8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EVROPA: Naše OZE mytologie!

Senát schválil zákon o omezení veřejné podpory pro obnovitelné zdroje energie připravený ještě Nečasovou vládou. Zákon čeká ještě na podpis prezidenta a pokud se jej dočká a vstoupí v platnost, dočká se česká veřejnost toho, že už nebude muset v tak nehorázné míře jako dosud povinně ve svých fakturách za elektřinu doplácet na elektřinu z OZE elektráren.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 16.9.2013 16:44

Re: Solární baroni jsou ti ZLOČINCI? Nejsou!

Nesmysl. Stát je (bez rychlé korekce hloupostí v zákoně 180/2005 Sb. známých již při jeho schvalování) k investicím extrémně výhodnými podmínkami přímo vybízel a těžko lze vyčítat třeba občanům, kterým stát vyměřil vysoké důchody neúměrné možnostem ekonomiky, že ty důchody každý měsíc přijímají, byť jsou vypláceny na dluh...  ;-)

Celá tíže nesmyslu leží na sjednocené levici, která Bursíkův návrh zákona drtivou většinou schválila a udržela v platnosti celých 5 let. Nicméně poslanecká imunita se vztahuje i na rozhodnutí přijatá v důsledku lidské blbosti.

Koho jste volil vy? :-)

P. Vaňura 16.9.2013 17:42

Je li politická vůle, jde VŠECHNO

Robespierre poslal ty, kdo si od krále pronajali vybírání daní pod guilotinu. Ač to pronajímání výběru daní tehdy bylo podle zákona.

Podle poválečných retribučních dekretů mohl být udavač, na základě jehož udání byl za Protektorátu někdo poraven odsouzen k smrti. Ač to neudání mohlo být za Protektorátu trestné.

Když si někdo nechá něco odsouhlasit od podplacených poslanců, není pravda, že jej nelze postihnout. Revoluční režim, kterým nakonec tento marasmus patrně skončí, může skoro všechno. Především zrušit právní kontinuitu a zavést retroaktivitu některých zákonů, což mimo jiné provedly vítězné mocnosti v Norimberku.

Mimochodem, podvodu se nedopouští jen ten, kdo uvede někoho v omyl, ale i ten, kdo využije něčího omylu, je to v treatním zákoníku!

L. Novák 16.9.2013 18:29

Re: Je li politická vůle, jde VŠECHNO

Tady ale o žádný "omyl" nešlo. Šlo o záměrně prosazenou blbost, jejíž důsledky byly známy předem.

A vůbec, přestaňte plácat nesmysly. :-)

P. Gabriel st. 16.9.2013 8:54

Zase mlžíte a lžete pane Fajmone!

Polopravda totiž není částečná pravda, ale lež, která skutečnou pravdu účelově zneužívá. Ano, je pravdou, že orgány EU svou  směrnicí stanovily nejenom to, co, bez ohledu na fyzikální skutečnost, je, či není obnovitelným zdrojem, stejně, jako povinnost zvyšovat procento zapojení "OZE" i povinnost podporovat je dotací výkupních cen energií. NIKDE ALE SE Z TOHO NESTAL TAKOVÝ TUNEL NA PENĚŽENKY A ÚČTY SPOTŘEBITELŮ JAKO U NÁS! Obludně vysoké podpory producentům, obludně přemrštěné náklady na přenos a distribuci a naprosto šílené legislativní podmínky, které to všechno kryly a legalizovaly, stanovovali konkrétní politici a konkrétní úředníci jimi řízení! Sami pak  měli podíl na takto "legalizovaném" "byznysu" a na úplatcích z toho plynoucích. A VAŠE ODS V TOMTO CELÉM SVINSTVU MĚLA LVÍ PODÍL A TO CÍLENĚ A ZÁMĚRNĚ!  Vždyť ještě nedávno poslanec ODS Sivera propašovával do kteréhosií zákona příspěvek, prodlužující fotovoltaické loupežnictví za rok 2014. Tak tady nemlžte, nemachrujte a neblbněte lidem hlavu! Jste tím jenom směšný!

M. Prokop 16.9.2013 9:20

Mlžíte a lžete vy, pane Gabrieli.

