil? Babiš?!

J. John 15.10.2021 8:53

Upřesnění:

Zásobníky plynu jsou u nás naplněny z 90%. Jenže plyn nemusí být český. Mohl si ho do zásobníků uložit jakýkoli obchodník z EU.

Bohemia Energy a podobní obchodníci pouze slíznou smetanu tím, že nemají uzavřeny dlouhodobé smlouvy na dodávky a nakupují více na spotovém trhu. Zatím to bylo výhodné.

Je chyba zákonodárců, že takoví obchdníci nemuseli mít složeny kauce pro případ situací, jako právě nastala.

Iniciátore krize je bruselská EUrovrchnost. Stáhla z trhu 400 milionů emisních povolenek, tedy cca 20%, aby zvýšila jejich cenu, která se započítává do ceny energií a přispívá k jejich růstu.

F. Kusák 15.10.2021 8:51

Podívejte se, to že nadávám "Babišovi" je samozřejmě zkratka. Znamená to, že ERÚ, který je k tomu určen, tu situaci podcenil. Kritika kabinetu ještě neznamená, že jsem přesvědčen, že diletanti z K2 a K3 by to dělali lépe. To fakt ne.

V. Kuhaj 15.10.2021 8:51

Nadávám sice na tu EU, ale v skrytu duše jsem si říkal, že její lídři hloupí přece být nemohou. Když řeknou "tudy!", tak přece vědí proč.

Jsem nesmírně rozčarován z toho, jak rychle berou za své jejich jednotlivé premisy a paradigmata, o kterých nesmí být pochybováno, respektive jak rychle se objevují negativní důsledky "pokrokových" rozhodnutí. A ještě víc z jejich stále sofistikovanějších aktivit vůči těm, kteří mají jiné názory.

Kdysi se říkalo, že nejlepší kouzelník na světě je Brežněv - do levého rukávu skryje holubičku a z pravého mu vyletí dělová koule. Řekl bych, že přicházejí onačejší kouzelníci, proti kterým je prvoplánové brežněvovské válčení skoro k smíchu.

F. Zrcek 15.10.2021 8:49

Můžeme brečet nad tím, že s gazpromem nemáme uzavřené dlouhodobé smlouvy. Ale obávám se, že problém by to nevyřešilo. Například asi milión lidí mělo dlouhodobou smlouvu s bohemia energy. A jsou snad teď na tom líp než ti, co smlouvu neměli?

Gazprom nemusí hned zítra zkrachovat, ale evidentně je v trablech a předpokládám, že navíc v rukou politiků. I v Rusku jde o prachy. Ale není jasné pro koho a za co.

Jistá je jenom ta energie, kterou si dokážeme vyrobit. Tady a teď. (Latiníci by dodali něco o Rhodu a o skákání).

V. Novák 15.10.2021 8:47

Volič je už zase na 4 roky volem. Nebo dokud se pětikolka nerozpadne.

A to bez ohledu na to, koho volil.

P. Černý 15.10.2021 8:47

Už je na čase, abychom si uvědomili, že Česko nemůže bez důkazů obvinit cizí mocnost, vypovědět její diplomaty a v podstatě přerušit s ní diplomatické vztahy, aniž by cokoli vyšetřilo a doložilo. Aspoň pokud chce, aby ho jako stát bral někdo vážně.

A pokud bude u nás ministrem zahraničí rusožrout Kolář, který mimo jine svému synovi asistoval při demonstrativní demontáži sovětského maršála v době vojenské přehlídky na Rudém náměstí, pak se nedivme, když konečně dostaneme to, o co si pořád říkáme. Ztráta věrohodnosti a nezájem, to bude to nejmenší.

F. Kusák 15.10.2021 8:45

A jak to víte? Protože se to říká, že. Já jejich strategii na trhu neznám, nic o ni nevím a na zjednodušující řeči chytrolínů, reaguji se šklebem. Jakou mají zkušenost s komoditní burzou? Kolik toho ti rozumprdové zobchodovali, že se klientům BE posmívají? A rady, ať si vyberou jiného, lepšího dodavatele, jsou k smíchu. Jak, podle jakých kritérií. A srovnávat firmu s takovým postavením na trhu s nějakou kampeličkou nebo cestovkou je debilita.

T. Hraj 15.10.2021 8:44

"„udržitelná“ evropská zelená politika je synonymem pro neudržitelnost životní úrovně, neudržitelnost konkurenceschopnosti, neudržitelnost cen, neudržitelnost blahobytu"

Velmi trefně vyjádřeno.R^ "Udržitelnost" klimatu, "udržitelnost" planety, "udržitelnost" růstu je jen jiné slovo pro smyčku kolem krku.

Všichni ti "zelení" zpravidla opovrhují ziskem, produktivitou (často i prací) ba jsou povzneseni nad ekonomii vůbec. Cíle mají přeci vyšší a vznešenější, že. Zapomínají, že prosperující společnost se zpravidla chová mnohem ekologičtěji, než chudá. A to nemluvím o tom, že je taky zdravější, vzdělanější, obranyschopnější (tedy pokud má vůli, ale to je jiná kapitola).