EU to skutečně nařídila, tam Fajmon nelže a že byla u nás ještě navíc k tomu špatně nastavena regulace, to píše.

A špatně ji nastavila ne ODS (jak jinak mne ta strana dost štve), ale KDU-ČSL ve spolčení s Bursíkem, ČSSD, KSČ(M), a US.

Tak tady nemlžte, nemachrujte a neblbněte lidem hlavu! Jste tím jenom směšný!

:-P

P. Gabriel st. 17.9.2013 8:10

Re: Mlžíte a lžete vy, pane Gabrieli.

Pane Prokope, Kdybyste měl vy a pan Fajmon pravdu, tak by stejný svinčík kolem tzv. OZE, jako je u nás, byl všude jinde v EU. JENOMŽE ON NENÍ, PROTOŽE NIKDE JINDE POLITICI A ÚŘWEDNÍCI JIMI ŘÍZENÍ  (NAPŘ. ERÚ), NEROZJELI VE SVŮJ PROSPĚCH SOLÁRNÍ BYZNYS. A byť za příslušným zákonem, na jehož pozadí se to odehrávalo stojí hlavně Bursík, klíčové překážky návratu do niormálního stavu, platné do dnes, nastavěla  ODS!

L. Novák 16.9.2013 13:29

Re: P. Gabriel st.

Lžete a plácáte hovadiny!

Bilionový tunel OZE byl schválen drtivou převahou levice a návrh pro koaliční vládu ČSSD vypracoval (opsal z Německa) Martin Bursík! Tím byl tunel uzákoněn (zákon 180/2005 Sb.) a co bylo po něm, už je jen mlžením kolem zrůdnosti spojenou levicí protlačeného hloupého  zákona.

ODS hlasovala (jako jediná strana v poslanecké sněmovně) PROTI!

P. Gabriel st. 17.9.2013 8:26

Re: P. Gabriel st.

Pane Nováku, držte se faktů! Původní zákon o OZE, na jehož pozadí se to událo, schválila DRTIVÁ VĚTŠINA POSLANCŮ A SENÁTORŮ NAPŘÍČ SPEKTREM! Ověřte si to v záznamech Snemovny a Senátu! A nevzpomenu si, že by na úskalí upozorňoval a zákon kritizoval již ve stádiu přípravy kdokoliv jiný, než já! Po schválení byl cca 2 roky klid a stavěly se jenom malé fotovoltaiky na střechách. Teprve pak se  narodily překážky vrátit nesmyslné výpočty dotací zpět (jen o 5%/r - ODS, prodloužení platnosti stávajících výkupních cen do r. 2015 - Sivera OPDS...) a rozběhnul se fotovoltaický tunel na náklady fabrik a peněženky spotřebitelů.

Jinak ten zákon opsal vpodstatně do písmene podle  směrnice EU Bursík, jako poradce ministra Ambrozka. Na můj kritický rozbor Ambrozek konstatoval, že je to doslova podle směrnice a že to tak musí být! Nicméně i nadále platí, že výmluvou na hloupost jiných, nelze omluvit hloupost vlastní. Obnovitelnost nelze nadiktovat zákonem, ta je věcí fyzikální bilance. A platit za něco, co není tím, čím by mělo být, může jenom hlupák! a platit tak, jak se to unikátně dovedlo péčí politických špiček u nás, to je hodně velké darebáctví těch, kteří to tak dovedli a  to se dělo především za dvou vlád ODS a za Fischerovy vlády. A také zásluhou těch poslanců, kteří bnechávali nápravné návrhy legislativy bez projednání  hnít ve sněmovně. Byli to hlavněš ODS a socdem, spolu s komunisty a topenáři!

P. Vaněk 16.9.2013 14:15

Re: Zase mlžíte a lžete pane Fajmone!

Gabrieli, ty jsi úpně blbej, bez informací, nemá cenu s tebou polemizovat, ztráta času....

P. Gabriel st. 17.9.2013 8:28

Re: Zase mlžíte a lžete pane Fajmone!

Vaňku, husy jsem s tebou nepásl! Tak to vezmi laskavě na vědomí. Jinak hloupost, kterou tu dáváš najevo, aniž o věci cokoliv víš,  neomlouvá ani to, že jsi vaněk!

A. Bocek 16.9.2013 7:41

A tak si díky vlastní hlouposti

Evropa podvazuje svůj průmyslový růst, zatímco Amerika v tichosti přešla na břidlicový plyn a rozjíždí průmysl ..... Zlatá RVHP !

M. Prokop 16.9.2013 9:21

Re: A tak si díky vlastní hlouposti

První část ano, druhá ne. RVHP byl ještě větší "podfuck".

K. Kužel 16.9.2013 5:59

Dá se odhadnout,

jaký by byl finanční postih za nedodržení povinného podílu OZE? Nebylo by ekonomicky výhodnější se na podporu OZE zcela vyrezignovat a raději zaplatit pokutu?

To je dotaz, uvítám odbornější informaci.

M. Prokop 16.9.2013 9:23

Re: Dá se odhadnout,

Není nikde stanoveno.

Byly by jen temné výhrůžky, že bude omezeno (IMHO hlavně ztíženo) čerpání těch či oněch fondů.

Dle mého mínění by to jen prospělo, neb "peníze z Brusele" spíše škodí, ale Hujeři by se uřvali a blbci jim věřili.

J. Vyhnalík 16.9.2013 16:13

Re: Dá se odhadnout,

EU žádné postihy nevyhlašuje. EU má k dispozici EU dotace. Jejich pozastavením může otřást pozicí jakékoliv vlády, aniž by bylo výslovně řečenu, kvůli čemu se výplata EU dotací skutečně pozastavila. V ČR tvoří EU dotace cca 55 mlrd ročně a to je cca 25-30 % toho, o čem vláda ročně rozhoduje po vyplacení mandatorních výdajů. Přitom zhruba 2/3 z těchto peněz Bruselu sami dáváme, abychom se tak stali rukojmími. Kterýkoliv politik, který by zemi "připravil o dotace" se stává fakticky nevolitelným a vedení EU si je toho plně vědomo a tvrdě tak národní politiky tlačí k poslušnosti.

M. Kodeš 16.9.2013 20:05

Re: Dá se odhadnout,

A tak je to furt,  můj nevolitelný Klaus měl tady pravdu. A konec konců i jinde. A lidi tohle účetnictví nevidí. Cikánům se vytýká, že nemyslí na příští den, to je pravda, ale myslíme , my necikáni ,na příští týden?

P. Běhounek 16.9.2013 3:21

PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

1. Problém fotovoltaiky není míra spotřeby, ale míra výkupní ceny. Pokud by se fotovoltaika platila jako každá jiná elektřina, žádný problém by nenastal. Výkupní cenu navrhla senátorka Šedivá z ČSSD a senátor Urban z KSČM, EU nás nijak k výkupním cenám neinstruovala.

2. Možná kdyby nebylo lhářů, demagogů a vychcánků jako je autor a více sebevědomých lidí, kteří by poslali EU do ..., tak by věděli, že sebevědomé státy si umí obhájit nedodržování jakýchkoliv směrnic EU (nejlépe se k ničemu nezaváží). A i v situaci, kdy jsme blbě schválili 13%, bychom se za nedodržení nemuseli obávat pokut ze strany EU, EU státy nepokutuje vůbec, protože by taková země zablokovala projednávání čehokoliv dalšího nebo pokuty jsou v duch, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

3. Přiznám se, že se mi chce zvracet ze zmetků jako je Fejmon. Je politikem EU, zastupuje nás v EU a je odpovědný za závazky naší země, které dobrovolně uzavřeme a píše o nějaké zlé EU a jejich politicích. Nejprve pište autore o našich politicích v EU, kteří na tento závazek dobrovolně přistoupili ač vůbec nemuseli.

4. Ubezpečuji vás lháři Fejmone, že vše co pindáte jsem se již dávno dočetl v českých médiích, o kterých lžete, když píšete, že o tom neinformovala. Fejmone, kdyby jste si aspoň zadal do vyhledávače příslušná hesla, nemohl jste nic takového napsat. To opravdu nejste schopen ani toho?

5. Osobně nesdílím teorii oteplování vinou člověka, ale přesto jsem pro zdravou míru podpory OZE (možná, nebudu raději rozvádět, že jakákoliv podpora je proti samotné podporované věci), třeba na střechách RD. OZE mají pro mne význam, pokud mne někdy dokáží odpojit od ČEZu a podobných gaunerů a učiní mne nezávislým, bez toho aby mou nezávislost platil někdo jiný. 6. S posledními dvěma odstavci nelze nijak než souhlasit. Tak s tím autore koukejte něco dělat, zastupujete nás v EU, je to i vaše odpovědnost.

P. Lenc 16.9.2013 6:09

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

Mimo špinění autora a naprosté neznalosti jeho dlouhodobých postojů a jeho práce v EU jenom nenávistně pindáte.

J. Mannheim 16.9.2013 7:54

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

a co tak skvělého pan F. v té EU vykonal? zatím vím jen o pár nenávistných článcích tady na psu

P. Běhounek 16.9.2013 9:57

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

Fakta nejsou špinění, a poku taková závažná fakta autor záměrně vynechal je to pro mně lhář, demagog, vychcánek a zmetek, protože jinak nelze nazvat politika, který neřekl ani slovo v roce 2005 kdy byl zákon č.180/2005 přijímán a teď si zde honí politické body, Fajmon je v EU od 2004.

M. Zikmund 16.9.2013 6:14

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

ad 1/ kdyby se platila fotavoltaika jako každá jiná elektřina, tak ano, žádný problém by nebyl, protože její míra by byla aprosto zanedbatelná

ad 2/ a 3/ máte to popletené, poslanec v euparlamentu žádné podmínky nevyjednává, to dělá vláda. Zvracíte na nesprávném hrobě.

ad 4/ ano, i v českých médiích bylo možné dočíst se kritiku této politiky EU. Ale propaganda ve veřejnoprávních médiích ve směru nesmyslné a zaslepené podpory OZE je naprosto evidentní.

 

A. Bocek 16.9.2013 8:50

Technicky vzato

Tak štědře podporovat nesystémový zdroj, který má Roční koeficient využití instalovaného výkonu pouhých 14 % toto může napadnout jen zeleného  politika , energetik by se tomu vysmál. Zdroj, který produkuje jen když svítí Slunce, v závislosti na úhlu náklonu, na mracích a znečištění na vrstvě sněhu, produkující vyšší harmonické proudu a napětí , takový zdroj by energetik do sítě nepřipojil.

P. Běhounek 16.9.2013 9:36

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

ad 2/ a 3/ poslanec EUP vyjednává přímo schvalováním všech právních normy a úpravy a vyjednává nepřímo je silným lobbistou ve prospěch našich zájmů a v případě čehokoliv co chce EU po ČR by měl spolupracovat s vládou ČR (v případě vlády z jiné strany, které by neměla o spolupráci zájem, je jeho povinností, alespoň vyjádřit své doporučení písemně)

M. Prokop 16.9.2013 9:25

"Tak s tím autore koukejte něco dělat, zastupujete nás v EU, je to i vaše odpovědnost."

No však dělá a informuje nás o tom.

Nemusíte nad tím hysterčit.

P. Běhounek 16.9.2013 9:53

Re: "Tak s tím autore koukejte něco dělat, zastupujete nás v EU, je to i vaše odpovědnost."

a že Fajmon nenapsal takový článek před vznikem celé situace v roce 2005 než se přijal zákon č.180/2005, je v EUP od 2004, pokud by byl kritikem před přijetím zákona v ČR měl by můj obdiv, pokud si honí politické body takovými články dnes je to pro mně ubožák

J. Vyhnalík 16.9.2013 16:30

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

Snůšku lží jste tu prezentoval Vy, i když je to možná "pouze" neznalost. Hned v prvním odstavci píšete, že výkupní cenu navrhla Šedivá a Urban. Ne, výkupní cenu navrhl, podle německého vzoru Bursík. Šedivá a Urban pouze prosadili to, že výkupní cena, která je u každého zdroje podle Bursíka fixována na 20 let podle roku uvedení do provozu, se pro zdroje uváděné do provozu v následujícím roce směla snížit pouze o 5 % a ne 10 %, jak navrhoval Bursíkův zákon.

Jinými slovy Bursík prosadil, že za elektřinu z FVE pro zdroje uváděné do provozu v prvních letech, musíme povinně a přednostně platit 15 Kč/kWh (Temelín 1 Kč/kWh), což je jasný ekonomický zločin a zrůdnost. Omezení meziročního poklesu garantované ceny pro nově uváděné zdroje by posléze zrušen, ale stejně pořád povinně platíme za elektřinu z FVE postavených v prvních rocích po přijetí zákona Bursíkovy ceny a budeme platit celých 20 let.

Autor je pouze jedním z 766 poslanců parlamentu EU a sám nemohl svým hlasováním proti těmto nesmyslům zabránit. Jediná šance, že podobných poslanců pošlou lidé do EP víc. Mimochodem nedávno EP schválil přitvrzení původního plánu 20-20-20 na 30-30-30, takže ani zdražování elektřiny většině současných europoslanců zjevně nevadí, nebo to, na rozdíl od Hynka Fajmona (ne Fejmona, jak ve své informovanosti píšete) nedokáží spolu spojit.

Na střechu si dejte panely jaké chcete, ale za své prosím!

P. Běhounek 16.9.2013 17:17

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

Pokud bych použil stejných metod jako vy, tak snůžku lží tu prezentujete vy. Protože předkaldateli zákona byl za Grossovi vlády ministr Ambrozek a Urban. Takže se nechovejte jako fanatik a neslovíčkařte, nejvíce odpovědní za současného stavu jsou socdem Šedivá s komoušem Urbanem, pokud chcete celý výčet odpovědných lidí tak poto ještě fláterník Ambrozek jeho náměstek Bursík, socdem Urban a Gross a Sobotka ...všichni známe například tento článek http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika-vykupni-cena-fotovoltaicke-elektriny-fum-/p_ekonomika.asp?c=A100305_184630_p_ekonomika_wag

J. Vyhnalík 16.9.2013 17:46

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

Nejde o slovíčkaření. S agresivními útoky jste začal Vy. Zákon sice předložil Libor Ambrozek, ale sepsal ho jeho tehdejší poradce pro energetiku Martin Bursík, který má dnes dokonce tu drzost tvrdit, že on nic, že SZ tehdy nebyla ani ve vládě.

I když změna navržená poslanci (ne senátory) Šedivou a Urbanem byla hloupá, na principu výpočtu ceny a státních garancí navržených v Bursíkově zákonu nic zásadního neměnila. 95% pokles místo 90%, není velký rozdíl, pokud se jedná o jeden, dva roky. Stejně nakonec byla potřeba novela, která toto procentní omezení zcela zrušila.

Podstatná je hloupá konstrukce ceny, kterou Bursík převzal z německého zákona. Němci (a Dánové) mají také nejdražší elektřinu, jenomže to při jejich životní úrovni nemá tak velký dopad jako u nás, nebo třeba v Bulharsku. Navíc si Němci dali pozor a náklady na OZE přenesli pouze na domácnosti a ušetřili svůj průmysl, takže své velké firmy neknokautovaly tak, jako my.

Možná by bylo dobré se držet faktů a vynechat zbytečné osobní útoky. Hynek Fajmon je v tom nevinně.

P. Běhounek 16.9.2013 18:25

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

Jak můžete napsat, že Fejmon je v tom nevinně? Celý jeho článek je snahou uhnat politické body na pivání na politiky EU, kterým je také a to zcela demagogicky. 1. Nikdo nás nenutil závazek v dané výši přijmout. 2. Nikdo nás nenutil závazek naplnit v předstihu a připravit se tak o desítky miliard. 3. Nikdo nás neomezil v možnosto závazek nesplnit. 4. Nikdo nás nenutil počáteční ceny předložené Ambrozkem a Urbanem dle návrhu Bursíka. 5. Nikdo nás nenutil pozdější cenotvorbu tak znevýhodnit jak to udělala Šedivá s Urbanem.

L. Novák 16.9.2013 18:40

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

Základem tunelu je samotný zákon 180/2005 Sb. protlačený hrubou silou spojenými silami levice s ideovám nadšením pro "lepší sluneční zítřky"... :-) jestli bylo meziročně snižování 5% nebo 10%, je skoro fuk.